Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ToMeK Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:07 pon, 24. 11. 2008 Naslov: Kolokvij 2007, grupa A |
|
|
Zamolio bih nekoga tko je rješavao ovaj kolokvij da napiše šta je dobio u 1., 2., 3., zadatku, te ako je netko dobre volje da pojasni 4 i 5... hvala unaprijed :)
Zamolio bih nekoga tko je rješavao ovaj kolokvij da napiše šta je dobio u 1., 2., 3., zadatku, te ako je netko dobre volje da pojasni 4 i 5... hvala unaprijed
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:16 uto, 25. 11. 2008 Naslov: |
|
|
sad sam pogledo taj kolokvij. mislim da bih ti to znao objasnit.
ove četvrti i peti zadatak.
4, zadatak.
svaki vektorski prostor je određen sa uvjetima koji moraju vrijediti na svaki vektor u tom prostoru. svaki uvjet mora biti linearan ili se mora moći svesti na linearan uvjet. e sad, u ovom zadatku pod a), to je ovaj di je niz zadan i uvjet da je abc=1. to nije vektorski prostor jer uvjet nije linearno zadan. to se treba dokazati kontraprimjerom. neda mise sad mislit, sorry, al, nađe se lako. ili se jednostavno pokaže da nije zatvoren na onaj uvjet iz teorema 3 (uh, što dobro baratam teoremima :) ), onaj uvjet Cx+y da je element iz vektorskog prostora. C je skalar iz polja R, a x i y su vektori koji zadovoljavaju uvjet a*b*c=1. kad se raspiše dobije se valda da to nije jednako jedan, taj vektor Cx+y neće zadovoljavat uvjet da mu je abc=1. sad samo treba nać kontraprimjer.
ovaj zadatak pod b)
svaki linearan uvjet definira vektorski prostor na način da mu skida po jednu dimenziju. jedan uvjet jedna dimenzija dole. ovaj ima tri uvjeta. pitanje je sad, jesu li sva tri različita. sam malo.iz 2c-b=0=> 2c=b uvrstim u drugu i u prvu jednadžbu.u prvoj: a+2c+c=a+3c=0 i u drugoj: a+2*2b-c=a+3c=0. sad vidimo da je prvi uvjet zapravo jednak drugom uvjetu. pa onda ustvari imamo dva uvjeta pa stoga su i dvije dimenzije, a ne početne tri. dakle, uvjeti su sada a+3c=0 i b=2c. to sad je vektorski prostor i može mu se naći baza i dimenzija. sad, taj dio moram malo proradit u iduća dva dana :(. prepuštam to nekom drugom, zasad
a peti zadatak. 5, zadatak ti je malo kao zeznut. mislim, da se riješit, al morat ćeš ga namještat sam tak. da bi dobio jedinstveno riješenje sustava, ta dva slova koja moraš sam uzet moraju zadovoljit neki uvjet koji će izać iz raspisa sustava. ono, preko matrice pa Gauss- Jordanove i tako to. u biti, moraš namjestit te varijable tako da dobiješ jedno moguće rješenje sustava. u drugom slučaju moraš nariktat tako da dobiješ jednoparametarsko riješenje, ili čak dva, svejedno. a ovaj uvjet da nema rješenja, tu, tu trebaš ih namjestit tako da, da ispadne, ne znam, da kad djeliš s nečime što ima te varijable da je to jednako nuli. tako nešto.
sorry što sam ovak rastego. nadam se da sam ti išta pomogo.
sad sam pogledo taj kolokvij. mislim da bih ti to znao objasnit.
ove četvrti i peti zadatak.
4, zadatak.
svaki vektorski prostor je određen sa uvjetima koji moraju vrijediti na svaki vektor u tom prostoru. svaki uvjet mora biti linearan ili se mora moći svesti na linearan uvjet. e sad, u ovom zadatku pod a), to je ovaj di je niz zadan i uvjet da je abc=1. to nije vektorski prostor jer uvjet nije linearno zadan. to se treba dokazati kontraprimjerom. neda mise sad mislit, sorry, al, nađe se lako. ili se jednostavno pokaže da nije zatvoren na onaj uvjet iz teorema 3 (uh, što dobro baratam teoremima ), onaj uvjet Cx+y da je element iz vektorskog prostora. C je skalar iz polja R, a x i y su vektori koji zadovoljavaju uvjet a*b*c=1. kad se raspiše dobije se valda da to nije jednako jedan, taj vektor Cx+y neće zadovoljavat uvjet da mu je abc=1. sad samo treba nać kontraprimjer.
ovaj zadatak pod b)
svaki linearan uvjet definira vektorski prostor na način da mu skida po jednu dimenziju. jedan uvjet jedna dimenzija dole. ovaj ima tri uvjeta. pitanje je sad, jesu li sva tri različita. sam malo.iz 2c-b=0=> 2c=b uvrstim u drugu i u prvu jednadžbu.u prvoj: a+2c+c=a+3c=0 i u drugoj: a+2*2b-c=a+3c=0. sad vidimo da je prvi uvjet zapravo jednak drugom uvjetu. pa onda ustvari imamo dva uvjeta pa stoga su i dvije dimenzije, a ne početne tri. dakle, uvjeti su sada a+3c=0 i b=2c. to sad je vektorski prostor i može mu se naći baza i dimenzija. sad, taj dio moram malo proradit u iduća dva dana . prepuštam to nekom drugom, zasad
a peti zadatak. 5, zadatak ti je malo kao zeznut. mislim, da se riješit, al morat ćeš ga namještat sam tak. da bi dobio jedinstveno riješenje sustava, ta dva slova koja moraš sam uzet moraju zadovoljit neki uvjet koji će izać iz raspisa sustava. ono, preko matrice pa Gauss- Jordanove i tako to. u biti, moraš namjestit te varijable tako da dobiješ jedno moguće rješenje sustava. u drugom slučaju moraš nariktat tako da dobiješ jednoparametarsko riješenje, ili čak dva, svejedno. a ovaj uvjet da nema rješenja, tu, tu trebaš ih namjestit tako da, da ispadne, ne znam, da kad djeliš s nečime što ima te varijable da je to jednako nuli. tako nešto.
sorry što sam ovak rastego. nadam se da sam ti išta pomogo.
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:18 uto, 25. 11. 2008 Naslov: |
|
|
loool sad tek vidim da su grupe zamijenjene. al, princip je isti. ak ti pomogne šta ovo moje trkeljanje u jednoj grupi, onda ććeš lako i drugu prokopčat
loool sad tek vidim da su grupe zamijenjene. al, princip je isti. ak ti pomogne šta ovo moje trkeljanje u jednoj grupi, onda ććeš lako i drugu prokopčat
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:23 uto, 25. 11. 2008 Naslov: |
|
|
možda mu iz tvoga bude jasnije nego iz moga. da, ovoga, i inače, ne moraš provjeravat svih tih hrpu aksioma. nama profesor Antonić veli, i asistenti isto tako, da provjerimo samo taj uvjet iz trećeg teorema, taj, ax+y da zadovoljava zadane uvjete.
možda mu iz tvoga bude jasnije nego iz moga. da, ovoga, i inače, ne moraš provjeravat svih tih hrpu aksioma. nama profesor Antonić veli, i asistenti isto tako, da provjerimo samo taj uvjet iz trećeg teorema, taj, ax+y da zadovoljava zadane uvjete.
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:31 sri, 26. 11. 2008 Naslov: |
|
|
e, može sad da napišem jedan teorijski zadatak. nije mi jasana za, ono, nije mi jasan.
[code:1]Neka je V vektorski prostor; dim V = n < (beskonačno). Neka su L i M potprostori od V
takvi da je dimL = dimM = n−1 i L "nije jednako" M. Dokažite da je tada L+M = V .[/code:1]
zadatak je direktno iz predprošlogodišnjeg kolokvija. zaboravio sam danas pitati profesora da nam ga riješi, pa, ak netko ima da se u to kuži i da mu se da tipkat, samo oderi :)
e, može sad da napišem jedan teorijski zadatak. nije mi jasana za, ono, nije mi jasan.
Kod: | Neka je V vektorski prostor; dim V = n < (beskonačno). Neka su L i M potprostori od V
takvi da je dimL = dimM = n−1 i L "nije jednako" M. Dokažite da je tada L+M = V . |
zadatak je direktno iz predprošlogodišnjeg kolokvija. zaboravio sam danas pitati profesora da nam ga riješi, pa, ak netko ima da se u to kuži i da mu se da tipkat, samo oderi
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)