Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:57 pon, 2. 2. 2009 Naslov: |
|
|
Ne znam jesi već i sam riješio, ali tek sam sad vidio da pitaš.
Uglavnom, neka je [latex]h\in H[/latex] i neka je [latex]r[/latex] red tog elementa, a neka je [latex]s[/latex] red elementa [latex]hN[/latex] u grupi [latex]G/N[/latex]. Tad je [latex](hN)^r=h^rN=N[/latex] pa zaključujemo da [latex]s \big| r[/latex]. Međutim, [latex]r \big| \lvert H \rvert[/latex] pa [latex]s \big| \lvert H \rvert[/latex]. Zbog [latex]s \big| \lvert G/N \rvert=[G:N][/latex] i činjenice da su [latex][G:N][/latex] i [latex]\lvert H \rvert[/latex] relativno prosti, imamo [latex]s=1[/latex], tj. [latex]hN=N[/latex]. No tad je [latex]h\in N[/latex].
Ne znam jesi već i sam riješio, ali tek sam sad vidio da pitaš.
Uglavnom, neka je i neka je red tog elementa, a neka je red elementa u grupi . Tad je pa zaključujemo da . Međutim, pa . Zbog i činjenice da su i relativno prosti, imamo , tj. . No tad je .
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 22:51 uto, 10. 2. 2009 Naslov: |
|
|
To je posebni slučaj teorema da je svaka podgrupa cikličke grupe također ciklička.
Ideja je ova: ako je G = <a> i H < G, neka je a^m takav elemant od H, različit od 1, da je m minimalan. Onda se pokaže da je H = <a^m>.
Naime, neka je b iz H, onda je b= a^k, jer je iz G, i također oblika b = a^(mq + r), gdje je r ostatak pri dijeljenju k s m. Sada, b je iz H kao i
a^(mq) pa onda i a^r mora biti iz H, ali zbog minimalnosti m mora biti r = 0 pa je i b iz cikličke podgrupe generiran s a^m i to je onda cijela H.
To je posebni slučaj teorema da je svaka podgrupa cikličke grupe također ciklička.
Ideja je ova: ako je G = <a> i H < G, neka je a^m takav elemant od H, različit od 1, da je m minimalan. Onda se pokaže da je H = <a^m>.
Naime, neka je b iz H, onda je b= a^k, jer je iz G, i također oblika b = a^(mq + r), gdje je r ostatak pri dijeljenju k s m. Sada, b je iz H kao i
a^(mq) pa onda i a^r mora biti iz H, ali zbog minimalnosti m mora biti r = 0 pa je i b iz cikličke podgrupe generiran s a^m i to je onda cijela H.
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:26 ned, 15. 2. 2009 Naslov: |
|
|
Neka je [latex]x\in H[/latex]. Pogledaj niz elemenata iz [latex]H[/latex]:
[latex]x, x^2, x^3, \ldots[/latex]
Budući da je [latex]H[/latex] konačan, ne mogu svi biti različiti, tj. postoje pozitivni prirodni brojevi [latex]m[/latex] i [latex]n[/latex], [latex]m<n[/latex], takvi da je [latex]x^m=x^n[/latex]. Pokaži da je [latex]x^{n-m-1}\in H[/latex] i da je upravo to inverz od [latex]x[/latex].
Neka je . Pogledaj niz elemenata iz :
Budući da je konačan, ne mogu svi biti različiti, tj. postoje pozitivni prirodni brojevi i , , takvi da je . Pokaži da je i da je upravo to inverz od .
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:34 uto, 17. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Zadatak... Neka je [latex]|G|=p^{n}[/latex] , tada za svaki k = 0, 1, ..., n postoji podgrupa H reda k. takva da je normalna u G. Molim pomoc.[/quote]
Čudno. Langrangeov teorem kaže da red konačne podgrupe dijeli red grupe. Pa onda podgrupa H može eventualno biti reda [latex]p^{k}[/latex]
Edit: pretpostavio sam da je [latex]p[/latex] prost broj, zbog sugestivne oznake..
Braslav (napisa): | Zadatak... Neka je , tada za svaki k = 0, 1, ..., n postoji podgrupa H reda k. takva da je normalna u G. Molim pomoc. |
Čudno. Langrangeov teorem kaže da red konačne podgrupe dijeli red grupe. Pa onda podgrupa H može eventualno biti reda
Edit: pretpostavio sam da je prost broj, zbog sugestivne oznake..
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:43 pet, 20. 2. 2009 Naslov: |
|
|
Zadatak.... U [latex]\mathbb{Z}[[X]][/latex] je svaki maksimalan ideal oblika (p,X) gdje je p prost broj. Sada lako se pokaze da je (p,X) prost ideal, ali kako pokazati da je svaki prost ideal tog oblika?
[size=9][color=#999999]Added after 9 minutes:[/color][/size]
Mozda ovako... [latex]\mathbb{Z}[[X]]/M[/latex] je konacno polje (kako znamo da ne moze biti beskonacno?) pa je izomorfno sa [latex] \mathbb{Z}_{p}=\mathbb{Z}[[X]]/(p,X)[/latex] pa imamo da je a+M=b+(p,X)
no tada je -a+M=-b+(p,X) pa imamo M=(p,X).
Zadatak.... U je svaki maksimalan ideal oblika (p,X) gdje je p prost broj. Sada lako se pokaze da je (p,X) prost ideal, ali kako pokazati da je svaki prost ideal tog oblika?
Added after 9 minutes:
Mozda ovako... je konacno polje (kako znamo da ne moze biti beskonacno?) pa je izomorfno sa pa imamo da je a+M=b+(p,X)
no tada je -a+M=-b+(p,X) pa imamo M=(p,X).
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol: