Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Oduzimanje kao jedna od funkcija vektorskog prostora?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 16:03 pet, 27. 2. 2004    Naslov: Oduzimanje kao jedna od funkcija vektorskog prostora? Citirajte i odgovorite

Za realni vektorski prostor(opć. za v.p.) definirane su dvije operacije/funkcije:zbrajanje i množenje sa skalarom.
Promotrim li simboliku:
a-b=a+(-b)
Što bi ova simbolika trebala značiti?
Da oduzimanje kao računska operacija ne postoji u vektorskom prostoru(ili jednostavno ta funkcija nije definirana za tu matematičku strukturu zvanu vektorski prostor jer nije potrebna),već se radi samo o dogovornom zapisu ''a-b'',dakle kraćem zapisu operacije zbrajanja?

Postoji li struktura u ''hijerarhijskoj ljestvici'' struktura koja je iznad vektorskog prostora?
Za realni vektorski prostor(opć. za v.p.) definirane su dvije operacije/funkcije:zbrajanje i množenje sa skalarom.
Promotrim li simboliku:
a-b=a+(-b)
Što bi ova simbolika trebala značiti?
Da oduzimanje kao računska operacija ne postoji u vektorskom prostoru(ili jednostavno ta funkcija nije definirana za tu matematičku strukturu zvanu vektorski prostor jer nije potrebna),već se radi samo o dogovornom zapisu ''a-b'',dakle kraćem zapisu operacije zbrajanja?

Postoji li struktura u ''hijerarhijskoj ljestvici'' struktura koja je iznad vektorskog prostora?

[Vrh]
koryanshea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
17 = 27 - 10

PostPostano: 19:10 pet, 27. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

nema oduzimanja, nego jednostavno zbrajanje sa nekim drugim vektorom. "-" bi znacio da je vektor nesto kao suprotnog smjera. imas vektore v i w, i ti zelis izracunat v-w. pa onda imas lijepo skalar -1, pa ga fino pomnozis s vektorom w, i onda dobiveni vektor zbrojis sa v :) cemu komplicirati s nekakvim oduzimanjem :P
nema oduzimanja, nego jednostavno zbrajanje sa nekim drugim vektorom. "-" bi znacio da je vektor nesto kao suprotnog smjera. imas vektore v i w, i ti zelis izracunat v-w. pa onda imas lijepo skalar -1, pa ga fino pomnozis s vektorom w, i onda dobiveni vektor zbrojis sa v Smile cemu komplicirati s nekakvim oduzimanjem Razz

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:24 pet, 27. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cijenjenom gostu za mozganje: sto je to dijeljenje (npr. u prostoru (|R,+,*))? :-k 8)
Cijenjenom gostu za mozganje: sto je to dijeljenje (npr. u prostoru (|R,+,*))? Think Cool

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:47 pet, 27. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="koryanshea"]nema oduzimanja, nego jednostavno zbrajanje sa nekim drugim vektorom. "-" bi znacio da je vektor nesto kao suprotnog smjera. imas vektore v i w, i ti zelis izracunat v-w. pa onda imas lijepo skalar -1, pa ga fino pomnozis s vektorom w, i onda dobiveni vektor zbrojis sa v :) cemu komplicirati s nekakvim oduzimanjem :P[/quote]

Pitanje je imaš li skalar -1 , odnosno preciznije, pitanje je što ti on znači u danom slučaju (u danom polju, that is). Aksiomatski, ono što imaš je (strukturom grupe zagarantirana) egzistencija inverza (za zbrajanje) bilo kojeg vektora w , koja se označava s -w . Zbroj v i -w tad se označava s v-w .

Naravno, slično se može opravdati i ovo tvoje: u polju imaš neutralni element za množenje, označimo ga s 1 . On ima inverzni element s obzirom na zbrajanje (u polju), označimo ga s -1 . E sad, svojstva hibridnog množenja ti daju da će taj skalar pomnožen s w biti upravo jednak -w , aditivnom inverzu od w (dokaži to za domaću zadaću: ).

No ovaj gornji pristup je elementarniji (manje prebacivanja između strukturâ), a i odgovara općenit(ij)oj definiciji oduzimanja kao "zbrajanja sa suprotnim".

HTH,
koryanshea (napisa):
nema oduzimanja, nego jednostavno zbrajanje sa nekim drugim vektorom. "-" bi znacio da je vektor nesto kao suprotnog smjera. imas vektore v i w, i ti zelis izracunat v-w. pa onda imas lijepo skalar -1, pa ga fino pomnozis s vektorom w, i onda dobiveni vektor zbrojis sa v Smile cemu komplicirati s nekakvim oduzimanjem Razz

Pitanje je imaš li skalar -1 , odnosno preciznije, pitanje je što ti on znači u danom slučaju (u danom polju, that is). Aksiomatski, ono što imaš je (strukturom grupe zagarantirana) egzistencija inverza (za zbrajanje) bilo kojeg vektora w , koja se označava s -w . Zbroj v i -w tad se označava s v-w .

Naravno, slično se može opravdati i ovo tvoje: u polju imaš neutralni element za množenje, označimo ga s 1 . On ima inverzni element s obzirom na zbrajanje (u polju), označimo ga s -1 . E sad, svojstva hibridnog množenja ti daju da će taj skalar pomnožen s w biti upravo jednak -w , aditivnom inverzu od w (dokaži to za domaću zadaću: ).

No ovaj gornji pristup je elementarniji (manje prebacivanja između strukturâ), a i odgovara općenit(ij)oj definiciji oduzimanja kao "zbrajanja sa suprotnim".

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 11:41 sub, 28. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala na odgovorima...
[quote]Cijenjenom gostu za mozganje: sto je to dijeljenje (npr. u prostoru (|R,+,*))?
[/quote]

Možda množenje broja b koji je relan sa recipročnim vrijednostima,brojevima oblika 1/a,a@IR ?Odgovor me doista zanima :!:

Hej,a tamo mi niste odgovorili na drugo pitanje pa ponavljam:
postoji li moćnija(''jača'') konstrukcija(struktura) od vektorskog prostora ili je on ''ultimativna matematička utvrda''? :wink:
Hvala na odgovorima...
Citat:
Cijenjenom gostu za mozganje: sto je to dijeljenje (npr. u prostoru (|R,+,*))?

Možda množenje broja b koji je relan sa recipročnim vrijednostima,brojevima oblika 1/a,a@IR ?Odgovor me doista zanima Exclamation

postoji li moćnija(''jača'') konstrukcija(struktura) od vektorskog prostora ili je on ''ultimativna matematička utvrda''? Wink

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:43 sub, 28. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote]Cijenjenom gostu za mozganje: sto je to dijeljenje (npr. u prostoru (|R,+,*))? [/quote]
Možda množenje broja b koji je relan sa recipročnim vrijednostima,brojevima oblika 1/a,a@IR ?Odgovor me doista zanima :!:[/quote]

1/a je opet dijeljenje, ne? ;)

Dakle, oduzimanje je zbrajanje s aditivnim inverzom (-x je oznaka aditivnog inverza od x, tj. "[i]onaj broj koji zbrojen s x daje neutralni element za zbrajanje, tj. nulu[/i]"). 8)

Analogno, dijeljenje je mnozenje s multiplikativnim inverzom (kojeg oznacavamo s "potencijom" -1: x^(-1)). :)

Zato i ne mozes "dijeliti" s nulom - ona nema multiplikativni inverz (dokaz trivijalan). :)

Primijeti: Nula i jedan, opcenito, nisu realni brojevi :shock: nego oznake aditivnog, odnosno multiplikativnog inverza... 8) Jasno, ako promatras prostor (|R,+,*), onda 0 i 1 jesu realnih brojevi... :D

[quote="Anonymous"]Hej,a tamo mi niste odgovorili na drugo pitanje pa ponavljam:
postoji li moćnija(''jača'') konstrukcija(struktura) od vektorskog prostora ili je on ''ultimativna matematička utvrda''? :wink:[/quote]

Pa, pitanje je sto mislis pod "jaca" konstrukcija... :-k Ako mislis na gradaciju: grupa, prostror,... Valjda bi algebra bila "jaca"... :)
Anonymous (napisa):
Citat:
Cijenjenom gostu za mozganje: sto je to dijeljenje (npr. u prostoru (|R,+,*))?

Možda množenje broja b koji je relan sa recipročnim vrijednostima,brojevima oblika 1/a,a@IR ?Odgovor me doista zanima Exclamation

1/a je opet dijeljenje, ne? Wink

Dakle, oduzimanje je zbrajanje s aditivnim inverzom (-x je oznaka aditivnog inverza od x, tj. "onaj broj koji zbrojen s x daje neutralni element za zbrajanje, tj. nulu"). Cool

Analogno, dijeljenje je mnozenje s multiplikativnim inverzom (kojeg oznacavamo s "potencijom" -1: x^(-1)). Smile

Zato i ne mozes "dijeliti" s nulom - ona nema multiplikativni inverz (dokaz trivijalan). Smile

Primijeti: Nula i jedan, opcenito, nisu realni brojevi Shocked nego oznake aditivnog, odnosno multiplikativnog inverza... Cool Jasno, ako promatras prostor (|R,+,*), onda 0 i 1 jesu realnih brojevi... Very Happy

Anonymous (napisa):
postoji li moćnija(''jača'') konstrukcija(struktura) od vektorskog prostora ili je on ''ultimativna matematička utvrda''? Wink

Pa, pitanje je sto mislis pod "jaca" konstrukcija... Think Ako mislis na gradaciju: grupa, prostror,... Valjda bi algebra bila "jaca"... Smile

[Vrh]
koryanshea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 27 - 10

PostPostano: 22:55 sub, 28. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Primijeti: Nula i jedan, opcenito, nisu realni brojevi :shock: nego oznake aditivnog, odnosno multiplikativnog inverza... 8) [/quote]

mislis neutralnog elementa? :wink:
vsego (napisa):
Primijeti: Nula i jedan, opcenito, nisu realni brojevi Shocked nego oznake aditivnog, odnosno multiplikativnog inverza... Cool

mislis neutralnog elementa? Wink

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:55 ned, 29. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="koryanshea"]mislis neutralnog elementa? :wink:[/quote]

:oops: Khm, khm... :oops:

:oops: Da, mislim neutralnog elementa... :oops:
koryanshea (napisa):
mislis neutralnog elementa? Wink

Embarassed Khm, khm... Embarassed

Embarassed Da, mislim neutralnog elementa... Embarassed

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum