Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
mLijekO Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 1:24 sri, 17. 3. 2004 Naslov: |
|
|
meni je fascinantno kako irci, unatoč svojoj čvrstoj katoličkoj opredjeljenosti (što mislite odkud pojam irski katolik :)) ), se rado prisjećaju svojih predkršćanskih predaka, tj. vremena klanova.
Svi Irci, koji tvrde da su potomci nekog klana, sa radošću i velikim ponosom naglašuju kako su baš oni potomci tog i tog klana ili još bolje - ne potomci, nego članovi.
Po mojem misljenju takvo nešto kod nas nije moguće jer se previše ljudi srami svoje prošlosti, a i crkva je preveliku stegu uvela.
[color=blue]Napomena moderatora : nemojte da se ovo pretvori u razgovor o crkvi - svaki takav pokušaj ću brisati![/color]
Posjetiti ću jednoga dana dublin i ostatak irske i isplanirati cu si da budem tamo bas na 17.3.
meni je fascinantno kako irci, unatoč svojoj čvrstoj katoličkoj opredjeljenosti (što mislite odkud pojam irski katolik ) ), se rado prisjećaju svojih predkršćanskih predaka, tj. vremena klanova.
Svi Irci, koji tvrde da su potomci nekog klana, sa radošću i velikim ponosom naglašuju kako su baš oni potomci tog i tog klana ili još bolje - ne potomci, nego članovi.
Po mojem misljenju takvo nešto kod nas nije moguće jer se previše ljudi srami svoje prošlosti, a i crkva je preveliku stegu uvela.
Napomena moderatora : nemojte da se ovo pretvori u razgovor o crkvi - svaki takav pokušaj ću brisati!
Posjetiti ću jednoga dana dublin i ostatak irske i isplanirati cu si da budem tamo bas na 17.3.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 3:54 sri, 17. 3. 2004 Naslov: |
|
|
Ja sam bio, ali negdje krajem proljeca... :) Prelijepa zemlja... :D
Sv. Patrick je irski praznik, ali mislim da je medjunarodno (jasno, nesluzbeno) prihvacen kao praznik svih koji vole pivu... :)
Not my game, ali svima koji se tu osjecaju prozvani: [b]Lá Fhéile Pádraig Sona Daoibh![/b] :D
:party:
Ja sam bio, ali negdje krajem proljeca... Prelijepa zemlja...
Sv. Patrick je irski praznik, ali mislim da je medjunarodno (jasno, nesluzbeno) prihvacen kao praznik svih koji vole pivu...
Not my game, ali svima koji se tu osjecaju prozvani: Lá Fhéile Pádraig Sona Daoibh!
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)
|
Postano: 11:26 sri, 17. 3. 2004 Naslov: |
|
|
Zaaapravo... Zadnja velika tucnjava klanova je bila na sajmu u Tipperaryu (slobodno ispravite tipfelere :)) u drugoj polovici 19. stoljeca i sastojala se od 200 clanova jedne obitelji, 150 clanova neke druge obitelji koju ne voli ova prva i 100 clanova neke politicke grupacije koje ove obitelji nisu voljele :D
Djetetu se sa 16 godina davao "shillelagh" kad bi postajao muskarac, sto je putni stap od crne hrastovine 1.5 do 2.5m u duljinu sa prirodnim cvorom (ili ponekad umjetnim al ispunjenim olovom) na jednom kraju, sto se smatralo tradicionalnim orudjem za klanske fajtove (u pravilu u nedjelju i na vjerske svecanosti kad bi se skupili u gradu na sajmu).
Interesantno kako skoro sve tzv "jolly" kulture poput iraca, jamaikanaca i sl. imaju krajnje vrlo brutalnu i krvavu povijest medjusobnih pogroma (a poneki i sadasnjost)
Ali na stranu irsku povijest, sretan dan svetog Patrika svim ircima i onima koji se tako osjecaju sa vremena na vrijeme i vidimo se u Pauku na Shamrok Roversima, upad 40 Kn a za pivu i porter se sami snadjite ;)
[url]http://johnwhurley.com/[/url]
Zaaapravo... Zadnja velika tucnjava klanova je bila na sajmu u Tipperaryu (slobodno ispravite tipfelere ) u drugoj polovici 19. stoljeca i sastojala se od 200 clanova jedne obitelji, 150 clanova neke druge obitelji koju ne voli ova prva i 100 clanova neke politicke grupacije koje ove obitelji nisu voljele
Djetetu se sa 16 godina davao "shillelagh" kad bi postajao muskarac, sto je putni stap od crne hrastovine 1.5 do 2.5m u duljinu sa prirodnim cvorom (ili ponekad umjetnim al ispunjenim olovom) na jednom kraju, sto se smatralo tradicionalnim orudjem za klanske fajtove (u pravilu u nedjelju i na vjerske svecanosti kad bi se skupili u gradu na sajmu).
Interesantno kako skoro sve tzv "jolly" kulture poput iraca, jamaikanaca i sl. imaju krajnje vrlo brutalnu i krvavu povijest medjusobnih pogroma (a poneki i sadasnjost)
Ali na stranu irsku povijest, sretan dan svetog Patrika svim ircima i onima koji se tako osjecaju sa vremena na vrijeme i vidimo se u Pauku na Shamrok Roversima, upad 40 Kn a za pivu i porter se sami snadjite
http://johnwhurley.com/
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk
Zadnja promjena: ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE; 11:42 sri, 17. 3. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
Asmodai Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)
|
Postano: 11:56 sri, 17. 3. 2004 Naslov: |
|
|
...i skoro savreseno sigurno vrlo krvavu ne-tako-daleku buducnost, ali ovo je vec sasvim :OT:
...i skoro savreseno sigurno vrlo krvavu ne-tako-daleku buducnost, ali ovo je vec sasvim
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:52 sri, 17. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Crni"]Pa pogledajte samo naše udžbenike iz povijesti, kak' je to falsificirano.[/quote]
:OT:
ne bih rekao da je falsificirano, već da je pisano iz drugačije perspektive.
Recimo, nama je ban jelačić nacionalni heroj, a mađarima je ratni zločinac. Zamislite si sad kako je mađaru kad dođe u zagreb na glavni trg.
Isto tako, u našim knjigama piše kako su nas mađarski kraljevi i vladari godinama i godinama tlačili i zlostavljali, a opet, na glavnom trgu u budimpesti su postavljeni po 5-6 metara visoki spomenici upravo tim kraljevima.
Ima jos milijun takvih primjera, pogotovo tokom drugog svjetskog rata.
Treba se samo znati čitati između redaka.
Crni (napisa): | Pa pogledajte samo naše udžbenike iz povijesti, kak' je to falsificirano. |
ne bih rekao da je falsificirano, već da je pisano iz drugačije perspektive.
Recimo, nama je ban jelačić nacionalni heroj, a mađarima je ratni zločinac. Zamislite si sad kako je mađaru kad dođe u zagreb na glavni trg.
Isto tako, u našim knjigama piše kako su nas mađarski kraljevi i vladari godinama i godinama tlačili i zlostavljali, a opet, na glavnom trgu u budimpesti su postavljeni po 5-6 metara visoki spomenici upravo tim kraljevima.
Ima jos milijun takvih primjera, pogotovo tokom drugog svjetskog rata.
Treba se samo znati čitati između redaka.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
mLijekO Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol: