Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pi pretvoren u ... glazbu?

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Éomer
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 1

PostPostano: 16:07 pet, 4. 9. 2009    Naslov: Pi pretvoren u ... glazbu? Citirajte i odgovorite

[url=http://www.avoision.com/experiments/pi10k/index.php]http://www.avoision.com/experiments/pi10k/index.php[/url]

:D

Ovo mi je fascinantno.

Prvi korak je brojevima 1,2,...,0 pridruziti deset tonova. Prvi odabran ton ce biti pridruzen broju 1, drugi odabran ton broju 2, i td. Ono sto slijedi je niz od 10000 tonova koji su vezani za prvih 10000 znamenaka broja [latex]\pi[/latex].

Ovisno o pocetnim uvjetima, ispalo mi je svasta zanimljivog, i cak je moguce dobiti niz od nekoliko tonova koji cine slusljivu melodiju :)

To mi slici na onu pricu o onom hipotetskom majmunu koji beskonacno dugo tipka u Wordu i onda odjednom u komadu natipka Hamleta.
E sad mene zanima, kako je [latex]\pi[/latex] transcendentan, da li svaki proizvoljan niz znamenaka postoji negdje medju njegovim decimalama?

Jer ako svaki niz znamenaka postoji negdje u decimalnom prikazu broja [latex]\pi[/latex], onda ako napravimo pridruzivanje 10 tonova brojevima od 0-9, to znaci da svaka melodija koja moze biti odsvirana sa 10 tonova lezi negdje u dec. zapisu.

Ili, je li moguce da neki niz znamenaka NE postoji u decimalnom zapisu transcendentog broja?

Npr. "Bratec Martinu" bi, uz pridruzivanje [latex]\{1, 2, ...,6\} \rightarrow \{c,d,...,a\}[/latex] odgovaralo 1231123134534556543156543...

Kolika je vjerojatnost da cu to i cuti ako budem dovoljno dugo slusao gornji program ([size=9]i naravno, kad ne bi bio ogranicen samo na prvih 10000 znamenaka[/size])?
:D
http://www.avoision.com/experiments/pi10k/index.php

Very Happy

Ovo mi je fascinantno.

Prvi korak je brojevima 1,2,...,0 pridruziti deset tonova. Prvi odabran ton ce biti pridruzen broju 1, drugi odabran ton broju 2, i td. Ono sto slijedi je niz od 10000 tonova koji su vezani za prvih 10000 znamenaka broja .

Ovisno o pocetnim uvjetima, ispalo mi je svasta zanimljivog, i cak je moguce dobiti niz od nekoliko tonova koji cine slusljivu melodiju Smile

To mi slici na onu pricu o onom hipotetskom majmunu koji beskonacno dugo tipka u Wordu i onda odjednom u komadu natipka Hamleta.
E sad mene zanima, kako je transcendentan, da li svaki proizvoljan niz znamenaka postoji negdje medju njegovim decimalama?

Jer ako svaki niz znamenaka postoji negdje u decimalnom prikazu broja , onda ako napravimo pridruzivanje 10 tonova brojevima od 0-9, to znaci da svaka melodija koja moze biti odsvirana sa 10 tonova lezi negdje u dec. zapisu.

Ili, je li moguce da neki niz znamenaka NE postoji u decimalnom zapisu transcendentog broja?

Npr. "Bratec Martinu" bi, uz pridruzivanje odgovaralo 1231123134534556543156543...

Kolika je vjerojatnost da cu to i cuti ako budem dovoljno dugo slusao gornji program (i naravno, kad ne bi bio ogranicen samo na prvih 10000 znamenaka)?
Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:32 pet, 4. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Baci oko [url=http://www.netfunny.com/rhf/jokes/01/Jun/pi.html]ovdje[/url]. :gg:
Baci oko ovdje. Mr Green being very Greeen indeed

[Vrh]
Éomer
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 16:39 pet, 4. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Baci oko [url=http://www.netfunny.com/rhf/jokes/01/Jun/pi.html]ovdje[/url]. :gg:[/quote]

Prebrutalno :D
vsego (napisa):
Baci oko ovdje. Mr Green being very Greeen indeed

Prebrutalno Very Happy

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:49 pet, 4. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eh, a sto se tice "Brateca Martina"... [url=http://www.netfunny.com/rhf/jokes/01/Jun/pi.html]nece ici[/url]. :( Probaj naci neko sretnije pridruzivanje nota. ;)
Eh, a sto se tice "Brateca Martina"... nece ici. Sad Probaj naci neko sretnije pridruzivanje nota. Wink

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 18:35 pet, 4. 9. 2009    Naslov: Re: Pi pretvoren u ... glazbu? Citirajte i odgovorite

[quote="Éomer"]Jer ako svaki niz znamenaka postoji negdje u decimalnom prikazu broja [latex]\pi[/latex], onda ako napravimo pridruzivanje 10 tonova brojevima od 0-9, to znaci da svaka melodija koja moze biti odsvirana sa 10 tonova lezi negdje u dec. zapisu.[/quote]
Ne, ne znači. :) Kod melodije, osim tona, potrebna ti je još jedna informacija, a to je duljina trajanja tona (iako se može još štošta dodati, npr. sinkope i slično).

To bi možda mogao riješiti tako da svaki 2n-ti član nekog niza predstavlja notu, a 2n+1 član duljinu te note, iako je i tu 10 znamenki dosta ograničavajuće. :)
Éomer (napisa):
Jer ako svaki niz znamenaka postoji negdje u decimalnom prikazu broja , onda ako napravimo pridruzivanje 10 tonova brojevima od 0-9, to znaci da svaka melodija koja moze biti odsvirana sa 10 tonova lezi negdje u dec. zapisu.

Ne, ne znači. Smile Kod melodije, osim tona, potrebna ti je još jedna informacija, a to je duljina trajanja tona (iako se može još štošta dodati, npr. sinkope i slično).

To bi možda mogao riješiti tako da svaki 2n-ti član nekog niza predstavlja notu, a 2n+1 član duljinu te note, iako je i tu 10 znamenki dosta ograničavajuće. Smile

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 0:22 sub, 5. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Eh, a sto se tice "Brateca Martina"... [url=http://www.netfunny.com/rhf/jokes/01/Jun/pi.html]nece ici[/url]. :( Probaj naci neko sretnije pridruzivanje nota. ;)[/quote]
Zašto ne bi išao Bratec Martin? Ako se ne varam, dobar je redoslijed nota (ako se pretpostavi da se 1,2,...,6 preslikavaju u prvih 6 tonova c-dura). :)

Još nešto, ako na c, d, itd. gledamo kao na tonove, a ne slova abecede, tada [latex]\{1,2,\dots,6\} \mapsto \{c,d,\dots,a\}[/latex] ne podrazumijeva bijekciju jer tako zapisano pridruživanje može značiti da se npr. 3 preslika u d#, a ne u e. Ako se napomene da se brojevi preslikavaju u tonove iz c-dura, onda podrazumijeva.
vsego (napisa):
Eh, a sto se tice "Brateca Martina"... nece ici. Sad Probaj naci neko sretnije pridruzivanje nota. Wink

Zašto ne bi išao Bratec Martin? Ako se ne varam, dobar je redoslijed nota (ako se pretpostavi da se 1,2,...,6 preslikavaju u prvih 6 tonova c-dura). Smile

Još nešto, ako na c, d, itd. gledamo kao na tonove, a ne slova abecede, tada ne podrazumijeva bijekciju jer tako zapisano pridruživanje može značiti da se npr. 3 preslika u d#, a ne u e. Ako se napomene da se brojevi preslikavaju u tonove iz c-dura, onda podrazumijeva.

Zadnja promjena: goranm; 1:26 sub, 5. 9. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
finalni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 45 - 18

PostPostano: 0:42 sub, 5. 9. 2009    Naslov: Re: Pi pretvoren u ... glazbu? Citirajte i odgovorite

[quote="Éomer"]
E sad mene zanima, kako je [latex]\pi[/latex] transcendentan, da li svaki proizvoljan niz znamenaka postoji negdje medju njegovim decimalama?
[/quote]

To je neš slično normalnosti broja, otvoren problem.

[quote]Ili, je li moguce da neki niz znamenaka NE postoji u decimalnom zapisu transcendentog broja?[/quote]

ovo je ziher moguće, tipa metneš 0 između svake dvije uzastopne znamenke broja pi al ne znam baš kak dokazat to
zguglaj primjer i javi nam ga :D
Éomer (napisa):

E sad mene zanima, kako je transcendentan, da li svaki proizvoljan niz znamenaka postoji negdje medju njegovim decimalama?

To je neš slično normalnosti broja, otvoren problem.

Citat:

ovo je ziher moguće, tipa metneš 0 između svake dvije uzastopne znamenke broja pi al ne znam baš kak dokazat to
zguglaj primjer i javi nam ga Very Happy

Zadnja promjena: finalni; 1:36 sub, 5. 9. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:53 sub, 5. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@goranm: Krilivi link. :oops: Trebao je biti [url=http://www.angio.net/pi/piquery]ovaj link[/url], a mislio sam na to da "Brateca Martina" nece docekati na onom programu (cak i da se makne ogranicenje, potrajalo bi mu) jer je predaleko (linkana trazilica ga ne nadje u prvih 200 milijuna znamenaka). 8)

@finalni: Misli se na konacni niz, koji ne mozes konstruirati tako da stavis nulu izmedju svaka dva clana beskonacnog niza. ;)
@goranm: Krilivi link. Embarassed Trebao je biti ovaj link, a mislio sam na to da "Brateca Martina" nece docekati na onom programu (cak i da se makne ogranicenje, potrajalo bi mu) jer je predaleko (linkana trazilica ga ne nadje u prvih 200 milijuna znamenaka). Cool

@finalni: Misli se na konacni niz, koji ne mozes konstruirati tako da stavis nulu izmedju svaka dva clana beskonacnog niza. Wink

[Vrh]
finalni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 45 - 18

PostPostano: 0:57 sub, 5. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]@finalni: Misli se na konacni niz, koji ne mozes konstruirati tako da stavis nulu izmedju svaka dva clana beskonacnog niza. ;)[/quote]
:?
pa zato i jest takav "primjer" transcedentnog broja, ono, sigurno nema 11 nigdje
samo što neam pojma kak dokazat da je nešto transcedentno
vsego (napisa):
@finalni: Misli se na konacni niz, koji ne mozes konstruirati tako da stavis nulu izmedju svaka dva clana beskonacnog niza. Wink

Confused
pa zato i jest takav "primjer" transcedentnog broja, ono, sigurno nema 11 nigdje
samo što neam pojma kak dokazat da je nešto transcedentno

bnikola
Mali od Foruma
(Administrator)
Mali od Foruma<br>(Administrator)

Spol: muško
11 = 19 - 8

PostPostano: 14:59 ned, 6. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Slazem se da ovo nije sretan nacin pretvaranja brateca martina u brojeve. U povijesti glezbe bio je citav niz ljestvica. Danas opce prihvacena ljestvica, svi znaju, sastoji se od 7 tonova. Medjutim, ti tonovi nisu jednako udaljeni. Pa je tako izmedju C i D Cis, a izmedju E i F nema niti jednoga. A tonski razmak izmedju c i cis, te e i f je jednak.
Slazem se da ovo nije sretan nacin pretvaranja brateca martina u brojeve. U povijesti glezbe bio je citav niz ljestvica. Danas opce prihvacena ljestvica, svi znaju, sastoji se od 7 tonova. Medjutim, ti tonovi nisu jednako udaljeni. Pa je tako izmedju C i D Cis, a izmedju E i F nema niti jednoga. A tonski razmak izmedju c i cis, te e i f je jednak.

rat in a cage
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 17 - 4

PostPostano: 16:11 ned, 6. 9. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Making house music from the number pi ->
[url]http://www.noiseaddicts.com/2008/09/algorithmic-house-music-number-pi-paul-slocum/[/url]
Making house music from the number pi →
http://www.noiseaddicts.com/2008/09/algorithmic-house-music-number-pi-paul-slocum/

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum