Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

sustav izvodnica (zadatak)
WWW:
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 1

PostPostano: 15:06 sub, 24. 10. 2009    Naslov: problem Citirajte i odgovorite

trebam pmoc...zapela sam...
{(1,1,0,0), (0,0,1,1), (1,0,1,0), (0,1,0,1), (1,0,0,1), (0,1,0,1)} , pokazati da je sustav izvodnica ua R4...hvala
{(1,1,0,0), (0,0,1,1), (1,0,1,0), (0,1,0,1), (1,0,0,1), (0,1,0,1)} , pokazati da je sustav izvodnica ua R4...hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ambrozije
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 3

PostPostano: 15:27 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pokazi da su prvi, drugi, treci i peti vektor linearno nezavisni. (Tada imas cetiri linearno nezavisna vektora u sustavu dimenzije 4 -> oni cine bazu, dakle i sustav izvodnica. Pocetni sesteroclani skup je sustav izvodnica jer je nadskup sustava izvodnica)
Pokazi da su prvi, drugi, treci i peti vektor linearno nezavisni. (Tada imas cetiri linearno nezavisna vektora u sustavu dimenzije 4 -> oni cine bazu, dakle i sustav izvodnica. Pocetni sesteroclani skup je sustav izvodnica jer je nadskup sustava izvodnica)

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 15:33 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala puno!!
hvala puno!!

[Vrh]
suza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 8 - 1

PostPostano: 18:01 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

...da ne otvaram novu temu, a isto me muči jedan zadatk:
Kako pokazati da se vektor d=(gama)i+j+k može prikazati kao lin. kombinacija vektora a=i+pj+k, b=-i+j+k, c=-3i+j+pk ako su a,b,c komplanarni u V^3(O)? Za koji gama to vrijedi? :? [/img][/code][/quote]
...da ne otvaram novu temu, a isto me muči jedan zadatk:
Kako pokazati da se vektor d=(gama)i+j+k može prikazati kao lin. kombinacija vektora a=i+pj+k, b=-i+j+k, c=-3i+j+pk ako su a,b,c komplanarni u V^3(O)? Za koji gama to vrijedi? Confused [/img][/code][/quote]

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 18:24 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

rjesavas sustav, gledas kad u ovisnosti o gama imas a kad ne rjesenje
[url=http://web.math.hr/nastava/la/demonstrature.html]ako nesto nije jasno[/url]
rjesavas sustav, gledas kad u ovisnosti o gama imas a kad ne rjesenje
ako nesto nije jasno

suza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 19:05 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

..hvala :) ...znam da trebam gledati kada ima rješenje, ali zbunjuju me ovi p-ovi. Komplanarni su kada je p=0. Da li to znači da je a=i+k i c=-3i+j? Da li onda gledam rješenje novog sustav s tim vektorima? :?
..hvala Smile ...znam da trebam gledati kada ima rješenje, ali zbunjuju me ovi p-ovi. Komplanarni su kada je p=0. Da li to znači da je a=i+k i c=-3i+j? Da li onda gledam rješenje novog sustav s tim vektorima? Confused

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 19:26 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa da
vidis kada su komplanarni, dakle odredis p-ove takve da budu komplanarni

nakon tog sustava lin jednadzbi, rjesavas novi
onaj sa gama...
pa da
vidis kada su komplanarni, dakle odredis p-ove takve da budu komplanarni

nakon tog sustava lin jednadzbi, rjesavas novi
onaj sa gama...

suza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 19:37 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ti!!! :D
Hvala ti!!! Very Happy

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 22:34 ned, 25. 10. 2009    Naslov: sustav izvodnica Citirajte i odgovorite

Pokazite da je
{(1, 1, 1, 1), (1, 1, 1, 0), (1, 1, 1, 2), (0, 1, 1, 1, ), (1, 0, 0, 0)}
sustav izvodnica za C4
pa ga reducirajte do neke baze prostora C4
Pokazite da je
{(1, 1, 1, 1), (1, 1, 1, 0), (1, 1, 1, 2), (0, 1, 1, 1, ), (1, 0, 0, 0)}
sustav izvodnica za C4
pa ga reducirajte do neke baze prostora C4

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 22:39 ned, 25. 10. 2009    Naslov: PItanjce Citirajte i odgovorite

I ja imam 2 pitanja:
AKo recimo imam 2 polinoma, i sada ih trebam nadopuniti do baze za P5,recimo. Dali to izgleda ovako: 1,t,t^2,t^3,t^4,t^5, ili bez ovog nul-polinoma pa je to od t...t^6? (ili niti jedno niti drugo :)

I još jedno pitanje ako imam zadan neki skup M i treba provjeriti jeli on potprostor od R^4,i ispadne da je.Kako onda provjeriti jeli taj isti skup potprostor i od C^4?

I da komentiram ovaj prvi post, mislim da u zadatku piše da trebamo prvo provjeriti jeli to s.i za R^4,a tek ga onda reducirati do baze..Šta to ne znači da trebamo prvo uzet proizvoljni vektor iz R^4,i prikazat ga pomoću zadanih vektora?
I ja imam 2 pitanja:
AKo recimo imam 2 polinoma, i sada ih trebam nadopuniti do baze za P5,recimo. Dali to izgleda ovako: 1,t,t^2,t^3,t^4,t^5, ili bez ovog nul-polinoma pa je to od t...t^6? (ili niti jedno niti drugo Smile

I još jedno pitanje ako imam zadan neki skup M i treba provjeriti jeli on potprostor od R^4,i ispadne da je.Kako onda provjeriti jeli taj isti skup potprostor i od C^4?

I da komentiram ovaj prvi post, mislim da u zadatku piše da trebamo prvo provjeriti jeli to s.i za R^4,a tek ga onda reducirati do baze..Šta to ne znači da trebamo prvo uzet proizvoljni vektor iz R^4,i prikazat ga pomoću zadanih vektora?

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 23:15 ned, 25. 10. 2009    Naslov: Re: PItanjce Citirajte i odgovorite

[quote="pajopatak"]I ja imam 2 pitanja:
AKo recimo imam 2 polinoma, i sada ih trebam nadopuniti do baze za P5,recimo. Dali to izgleda ovako: 1,t,t^2,t^3,t^4,t^5, ili bez ovog nul-polinoma pa je to od t...t^6? (ili niti jedno niti drugo :)[/quote]
:?
ono NIJE nul-polinom

ako se ne varam [latex]t^6 \notin P_5[/latex] ... ono prvo

[quote="pajopatak"]I još jedno pitanje ako imam zadan neki skup M i treba provjeriti jeli on potprostor od R^4,i ispadne da je.Kako onda provjeriti jeli taj isti skup potprostor i od C^4?[/quote]
isto kao sto si i provjerio za [latex]\mathbb{R}^4[/latex], al najcesce ako je nesto iz [latex]\mathbb{R}^4[/latex] onda je i iz [latex]\mathbb{C}^4[/latex]

[quote="pajopatak"]Šta to ne znači da trebamo prvo uzet proizvoljni vektor iz R^4,i prikazat ga pomoću zadanih vektora?[/quote]

pa mozes kako hoces, ono mi se cini najbrze, u svakom slucaju, mislim da na vjezbama to radite tako da uzmete prva dva ako su zavisni, jednog maknete i uzmete sljedeceg, ako su nezavisni uzmete sljedeceg bez da ijednog maknete, i gledate jesu li sada ti nezavisni i tako dalje...
ako dodete do onoliko nezavisnih vektora kolika je dimenzija prostora ste gotovi, i odmah iz algoritma znate koje maknut, zavisne, koje ste vec makli, i eventualno one za koje jos niste ni gledali jer ste vec nasli bazu
pajopatak (napisa):
I ja imam 2 pitanja:
AKo recimo imam 2 polinoma, i sada ih trebam nadopuniti do baze za P5,recimo. Dali to izgleda ovako: 1,t,t^2,t^3,t^4,t^5, ili bez ovog nul-polinoma pa je to od t...t^6? (ili niti jedno niti drugo Smile

Confused
ono NIJE nul-polinom

ako se ne varam ... ono prvo

pajopatak (napisa):

isto kao sto si i provjerio za , al najcesce ako je nesto iz onda je i iz

pajopatak (napisa):
Šta to ne znači da trebamo prvo uzet proizvoljni vektor iz R^4,i prikazat ga pomoću zadanih vektora?

pa mozes kako hoces, ono mi se cini najbrze, u svakom slucaju, mislim da na vjezbama to radite tako da uzmete prva dva ako su zavisni, jednog maknete i uzmete sljedeceg, ako su nezavisni uzmete sljedeceg bez da ijednog maknete, i gledate jesu li sada ti nezavisni i tako dalje...
ako dodete do onoliko nezavisnih vektora kolika je dimenzija prostora ste gotovi, i odmah iz algoritma znate koje maknut, zavisne, koje ste vec makli, i eventualno one za koje jos niste ni gledali jer ste vec nasli bazu

Zadnja promjena: Gino; 23:16 ned, 25. 10. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 68 - 51

PostPostano: 23:16 ned, 25. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@pajopatak:
ovo s polinomima - baza ti mora imat slobodni član. prostop P5 je prostor polinoma stupnja manjeg ili jednakog od pet (nekad je oznaka za stupnja manjeg ili jednakog od četiri, ovisno o sastavljaču zadatka :)) mora imat i slobodan član u bazi. taj slobodan član, isto ko i svi ovi ostali t-ovi, ne moraju baš biti 1, t,... može to bit i 7, 7t,... ovisi kako odabereš. svejedno je. ovo 1, t,... he samo kanonska baza, tebi je bitno da su oni nezavisni i da su najmanji skup izvodnica, ništ više od tog

@maty321:
ovak odokativno, odma vidiš da je prvi = četvrti plus peti pa ga odma makni
ostaje još provjerit da su nezavisni, to uzmi papir i olovku i raspiši, nema ti druge
@pajopatak:
ovo s polinomima - baza ti mora imat slobodni član. prostop P5 je prostor polinoma stupnja manjeg ili jednakog od pet (nekad je oznaka za stupnja manjeg ili jednakog od četiri, ovisno o sastavljaču zadatka Smile) mora imat i slobodan član u bazi. taj slobodan član, isto ko i svi ovi ostali t-ovi, ne moraju baš biti 1, t,... može to bit i 7, 7t,... ovisi kako odabereš. svejedno je. ovo 1, t,... he samo kanonska baza, tebi je bitno da su oni nezavisni i da su najmanji skup izvodnica, ništ više od tog

@maty321:
ovak odokativno, odma vidiš da je prvi = četvrti plus peti pa ga odma makni
ostaje još provjerit da su nezavisni, to uzmi papir i olovku i raspiši, nema ti druge

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 23:22 ned, 25. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala na brzim odgovorima,znači baza za R5, će imat 6 članova (u to je uključen i taj nezavisni član). I sad ne kužim kako onda reducirati s.i do baze,jer kada je uključen taj nezavisni član,sve je polinome moguće prikazati pomoću njega?
Hvala na brzim odgovorima,znači baza za R5, će imat 6 članova (u to je uključen i taj nezavisni član). I sad ne kužim kako onda reducirati s.i do baze,jer kada je uključen taj nezavisni član,sve je polinome moguće prikazati pomoću njega?

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 23:57 ned, 25. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

baza za R5 nece imat 6 nego 5 clanova...
imas tjedan dana, savjetujem da posjetis konzultacije i demonstrature, i da pocnes ucit podosta ranije
baza za R5 nece imat 6 nego 5 clanova...
imas tjedan dana, savjetujem da posjetis konzultacije i demonstrature, i da pocnes ucit podosta ranije

Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 68 - 51

PostPostano: 0:45 pon, 26. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pajopatak"]Hvala na brzim odgovorima,znači baza za R5, će imat 6 članova[/quote]
neće! baza za R5 če imati pet članova. to su "obični" vektori. jednako kao što je u R baza 1, R2 baza je (1,0), (0,1), u Rn će biti n takvih ili sličnih vektora

[quote](u to je uključen i taj [b]nezavisni[/b] član).[/quote]
svi članovi baze su nezavisni. u prostoru polinoma Pn postoji n članova tipa t^k 1<= k <= n i postoji slobodni član (mislim da se to tak zove), t^0 = 1. njih će ti bit n+1 komada. dakle, u prostoru P5 (što su polinomi stupnja manjeg ili jednakog od pet) biće ih šest komada: 1, t, t^2,..., t^5.

[quote]I sad ne kužim kako onda reducirati s.i do baze,jer kada je uključen taj nezavisni član,sve je polinome moguće prikazati pomoću njega?[/quote]

u tome i je fora. izgleda da si našo najmanji mogući sustav zvodnica.

sustav izvodnica je skup vektora koji nešto izvode :) to je skup preko kojeg se svaki drugi vektor iz promatranog prostora može prikazati kao linearna kombinacija vektora iz s.i. naza je najmanji sustav izvodnica. baza je najveći linearno nezavisan skup. vektorima iz baze je određen jedinstven prikaz nekog vektora iz prostora. sa s.i. to nije slučaj (barem ne generalno)
svaka baza sadrži onoliko vektora kolika je dimenzija prostora kojeg razapinje.
pajopatak (napisa):
Hvala na brzim odgovorima,znači baza za R5, će imat 6 članova

neće! baza za R5 če imati pet članova. to su "obični" vektori. jednako kao što je u R baza 1, R2 baza je (1,0), (0,1), u Rn će biti n takvih ili sličnih vektora

Citat:
(u to je uključen i taj nezavisni član).

svi članovi baze su nezavisni. u prostoru polinoma Pn postoji n članova tipa t^k 1⇐ k ⇐ n i postoji slobodni član (mislim da se to tak zove), t^0 = 1. njih će ti bit n+1 komada. dakle, u prostoru P5 (što su polinomi stupnja manjeg ili jednakog od pet) biće ih šest komada: 1, t, t^2,..., t^5.

Citat:
I sad ne kužim kako onda reducirati s.i do baze,jer kada je uključen taj nezavisni član,sve je polinome moguće prikazati pomoću njega?

u tome i je fora. izgleda da si našo najmanji mogući sustav zvodnica.

sustav izvodnica je skup vektora koji nešto izvode Smile to je skup preko kojeg se svaki drugi vektor iz promatranog prostora može prikazati kao linearna kombinacija vektora iz s.i. naza je najmanji sustav izvodnica. baza je najveći linearno nezavisan skup. vektorima iz baze je određen jedinstven prikaz nekog vektora iz prostora. sa s.i. to nije slučaj (barem ne generalno)
svaka baza sadrži onoliko vektora kolika je dimenzija prostora kojeg razapinje.

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 7:15 pon, 26. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma to sam krivo napisala,ppitanje je glasilo dali će kanonska baza polinoma petog stupnja imat 6 članova. Ok,hvala na odgovorima, to me jedino malo zbunjivalo,jer smo onda izgleda krivo rješili jedan zadatak na vježbama.
Ma to sam krivo napisala,ppitanje je glasilo dali će kanonska baza polinoma petog stupnja imat 6 članova. Ok,hvala na odgovorima, to me jedino malo zbunjivalo,jer smo onda izgleda krivo rješili jedan zadatak na vježbama.

[Vrh]
homesweethome
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 18:20 pon, 26. 10. 2009    Naslov: Re: problem Citirajte i odgovorite

[quote="maty321"]trebam pmoc...zapela sam...
{(1,1,0,0), (0,0,1,1), (1,0,1,0), (0,1,0,1), (1,0,0,1), (0,1,0,1)} , pokazati da je sustav izvodnica ua R4...hvala[/quote]

da ali recimo nastavak zadatka glasi da nakon sto dokazemo da je sustav izvodnica, reduciramo ga do baze, onda bismo nekim drugim postupkom trebali dokazati da je skup s.izvodnica??
maty321 (napisa):

da ali recimo nastavak zadatka glasi da nakon sto dokazemo da je sustav izvodnica, reduciramo ga do baze, onda bismo nekim drugim postupkom trebali dokazati da je skup s.izvodnica??

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 18:44 pon, 26. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Skup izvodnica i baza nisu toliko različite stvari da bi postupak bio bitno različit.

Ovdje imaš 6 vektora, prostor je dimenzije 4, pa sigurno ima bar 2 viška. Makneš ta 2 (koja su linearna kombinacija nekih iz tog skupa), pa pogledaš dal još kojeg možeš maknut.

Ako ne - to je to, imaš lin nezavisan skup od 4 elementa u prostoru dimenzije 4, to je baza, pa je i skup izvodnica. I u taj skup možeš ubacivat kolko hoćeš, ostat će skup izvodnica (ako ubacuješ vektore iz R4 ) :D

Ako da - skup NIJE sistem izvodnica jer postoji vektor koji se ne može pomoću njih prikazat. (imaš vektora manje nego što je dimenzija). Tada niti polazni skup nije S.I.
Skup izvodnica i baza nisu toliko različite stvari da bi postupak bio bitno različit.

Ovdje imaš 6 vektora, prostor je dimenzije 4, pa sigurno ima bar 2 viška. Makneš ta 2 (koja su linearna kombinacija nekih iz tog skupa), pa pogledaš dal još kojeg možeš maknut.

Ako ne - to je to, imaš lin nezavisan skup od 4 elementa u prostoru dimenzije 4, to je baza, pa je i skup izvodnica. I u taj skup možeš ubacivat kolko hoćeš, ostat će skup izvodnica (ako ubacuješ vektore iz R4 ) Very Happy

Ako da - skup NIJE sistem izvodnica jer postoji vektor koji se ne može pomoću njih prikazat. (imaš vektora manje nego što je dimenzija). Tada niti polazni skup nije S.I.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 68 - 51

PostPostano: 19:24 pon, 26. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Ako da - skup NIJE sistem izvodnica jer postoji vektor koji se ne može pomoću njih prikazat. (imaš vektora manje nego što je dimenzija). Tada niti polazni skup nije S.I.[/quote]
ali ga možeš nadopuniti do baze dodavanjem vektora u taj skup, koji, naravno, mora biti linearno nezavisan o prethodnicima.
Luuka (napisa):

ali ga možeš nadopuniti do baze dodavanjem vektora u taj skup, koji, naravno, mora biti linearno nezavisan o prethodnicima.

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 20:45 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

U R3
su zadani vektori a = (1, 2,−1), b = (1, 1, 1), c = (1, 3, λ), pri
cemu je λ ∈ R. Odrredite sve vrijednosti parametra λ za koje je skup
{a, b, c} baza prostora R3
. Za sve takve λ prikazite vektor v = (1, 1, 2)
kao linearnu kombinaciju vektora a, b, c.
Zanima me samo ovaj drugi dio....za sve takve....
hvala
U R3
su zadani vektori a = (1, 2,−1), b = (1, 1, 1), c = (1, 3, λ), pri
cemu je λ ∈ R. Odrredite sve vrijednosti parametra λ za koje je skup
{a, b, c} baza prostora R3
. Za sve takve λ prikazite vektor v = (1, 1, 2)
kao linearnu kombinaciju vektora a, b, c.
Zanima me samo ovaj drugi dio....za sve takve....
hvala

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum