Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Termin objave rezultata i uvida u zadace
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
tp
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
78 = 91 - 13

PostPostano: 15:15 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Termin objave rezultata i uvida u zadace Citirajte i odgovorite

Objava rezultata i uvid u zadace bit ce u ponedjeljak 16.11.2009. u 12 sati.

Usput, u prilogu ovog posta mozete naci rjesenja 3. zadatka.
Objava rezultata i uvid u zadace bit ce u ponedjeljak 16.11.2009. u 12 sati.

Usput, u prilogu ovog posta mozete naci rjesenja 3. zadatka.

la1-0910-kol1RJ3zad.pdf
 Description:

Download
 Filename:  la1-0910-kol1RJ3zad.pdf
 Filesize:  59.96 KB
 Downloaded:  316 Time(s)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 17:27 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel bi mogo netko napisat kako se rjesi onaj zadatak di se trazio dir. Komplement za Pn ako je P(x)=P(-x)?
Jel bi mogo netko napisat kako se rjesi onaj zadatak di se trazio dir. Komplement za Pn ako je P(x)=P(-x)?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 18:08 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\displaystyle p\left( x\right) =\sum_{i=0}^n a_ix^i\\
p\left( x\right) =p\left( -x\right) \Longrightarrow \sum_{i=0}^n a_ix^i = \sum_{i=0}^n a_i(-x)^i \Longrightarrow 2\left( \sum_{ \left\{ i \in \mathbb{N}|\exists k\in \mathbb{N}, i=2k-1, i\leq n \right\} } a_ix^i \right) =0\\
a_i=0, \forall i\in \left\{ m \in \mathbb{N} | \exists k\in \mathbb{N}, m=2k-1, m\leq n \right\}[/latex]
znaci ako je polinom iz tog prostora, vrijedi ovo gore pa je ocito baza za taj prostor skup [latex]\left\{ 1, x^2,x^4,...,x^m \right\}[/latex] gdje je [latex]\displaystyle m=\left\{\begin{array}{cc} n & ,n\equiv_2 0 \\ n-1 & ,n\equiv_2 1\end{array}[/latex]
sada je vec ocito, baza za direktni komplement [latex]\left\{ x, x^3, ..., x^k\right\}[/latex] gdje je [latex]\displaystyle k=\left\{\begin{array}{cc} n-1 & ,n\equiv_2 0 \\ n & ,n\equiv_2 1\end{array}[/latex]

nadam se da je tocno, ipak sam vecu pozornost pruzao LaTeX-u nego linearnoj 8)

znaci ako je polinom iz tog prostora, vrijedi ovo gore pa je ocito baza za taj prostor skup gdje je
sada je vec ocito, baza za direktni komplement gdje je

nadam se da je tocno, ipak sam vecu pozornost pruzao LaTeX-u nego linearnoj Cool

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:23 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene malo zbunjuje to kaj P(x)=P(-x) vrijedi ako nas polinom sadrzi xeve samo na parnu potenciju, kaj ne?
Ne bi li to znacilo da dimenzija baze ovisi o tome dali mi imamo Pn gdje je n paran ili neparan?
Mene malo zbunjuje to kaj P(x)=P(-x) vrijedi ako nas polinom sadrzi xeve samo na parnu potenciju, kaj ne?
Ne bi li to znacilo da dimenzija baze ovisi o tome dali mi imamo Pn gdje je n paran ili neparan?

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 19:27 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa... da....
to sam i napisao
dobro mozda sam mogao malo ljepse, al lako se raspise i vidi sta sam htio,
vidis da sam stavio dva slucaja za m i k
uglavnom ako si dobila ovako nesto onda ti je dobro, [b]eve[/b]ntualno izgubis nest bodova zbog mozda nekih preciznosti... :D :D
pa... da....
to sam i napisao
dobro mozda sam mogao malo ljepse, al lako se raspise i vidi sta sam htio,
vidis da sam stavio dva slucaja za m i k
uglavnom ako si dobila ovako nesto onda ti je dobro, eventualno izgubis nest bodova zbog mozda nekih preciznosti... Very Happy Very Happy

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:32 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da...nisam pisale te sume, to me uvjek zbunjuje...
BTW ne moras bit bezobrazan prema meni (ili sarkastican iki kako se god to zove).
Ugl, hvala na rjesenju zadatka
Da...nisam pisale te sume, to me uvjek zbunjuje...
BTW ne moras bit bezobrazan prema meni (ili sarkastican iki kako se god to zove).
Ugl, hvala na rjesenju zadatka

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 19:42 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije bitno dal si pisala sume
a to sta sam ja tebi reko da si nekulturna ne moras ti meni rec da ne budem bezobrazan, kad nisam
bar mislim da nisam, ako grijesim, slobodno me uputi na to di sam bio nekulturan ili kako si vec rekla sarkastican ili kako se to vec kaze
ako je problem u boldanom eve, to mi se samo cinilo simpaticno, i totalno si na krivom putu
ugl ti si rekla svoje, ja svoje, a ostalo mozemo preko pm
nije bitno dal si pisala sume
a to sta sam ja tebi reko da si nekulturna ne moras ti meni rec da ne budem bezobrazan, kad nisam
bar mislim da nisam, ako grijesim, slobodno me uputi na to di sam bio nekulturan ili kako si vec rekla sarkastican ili kako se to vec kaze
ako je problem u boldanom eve, to mi se samo cinilo simpaticno, i totalno si na krivom putu
ugl ti si rekla svoje, ja svoje, a ostalo mozemo preko pm

.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 19:52 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

u ovom trećem zadatku,pod a).. sve sam dobro napravila i na kraju dobila (a+b*i,-b-a*i,-a-b*i), što kada se izluči a+b*i dobi točna baza(1,-i,-1) ali sam krivo napravila(to sam rješavala u zadnjih 5 min) i napisala da je baza (1,-1,-1). :oops:
e,sad me zanima kolko taj zadatak nosi bodova i kolko cu bodova tu izgubit?
pod b sam dobro napravila..
u ovom trećem zadatku,pod a).. sve sam dobro napravila i na kraju dobila (a+b*i,-b-a*i,-a-b*i), što kada se izluči a+b*i dobi točna baza(1,-i,-1) ali sam krivo napravila(to sam rješavala u zadnjih 5 min) i napisala da je baza (1,-1,-1). Embarassed
e,sad me zanima kolko taj zadatak nosi bodova i kolko cu bodova tu izgubit?
pod b sam dobro napravila..

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 19:57 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da ce ti b dio nosit 3 ili 5 boda
a ostalo, dakle 17 ili 15 a dio
i takoder mislim da ako si samo to fulala da ces izgubit 0,1 ili 2 boda, posebno ako imas onaj korak prije izlucivanja
i takoder mislim da ako si samo to fulala da ces izgubit 0,1 ili 2 boda, posebno ako imas onaj korak prije izlucivanja

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:57 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja ne znam zakaj imas pik na mene, ja tebi nisam nis napravila nego si ti moje rjeci bio malo krivo protumacio (ili sam se ja bila krivo izrazila).
Pa, boldano eve, preciznost i to da vecu pozornost pridajes latexu mi se cinilo sarkasticno, al ak nije, ok.
Ovo "prepiranje" je totalno nepotrebno
Ja ne znam zakaj imas pik na mene, ja tebi nisam nis napravila nego si ti moje rjeci bio malo krivo protumacio (ili sam se ja bila krivo izrazila).
Pa, boldano eve, preciznost i to da vecu pozornost pridajes latexu mi se cinilo sarkasticno, al ak nije, ok.
Ovo "prepiranje" je totalno nepotrebno

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 20:09 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

imas pm :D
imas pm Very Happy

pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 21:08 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

A ja sam u prvo zadatku krivo zbrojila 2 broja kada sam reducirala do baze za S+L i dobila skroz onda i različiti rez,ali cijeli postupak mi je dobar,i postupak za nać komplement mi je dobar,ali krivi rez. To nosi šta bodova,ne jel da?

E i šta nije 3.da je baza sve neparne,a ne sve parne potencije,ja dobila obratno,naravno :cry:
A ja sam u prvo zadatku krivo zbrojila 2 broja kada sam reducirala do baze za S+L i dobila skroz onda i različiti rez,ali cijeli postupak mi je dobar,i postupak za nać komplement mi je dobar,ali krivi rez. To nosi šta bodova,ne jel da?

E i šta nije 3.da je baza sve neparne,a ne sve parne potencije,ja dobila obratno,naravno Crying or Very sad

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 21:14 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

uvijek postoje zalbe, al to je i vise nego nest bodova, ako je tako, po mom misljenju, odnosno po tome kako sam primjetio da ispravljaju

sve neparne je za komplement
a sve parne za taj potprostor kako ste ga vec zvali
uvijek postoje zalbe, al to je i vise nego nest bodova, ako je tako, po mom misljenju, odnosno po tome kako sam primjetio da ispravljaju

sve neparne je za komplement
a sve parne za taj potprostor kako ste ga vec zvali

.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 21:28 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

u prvom zadatku smo trebali odrediti dimenzije presjeka i sume 2 potprostora, a ja sam dobila da su je dimM=2=dimL i da su oba vektora(baza) iz L prikazivi pomoću baze od M,pa sam zaključila da je M=L i da je dimM+L=dimMpresjekL=2.
to dobro?
u prvom zadatku smo trebali odrediti dimenzije presjeka i sume 2 potprostora, a ja sam dobila da su je dimM=2=dimL i da su oba vektora(baza) iz L prikazivi pomoću baze od M,pa sam zaključila da je M=L i da je dimM+L=dimMpresjekL=2.
to dobro?

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 21:37 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

dobro si zaklucila, pitanje je samo dal si ono prije dobro dobila, kakav je bio zadatak, mislim kako postavljen tocno
dobro si zaklucila, pitanje je samo dal si ono prije dobro dobila, kakav je bio zadatak, mislim kako postavljen tocno

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 21:45 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam isto to dobila..
Ja sam isto to dobila..

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 21:48 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Gino"]dobro si zaklucila, pitanje je samo dal si ono prije dobro dobila, kakav je bio zadatak, mislim kako postavljen tocno[/quote]

ma poprilično sam sigurna da sam dobro izračunala,provjerila sam ga 4 puta.. :)
ma imali smo sustave izvodnica za potprostore,koje kada reduciramo dobimo bazu od po 2 elementa.. i onda smo trebali nač dimenziju za bazu i presjek.
Gino (napisa):

ma poprilično sam sigurna da sam dobro izračunala,provjerila sam ga 4 puta.. Smile
ma imali smo sustave izvodnica za potprostore,koje kada reduciramo dobimo bazu od po 2 elementa.. i onda smo trebali nač dimenziju za bazu i presjek.

[Vrh]
tp
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

78 = 91 - 13

PostPostano: 22:09 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Gino"]mislim da ce ti b dio nosit 3 ili 5 boda
i takoder mislim da ako si samo to fulala da ces izgubit 0,1 ili 2 boda, posebno ako imas onaj korak prije izlucivanja[/quote]

Nije dobro da tako nasumce pogadjate jer ne mozete znati kakvo ce biti bodovanje.

Ja sam zamislio da svaki dio zadatka bude po 10 bodova. Mislim da preciznije od toga necu napisati jer bi time samo potaknuo studente da se zale.
Zalbe sluze da se ispravi objektivno krivo ispravljanje (koji god mu bio razlog). Dakle, ako ste rijesili zadatak i dobijete 0 bodova, onda je dobro da se odete zaliti. Ali ako se mislite natezati za nekoliko bodova bolje je da i ne dolazite. Pogotovo sto u ovom trenutku (nakon 1. kol.) i nemate neke "emocionalne" argumente tipa "treba mi bod za prolaz".
Gino (napisa):

Nije dobro da tako nasumce pogadjate jer ne mozete znati kakvo ce biti bodovanje.

Ja sam zamislio da svaki dio zadatka bude po 10 bodova. Mislim da preciznije od toga necu napisati jer bi time samo potaknuo studente da se zale.
Zalbe sluze da se ispravi objektivno krivo ispravljanje (koji god mu bio razlog). Dakle, ako ste rijesili zadatak i dobijete 0 bodova, onda je dobro da se odete zaliti. Ali ako se mislite natezati za nekoliko bodova bolje je da i ne dolazite. Pogotovo sto u ovom trenutku (nakon 1. kol.) i nemate neke "emocionalne" argumente tipa "treba mi bod za prolaz".

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 22:27 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tp"]Nije dobro da tako nasumce pogadjate jer ne mozete znati kakvo ce biti bodovanje.[/quote]
da istina, al nije bas bilo samo pogadanje, mislim da su prosle godine ta dodatna pitanja uvijek nosila 5 bodova, osim jednom, bas kod zadtka kojeg ste Vi zadali, to su onih 3, ne :D
tako da je to bila pretpostavka, doduse kriva :D
tp (napisa):

da istina, al nije bas bilo samo pogadanje, mislim da su prosle godine ta dodatna pitanja uvijek nosila 5 bodova, osim jednom, bas kod zadtka kojeg ste Vi zadali, to su onih 3, ne Very Happy
tako da je to bila pretpostavka, doduse kriva Very Happy

marichuy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:04 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel moguće sutra doći pogledati 2. zadatak, budući da nam je sutra prof. Bakić za 5. zadatak??
danas nisam stigla doći na uvid...
jel moguće sutra doći pogledati 2. zadatak, budući da nam je sutra prof. Bakić za 5. zadatak??
danas nisam stigla doći na uvid...

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum