Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rijetke vrste
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
43 = 94 - 51

PostPostano: 11:50 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, Krcko, ja sam samo istaknuo da je rad na psihičkom zdravlju nastavnika dijelom posao psihologa. Na to se odnosi dio da obavljaju zadatke u skladu sa zahtjevima struke.

Ako ja zbog brisanja ploče patim od stresa, onda ću zamoliti psihologa da mi pomogne u rješavanju tog stresa, a ne da umjesto mene briše ploču. )-PP

Btw, oko određivanja naš/vaš posao - samo da podsjetim da su zadatke sa državne mature iskasapili upravo psiholozi koji su određivali koji će zadatci ići u maturu, a koji ne. Na kraju još ispada da ljudi koji rade po 20, 30 godina u prosvjeti nisu kompetentni i sposobni sastaviti pismeni ispit znanja, a MZOŠ i AZOO im toliko vjeruju da su ih ostavili u povjerenstvo.

[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]

@ brlja - :klapklap:
Ne, Krcko, ja sam samo istaknuo da je rad na psihičkom zdravlju nastavnika dijelom posao psihologa. Na to se odnosi dio da obavljaju zadatke u skladu sa zahtjevima struke.

Ako ja zbog brisanja ploče patim od stresa, onda ću zamoliti psihologa da mi pomogne u rješavanju tog stresa, a ne da umjesto mene briše ploču. Hehehe...

Btw, oko određivanja naš/vaš posao - samo da podsjetim da su zadatke sa državne mature iskasapili upravo psiholozi koji su određivali koji će zadatci ići u maturu, a koji ne. Na kraju još ispada da ljudi koji rade po 20, 30 godina u prosvjeti nisu kompetentni i sposobni sastaviti pismeni ispit znanja, a MZOŠ i AZOO im toliko vjeruju da su ih ostavili u povjerenstvo.

Added after 3 minutes:

@ brlja - Toooooo, majstoreeeee!

by A.Einstein
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
134 = 153 - 19

PostPostano: 12:10 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ante003"]A što onda sa ovakvom djecom ? Kako spriječiti da se roditelji umiješaju jer su njihova djeca "žrtve" ?
http://www.24sata.hr/news/ucenicu-morali-pustiti-na-popravnom-iako-nije-znala/144909/[/quote]

ja bih ovo kaznila
ovo je katastrofa!
ante003 (napisa):
A što onda sa ovakvom djecom ? Kako spriječiti da se roditelji umiješaju jer su njihova djeca "žrtve" ?
http://www.24sata.hr/news/ucenicu-morali-pustiti-na-popravnom-iako-nije-znala/144909/

ja bih ovo kaznila
ovo je katastrofa!

brlja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 13:24 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tihana"][quote="ante003"]A što onda sa ovakvom djecom ? Kako spriječiti da se roditelji umiješaju jer su njihova djeca "žrtve" ?
http://www.24sata.hr/news/ucenicu-morali-pustiti-na-popravnom-iako-nije-znala/144909/[/quote]

ja bih ovo kaznila
ovo je katastrofa![/quote]

I eto, bilo koji roditelj da to pročita, a njegovo dijete se nađe u istoj situaciji, može napraviti istu stvar. I na kraju stvarno znanje nije najvažnije. Važno je poslati djecu nekam da provedu dan i da na kraju dobe nezasluženi papir.
tihana (napisa):
ante003 (napisa):
A što onda sa ovakvom djecom ? Kako spriječiti da se roditelji umiješaju jer su njihova djeca "žrtve" ?
http://www.24sata.hr/news/ucenicu-morali-pustiti-na-popravnom-iako-nije-znala/144909/

ja bih ovo kaznila
ovo je katastrofa!

I eto, bilo koji roditelj da to pročita, a njegovo dijete se nađe u istoj situaciji, može napraviti istu stvar. I na kraju stvarno znanje nije najvažnije. Važno je poslati djecu nekam da provedu dan i da na kraju dobe nezasluženi papir.

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:50 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]Ne, Krcko, ja sam samo istaknuo da je rad na psihičkom zdravlju nastavnika dijelom posao psihologa. Na to se odnosi dio da obavljaju zadatke u skladu sa zahtjevima struke.[/quote]

Hvala na objasnjenju. Mislim da sada stvarno mozemo ukinuti mjesto pravnika na faksu. Kad nam zatreba objasnjenje nekog ugovora, pravilnika ili sl. pitat cemo kennyja.
kenny (napisa):

Hvala na objasnjenju. Mislim da sada stvarno mozemo ukinuti mjesto pravnika na faksu. Kad nam zatreba objasnjenje nekog ugovora, pravilnika ili sl. pitat cemo kennyja.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 13:56 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

:roll: U tom ću slučaju zamoliti pipi dugu čarapu da nam ona objasni čemu točno služi psiholog i zar nije očuvanje psihičkog zdravlja jedan od poslova psihologa.

To je kao da kažeš da zahtjev struke liječnika nije pomoći čovjeku koji umire u njegovoj ambulanti. :roll: Ili da kažeš da zahtjev struke nastavnika nije pomoći učeniku koji baš nikako ne može shvatiti gradivo.
Rolling Eyes U tom ću slučaju zamoliti pipi dugu čarapu da nam ona objasni čemu točno služi psiholog i zar nije očuvanje psihičkog zdravlja jedan od poslova psihologa.

To je kao da kažeš da zahtjev struke liječnika nije pomoći čovjeku koji umire u njegovoj ambulanti. Rolling Eyes Ili da kažeš da zahtjev struke nastavnika nije pomoći učeniku koji baš nikako ne može shvatiti gradivo.

by A.Einstein
[Vrh]
pipi duga čarapa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 3 - 8

PostPostano: 15:51 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]:roll: U tom ću slučaju zamoliti pipi dugu čarapu da nam ona objasni čemu točno služi psiholog i zar nije očuvanje psihičkog zdravlja jedan od poslova psihologa.[/quote]
kenny, ima radnih mjesta psihologa koja imaju vrlo malo ili nimalo veze s očuvanjem psihofizičkog zdravlja (bilo koga). posao školskog psihologa tiče se [b]očuvanja psihofizičkog zdravlja učenika[/b].
zaštita psihofizičkog zdravlja učitelja bio bi posao psihologa iz nekih drugih ustanova/udruga (tu bi se trebao inicijativom iskazati sindikat ili strukovne udruge).
što se tiče ostalih poslova - odnose se na poslove koje ti uvali ravnatelj (obično su administrativne ili organizacijske prirode).
očekivati da se školski psiholog bavi zaštitom psihofizičkog zdravlja učitelja i da mu je to obaveza je isto kao očekivati od kolege jezičara da za učitelje drži sate engleskog, njemačkog ili španjolskog; jer on zna podučavati jezike i zašto u okviru ostalih poslova ne bi podučavao kolege?
kenny (napisa):
Rolling Eyes U tom ću slučaju zamoliti pipi dugu čarapu da nam ona objasni čemu točno služi psiholog i zar nije očuvanje psihičkog zdravlja jedan od poslova psihologa.

kenny, ima radnih mjesta psihologa koja imaju vrlo malo ili nimalo veze s očuvanjem psihofizičkog zdravlja (bilo koga). posao školskog psihologa tiče se očuvanja psihofizičkog zdravlja učenika.
zaštita psihofizičkog zdravlja učitelja bio bi posao psihologa iz nekih drugih ustanova/udruga (tu bi se trebao inicijativom iskazati sindikat ili strukovne udruge).
što se tiče ostalih poslova - odnose se na poslove koje ti uvali ravnatelj (obično su administrativne ili organizacijske prirode).
očekivati da se školski psiholog bavi zaštitom psihofizičkog zdravlja učitelja i da mu je to obaveza je isto kao očekivati od kolege jezičara da za učitelje drži sate engleskog, njemačkog ili španjolskog; jer on zna podučavati jezike i zašto u okviru ostalih poslova ne bi podučavao kolege?

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 16:56 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pošten odgovor.

Da vidim jesam li shvatio - da ti dođe kolega koji ti kaže da ima problema sa stresom uzrokovanim poslom, ti bi mu rekla da to nije tvoj posao i da se obrati u neku ustanovu?

Ako je to zbilja tako, onda se ispričavam, onda to JEST posao za sindikat i neke više istance.

A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike. ;)

[size=9][color=#999999]Added after 15 minutes:[/color][/size]

Ne mogu, a da ne primjetim. Tvoj post nekoliko stranica unazad.

[quote="pipi duga čarapa"]
<snip>
zakon o odgoju i obrazovanju u oš i sš, članak 101 (6) kaže
sljedeće: Stručni suradnici obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad s učenicima te stručno-razvojne i koordinacijske poslove.
<snip>
stručno razvojni poslovi podrazumijevaju edukaciju i savjetovanje učitelja
<snip>
edukacija i dobra koordinacija poslova itekako smanjuju stres kod učitelja.
<snip>[/quote]

Idemo sad pričati o kontradikcijama. ;) Dakle, ovdje spominješ da je tvoj posao i edukacija i savjetovanje nastavnika, a dobra edukacija i koordinacija poslova može itekako smanjiti stres kod nastavnika; hm, ništa drugo nego psihička zaštita nastavnika. A onda u postu iznad ovog koji trenutno čitaš kažeš da je posao školskog psihologa očuvanje psihofizičkog zdravlja učenika, a za psihičko zdravlje nastavnika je nadležan psiholog iz nekih drugih ustanova. OK, je li onda ili nije psihička zaštita nastavnika u domeni tvog posla? Moram priznati da si me s ovim jako zbunila. :?
Pošten odgovor.

Da vidim jesam li shvatio - da ti dođe kolega koji ti kaže da ima problema sa stresom uzrokovanim poslom, ti bi mu rekla da to nije tvoj posao i da se obrati u neku ustanovu?

Ako je to zbilja tako, onda se ispričavam, onda to JEST posao za sindikat i neke više istance.

A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike. Wink

Added after 15 minutes:

Ne mogu, a da ne primjetim. Tvoj post nekoliko stranica unazad.

pipi duga čarapa (napisa):

<snip>
zakon o odgoju i obrazovanju u oš i sš, članak 101 (6) kaže
sljedeće: Stručni suradnici obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad s učenicima te stručno-razvojne i koordinacijske poslove.
<snip>
stručno razvojni poslovi podrazumijevaju edukaciju i savjetovanje učitelja
<snip>
edukacija i dobra koordinacija poslova itekako smanjuju stres kod učitelja.
<snip>

Idemo sad pričati o kontradikcijama. Wink Dakle, ovdje spominješ da je tvoj posao i edukacija i savjetovanje nastavnika, a dobra edukacija i koordinacija poslova može itekako smanjiti stres kod nastavnika; hm, ništa drugo nego psihička zaštita nastavnika. A onda u postu iznad ovog koji trenutno čitaš kažeš da je posao školskog psihologa očuvanje psihofizičkog zdravlja učenika, a za psihičko zdravlje nastavnika je nadležan psiholog iz nekih drugih ustanova. OK, je li onda ili nije psihička zaštita nastavnika u domeni tvog posla? Moram priznati da si me s ovim jako zbunila. Confused

by A.Einstein
[Vrh]
pipi duga čarapa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 3 - 8

PostPostano: 17:09 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]Da vidim jesam li shvatio - da ti dođe kolega koji ti kaže da ima problema sa stresom uzrokovanim poslom, ti bi mu rekla da to nije tvoj posao i da se obrati u neku ustanovu?[/quote]

da netko dođe s ovako formuliranom izjavom vjerojatno bih mu rekla što može poduzeti za sebe i/ili gdje može potražiti pomoć (ovisi o stanju tog/te) jer to nije moj posao.
međutim kad netko dođe i kaže " to i to nije dobro organizirano/riješeno u svakodnevnom funkcioniranju škole (imaš tu brdo primjera, mašti na volju) i izvor je stresa kod mene i vjerojatno drugih kolega". tu si dam dosta truda - provjeravam i pronalazim načina može li se to drugačije izorganizirati/dogovoriti. zapravo dosta svog radnog vremena potrošim na takve stvari.

[quote="kenny"]A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike. ;) [/quote]

školski psiholog nije zdravstveni djelatnik. u (redovnim) školama općenito nema zdravstvenih djelatnika niti su zdravstveni tretmani dozvoljeni (psihoterapija sa bilo kim znači i učenicima nije dozvoljena).

u tjednom zaduženju svaki učitelj ima i poslove koji se ne tiču direktno neposrednog odgojno obrazovnog rada kao što su stalno stručno usavršavanje i sudjelovanje u javnoj i kulturnoj djelatnosti škole npr. gdje piše da to ne bi mogao/trebao raditi kolega jezičar na način da za učitelje organizira individualnu nastavu ili tečaj? [i]kad bi netko to tumačio kak mu puhne...[/i]
kenny (napisa):

da netko dođe s ovako formuliranom izjavom vjerojatno bih mu rekla što može poduzeti za sebe i/ili gdje može potražiti pomoć (ovisi o stanju tog/te) jer to nije moj posao.
međutim kad netko dođe i kaže " to i to nije dobro organizirano/riješeno u svakodnevnom funkcioniranju škole (imaš tu brdo primjera, mašti na volju) i izvor je stresa kod mene i vjerojatno drugih kolega". tu si dam dosta truda - provjeravam i pronalazim načina može li se to drugačije izorganizirati/dogovoriti. zapravo dosta svog radnog vremena potrošim na takve stvari.

kenny (napisa):
A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike. Wink

školski psiholog nije zdravstveni djelatnik. u (redovnim) školama općenito nema zdravstvenih djelatnika niti su zdravstveni tretmani dozvoljeni (psihoterapija sa bilo kim znači i učenicima nije dozvoljena).

u tjednom zaduženju svaki učitelj ima i poslove koji se ne tiču direktno neposrednog odgojno obrazovnog rada kao što su stalno stručno usavršavanje i sudjelovanje u javnoj i kulturnoj djelatnosti škole npr. gdje piše da to ne bi mogao/trebao raditi kolega jezičar na način da za učitelje organizira individualnu nastavu ili tečaj? kad bi netko to tumačio kak mu puhne...

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 17:27 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. ;) I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije?

Btw, značenje "stalnog stručnog usavršvanja" je jako dobro poznato; i sama bi trebala znati da se odnosi na stručno usavršavanje koje ima blagoslov AZOO i za koje se dobije potvrda o stručnom usavršavanju.
No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. Wink I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije?

Btw, značenje "stalnog stručnog usavršvanja" je jako dobro poznato; i sama bi trebala znati da se odnosi na stručno usavršavanje koje ima blagoslov AZOO i za koje se dobije potvrda o stručnom usavršavanju.

by A.Einstein
[Vrh]
pipi duga čarapa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 3 - 8

PostPostano: 17:49 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. ;).[/quote]
nije lapsus. nego se ti zaletavaš kategorično tvrditi i pojašnjavati materiju koju slabo poznaješ.

[quote="kenny"] I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. ?[/quote]krivo si shvatio (ili ja nisam dovoljno precizno napisala. ja nisam držala radionicu (jer tema nije bila nimalo bliska područjima koja ja pokrivam) već sam ju ja organizirala za učitelje u mojoj školi.

[quote]Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije?[/quote] zapravo uzevši strogo po zakonu organizacija stručnog usavršavanja nije. briga oko i organizacija stručnog usavršavanja učitelja posao je opet pedagoga. (pedagog dakle može izorganizirati da ja održim radionicu). druga stvar je što se ja upetljavam u svašta...

[quote]Btw, značenje "stalnog stručnog usavršvanja" je jako dobro poznato; i sama bi trebala znati da se odnosi na stručno usavršavanje koje ima blagoslov AZOO i za koje se dobije potvrda o stručnom usavršavanju.[/quote]

daj molim te pa škola u kojoj se održava sastanak žsv-a izdaje potvrdnicu, a potpisuje ju ravnatelj. nema razloga da ne izda potvrdnicu i za stručno usavršavanje iz nekog jezika. dakle?
kenny (napisa):
No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. Wink.

nije lapsus. nego se ti zaletavaš kategorično tvrditi i pojašnjavati materiju koju slabo poznaješ.

kenny (napisa):
I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. ?
krivo si shvatio (ili ja nisam dovoljno precizno napisala. ja nisam držala radionicu (jer tema nije bila nimalo bliska područjima koja ja pokrivam) već sam ju ja organizirala za učitelje u mojoj školi.

Citat:
Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije?
zapravo uzevši strogo po zakonu organizacija stručnog usavršavanja nije. briga oko i organizacija stručnog usavršavanja učitelja posao je opet pedagoga. (pedagog dakle može izorganizirati da ja održim radionicu). druga stvar je što se ja upetljavam u svašta...

Citat:

daj molim te pa škola u kojoj se održava sastanak žsv-a izdaje potvrdnicu, a potpisuje ju ravnatelj. nema razloga da ne izda potvrdnicu i za stručno usavršavanje iz nekog jezika. dakle?

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:54 ned, 15. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kenny, s takvim stavom nimalo me ne iznenadjuje da te tvoja skolska psihologica otpilila. Ako zaista zelis pomoc, dodjes covjeku i pitas ga za savjet sto napraviti u konkretnom slucaju. Normalan covjek razgovarat ce s tobom i reci ti misljenje. No onda ga treba pristojno saslusati cak i ako ti se savjet ne svidja, a ne ga odmah napadati. Ako od pocetka krenes kao ovdje ili kao u pismu onoj novinarki, naravno da nece htjeti razgovarati s tobom.

Supruga mi od nedavno radi u osnovnoj skoli i cesto ima pitanja sto napraviti u pojedinim situacijama. Nazalost u njezinoj skoli nema defektologa, a medju đacima ima nekoliko koji idu po posebnom programu. Bez problema je dogovorila razgovor s defektologom iz susjedne skole. Nije mu citirala odredbe iz kolektivnog ugovora, nego je nazvala i zamolila za sastanak.
Kenny, s takvim stavom nimalo me ne iznenadjuje da te tvoja skolska psihologica otpilila. Ako zaista zelis pomoc, dodjes covjeku i pitas ga za savjet sto napraviti u konkretnom slucaju. Normalan covjek razgovarat ce s tobom i reci ti misljenje. No onda ga treba pristojno saslusati cak i ako ti se savjet ne svidja, a ne ga odmah napadati. Ako od pocetka krenes kao ovdje ili kao u pismu onoj novinarki, naravno da nece htjeti razgovarati s tobom.

Supruga mi od nedavno radi u osnovnoj skoli i cesto ima pitanja sto napraviti u pojedinim situacijama. Nazalost u njezinoj skoli nema defektologa, a medju đacima ima nekoliko koji idu po posebnom programu. Bez problema je dogovorila razgovor s defektologom iz susjedne skole. Nije mu citirala odredbe iz kolektivnog ugovora, nego je nazvala i zamolila za sastanak.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 1:26 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pipi duga čarapa"]daj molim te pa škola u kojoj se održava sastanak žsv-a izdaje potvrdnicu, a potpisuje ju ravnatelj. nema razloga da ne izda potvrdnicu i za stručno usavršavanje iz nekog jezika. dakle?[/quote]

A tko određuje tko je voditelj ŽSV i u kojoj će se školi to održavati? Ponovno se vraćamo na to da je to sve pod blagoslovom AZOO i naših savjetnika u Agenciji (kojima voditelji ŽSVa moraju podnositi izvještaje). ;)

@ krcko - moje kolege i ja smo počeli čitati Zakone i Pravilnike u trenutku kad nam je prekipilo da školska psihologinja više vremena provodi na kavi van (moje sada već ex) škole, nego u školi i riješava ozbiljne probleme. Da, trebala mi je pomoć oko nekih situacija. Da, tražio sam je jako pristojno. Ne, pomoć ni meni ni mojim kolegama nitko nije pružio jer je u tom trenutku školskoj psihologinji bilo puno bitnije pripremati županijsko natjecanje iz njemačkog jezika (!!!) nego se baviti djetetom koje piše sastav o tome kako je majka zlostavlja gašenjem cigareta na tijelu ili učenicom koja se pod satom svom snagom počne bosti šestarom po tijelu ili učenikom koji pod satom nastavnika šalje u rodno mjesto i prijeti ubojstvom kćerke. [u]A bome se u školi nitko nije trudio pomoći nama kako se nositi sa takvim situacijama.[/u]

Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi[size=2], a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći.[/size]

I nemoj me krivo shvatiti, ne smatram da su SVI u stručnim službama takvi. U školi u kojoj sada radim je divna stručna služba koja se zbilja trudi, premda nemamo školskog psihologa (imamo pedagoga i defektologa). I koja je uvijek na pomoći i učenicima i nama nastavnicima.

Opet kažem - svaka čast pipi dugoj čarapi što je to organizirala na nastavnike u svojoj školi. Definitivno hvale vrijedan potez!
pipi duga čarapa (napisa):

A tko određuje tko je voditelj ŽSV i u kojoj će se školi to održavati? Ponovno se vraćamo na to da je to sve pod blagoslovom AZOO i naših savjetnika u Agenciji (kojima voditelji ŽSVa moraju podnositi izvještaje). Wink

@ krcko - moje kolege i ja smo počeli čitati Zakone i Pravilnike u trenutku kad nam je prekipilo da školska psihologinja više vremena provodi na kavi van (moje sada već ex) škole, nego u školi i riješava ozbiljne probleme. Da, trebala mi je pomoć oko nekih situacija. Da, tražio sam je jako pristojno. Ne, pomoć ni meni ni mojim kolegama nitko nije pružio jer je u tom trenutku školskoj psihologinji bilo puno bitnije pripremati županijsko natjecanje iz njemačkog jezika (!!!) nego se baviti djetetom koje piše sastav o tome kako je majka zlostavlja gašenjem cigareta na tijelu ili učenicom koja se pod satom svom snagom počne bosti šestarom po tijelu ili učenikom koji pod satom nastavnika šalje u rodno mjesto i prijeti ubojstvom kćerke. A bome se u školi nitko nije trudio pomoći nama kako se nositi sa takvim situacijama.

Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi, a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći.

I nemoj me krivo shvatiti, ne smatram da su SVI u stručnim službama takvi. U školi u kojoj sada radim je divna stručna služba koja se zbilja trudi, premda nemamo školskog psihologa (imamo pedagoga i defektologa). I koja je uvijek na pomoći i učenicima i nama nastavnicima.

Opet kažem - svaka čast pipi dugoj čarapi što je to organizirala na nastavnike u svojoj školi. Definitivno hvale vrijedan potez!

by A.Einstein
[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:19 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi[size=2], a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći.[/size][/quote]

Ocito prvo trebate natjerati ravnatelja da radi svoj posao. A to se ne moze s tom velicinom fonta.

No ove situacije koje spominjes ne djeluju mi kao nesto sto moze rijesiti skolski psiholog, nego [url=http://www.mzss.hr/hr/adresar_ustanova/centri_socijalne_skrbi/centar_za_socijalnu_skrb_zagreb]centar za socijalnu skrb[/url] i policija. Ako vam je do toga da pomognete djeci, zaboravi kolektivni ugovor, psihologicu i ravnatelja i kontaktiraj ih direktno. Kasnije se mozete baviti sredjivanjem situacije u skoli. Ili otici u drugu skolu, sto je ocito puno jednostavnije rjesenje.
kenny (napisa):
Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi, a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći.

Ocito prvo trebate natjerati ravnatelja da radi svoj posao. A to se ne moze s tom velicinom fonta.

No ove situacije koje spominjes ne djeluju mi kao nesto sto moze rijesiti skolski psiholog, nego centar za socijalnu skrb i policija. Ako vam je do toga da pomognete djeci, zaboravi kolektivni ugovor, psihologicu i ravnatelja i kontaktiraj ih direktno. Kasnije se mozete baviti sredjivanjem situacije u skoli. Ili otici u drugu skolu, sto je ocito puno jednostavnije rjesenje.

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 15:17 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.

[size=9][color=#999999]Added after 9 minutes:[/color][/size]

[quote="krcko"]

[/quote]

Ma da, i to je (u nekim) školama problem. U više navrata smo upozoravali ravnatelja na probleme koji se događaju. Jednostavno se ništa nije dogodilo.

U nekim školama su se nastavnici žalili na rad ravnatelja Školskom odboru. Apsurd je da u tim slučajevima nastavnik nema pravo doći pred Odbor i izložiti slučaj, već napismeno dati predstavku koju onda Odboru prezentira ravnatelj. :lol:
Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.

Added after 9 minutes:

krcko (napisa):

Ma da, i to je (u nekim) školama problem. U više navrata smo upozoravali ravnatelja na probleme koji se događaju. Jednostavno se ništa nije dogodilo.

U nekim školama su se nastavnici žalili na rad ravnatelja Školskom odboru. Apsurd je da u tim slučajevima nastavnik nema pravo doći pred Odbor i izložiti slučaj, već napismeno dati predstavku koju onda Odboru prezentira ravnatelj. Laughing

by A.Einstein
[Vrh]
pipi duga čarapa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 3 - 8

PostPostano: 18:31 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.:[/quote]
Prema [i][b]Obiteljskom zakonu [/b][/i][b]svatko [/b]je dužan obavijestiti CZSS o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima tjelesnog duševnog ili spolnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. CZSS dužan je odmah po primitku takve obavijesti ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.

Prema [i][b]Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji[/b][/i], zdravstveni djelatnik, djelatnik socijalne skrbi, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog i djelatnik odgojno obrazovne ustanove dužni su policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu prijaviti nasilje u obitelji za koje su doznali u obavljanju svoje dužnosti.

U principu SVATKO je dužan prijaviti nasilje; međutim u školama u principu to radi stručna služba i ravnatelj. možda i iz praktičnih razloga jer vjerojatno bi nastao kaos da svi sve prijavljuju (neki događaji bi bili prijavljeni 5 x, a neki 0 x. također bio bi košmar i povratno - CZSSu i policiji je lakše komunicirati sa stručnom službom nego loviti učitelje po školi svakog prema njegovom rasporeda. E i pisanje takvih dojava zna biti zakučasto.

Postoji i tzv Protokol o postupanju škola i dojavama Gradskom uredu u slučaju nasilja. Ali nikako da ga izguglam (imam ga u školi na kompu, pa mogu sutra virnut). Potpisuje ga za školu isključivo ravnatelj i navode se podaci osobe koja ga je ispunila.
Što se tiče efikasnosti prijave CZSS - u pravu si! Zagušeni su i totalno nedjelotvorni, imaju premali broj djelatnika s jedne strane i sve više obveza da raegiraju s druge.
O opremljenosti bolje da ne govorim - nama nadležni CZSS kao i Policijska stanica nemaju pristup Internetu niti mail (Ok možda ima ravnatelj i tajnik).
kenny (napisa):
Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.:

Prema Obiteljskom zakonu svatko je dužan obavijestiti CZSS o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima tjelesnog duševnog ili spolnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. CZSS dužan je odmah po primitku takve obavijesti ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, zdravstveni djelatnik, djelatnik socijalne skrbi, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog i djelatnik odgojno obrazovne ustanove dužni su policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu prijaviti nasilje u obitelji za koje su doznali u obavljanju svoje dužnosti.

U principu SVATKO je dužan prijaviti nasilje; međutim u školama u principu to radi stručna služba i ravnatelj. možda i iz praktičnih razloga jer vjerojatno bi nastao kaos da svi sve prijavljuju (neki događaji bi bili prijavljeni 5 x, a neki 0 x. također bio bi košmar i povratno - CZSSu i policiji je lakše komunicirati sa stručnom službom nego loviti učitelje po školi svakog prema njegovom rasporeda. E i pisanje takvih dojava zna biti zakučasto.

Postoji i tzv Protokol o postupanju škola i dojavama Gradskom uredu u slučaju nasilja. Ali nikako da ga izguglam (imam ga u školi na kompu, pa mogu sutra virnut). Potpisuje ga za školu isključivo ravnatelj i navode se podaci osobe koja ga je ispunila.
Što se tiče efikasnosti prijave CZSS - u pravu si! Zagušeni su i totalno nedjelotvorni, imaju premali broj djelatnika s jedne strane i sve više obveza da raegiraju s druge.
O opremljenosti bolje da ne govorim - nama nadležni CZSS kao i Policijska stanica nemaju pristup Internetu niti mail (Ok možda ima ravnatelj i tajnik).

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 19:02 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, znam taj Protokol. Imam ga na sticku koji baš sada ne mogu nigdje naći. :lol: Ali zaludu nama svi ti Protokoli dok netko nekome ne sjedne na kičmu da se stvari pokrenu u nekom pozitivnom smjeru.

Evo, baš ovaj slučaj koji sam spomenuo u prošlom svom postu... CZSS je trebalo doslovno 7 mjeseci da učenika koji je sudjelovao u incidentu sa petardom (i to VELIKOM) u razredu pozovu na razgovor. I što se onda dogodi? Otac tog klinca je odvjetnik koji je dotičnog učenika pravno savjetovao kako izbjeći taj poziv CSZZa. :roll: Ne mogu reći da i onda nema opcija - jednostavno prijaviti tog roditelja, pa makar pravobraniteljici za djecu (svi znamo kako je ona jako ažurna).
Da, znam taj Protokol. Imam ga na sticku koji baš sada ne mogu nigdje naći. Laughing Ali zaludu nama svi ti Protokoli dok netko nekome ne sjedne na kičmu da se stvari pokrenu u nekom pozitivnom smjeru.

Evo, baš ovaj slučaj koji sam spomenuo u prošlom svom postu... CZSS je trebalo doslovno 7 mjeseci da učenika koji je sudjelovao u incidentu sa petardom (i to VELIKOM) u razredu pozovu na razgovor. I što se onda dogodi? Otac tog klinca je odvjetnik koji je dotičnog učenika pravno savjetovao kako izbjeći taj poziv CSZZa. Rolling Eyes Ne mogu reći da i onda nema opcija - jednostavno prijaviti tog roditelja, pa makar pravobraniteljici za djecu (svi znamo kako je ona jako ažurna).

by A.Einstein
[Vrh]
pipi duga čarapa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 3 - 8

PostPostano: 19:59 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]Evo, baš ovaj slučaj koji sam spomenuo u prošlom svom postu... CZSS je trebalo doslovno 7 mjeseci da učenika koji je sudjelovao u incidentu sa petardom (i to VELIKOM) u razredu pozovu na razgovor. I što se onda dogodi? Otac tog klinca je odvjetnik koji je dotičnog učenika pravno savjetovao kako izbjeći taj poziv CSZZa. :roll: Ne mogu reći da i onda nema opcija - jednostavno prijaviti tog roditelja, pa makar pravobraniteljici za djecu (svi znamo kako je ona jako ažurna).[/quote]
Nema smisla prijaviti tog oca pravobraniteljici već czss. Pravobraniteljica nema "izvršne" ovlasti, ali može tražiti očitovanje od neke ustanove.
[size=7]ja sam to napravila dok je pravobraniteljica bila Ljubica Matijević Vrsaljko i slučaj koji se otezao 2 godine u czss i nije mu se nazirao kraj odjednom je nekim čudom riješen u roku 1 tjedna. Nažalost od pisanja sadašnjoj pravobraniteljici nekako sumnjam da bi bilo praktične koristi[/size]
kenny (napisa):
Evo, baš ovaj slučaj koji sam spomenuo u prošlom svom postu... CZSS je trebalo doslovno 7 mjeseci da učenika koji je sudjelovao u incidentu sa petardom (i to VELIKOM) u razredu pozovu na razgovor. I što se onda dogodi? Otac tog klinca je odvjetnik koji je dotičnog učenika pravno savjetovao kako izbjeći taj poziv CSZZa. Rolling Eyes Ne mogu reći da i onda nema opcija - jednostavno prijaviti tog roditelja, pa makar pravobraniteljici za djecu (svi znamo kako je ona jako ažurna).

Nema smisla prijaviti tog oca pravobraniteljici već czss. Pravobraniteljica nema "izvršne" ovlasti, ali može tražiti očitovanje od neke ustanove.
ja sam to napravila dok je pravobraniteljica bila Ljubica Matijević Vrsaljko i slučaj koji se otezao 2 godine u czss i nije mu se nazirao kraj odjednom je nekim čudom riješen u roku 1 tjedna. Nažalost od pisanja sadašnjoj pravobraniteljici nekako sumnjam da bi bilo praktične koristi

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 20:11 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hahahaha Pa mislim da ni to nema svrhe jerbo je on sina učio kako izbjeći odlazak u CZSS. Što bi bilo kad bi njega CZSS pozvao? :lol:

Od sadašnje pravobraniteljice nema koristi. I sama si dobila dopis koji je prošle godine slala po školama. :/
Hahahaha Pa mislim da ni to nema svrhe jerbo je on sina učio kako izbjeći odlazak u CZSS. Što bi bilo kad bi njega CZSS pozvao? Laughing

Od sadašnje pravobraniteljice nema koristi. I sama si dobila dopis koji je prošle godine slala po školama. Ehm?

by A.Einstein
[Vrh]
pipi duga čarapa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 3 - 8

PostPostano: 20:30 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]Hahahaha Pa mislim da ni to nema svrhe jerbo je on sina učio kako izbjeći odlazak u CZSS. Što bi bilo kad bi njega CZSS pozvao? :lol:[/quote]
mislim da smo debelo skrenuli s teme (ovdje su moderatori stvarno tolerantni :bow:) ali još par riječi:

czss poziva roditelje/skrbnike, u prvom redu, na razgovor. ne razgovaraju s djetetom samim jer se radi o maloljetniku. ako se roditelji ne odazovu mogu im pokucati na vrata ili poslati policiju.
kenny (napisa):
Hahahaha Pa mislim da ni to nema svrhe jerbo je on sina učio kako izbjeći odlazak u CZSS. Što bi bilo kad bi njega CZSS pozvao? Laughing

mislim da smo debelo skrenuli s teme (ovdje su moderatori stvarno tolerantni I bow before you) ali još par riječi:

czss poziva roditelje/skrbnike, u prvom redu, na razgovor. ne razgovaraju s djetetom samim jer se radi o maloljetniku. ako se roditelji ne odazovu mogu im pokucati na vrata ili poslati policiju.

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 20:49 pon, 16. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da nismo. ;) To su sve muke tvog i mog posla zbog kojih u konačnici i jesmo rijetke vrste. ;)
Mislim da nismo. Wink To su sve muke tvog i mog posla zbog kojih u konačnici i jesmo rijetke vrste. Wink

by A.Einstein
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće
Stranica 8 / 10.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum