Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 11:50 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Ne, Krcko, ja sam samo istaknuo da je rad na psihičkom zdravlju nastavnika dijelom posao psihologa. Na to se odnosi dio da obavljaju zadatke u skladu sa zahtjevima struke.
Ako ja zbog brisanja ploče patim od stresa, onda ću zamoliti psihologa da mi pomogne u rješavanju tog stresa, a ne da umjesto mene briše ploču. )-PP
Btw, oko određivanja naš/vaš posao - samo da podsjetim da su zadatke sa državne mature iskasapili upravo psiholozi koji su određivali koji će zadatci ići u maturu, a koji ne. Na kraju još ispada da ljudi koji rade po 20, 30 godina u prosvjeti nisu kompetentni i sposobni sastaviti pismeni ispit znanja, a MZOŠ i AZOO im toliko vjeruju da su ih ostavili u povjerenstvo.
[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]
@ brlja - :klapklap:
Ne, Krcko, ja sam samo istaknuo da je rad na psihičkom zdravlju nastavnika dijelom posao psihologa. Na to se odnosi dio da obavljaju zadatke u skladu sa zahtjevima struke.
Ako ja zbog brisanja ploče patim od stresa, onda ću zamoliti psihologa da mi pomogne u rješavanju tog stresa, a ne da umjesto mene briše ploču.
Btw, oko određivanja naš/vaš posao - samo da podsjetim da su zadatke sa državne mature iskasapili upravo psiholozi koji su određivali koji će zadatci ići u maturu, a koji ne. Na kraju još ispada da ljudi koji rade po 20, 30 godina u prosvjeti nisu kompetentni i sposobni sastaviti pismeni ispit znanja, a MZOŠ i AZOO im toliko vjeruju da su ih ostavili u povjerenstvo.
Added after 3 minutes:
@ brlja -
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
tihana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
brlja Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pipi duga čarapa Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 16:56 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Pošten odgovor.
Da vidim jesam li shvatio - da ti dođe kolega koji ti kaže da ima problema sa stresom uzrokovanim poslom, ti bi mu rekla da to nije tvoj posao i da se obrati u neku ustanovu?
Ako je to zbilja tako, onda se ispričavam, onda to JEST posao za sindikat i neke više istance.
A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike. ;)
[size=9][color=#999999]Added after 15 minutes:[/color][/size]
Ne mogu, a da ne primjetim. Tvoj post nekoliko stranica unazad.
[quote="pipi duga čarapa"]
<snip>
zakon o odgoju i obrazovanju u oš i sš, članak 101 (6) kaže
sljedeće: Stručni suradnici obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad s učenicima te stručno-razvojne i koordinacijske poslove.
<snip>
stručno razvojni poslovi podrazumijevaju edukaciju i savjetovanje učitelja
<snip>
edukacija i dobra koordinacija poslova itekako smanjuju stres kod učitelja.
<snip>[/quote]
Idemo sad pričati o kontradikcijama. ;) Dakle, ovdje spominješ da je tvoj posao i edukacija i savjetovanje nastavnika, a dobra edukacija i koordinacija poslova može itekako smanjiti stres kod nastavnika; hm, ništa drugo nego psihička zaštita nastavnika. A onda u postu iznad ovog koji trenutno čitaš kažeš da je posao školskog psihologa očuvanje psihofizičkog zdravlja učenika, a za psihičko zdravlje nastavnika je nadležan psiholog iz nekih drugih ustanova. OK, je li onda ili nije psihička zaštita nastavnika u domeni tvog posla? Moram priznati da si me s ovim jako zbunila. :?
Pošten odgovor.
Da vidim jesam li shvatio - da ti dođe kolega koji ti kaže da ima problema sa stresom uzrokovanim poslom, ti bi mu rekla da to nije tvoj posao i da se obrati u neku ustanovu?
Ako je to zbilja tako, onda se ispričavam, onda to JEST posao za sindikat i neke više istance.
A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike.
Added after 15 minutes:
Ne mogu, a da ne primjetim. Tvoj post nekoliko stranica unazad.
pipi duga čarapa (napisa): |
<snip>
zakon o odgoju i obrazovanju u oš i sš, članak 101 (6) kaže
sljedeće: Stručni suradnici obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad s učenicima te stručno-razvojne i koordinacijske poslove.
<snip>
stručno razvojni poslovi podrazumijevaju edukaciju i savjetovanje učitelja
<snip>
edukacija i dobra koordinacija poslova itekako smanjuju stres kod učitelja.
<snip> |
Idemo sad pričati o kontradikcijama. Dakle, ovdje spominješ da je tvoj posao i edukacija i savjetovanje nastavnika, a dobra edukacija i koordinacija poslova može itekako smanjiti stres kod nastavnika; hm, ništa drugo nego psihička zaštita nastavnika. A onda u postu iznad ovog koji trenutno čitaš kažeš da je posao školskog psihologa očuvanje psihofizičkog zdravlja učenika, a za psihičko zdravlje nastavnika je nadležan psiholog iz nekih drugih ustanova. OK, je li onda ili nije psihička zaštita nastavnika u domeni tvog posla? Moram priznati da si me s ovim jako zbunila.
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 17:09 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]Da vidim jesam li shvatio - da ti dođe kolega koji ti kaže da ima problema sa stresom uzrokovanim poslom, ti bi mu rekla da to nije tvoj posao i da se obrati u neku ustanovu?[/quote]
da netko dođe s ovako formuliranom izjavom vjerojatno bih mu rekla što može poduzeti za sebe i/ili gdje može potražiti pomoć (ovisi o stanju tog/te) jer to nije moj posao.
međutim kad netko dođe i kaže " to i to nije dobro organizirano/riješeno u svakodnevnom funkcioniranju škole (imaš tu brdo primjera, mašti na volju) i izvor je stresa kod mene i vjerojatno drugih kolega". tu si dam dosta truda - provjeravam i pronalazim načina može li se to drugačije izorganizirati/dogovoriti. zapravo dosta svog radnog vremena potrošim na takve stvari.
[quote="kenny"]A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike. ;) [/quote]
školski psiholog nije zdravstveni djelatnik. u (redovnim) školama općenito nema zdravstvenih djelatnika niti su zdravstveni tretmani dozvoljeni (psihoterapija sa bilo kim znači i učenicima nije dozvoljena).
u tjednom zaduženju svaki učitelj ima i poslove koji se ne tiču direktno neposrednog odgojno obrazovnog rada kao što su stalno stručno usavršavanje i sudjelovanje u javnoj i kulturnoj djelatnosti škole npr. gdje piše da to ne bi mogao/trebao raditi kolega jezičar na način da za učitelje organizira individualnu nastavu ili tečaj? [i]kad bi netko to tumačio kak mu puhne...[/i]
kenny (napisa): | Da vidim jesam li shvatio - da ti dođe kolega koji ti kaže da ima problema sa stresom uzrokovanim poslom, ti bi mu rekla da to nije tvoj posao i da se obrati u neku ustanovu? |
da netko dođe s ovako formuliranom izjavom vjerojatno bih mu rekla što može poduzeti za sebe i/ili gdje može potražiti pomoć (ovisi o stanju tog/te) jer to nije moj posao.
međutim kad netko dođe i kaže " to i to nije dobro organizirano/riješeno u svakodnevnom funkcioniranju škole (imaš tu brdo primjera, mašti na volju) i izvor je stresa kod mene i vjerojatno drugih kolega". tu si dam dosta truda - provjeravam i pronalazim načina može li se to drugačije izorganizirati/dogovoriti. zapravo dosta svog radnog vremena potrošim na takve stvari.
kenny (napisa): | A što se tiče primjera kojeg si dala, kolektivnim ugovorom i rješenjem o zaduženju je propisano što je posao nastavnika. Tako da tvoj primjer ne drži baš vodu. Naime, jedno je pružiti zdravstvenu pomoć, a drugo podučavati jezike. |
školski psiholog nije zdravstveni djelatnik. u (redovnim) školama općenito nema zdravstvenih djelatnika niti su zdravstveni tretmani dozvoljeni (psihoterapija sa bilo kim znači i učenicima nije dozvoljena).
u tjednom zaduženju svaki učitelj ima i poslove koji se ne tiču direktno neposrednog odgojno obrazovnog rada kao što su stalno stručno usavršavanje i sudjelovanje u javnoj i kulturnoj djelatnosti škole npr. gdje piše da to ne bi mogao/trebao raditi kolega jezičar na način da za učitelje organizira individualnu nastavu ili tečaj? kad bi netko to tumačio kak mu puhne...
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 17:27 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. ;) I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije?
Btw, značenje "stalnog stručnog usavršvanja" je jako dobro poznato; i sama bi trebala znati da se odnosi na stručno usavršavanje koje ima blagoslov AZOO i za koje se dobije potvrda o stručnom usavršavanju.
No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije?
Btw, značenje "stalnog stručnog usavršvanja" je jako dobro poznato; i sama bi trebala znati da se odnosi na stručno usavršavanje koje ima blagoslov AZOO i za koje se dobije potvrda o stručnom usavršavanju.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 17:49 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. ;).[/quote]
nije lapsus. nego se ti zaletavaš kategorično tvrditi i pojašnjavati materiju koju slabo poznaješ.
[quote="kenny"] I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. ?[/quote]krivo si shvatio (ili ja nisam dovoljno precizno napisala. ja nisam držala radionicu (jer tema nije bila nimalo bliska područjima koja ja pokrivam) već sam ju ja organizirala za učitelje u mojoj školi.
[quote]Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije?[/quote] zapravo uzevši strogo po zakonu organizacija stručnog usavršavanja nije. briga oko i organizacija stručnog usavršavanja učitelja posao je opet pedagoga. (pedagog dakle može izorganizirati da ja održim radionicu). druga stvar je što se ja upetljavam u svašta...
[quote]Btw, značenje "stalnog stručnog usavršvanja" je jako dobro poznato; i sama bi trebala znati da se odnosi na stručno usavršavanje koje ima blagoslov AZOO i za koje se dobije potvrda o stručnom usavršavanju.[/quote]
daj molim te pa škola u kojoj se održava sastanak žsv-a izdaje potvrdnicu, a potpisuje ju ravnatelj. nema razloga da ne izda potvrdnicu i za stručno usavršavanje iz nekog jezika. dakle?
kenny (napisa): | No, dobro, lapsus. Mislio sam na psihološku pomoć. . |
nije lapsus. nego se ti zaletavaš kategorično tvrditi i pojašnjavati materiju koju slabo poznaješ.
kenny (napisa): | I dalje smatram da to JEST tvoj posao jer si sama rekla da je tvoj posao edukacija nastavnika. Jučer si bila u školi i radila radionice za svoje kolege. To je, po meni, pun pogodak i ja cijelo vrijeme na takvu vrstu pomoći mislim. ? | krivo si shvatio (ili ja nisam dovoljno precizno napisala. ja nisam držala radionicu (jer tema nije bila nimalo bliska područjima koja ja pokrivam) već sam ju ja organizirala za učitelje u mojoj školi.
Citat: | Dakle, je li ta radionica tvoj posao ili nije? | zapravo uzevši strogo po zakonu organizacija stručnog usavršavanja nije. briga oko i organizacija stručnog usavršavanja učitelja posao je opet pedagoga. (pedagog dakle može izorganizirati da ja održim radionicu). druga stvar je što se ja upetljavam u svašta...
Citat: | Btw, značenje "stalnog stručnog usavršvanja" je jako dobro poznato; i sama bi trebala znati da se odnosi na stručno usavršavanje koje ima blagoslov AZOO i za koje se dobije potvrda o stručnom usavršavanju. |
daj molim te pa škola u kojoj se održava sastanak žsv-a izdaje potvrdnicu, a potpisuje ju ravnatelj. nema razloga da ne izda potvrdnicu i za stručno usavršavanje iz nekog jezika. dakle?
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 21:54 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Kenny, s takvim stavom nimalo me ne iznenadjuje da te tvoja skolska psihologica otpilila. Ako zaista zelis pomoc, dodjes covjeku i pitas ga za savjet sto napraviti u konkretnom slucaju. Normalan covjek razgovarat ce s tobom i reci ti misljenje. No onda ga treba pristojno saslusati cak i ako ti se savjet ne svidja, a ne ga odmah napadati. Ako od pocetka krenes kao ovdje ili kao u pismu onoj novinarki, naravno da nece htjeti razgovarati s tobom.
Supruga mi od nedavno radi u osnovnoj skoli i cesto ima pitanja sto napraviti u pojedinim situacijama. Nazalost u njezinoj skoli nema defektologa, a medju đacima ima nekoliko koji idu po posebnom programu. Bez problema je dogovorila razgovor s defektologom iz susjedne skole. Nije mu citirala odredbe iz kolektivnog ugovora, nego je nazvala i zamolila za sastanak.
Kenny, s takvim stavom nimalo me ne iznenadjuje da te tvoja skolska psihologica otpilila. Ako zaista zelis pomoc, dodjes covjeku i pitas ga za savjet sto napraviti u konkretnom slucaju. Normalan covjek razgovarat ce s tobom i reci ti misljenje. No onda ga treba pristojno saslusati cak i ako ti se savjet ne svidja, a ne ga odmah napadati. Ako od pocetka krenes kao ovdje ili kao u pismu onoj novinarki, naravno da nece htjeti razgovarati s tobom.
Supruga mi od nedavno radi u osnovnoj skoli i cesto ima pitanja sto napraviti u pojedinim situacijama. Nazalost u njezinoj skoli nema defektologa, a medju đacima ima nekoliko koji idu po posebnom programu. Bez problema je dogovorila razgovor s defektologom iz susjedne skole. Nije mu citirala odredbe iz kolektivnog ugovora, nego je nazvala i zamolila za sastanak.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 1:26 pon, 16. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="pipi duga čarapa"]daj molim te pa škola u kojoj se održava sastanak žsv-a izdaje potvrdnicu, a potpisuje ju ravnatelj. nema razloga da ne izda potvrdnicu i za stručno usavršavanje iz nekog jezika. dakle?[/quote]
A tko određuje tko je voditelj ŽSV i u kojoj će se školi to održavati? Ponovno se vraćamo na to da je to sve pod blagoslovom AZOO i naših savjetnika u Agenciji (kojima voditelji ŽSVa moraju podnositi izvještaje). ;)
@ krcko - moje kolege i ja smo počeli čitati Zakone i Pravilnike u trenutku kad nam je prekipilo da školska psihologinja više vremena provodi na kavi van (moje sada već ex) škole, nego u školi i riješava ozbiljne probleme. Da, trebala mi je pomoć oko nekih situacija. Da, tražio sam je jako pristojno. Ne, pomoć ni meni ni mojim kolegama nitko nije pružio jer je u tom trenutku školskoj psihologinji bilo puno bitnije pripremati županijsko natjecanje iz njemačkog jezika (!!!) nego se baviti djetetom koje piše sastav o tome kako je majka zlostavlja gašenjem cigareta na tijelu ili učenicom koja se pod satom svom snagom počne bosti šestarom po tijelu ili učenikom koji pod satom nastavnika šalje u rodno mjesto i prijeti ubojstvom kćerke. [u]A bome se u školi nitko nije trudio pomoći nama kako se nositi sa takvim situacijama.[/u]
Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi[size=2], a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći.[/size]
I nemoj me krivo shvatiti, ne smatram da su SVI u stručnim službama takvi. U školi u kojoj sada radim je divna stručna služba koja se zbilja trudi, premda nemamo školskog psihologa (imamo pedagoga i defektologa). I koja je uvijek na pomoći i učenicima i nama nastavnicima.
Opet kažem - svaka čast pipi dugoj čarapi što je to organizirala na nastavnike u svojoj školi. Definitivno hvale vrijedan potez!
pipi duga čarapa (napisa): | daj molim te pa škola u kojoj se održava sastanak žsv-a izdaje potvrdnicu, a potpisuje ju ravnatelj. nema razloga da ne izda potvrdnicu i za stručno usavršavanje iz nekog jezika. dakle? |
A tko određuje tko je voditelj ŽSV i u kojoj će se školi to održavati? Ponovno se vraćamo na to da je to sve pod blagoslovom AZOO i naših savjetnika u Agenciji (kojima voditelji ŽSVa moraju podnositi izvještaje).
@ krcko - moje kolege i ja smo počeli čitati Zakone i Pravilnike u trenutku kad nam je prekipilo da školska psihologinja više vremena provodi na kavi van (moje sada već ex) škole, nego u školi i riješava ozbiljne probleme. Da, trebala mi je pomoć oko nekih situacija. Da, tražio sam je jako pristojno. Ne, pomoć ni meni ni mojim kolegama nitko nije pružio jer je u tom trenutku školskoj psihologinji bilo puno bitnije pripremati županijsko natjecanje iz njemačkog jezika (!!!) nego se baviti djetetom koje piše sastav o tome kako je majka zlostavlja gašenjem cigareta na tijelu ili učenicom koja se pod satom svom snagom počne bosti šestarom po tijelu ili učenikom koji pod satom nastavnika šalje u rodno mjesto i prijeti ubojstvom kćerke. A bome se u školi nitko nije trudio pomoći nama kako se nositi sa takvim situacijama.
Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi, a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći.
I nemoj me krivo shvatiti, ne smatram da su SVI u stručnim službama takvi. U školi u kojoj sada radim je divna stručna služba koja se zbilja trudi, premda nemamo školskog psihologa (imamo pedagoga i defektologa). I koja je uvijek na pomoći i učenicima i nama nastavnicima.
Opet kažem - svaka čast pipi dugoj čarapi što je to organizirala na nastavnike u svojoj školi. Definitivno hvale vrijedan potez!
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 14:19 pon, 16. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi[size=2], a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći.[/size][/quote]
Ocito prvo trebate natjerati ravnatelja da radi svoj posao. A to se ne moze s tom velicinom fonta.
No ove situacije koje spominjes ne djeluju mi kao nesto sto moze rijesiti skolski psiholog, nego [url=http://www.mzss.hr/hr/adresar_ustanova/centri_socijalne_skrbi/centar_za_socijalnu_skrb_zagreb]centar za socijalnu skrb[/url] i policija. Ako vam je do toga da pomognete djeci, zaboravi kolektivni ugovor, psihologicu i ravnatelja i kontaktiraj ih direktno. Kasnije se mozete baviti sredjivanjem situacije u skoli. Ili otici u drugu skolu, sto je ocito puno jednostavnije rjesenje.
kenny (napisa): | Kužiš? Pokušali smo lijepo i mirno. Kad nije išlo, počeli smo čitati i citirati Zakon i Kolektivni ugovor. Jer nismo znali kako osobu natjerati da počne raditi, a ravnatelj nam nije bio od neke pomoći. |
Ocito prvo trebate natjerati ravnatelja da radi svoj posao. A to se ne moze s tom velicinom fonta.
No ove situacije koje spominjes ne djeluju mi kao nesto sto moze rijesiti skolski psiholog, nego centar za socijalnu skrb i policija. Ako vam je do toga da pomognete djeci, zaboravi kolektivni ugovor, psihologicu i ravnatelja i kontaktiraj ih direktno. Kasnije se mozete baviti sredjivanjem situacije u skoli. Ili otici u drugu skolu, sto je ocito puno jednostavnije rjesenje.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 15:17 pon, 16. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.
[size=9][color=#999999]Added after 9 minutes:[/color][/size]
[quote="krcko"]
[/quote]
Ma da, i to je (u nekim) školama problem. U više navrata smo upozoravali ravnatelja na probleme koji se događaju. Jednostavno se ništa nije dogodilo.
U nekim školama su se nastavnici žalili na rad ravnatelja Školskom odboru. Apsurd je da u tim slučajevima nastavnik nema pravo doći pred Odbor i izložiti slučaj, već napismeno dati predstavku koju onda Odboru prezentira ravnatelj. :lol:
Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.
Added after 9 minutes:
krcko (napisa): |
|
Ma da, i to je (u nekim) školama problem. U više navrata smo upozoravali ravnatelja na probleme koji se događaju. Jednostavno se ništa nije dogodilo.
U nekim školama su se nastavnici žalili na rad ravnatelja Školskom odboru. Apsurd je da u tim slučajevima nastavnik nema pravo doći pred Odbor i izložiti slučaj, već napismeno dati predstavku koju onda Odboru prezentira ravnatelj.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 18:31 pon, 16. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.:[/quote]
Prema [i][b]Obiteljskom zakonu [/b][/i][b]svatko [/b]je dužan obavijestiti CZSS o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima tjelesnog duševnog ili spolnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. CZSS dužan je odmah po primitku takve obavijesti ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.
Prema [i][b]Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji[/b][/i], zdravstveni djelatnik, djelatnik socijalne skrbi, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog i djelatnik odgojno obrazovne ustanove dužni su policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu prijaviti nasilje u obitelji za koje su doznali u obavljanju svoje dužnosti.
U principu SVATKO je dužan prijaviti nasilje; međutim u školama u principu to radi stručna služba i ravnatelj. možda i iz praktičnih razloga jer vjerojatno bi nastao kaos da svi sve prijavljuju (neki događaji bi bili prijavljeni 5 x, a neki 0 x. također bio bi košmar i povratno - CZSSu i policiji je lakše komunicirati sa stručnom službom nego loviti učitelje po školi svakog prema njegovom rasporeda. E i pisanje takvih dojava zna biti zakučasto.
Postoji i tzv Protokol o postupanju škola i dojavama Gradskom uredu u slučaju nasilja. Ali nikako da ga izguglam (imam ga u školi na kompu, pa mogu sutra virnut). Potpisuje ga za školu isključivo ravnatelj i navode se podaci osobe koja ga je ispunila.
Što se tiče efikasnosti prijave CZSS - u pravu si! Zagušeni su i totalno nedjelotvorni, imaju premali broj djelatnika s jedne strane i sve više obveza da raegiraju s druge.
O opremljenosti bolje da ne govorim - nama nadležni CZSS kao i Policijska stanica nemaju pristup Internetu niti mail (Ok možda ima ravnatelj i tajnik).
kenny (napisa): | Iskreno, što se tiče toga da ja direktno zovem CZSS, nisam siguran smije li nastavnik sam zvati CZSS. Mislim da ne, ali to neka potvrdi pipi. U krajnjem slučaju, i da ja pozovem sam CZSS, ta ista služba je tako zagušena (ili inertna? - ne znam!) da im treba otprilike 7 mjeseci da slučaj iz ladice presele na stol, a do onda tko živ-tko mrtav. Imao sam posla prošle godine sa njima u više slučajeva. Oni vjerojatno ne bi ni bili pozvani da u medijima nije pukla priča da je jedan učenik kojemu sam bio razrednik pod satom bacio petardu u razredu i ozljedio sebe i još neke učenike.: |
Prema Obiteljskom zakonu svatko je dužan obavijestiti CZSS o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima tjelesnog duševnog ili spolnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. CZSS dužan je odmah po primitku takve obavijesti ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.
Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, zdravstveni djelatnik, djelatnik socijalne skrbi, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog i djelatnik odgojno obrazovne ustanove dužni su policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu prijaviti nasilje u obitelji za koje su doznali u obavljanju svoje dužnosti.
U principu SVATKO je dužan prijaviti nasilje; međutim u školama u principu to radi stručna služba i ravnatelj. možda i iz praktičnih razloga jer vjerojatno bi nastao kaos da svi sve prijavljuju (neki događaji bi bili prijavljeni 5 x, a neki 0 x. također bio bi košmar i povratno - CZSSu i policiji je lakše komunicirati sa stručnom službom nego loviti učitelje po školi svakog prema njegovom rasporeda. E i pisanje takvih dojava zna biti zakučasto.
Postoji i tzv Protokol o postupanju škola i dojavama Gradskom uredu u slučaju nasilja. Ali nikako da ga izguglam (imam ga u školi na kompu, pa mogu sutra virnut). Potpisuje ga za školu isključivo ravnatelj i navode se podaci osobe koja ga je ispunila.
Što se tiče efikasnosti prijave CZSS - u pravu si! Zagušeni su i totalno nedjelotvorni, imaju premali broj djelatnika s jedne strane i sve više obveza da raegiraju s druge.
O opremljenosti bolje da ne govorim - nama nadležni CZSS kao i Policijska stanica nemaju pristup Internetu niti mail (Ok možda ima ravnatelj i tajnik).
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|