Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pupi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pupi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 22:23 ned, 20. 12. 2009 Naslov: |
|
|
DevC++ sam dodaje neke headere. U njemu ce ti [tt]scanf()[/tt] i [tt]printf()[/tt] raditi i bez [tt]#include <stdio.h>[/tt] (mislim da cak radi i za funkcije iz [tt]math.h[/tt] bez da ga includeaš), a onda se stvari raspadnu kad odes na platformu koja to ne radi. Zato vas i ucimo standardu, jer samo tako program radi, umjesto da "radi, ali samo na tom racunalu, s tim compilerom, uz takvo-i-takvo poravnanje planeta i sl. uvjete".
DevC++ sam dodaje neke headere. U njemu ce ti scanf() i printf() raditi i bez #include <stdio.h> (mislim da cak radi i za funkcije iz math.h bez da ga includeaš), a onda se stvari raspadnu kad odes na platformu koja to ne radi. Zato vas i ucimo standardu, jer samo tako program radi, umjesto da "radi, ali samo na tom racunalu, s tim compilerom, uz takvo-i-takvo poravnanje planeta i sl. uvjete".
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
Postano: 19:33 pon, 21. 12. 2009 Naslov: |
|
|
Napišite program koji učitava prirodni broj n, te po redu ispisuje n malih slova engleskog alfabeta, počevši sa slovom 'g'. Ispisana slova odvojite razmacima. Ako je n prevelik, ispis treba stati sa slovom 'z'.
[code:1]#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main() {
char c;
int i, n;
scanf("%d", &n);
for(i='g'; i<='z'; i++) {
if(i<n) printf("%c ", i);
else break;
}
system("pause");
return 0;
}
[/code:1]
zašto mi neće ništa ispisivati? kada maknem if,ispisuje do z,ali ovako neće.. :(
edit: skužila sam zašto neće,jer uspoređujem broj sa slovom,tj.njegovim kodom,koji je za npr.g 104..kako da to popravim?
hm,još jedno pitanjce:
program ispisuje sve cijele brojeve između a i b(koje treba učitati) koji u zapisu s bazom 18 imaju samo znamenke djeljive s 12. inače ispisuje takvih brojeva nema.
e,sad,napisala sam program,i super radi,ali.. neznam gdje ubaciti ovaj printf("nema takvih brojeva"). dakle,napravila sam preko for petlje od a do b,unutar koje ako je funkcija(i) istinita,ispisuje se i. funkcija(i) provjerava uvjet zadatka,ovo s bazom.
i ako sad stavim unutar for petlje nije dobro,ali nije dobro ni izvan :D
kako da to ubacim?
opet edit: @vsego:shvatila sam u međuvremenu zašto ne radi,no ne i rješenje.
hvala,sada radi!! :)
i ovo drugo rješenje znam..samo da nebude tako i na kolokviju,da se sjetim rješenja 2 sata poslije njega..
Napišite program koji učitava prirodni broj n, te po redu ispisuje n malih slova engleskog alfabeta, počevši sa slovom 'g'. Ispisana slova odvojite razmacima. Ako je n prevelik, ispis treba stati sa slovom 'z'.
Kod: | #include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main() {
char c;
int i, n;
scanf("%d", &n);
for(i='g'; i<='z'; i++) {
if(i<n) printf("%c ", i);
else break;
}
system("pause");
return 0;
}
|
zašto mi neće ništa ispisivati? kada maknem if,ispisuje do z,ali ovako neće..
edit: skužila sam zašto neće,jer uspoređujem broj sa slovom,tj.njegovim kodom,koji je za npr.g 104..kako da to popravim?
hm,još jedno pitanjce:
program ispisuje sve cijele brojeve između a i b(koje treba učitati) koji u zapisu s bazom 18 imaju samo znamenke djeljive s 12. inače ispisuje takvih brojeva nema.
e,sad,napisala sam program,i super radi,ali.. neznam gdje ubaciti ovaj printf("nema takvih brojeva"). dakle,napravila sam preko for petlje od a do b,unutar koje ako je funkcija(i) istinita,ispisuje se i. funkcija(i) provjerava uvjet zadatka,ovo s bazom.
i ako sad stavim unutar for petlje nije dobro,ali nije dobro ni izvan
kako da to ubacim?
opet edit: @vsego:shvatila sam u međuvremenu zašto ne radi,no ne i rješenje.
hvala,sada radi!!
i ovo drugo rješenje znam..samo da nebude tako i na kolokviju,da se sjetim rješenja 2 sata poslije njega..
Zadnja promjena: .anchy.; 7:04 uto, 22. 12. 2009; ukupno mijenjano 4 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:59 pon, 21. 12. 2009 Naslov: |
|
|
Probaj ovo:
[tt]printf("%d", 'a');[/tt]
pa ces vidjeti sto je zapravo slovo [tt]'a'[/tt] kad ga tretiras kao broj.
Znakovi se "prevode" u brojeve (i obrnuto) pomocu [url=http://www.asciitable.com/]ASCII tablice[/url] (npr. malo "q" je 113, a veliko "Q" je 81). Zato, kad ti napises
[tt]if (i < n)[/tt]
za [tt]i[/tt] koji je veći ili jednak 103 (ASCII kod slova [tt]'g'[/tt] od kojeg kreces i ides prema gore) i za [tt]n[/tt] koji je, prema zadatku, manji od 26, logicno je da se nista ne ispise.
Uputa: za broj ispisanih znakova treba ti zasebni brojac. Moze se i bez njega, ali nemojmo komplicirati.
Probaj ovo:
printf("%d", 'a');
pa ces vidjeti sto je zapravo slovo 'a' kad ga tretiras kao broj.
Znakovi se "prevode" u brojeve (i obrnuto) pomocu ASCII tablice (npr. malo "q" je 113, a veliko "Q" je 81). Zato, kad ti napises
if (i < n)
za i koji je veći ili jednak 103 (ASCII kod slova 'g' od kojeg kreces i ides prema gore) i za n koji je, prema zadatku, manji od 26, logicno je da se nista ne ispise.
Uputa: za broj ispisanih znakova treba ti zasebni brojac. Moze se i bez njega, ali nemojmo komplicirati.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
ajaxcy Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:53 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
IMAM PROBLEMA SA OVIM ZADATKOM:NEZNAM GDJE JE GREŠKA
Napišite program koji učitava prirodni broj n<71, te niz od n cijelih brojeva. Program treba u originalnom poretku ispisati sve elemente x[i] niza takve da je ostatak pri dijeljenju apsolutne vrijednosti x[i] s 8 jednak ostatku koji pri istom takvom dijeljenju daje najmanji od učitanih brojeva. Ispisane brojeve odvojite razmakom.
[code:1]
#include<stdio.h>
int main(void)
{ int x[71],n,i,min;
scanf("%d",&n);
for(i=0;i<n;++i)
scanf("%d",&x[i]);
min=x[0];
for(i = 0; i < n; i++)
if(x[i]<min)
min=x[i];
for(i=0;i<n ;++i)
{ if( x[i]<0) x[i]=-x[i];
if( min<0) min=-min;
if((x[i]%8)== (min%8))
printf("%d ",x[i]);
}
return 0;
} [/code:1]
IMAM PROBLEMA SA OVIM ZADATKOM:NEZNAM GDJE JE GREŠKA
Napišite program koji učitava prirodni broj n<71, te niz od n cijelih brojeva. Program treba u originalnom poretku ispisati sve elemente x[i] niza takve da je ostatak pri dijeljenju apsolutne vrijednosti x[i] s 8 jednak ostatku koji pri istom takvom dijeljenju daje najmanji od učitanih brojeva. Ispisane brojeve odvojite razmakom.
Kod: |
#include<stdio.h>
int main(void)
{ int x[71],n,i,min;
scanf("%d",&n);
for(i=0;i<n;++i)
scanf("%d",&x[i]);
min=x[0];
for(i = 0; i < n; i++)
if(x[i]<min)
min=x[i];
for(i=0;i<n ;++i)
{ if( x[i]<0) x[i]=-x[i];
if( min<0) min=-min;
if((x[i]%8)== (min%8))
printf("%d ",x[i]);
}
return 0;
} |
_________________ Give me a place to stand, and I will move the earth.
|
|
[Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ajaxcy Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:11 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
reci šta ovo radi s elementima niza koji su manji od nule
[code:1]if( x[i]<0) x[i]=-x[i];[/code:1]
btw a i nije samo to problem. zašt jednostavno kad nađeš minimum ne pospremiš ostatak koji on daje pri djeljenju s osam, i onda u for-u idućem ne zezaš program da skroz radi jednu te istu stvar iz ulaska u ulazak u petlju
kod traženja minimuma ti for može komotno kretati od 1, jer nema šanse da nulti član niza bude manji od samog sebe
reci šta ovo radi s elementima niza koji su manji od nule
Kod: | if( x[i]<0) x[i]=-x[i]; |
btw a i nije samo to problem. zašt jednostavno kad nađeš minimum ne pospremiš ostatak koji on daje pri djeljenju s osam, i onda u for-u idućem ne zezaš program da skroz radi jednu te istu stvar iz ulaska u ulazak u petlju
kod traženja minimuma ti for može komotno kretati od 1, jer nema šanse da nulti član niza bude manji od samog sebe
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
Postano: 23:22 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
jel mi moze netko pomoc s ovim zadatkom, poslala sam kaze da nije tocno,meni radi(bar mislim da radi:))
Napišite program koji učitava prirodni broj n<131, te niz od n cijelih brojeva. Program treba pronaći najveći element niza djeljiv s 5, te u originalnom poretku ispisati indekse onih elementa niza kojima je prva znamenka jedna od znamenki pronađenog maksimuma.
Ako traženi maksimum ne postoji, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima.
[code:1]#include<stdio.h>
int main(void) {
int x[130],n,i,max=1,j=0,t,zn[100],br=0;
scanf("%d", &n);
for(i=0;i<n;++i){ scanf("%d", &x[i]);
if(x[i]%5==0) max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
for(i=0;i<n;++i) { while(x[i]>9) x[i]/=10;
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d",i); }
}
return 0;
}[/code:1]
jel mi moze netko pomoc s ovim zadatkom, poslala sam kaze da nije tocno,meni radi(bar mislim da radi:))
Napišite program koji učitava prirodni broj n<131, te niz od n cijelih brojeva. Program treba pronaći najveći element niza djeljiv s 5, te u originalnom poretku ispisati indekse onih elementa niza kojima je prva znamenka jedna od znamenki pronađenog maksimuma.
Ako traženi maksimum ne postoji, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima.
Kod: | #include<stdio.h>
int main(void) {
scanf("%d", &n);
if(x[i]%5==0) max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d",i); }
}
return 0;
} |
|
|
[Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
pbakic Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:30 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
lol, kasnim, al da :D[color=white]
kad ucitavas niz x, tvoj program radi max=x[i] cim je x[i] djeljiv s 5, a trebao bi postojat i uvjet x[i]>max (znaci ako je x[i] djeljiv s 5 i veci od max, onda max postaje x[i]). Inace ce program u varijablu max spremat zadnji ucitani element koji je djeljiv s 5[/color]
lol, kasnim, al da
kad ucitavas niz x, tvoj program radi max=x[i] cim je x[i] djeljiv s 5, a trebao bi postojat i uvjet x[i]>max (znaci ako je x[i] djeljiv s 5 i veci od max, onda max postaje x[i]). Inace ce program u varijablu max spremat zadnji ucitani element koji je djeljiv s 5
|
|
[Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
Postano: 0:21 pon, 18. 1. 2010 Naslov: |
|
|
opet ne valja :((((
[code:1]#include<stdio.h>
int main(void) {
scanf("%d", &n);
if(x[i]%5==0&&x[i]>max)max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d ",i); }
}
return 0;
}
opet ne valja (((
Kod: | #include<stdio.h>
int main(void) {
scanf("%d", &n);
if(x[i]%5==0&&x[i]>max)max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d ",i); }
}
return 0;
}
|
|
|
[Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
pchelica Forumaš(ica)

|
Postano: 23:15 pon, 18. 1. 2010 Naslov: |
|
|
Upomoć upomoć :(
Ovo je zadnji zadatak koji mi je ostao iz zadaća i prepravila sam ga već 186 puta, al mi ga ne prihvaća. Naravno, meni radi savršeno :roll:
Napišite program koji učitava 8 cijelih brojeva, te ispisuje svakog koji je djeljiv s prethodno upisanim (prvi se nikad ne ispisuje).
Ispisane brojeve odvojite razmacima (program ih smijete ispisivati i za vrijeme učitavanja), a ako traženih brojeva nema, program ne smije ništa ispisati.
[code:1]#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main(void)
{
int x, y, i;
scanf ("%d", &y);
for (i=1;i<=7;i++){
scanf("%d", &x);
if (y==0) exit(-1);
else if ((x % y == 0)&& (x!=0))printf(" %d\n", x);
y=x;
}
return 0;
}
Upomoć upomoć
Ovo je zadnji zadatak koji mi je ostao iz zadaća i prepravila sam ga već 186 puta, al mi ga ne prihvaća. Naravno, meni radi savršeno
Napišite program koji učitava 8 cijelih brojeva, te ispisuje svakog koji je djeljiv s prethodno upisanim (prvi se nikad ne ispisuje).
Ispisane brojeve odvojite razmacima (program ih smijete ispisivati i za vrijeme učitavanja), a ako traženih brojeva nema, program ne smije ništa ispisati.
Kod: | #include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main(void)
{
int x, y, i;
scanf ("%d", &y);
for (i=1;i<=7;i++){
scanf("%d", &x);
if (y==0) exit(-1);
else if ((x % y == 0)&& (x!=0))printf(" %d\n", x);
y=x;
}