| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
pupi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
|
| [Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
pupi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 22:23 ned, 20. 12. 2009 Naslov: |
|
|
|
DevC++ sam dodaje neke headere. U njemu ce ti [tt]scanf()[/tt] i [tt]printf()[/tt] raditi i bez [tt]#include <stdio.h>[/tt] (mislim da cak radi i za funkcije iz [tt]math.h[/tt] bez da ga includeaš), a onda se stvari raspadnu kad odes na platformu koja to ne radi. Zato vas i ucimo standardu, jer samo tako program radi, umjesto da "radi, ali samo na tom racunalu, s tim compilerom, uz takvo-i-takvo poravnanje planeta i sl. uvjete".
DevC++ sam dodaje neke headere. U njemu ce ti scanf() i printf() raditi i bez #include <stdio.h> (mislim da cak radi i za funkcije iz math.h bez da ga includeaš), a onda se stvari raspadnu kad odes na platformu koja to ne radi. Zato vas i ucimo standardu, jer samo tako program radi, umjesto da "radi, ali samo na tom racunalu, s tim compilerom, uz takvo-i-takvo poravnanje planeta i sl. uvjete".
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
| [Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
Postano: 19:33 pon, 21. 12. 2009 Naslov: |
|
|
|
Napišite program koji učitava prirodni broj n, te po redu ispisuje n malih slova engleskog alfabeta, počevši sa slovom 'g'. Ispisana slova odvojite razmacima. Ako je n prevelik, ispis treba stati sa slovom 'z'.
[code:1]#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main() {
char c;
int i, n;
scanf("%d", &n);
for(i='g'; i<='z'; i++) {
if(i<n) printf("%c ", i);
else break;
}
system("pause");
return 0;
}
[/code:1]
zašto mi neće ništa ispisivati? kada maknem if,ispisuje do z,ali ovako neće.. :(
edit: skužila sam zašto neće,jer uspoređujem broj sa slovom,tj.njegovim kodom,koji je za npr.g 104..kako da to popravim?
hm,još jedno pitanjce:
program ispisuje sve cijele brojeve između a i b(koje treba učitati) koji u zapisu s bazom 18 imaju samo znamenke djeljive s 12. inače ispisuje takvih brojeva nema.
e,sad,napisala sam program,i super radi,ali.. neznam gdje ubaciti ovaj printf("nema takvih brojeva"). dakle,napravila sam preko for petlje od a do b,unutar koje ako je funkcija(i) istinita,ispisuje se i. funkcija(i) provjerava uvjet zadatka,ovo s bazom.
i ako sad stavim unutar for petlje nije dobro,ali nije dobro ni izvan :D
kako da to ubacim?
opet edit: @vsego:shvatila sam u međuvremenu zašto ne radi,no ne i rješenje.
hvala,sada radi!! :)
i ovo drugo rješenje znam..samo da nebude tako i na kolokviju,da se sjetim rješenja 2 sata poslije njega..
Napišite program koji učitava prirodni broj n, te po redu ispisuje n malih slova engleskog alfabeta, počevši sa slovom 'g'. Ispisana slova odvojite razmacima. Ako je n prevelik, ispis treba stati sa slovom 'z'.
| Kod: | #include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main() {
char c;
int i, n;
scanf("%d", &n);
for(i='g'; i<='z'; i++) {
if(i<n) printf("%c ", i);
else break;
}
system("pause");
return 0;
}
|
zašto mi neće ništa ispisivati? kada maknem if,ispisuje do z,ali ovako neće..
edit: skužila sam zašto neće,jer uspoređujem broj sa slovom,tj.njegovim kodom,koji je za npr.g 104..kako da to popravim?
hm,još jedno pitanjce:
program ispisuje sve cijele brojeve između a i b(koje treba učitati) koji u zapisu s bazom 18 imaju samo znamenke djeljive s 12. inače ispisuje takvih brojeva nema.
e,sad,napisala sam program,i super radi,ali.. neznam gdje ubaciti ovaj printf("nema takvih brojeva"). dakle,napravila sam preko for petlje od a do b,unutar koje ako je funkcija(i) istinita,ispisuje se i. funkcija(i) provjerava uvjet zadatka,ovo s bazom.
i ako sad stavim unutar for petlje nije dobro,ali nije dobro ni izvan
kako da to ubacim?
opet edit: @vsego:shvatila sam u međuvremenu zašto ne radi,no ne i rješenje.
hvala,sada radi!!
i ovo drugo rješenje znam..samo da nebude tako i na kolokviju,da se sjetim rješenja 2 sata poslije njega..
Zadnja promjena: .anchy.; 7:04 uto, 22. 12. 2009; ukupno mijenjano 4 put/a.
|
|
| [Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:59 pon, 21. 12. 2009 Naslov: |
|
|
|
Probaj ovo:
[tt]printf("%d", 'a');[/tt]
pa ces vidjeti sto je zapravo slovo [tt]'a'[/tt] kad ga tretiras kao broj.
Znakovi se "prevode" u brojeve (i obrnuto) pomocu [url=http://www.asciitable.com/]ASCII tablice[/url] (npr. malo "q" je 113, a veliko "Q" je 81). Zato, kad ti napises
[tt]if (i < n)[/tt]
za [tt]i[/tt] koji je veći ili jednak 103 (ASCII kod slova [tt]'g'[/tt] od kojeg kreces i ides prema gore) i za [tt]n[/tt] koji je, prema zadatku, manji od 26, logicno je da se nista ne ispise.
Uputa: za broj ispisanih znakova treba ti zasebni brojac. Moze se i bez njega, ali nemojmo komplicirati.
Probaj ovo:
printf("%d", 'a');
pa ces vidjeti sto je zapravo slovo 'a' kad ga tretiras kao broj.
Znakovi se "prevode" u brojeve (i obrnuto) pomocu ASCII tablice (npr. malo "q" je 113, a veliko "Q" je 81). Zato, kad ti napises
if (i < n)
za i koji je veći ili jednak 103 (ASCII kod slova 'g' od kojeg kreces i ides prema gore) i za n koji je, prema zadatku, manji od 26, logicno je da se nista ne ispise.
Uputa: za broj ispisanih znakova treba ti zasebni brojac. Moze se i bez njega, ali nemojmo komplicirati.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
| [Vrh] |
|
ajaxcy Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:53 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
|
IMAM PROBLEMA SA OVIM ZADATKOM:NEZNAM GDJE JE GREŠKA
Napišite program koji učitava prirodni broj n<71, te niz od n cijelih brojeva. Program treba u originalnom poretku ispisati sve elemente x[i] niza takve da je ostatak pri dijeljenju apsolutne vrijednosti x[i] s 8 jednak ostatku koji pri istom takvom dijeljenju daje najmanji od učitanih brojeva. Ispisane brojeve odvojite razmakom.
[code:1]
#include<stdio.h>
int main(void)
{ int x[71],n,i,min;
scanf("%d",&n);
for(i=0;i<n;++i)
scanf("%d",&x[i]);
min=x[0];
for(i = 0; i < n; i++)
if(x[i]<min)
min=x[i];
for(i=0;i<n ;++i)
{ if( x[i]<0) x[i]=-x[i];
if( min<0) min=-min;
if((x[i]%8)== (min%8))
printf("%d ",x[i]);
}
return 0;
} [/code:1]
IMAM PROBLEMA SA OVIM ZADATKOM:NEZNAM GDJE JE GREŠKA
Napišite program koji učitava prirodni broj n<71, te niz od n cijelih brojeva. Program treba u originalnom poretku ispisati sve elemente x[i] niza takve da je ostatak pri dijeljenju apsolutne vrijednosti x[i] s 8 jednak ostatku koji pri istom takvom dijeljenju daje najmanji od učitanih brojeva. Ispisane brojeve odvojite razmakom.
| Kod: |
#include<stdio.h>
int main(void)
{ int x[71],n,i,min;
scanf("%d",&n);
for(i=0;i<n;++i)
scanf("%d",&x[i]);
min=x[0];
for(i = 0; i < n; i++)
if(x[i]<min)
min=x[i];
for(i=0;i<n ;++i)
{ if( x[i]<0) x[i]=-x[i];
if( min<0) min=-min;
if((x[i]%8)== (min%8))
printf("%d ",x[i]);
}
return 0;
} |
_________________ Give me a place to stand, and I will move the earth.
|
|
| [Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
ajaxcy Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:11 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
|
reci šta ovo radi s elementima niza koji su manji od nule
[code:1]if( x[i]<0) x[i]=-x[i];[/code:1]
btw a i nije samo to problem. zašt jednostavno kad nađeš minimum ne pospremiš ostatak koji on daje pri djeljenju s osam, i onda u for-u idućem ne zezaš program da skroz radi jednu te istu stvar iz ulaska u ulazak u petlju
kod traženja minimuma ti for može komotno kretati od 1, jer nema šanse da nulti član niza bude manji od samog sebe
reci šta ovo radi s elementima niza koji su manji od nule
| Kod: | | if( x[i]<0) x[i]=-x[i]; |
btw a i nije samo to problem. zašt jednostavno kad nađeš minimum ne pospremiš ostatak koji on daje pri djeljenju s osam, i onda u for-u idućem ne zezaš program da skroz radi jednu te istu stvar iz ulaska u ulazak u petlju
kod traženja minimuma ti for može komotno kretati od 1, jer nema šanse da nulti član niza bude manji od samog sebe
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
| [Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
Postano: 23:22 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
|
jel mi moze netko pomoc s ovim zadatkom, poslala sam kaze da nije tocno,meni radi(bar mislim da radi:))
Napišite program koji učitava prirodni broj n<131, te niz od n cijelih brojeva. Program treba pronaći najveći element niza djeljiv s 5, te u originalnom poretku ispisati indekse onih elementa niza kojima je prva znamenka jedna od znamenki pronađenog maksimuma.
Ako traženi maksimum ne postoji, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima.
[code:1]#include<stdio.h>
int main(void) {
int x[130],n,i,max=1,j=0,t,zn[100],br=0;
scanf("%d", &n);
for(i=0;i<n;++i){ scanf("%d", &x[i]);
if(x[i]%5==0) max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
for(i=0;i<n;++i) { while(x[i]>9) x[i]/=10;
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d",i); }
}
return 0;
}[/code:1]
jel mi moze netko pomoc s ovim zadatkom, poslala sam kaze da nije tocno,meni radi(bar mislim da radi:))
Napišite program koji učitava prirodni broj n<131, te niz od n cijelih brojeva. Program treba pronaći najveći element niza djeljiv s 5, te u originalnom poretku ispisati indekse onih elementa niza kojima je prva znamenka jedna od znamenki pronađenog maksimuma.
Ako traženi maksimum ne postoji, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima.
| Kod: | #include<stdio.h>
int main(void) {
scanf("%d", &n);
if(x[i]%5==0) max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d",i); }
}
return 0;
} |
|
|
| [Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
|
| [Vrh] |
|
pbakic Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:30 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
|
lol, kasnim, al da :D[color=white]
kad ucitavas niz x, tvoj program radi max=x[i] cim je x[i] djeljiv s 5, a trebao bi postojat i uvjet x[i]>max (znaci ako je x[i] djeljiv s 5 i veci od max, onda max postaje x[i]). Inace ce program u varijablu max spremat zadnji ucitani element koji je djeljiv s 5[/color]
lol, kasnim, al da
kad ucitavas niz x, tvoj program radi max=x[i] cim je x[i] djeljiv s 5, a trebao bi postojat i uvjet x[i]>max (znaci ako je x[i] djeljiv s 5 i veci od max, onda max postaje x[i]). Inace ce program u varijablu max spremat zadnji ucitani element koji je djeljiv s 5
|
|
| [Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
Postano: 0:21 pon, 18. 1. 2010 Naslov: |
|
|
|
opet ne valja :((((
[code:1]#include<stdio.h>
int main(void) {
scanf("%d", &n);
if(x[i]%5==0&&x[i]>max)max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d ",i); }
}
return 0;
}
opet ne valja (((
| Kod: | #include<stdio.h>
int main(void) {
scanf("%d", &n);
if(x[i]%5==0&&x[i]>max)max=x[i];
}
if(max==1) return 0;
while(max>0){
zn[j]=max%10;
max/=10;
br++;
j++;
}
t=x[i]%10;
for(j=0;j<br;++j) { if(t==zn[j]) printf("%d ",i); }
}
return 0;
}
|
|
|
| [Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
ananas Forumaš(ica)

|
|
| [Vrh] |
|
pchelica Forumaš(ica)

|
Postano: 23:15 pon, 18. 1. 2010 Naslov: |
|
|
|
Upomoć upomoć :(
Ovo je zadnji zadatak koji mi je ostao iz zadaća i prepravila sam ga već 186 puta, al mi ga ne prihvaća. Naravno, meni radi savršeno :roll:
Napišite program koji učitava 8 cijelih brojeva, te ispisuje svakog koji je djeljiv s prethodno upisanim (prvi se nikad ne ispisuje).
Ispisane brojeve odvojite razmacima (program ih smijete ispisivati i za vrijeme učitavanja), a ako traženih brojeva nema, program ne smije ništa ispisati.
[code:1]#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main(void)
{
int x, y, i;
scanf ("%d", &y);
for (i=1;i<=7;i++){
scanf("%d", &x);
if (y==0) exit(-1);
else if ((x % y == 0)&& (x!=0))printf(" %d\n", x);
y=x;
}
return 0;
}
Upomoć upomoć
Ovo je zadnji zadatak koji mi je ostao iz zadaća i prepravila sam ga već 186 puta, al mi ga ne prihvaća. Naravno, meni radi savršeno
Napišite program koji učitava 8 cijelih brojeva, te ispisuje svakog koji je djeljiv s prethodno upisanim (prvi se nikad ne ispisuje).
Ispisane brojeve odvojite razmacima (program ih smijete ispisivati i za vrijeme učitavanja), a ako traženih brojeva nema, program ne smije ništa ispisati.
| Kod: | #include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main(void)
{
int x, y, i;
scanf ("%d", &y);
for (i=1;i<=7;i++){
scanf("%d", &x);
if (y==0) exit(-1);
else if ((x % y == 0)&& (x!=0))printf(" %d\n", x);
y=x;
}