Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:42 pet, 15. 1. 2010 Naslov: Re: studenti kreću |
|
|
[quote="Neno"]Ono, ja bih najrađe da se povisi satnica matematike za 1 sat tjedno, kad oni ... http://www.nacional.hr/clanak/75725/povratak-ljilje-vokic-bivsa-ministrica-pomaze-u-reformi-gimnazija[/quote]
Ja sam čuo za slučaj profesora matematike u Pomorskoj školi Split koji je bio sankcioniran od strane prosvjetne inspekcije (ili kako se to već zove) jer nije učenicima na ploči raspisao dokaz teorema o kosinusima. Ako bi se satnica trebala povećati za 1 sat tjedno da bi se takve i slične stvari stigle napraviti (pazi, u pomorskoj školi!), o čemu onda pričamo? To apsolutno nema smisla.
S druge strane, istina je da se treba raditi na opismenjavanju učenika. Dovoljno je pogledati forume: 95% internetske populacije je nepismeno. Čak se i po novinama mogu pronaći razni biseri. A jedini način za povećavanje pismenosti je da se učenicima zadaje da pišu puno eseja, referata, seminarskih radova. Pritom ih treba naučiti i kako se takve stvari strukturiraju i pišu, a ne očekivati da to znaju otprije, kao što to obično biva.
(Usput, sad kad razmišljam, možda bi se na satu hrvatskog ili engleskog jezika trebalo učiti kako se piše post na forumu, kako se ispravno ubacuje quote, kako se piše blog... :))
Da skratim, reforme o kojima se priča u linkanom članku zbilja treba provesti. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva s reformama u školstvu bojim se da bi to mogla biti još jedna polureforma za skupljanje političkih bodova, s cijenom lošijeg obrazovnog sustava.
Ja sam čuo za slučaj profesora matematike u Pomorskoj školi Split koji je bio sankcioniran od strane prosvjetne inspekcije (ili kako se to već zove) jer nije učenicima na ploči raspisao dokaz teorema o kosinusima. Ako bi se satnica trebala povećati za 1 sat tjedno da bi se takve i slične stvari stigle napraviti (pazi, u pomorskoj školi!), o čemu onda pričamo? To apsolutno nema smisla.
S druge strane, istina je da se treba raditi na opismenjavanju učenika. Dovoljno je pogledati forume: 95% internetske populacije je nepismeno. Čak se i po novinama mogu pronaći razni biseri. A jedini način za povećavanje pismenosti je da se učenicima zadaje da pišu puno eseja, referata, seminarskih radova. Pritom ih treba naučiti i kako se takve stvari strukturiraju i pišu, a ne očekivati da to znaju otprije, kao što to obično biva.
(Usput, sad kad razmišljam, možda bi se na satu hrvatskog ili engleskog jezika trebalo učiti kako se piše post na forumu, kako se ispravno ubacuje quote, kako se piše blog... )
Da skratim, reforme o kojima se priča u linkanom članku zbilja treba provesti. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva s reformama u školstvu bojim se da bi to mogla biti još jedna polureforma za skupljanje političkih bodova, s cijenom lošijeg obrazovnog sustava.
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Neno Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pravipurger Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Neno Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:14 ned, 17. 1. 2010 Naslov: Re: studenti kreću |
|
|
[quote="Neno"]Uglavnom, mi stojimo ovak': http://www.vecernji.hr/vijesti/beogradsko-sveuciliste-pet-puta-bolje-zagrebackoga-clanak-80205[/quote]
Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja
Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:34 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
Prvo: je li MIT [b]duplo[/b] bolji od Harvarda i [b]trostruko[/b] bolji od Stanforda? :lol: Takve gluposti mogu samo novinari izvaliti.
Drugo (i vaznije): [url=http://www.webometrics.info/about_rank.html]Webometrics se bavi prisustvom na webu[/url], a ne nastavnom i znanoscu (mada, u prisustvo ulazi i dostupnost clanaka i sl).
Cinjenica je da hrvatska sveucilista nisu ni blizu tome da budu svjetski relevantna, ali Webometrics je poprilicno bezvezni pokazatelj za tako nesto. Koga zanima vise o rangiranjima sveucilista, moze baciti oko na [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Academic_Ranking_of_World_Universities]Wikipedijin clanak[/url].
Prvo: je li MIT duplo bolji od Harvarda i trostruko bolji od Stanforda? Takve gluposti mogu samo novinari izvaliti.
Drugo (i vaznije): Webometrics se bavi prisustvom na webu, a ne nastavnom i znanoscu (mada, u prisustvo ulazi i dostupnost clanaka i sl).
Cinjenica je da hrvatska sveucilista nisu ni blizu tome da budu svjetski relevantna, ali Webometrics je poprilicno bezvezni pokazatelj za tako nesto. Koga zanima vise o rangiranjima sveucilista, moze baciti oko na Wikipedijin clanak.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:56 ned, 17. 1. 2010 Naslov: Re: studenti kreću |
|
|
[quote="Grga"]Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja[/quote]
Za listu iz članka nemam pojma koji su im kriteriji, no na [url=http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results]ovoj listi[/url] isto nismo u top600, a prosječna ocjena ne ulazi u [url=http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/methodology/simple-overview]kriterije[/url], tako da sumnjam da bi šta pomoglo i da cijeli faks ima 5.0 prosjek. :)
Grga (napisa): | Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja |
Za listu iz članka nemam pojma koji su im kriteriji, no na ovoj listi isto nismo u top600, a prosječna ocjena ne ulazi u kriterije, tako da sumnjam da bi šta pomoglo i da cijeli faks ima 5.0 prosjek.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:30 ned, 17. 1. 2010 Naslov: Re: studenti kreću |
|
|
[quote="Grga"]Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja[/quote]
Sama ljestvica Webometrics nije glupost. Webometrics ima jasnu metodologiju na temelju koje izgrađuje ljestvicu. Glupost je kad se rezultati interpretiraju kao u linkanom članku. (Iako mislim da određena korelacija između mjesta na Webometricsovoj ljestvici i kvalitete/relevantnosti zasigurno postoji.)
Inače, mene dosta smeta što naše sveučilište, a pogotovo naš faks imaju katastrofalne sajtove. Obično se stavim u perspektivu nekog stranca koji ne govori hrvatski, a želi dobiti informaciju tko tu radi, što se tu istražuje, kakvi studiji postoje, što bi eventualno mogao doći studirati itd. Ništa od toga ne može se saznati. Na našem faksovskom webu ne možeš saznati ni adresu i broj telefona faksa ako ne govoriš hrvatski.
Grga (napisa): | Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja |
Sama ljestvica Webometrics nije glupost. Webometrics ima jasnu metodologiju na temelju koje izgrađuje ljestvicu. Glupost je kad se rezultati interpretiraju kao u linkanom članku. (Iako mislim da određena korelacija između mjesta na Webometricsovoj ljestvici i kvalitete/relevantnosti zasigurno postoji.)
Inače, mene dosta smeta što naše sveučilište, a pogotovo naš faks imaju katastrofalne sajtove. Obično se stavim u perspektivu nekog stranca koji ne govori hrvatski, a želi dobiti informaciju tko tu radi, što se tu istražuje, kakvi studiji postoje, što bi eventualno mogao doći studirati itd. Ništa od toga ne može se saznati. Na našem faksovskom webu ne možeš saznati ni adresu i broj telefona faksa ako ne govoriš hrvatski.
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 16:57 ned, 17. 1. 2010 Naslov: Re: studenti kreću |
|
|
[quote="Melkor"]
...(Iako mislim da određena korelacija između mjesta na Webometricsovoj ljestvici i kvalitete/relevantnosti zasigurno postoji.)...
Inače, mene dosta smeta što naše sveučilište, a pogotovo naš faks imaju katastrofalne sajtove. Obično se stavim u perspektivu nekog stranca koji ne govori hrvatski, a želi dobiti informaciju tko tu radi, što se tu istražuje, kakvi studiji postoje, što bi eventualno mogao doći studirati itd. Ništa od toga ne može se saznati.[/quote]
Pa zapravo, odgovor koji dobije gledajuci web nije daleko od istine :lol: :smrc:
Melkor (napisa): |
...(Iako mislim da određena korelacija između mjesta na Webometricsovoj ljestvici i kvalitete/relevantnosti zasigurno postoji.)...
Inače, mene dosta smeta što naše sveučilište, a pogotovo naš faks imaju katastrofalne sajtove. Obično se stavim u perspektivu nekog stranca koji ne govori hrvatski, a želi dobiti informaciju tko tu radi, što se tu istražuje, kakvi studiji postoje, što bi eventualno mogao doći studirati itd. Ništa od toga ne može se saznati. |
Pa zapravo, odgovor koji dobije gledajuci web nije daleko od istine
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:16 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
Definitivno ima ta ljestvica nekakve veze s istinom, ali da Melkor je zapravo rekao ono sto sam htio reci, a to je da kad tak onesto dode "novinaru" u ruke onda proizlaze svakakve gluposti, kao uostalom i inace.
Da je site naseg faksa skandalozan je tuzna cinjenica, i jedina je svijetla tocka ovaj forum koji je zapravo Segin projekt i nije vezan uz faks (bar koliko sam ja obavijesten).
A ne mislim ja da je nase sveuciliste sad fenomenalno, ali da je ono u ljubljani bas toliko bolje mi ipak smrdi :P
Osim toga, gledanje na razini sveucilista kod nas u Zagrebu bas i ne daje realnu sliku jer su nasi fakulteti kao zasebni otoci, i medu njima ima jako dobrih i katastrofalnih, pa na kraju ispadne srednja zalost jer ovi losi povuku dobre sa sobom (ili ovi dobri podignu ove lose?)
Definitivno ima ta ljestvica nekakve veze s istinom, ali da Melkor je zapravo rekao ono sto sam htio reci, a to je da kad tak onesto dode "novinaru" u ruke onda proizlaze svakakve gluposti, kao uostalom i inace.
Da je site naseg faksa skandalozan je tuzna cinjenica, i jedina je svijetla tocka ovaj forum koji je zapravo Segin projekt i nije vezan uz faks (bar koliko sam ja obavijesten).
A ne mislim ja da je nase sveuciliste sad fenomenalno, ali da je ono u ljubljani bas toliko bolje mi ipak smrdi
Osim toga, gledanje na razini sveucilista kod nas u Zagrebu bas i ne daje realnu sliku jer su nasi fakulteti kao zasebni otoci, i medu njima ima jako dobrih i katastrofalnih, pa na kraju ispadne srednja zalost jer ovi losi povuku dobre sa sobom (ili ovi dobri podignu ove lose?)
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 22:07 ned, 17. 1. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Sama cinjenica da su fakulteti otoci (ili cak otocja kao PMF :) ) diskvalificira Sveuciliste. Organizacija UniZg-a jest katastrofalna.[/quote]
mislim da ova činjenica jako može utjecati na webometricsovu ljestvicu. UniZG, pa i većina hrvatskih sveučilišta su u praksi samo labave konfederacije fakulteta, pa su im i stranice takve - razjedinjene i manje relevantne.
[quote="grga"]Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja[/quote]
koliko se meni čini većina tih ljestvica rangira sveučilišta po znanstvenoj produktivnosti. ja iskreno ni ne znam kako bi točno skupljali informacije o ocjenama studenata za svako sveučilište, a kamo li kako bi ih uspoređivali i da to bude imalo plauzibilno. s druge strane broj radova se lakše može pratiti i uspoređivati.
[quote="grga"]A ne mislim ja da je nase sveuciliste sad fenomenalno, ali da je ono u ljubljani bas toliko bolje mi ipak smrdi[/quote]
pa prema kriterijima znanstvene produkcije to je otprilike stanje stvari. evo link na jedan [url=http://indecs.znanost.org/2008/indecs2008-pp28-36.pdf]članak[/url] koji uspoređuje naša sveučilišta sa nekima iz slovenije, srbije, mađarske i italije. računaj da je ljubljansko sveučilište manje od zagrebačkog, a apsolutni broj objavljenih članaka im je veći.
krcko (napisa): | Sama cinjenica da su fakulteti otoci (ili cak otocja kao PMF ) diskvalificira Sveuciliste. Organizacija UniZg-a jest katastrofalna. |
mislim da ova činjenica jako može utjecati na webometricsovu ljestvicu. UniZG, pa i većina hrvatskih sveučilišta su u praksi samo labave konfederacije fakulteta, pa su im i stranice takve - razjedinjene i manje relevantne.
grga (napisa): | Ma te ljestvice su cista glupost. Bas me zanima koji su im kriteriji. Vjerojatno da svima podijelimo sve 5 na sveucili stu bi odmah usli u top 500 ili koliko vec, jer je prosjecna ocjena studenata jedan od najvaznijih kriterija (koliko sam ja obavijesten). Ne sumnjam da su oni koji su u prvih 10 (ili 20, 50, 100) stvarno kvalitetniji, ali to sto je netko 500. a mi 1500. moze biti i do razlike u kriterijima ocjenjivanja |
koliko se meni čini većina tih ljestvica rangira sveučilišta po znanstvenoj produktivnosti. ja iskreno ni ne znam kako bi točno skupljali informacije o ocjenama studenata za svako sveučilište, a kamo li kako bi ih uspoređivali i da to bude imalo plauzibilno. s druge strane broj radova se lakše može pratiti i uspoređivati.
grga (napisa): | A ne mislim ja da je nase sveuciliste sad fenomenalno, ali da je ono u ljubljani bas toliko bolje mi ipak smrdi |
pa prema kriterijima znanstvene produkcije to je otprilike stanje stvari. evo link na jedan članak koji uspoređuje naša sveučilišta sa nekima iz slovenije, srbije, mađarske i italije. računaj da je ljubljansko sveučilište manje od zagrebačkog, a apsolutni broj objavljenih članaka im je veći.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Neno Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:21 ned, 17. 1. 2010 Naslov: Re: studenti kreću |
|
|
[quote="Melkor"]Inače, mene dosta smeta što naše sveučilište, a pogotovo naš faks imaju katastrofalne sajtove. Obično se stavim u perspektivu nekog stranca koji ne govori hrvatski, a želi dobiti informaciju tko tu radi, što se tu istražuje, kakvi studiji postoje, što bi eventualno mogao doći studirati itd. Ništa od toga ne može se saznati. Na našem faksovskom webu ne možeš saznati ni adresu i broj telefona faksa ako ne govoriš hrvatski.[/quote]
Pa da, na našem webu imaš i zadataka sa starih vježbi 2007/08 http://web.math.hr/nastava/eg/dodatni.php , :( , umjesto sa novih. Molim to promijeniti +, + i opet +, napisati svih 40 zadataka iz stereometrije.
Melkor (napisa): | Inače, mene dosta smeta što naše sveučilište, a pogotovo naš faks imaju katastrofalne sajtove. Obično se stavim u perspektivu nekog stranca koji ne govori hrvatski, a želi dobiti informaciju tko tu radi, što se tu istražuje, kakvi studiji postoje, što bi eventualno mogao doći studirati itd. Ništa od toga ne može se saznati. Na našem faksovskom webu ne možeš saznati ni adresu i broj telefona faksa ako ne govoriš hrvatski. |
Pa da, na našem webu imaš i zadataka sa starih vježbi 2007/08 http://web.math.hr/nastava/eg/dodatni.php , , umjesto sa novih. Molim to promijeniti +, + i opet +, napisati svih 40 zadataka iz stereometrije.
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: