Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorija kod prof.Guljaša
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ananas
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 1

PostPostano: 13:11 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

i ja bi molila one koji su odg danas kod prof.sikica isto to .hvala svima i sretno!
i ja bi molila one koji su odg danas kod prof.sikica isto to .hvala svima i sretno!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 13:14 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

iz grupe koja je odgovarala u 8:
1) dokazat Bolzano-Weierstrass 2. dio (tj da neprekidna funkcija na segmentu postize min, max)
2) dokaz da monotona i ogr. funkcija ima lim u +besk
3) dokaz da je monotona f. koja slika interval u interval ujedno i neprekidna
4) dokaz da su cauchyevi nizovi kvg. i obratno
5) dokaz da su cauchyeva i nizovska definicija limesa funkcije ekvivalentne

edit @spot:
pa nije bas sve mene, nebi ostale imo sta pitat inace :D... kod nas je vise manje svako dobio po jedno pitanje za pocetak, pa ak je dobro super, a ak ne onda dalje...
iz grupe koja je odgovarala u 8:
1) dokazat Bolzano-Weierstrass 2. dio (tj da neprekidna funkcija na segmentu postize min, max)
2) dokaz da monotona i ogr. funkcija ima lim u +besk
3) dokaz da je monotona f. koja slika interval u interval ujedno i neprekidna
4) dokaz da su cauchyevi nizovi kvg. i obratno
5) dokaz da su cauchyeva i nizovska definicija limesa funkcije ekvivalentne

edit @spot:
pa nije bas sve mene, nebi ostale imo sta pitat inace Very Happy... kod nas je vise manje svako dobio po jedno pitanje za pocetak, pa ak je dobro super, a ak ne onda dalje...

Zadnja promjena: pbakic; 16:28 pon, 18. 1. 2010; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
spot137
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-1 = 4 - 5

PostPostano: 13:32 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bogte koliko je tebe puno pitao.
grupa u 11:
mene je pitao:
1. Dokaz da je limse od n-ti korijen iz n=1
2.Cauchyjev niz, dokaz da je konvergentan i obratno.

druge je još pitao:
dokaz da je lim(an*bn)=lim(an)*lim(bn), lim sinx/x (kad x tezi u 0)=1, limes eksponencijalne funkcije (1+1/n) na n
dokaz da je sinx neprekinuta

Sretno svima u srijedu :D
Bogte koliko je tebe puno pitao.
grupa u 11:
mene je pitao:
1. Dokaz da je limse od n-ti korijen iz n=1
2.Cauchyjev niz, dokaz da je konvergentan i obratno.

druge je još pitao:
dokaz da je lim(an*bn)=lim(an)*lim(bn), lim sinx/x (kad x tezi u 0)=1, limes eksponencijalne funkcije (1+1/n) na n
dokaz da je sinx neprekinuta

Sretno svima u srijedu Very Happy

[Vrh]
some_dude
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 17 - 0

PostPostano: 14:42 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Odgovarao sam kod prof. Guljaša. Pitao me dokaz neprekidnosti x^2, BW teorem 1. i 3. tvrdnja i teorem kada je f-ja monotona na intervalu I i I'=f(I) otvoren interval pa je tada f neprekidna na I.

Ostale je pitao primjere konvergencije nizova, primjere neprekidnosti f-ja, dokaz surjektivnosti eksponencijalne, neprekidnosti eksp., neprekidnost sinusa, kosinusa, tangensa...
Odgovarao sam kod prof. Guljaša. Pitao me dokaz neprekidnosti x^2, BW teorem 1. i 3. tvrdnja i teorem kada je f-ja monotona na intervalu I i I'=f(I) otvoren interval pa je tada f neprekidna na I.

Ostale je pitao primjere konvergencije nizova, primjere neprekidnosti f-ja, dokaz surjektivnosti eksponencijalne, neprekidnosti eksp., neprekidnost sinusa, kosinusa, tangensa...

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 15:30 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Exponencijalna, limes (1+1/n)^n, neprekidnost kompozicije, neprekidnost x^2...
Exponencijalna, limes (1+1/n)^n, neprekidnost kompozicije, neprekidnost x^2...

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 16:13 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dali bi netko mogao napisati kako se dokazuje taj limes (1+ 1/n)^n ?
Dali bi netko mogao napisati kako se dokazuje taj limes (1+ 1/n)^n ?

[Vrh]
smajl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 10 - 1

PostPostano: 16:25 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na kojoj stranici u skripti se nalazi dokaz da monotona i ogranicena funkcija ima limes u +beskonacno??
P.S. kakve su ocjene danas padale??? jel profesor bio dobre volje ili je puno gnjavio i trazio da se sve savrseno zna?
Na kojoj stranici u skripti se nalazi dokaz da monotona i ogranicena funkcija ima limes u +beskonacno??
P.S. kakve su ocjene danas padale??? jel profesor bio dobre volje ili je puno gnjavio i trazio da se sve savrseno zna?

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 17:33 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

@suza, eve: Hvala, drago mi je to čuti :).

@pajopatak: Očito ne znam što je prof. Guljaš pitao u vezi tog limesa, ali ako je pitao dokaz njegove konvergentnosti (preko dokazivanja ograničenosti odozgo i monotonosti), to možeš naći na str. 49. skripte, zajedno s još nekim svojstvima tog limesa.

@smajl: Ne znam ima li toga u skripti i, ako ima, gdje se može naći, ali taj dokaz bi trebao biti dosta lagan, samo se koristi definicija supremuma i rastućosti. Aha! Evo ga, 65. i 66. stranica u skripti :).
@suza, eve: Hvala, drago mi je to čuti Smile.

@pajopatak: Očito ne znam što je prof. Guljaš pitao u vezi tog limesa, ali ako je pitao dokaz njegove konvergentnosti (preko dokazivanja ograničenosti odozgo i monotonosti), to možeš naći na str. 49. skripte, zajedno s još nekim svojstvima tog limesa.

@smajl: Ne znam ima li toga u skripti i, ako ima, gdje se može naći, ali taj dokaz bi trebao biti dosta lagan, samo se koristi definicija supremuma i rastućosti. Aha! Evo ga, 65. i 66. stranica u skripti Smile.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 17:42 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Mornik nema na čem, ja smatram da je tvoje znanje i razumjevanje (barem što se analize tiče) ne samo neupitno, nego legendarno :D
@Mornik nema na čem, ja smatram da je tvoje znanje i razumjevanje (barem što se analize tiče) ne samo neupitno, nego legendarno Very Happy

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 18:13 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjerovatno se misli da se nađe limes niza tog,to bi trebalo bit onda e,ali to je u skripti dokazana još skupa s faktorijelama,ali mi je težak i jako dugačak taj dokaz,pa neznam jeli to to.

[size=9][color=#999999]Added after 29 minutes:[/color][/size]

To je primjer 2.6 na 46 str.pa ako bi to netko mogao barem malčice pojasnit što je pisac htio reći?
Vjerovatno se misli da se nađe limes niza tog,to bi trebalo bit onda e,ali to je u skripti dokazana još skupa s faktorijelama,ali mi je težak i jako dugačak taj dokaz,pa neznam jeli to to.

Added after 29 minutes:

To je primjer 2.6 na 46 str.pa ako bi to netko mogao barem malčice pojasnit što je pisac htio reći?

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 19:22 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

@eve: Sad se ipak već malo prezanosimo, ali hvala anyway :).

@pajopatak: Dobro, očito je numeracija u skripti koju ti imaš i u onoj [url=http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf]na Internetu[/url] nešto drugačija, u "mom" je slučaju taj primjer na stranici 49 :). Što je pisac htio reći morat ćeš prvenstveno pitati pisca :), samo bih htio napomenuti da ovo "da se nađe limes niza tog, to bi trebalo bit onda e" nema baš nužno previše smisla, budući da je limes tog niza definiran upravo kao [latex]e[/latex] (postoje i druge ekvivalentne definicije za [latex]e[/latex], ali mislm da se ova koristi na MA1). Najbolje što možemo je, zapravo, dokazati da taj limes postoji, a dalje bi nekim drugim metodama išli tražiti preciznije koliko on iznosi (a taj dio svakako ne ulazi u gradivo MA1).

Uglavnom, da, imaš pravo ovaj dokaz se ne čini baš najjednostavniji. Prof. Šikić je (i vjerojatno još uvijek) izvodio malo drugačiji dokaz konvergencije tog niza, ali se u biti svodilo na isto, samo što se uopće nije, ako se ne varam, spominjao niz [latex](b_n)_n[/latex] - ne znam je li taj dokaz zapravo bitno jednostavniji :?.
@eve: Sad se ipak već malo prezanosimo, ali hvala anyway Smile.

@pajopatak: Dobro, očito je numeracija u skripti koju ti imaš i u onoj na Internetu nešto drugačija, u "mom" je slučaju taj primjer na stranici 49 Smile. Što je pisac htio reći morat ćeš prvenstveno pitati pisca Smile, samo bih htio napomenuti da ovo "da se nađe limes niza tog, to bi trebalo bit onda e" nema baš nužno previše smisla, budući da je limes tog niza definiran upravo kao (postoje i druge ekvivalentne definicije za , ali mislm da se ova koristi na MA1). Najbolje što možemo je, zapravo, dokazati da taj limes postoji, a dalje bi nekim drugim metodama išli tražiti preciznije koliko on iznosi (a taj dio svakako ne ulazi u gradivo MA1).

Uglavnom, da, imaš pravo ovaj dokaz se ne čini baš najjednostavniji. Prof. Šikić je (i vjerojatno još uvijek) izvodio malo drugačiji dokaz konvergencije tog niza, ali se u biti svodilo na isto, samo što se uopće nije, ako se ne varam, spominjao niz - ne znam je li taj dokaz zapravo bitno jednostavniji Confused.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
smajl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 1

PostPostano: 20:26 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel pitao profesor danas koga dokaz propozicije 2.2, vezano uz eksponencijalnu funkciju na R ?
Jel pitao profesor danas koga dokaz propozicije 2.2, vezano uz eksponencijalnu funkciju na R ?

[Vrh]
piccola
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 8

PostPostano: 1:51 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

šta je s aproksimacijama, je li to uopće bitno :?:
šta je s aproksimacijama, je li to uopće bitno Question

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 8:07 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prof je ispitivo gradivo tek od infimuma i supremuma
Prof je ispitivo gradivo tek od infimuma i supremuma

[Vrh]
jkrstic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 8

PostPostano: 9:47 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

zahvaljujem se u ime svih kolega ljudima koji su imali volje nakon usmenoga i rjesenog kolegija otic ponovo na ovaj forum i dat ostalima na uvid svoja pitanja i iskustva...i ujedno im cestitan na prolasku i ostvarenin ocjenama... :valovi:
zahvaljujem se u ime svih kolega ljudima koji su imali volje nakon usmenoga i rjesenog kolegija otic ponovo na ovaj forum i dat ostalima na uvid svoja pitanja i iskustva...i ujedno im cestitan na prolasku i ostvarenin ocjenama... Mi smo sareni i veseli!

You'd better stand there's no turning back
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
piccola
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 8

PostPostano: 14:30 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="jkrstic"]zahvaljujem se u ime svih kolega ljudima koji su imali volje nakon usmenoga i rjesenog kolegija otic ponovo na ovaj forum i dat ostalima na uvid svoja pitanja i iskustva...i ujedno im cestitan na prolasku i ostvarenin ocjenama... :valovi:[/quote]

potpisujem! stvarno vam svaka čast :thankyou: :thankyou:
jkrstic (napisa):
zahvaljujem se u ime svih kolega ljudima koji su imali volje nakon usmenoga i rjesenog kolegija otic ponovo na ovaj forum i dat ostalima na uvid svoja pitanja i iskustva...i ujedno im cestitan na prolasku i ostvarenin ocjenama... Mi smo sareni i veseli!

potpisujem! stvarno vam svaka čast Thank you Thank you

[Vrh]
some_dude
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 17 - 0

PostPostano: 15:21 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="smajl"]Na kojoj stranici u skripti se nalazi dokaz da monotona i ogranicena funkcija ima limes u +beskonacno??
P.S. kakve su ocjene danas padale??? jel profesor bio dobre volje ili je puno gnjavio i trazio da se sve savrseno zna?[/quote]

Bio je dobre volje na našu sreću :D Bilo je ocjena u kasnijim satima od 2 do 4. Većinom 3 koliko mi se čini. Ne traži da savršeno znaš, ali ako zapneš će ti pomoći ali tribaš znati nastaviti onda.

[quote="smajl"]Jel pitao profesor danas koga dokaz propozicije 2.2, vezano uz eksponencijalnu funkciju na R ?[/quote]

Pitao je nekog to na papiru... Pitao je skoro sve o eksponencijalnoj što ima u skripti osim proširenja sa skupa Q u R(tj. ono s početka).
smajl (napisa):

Bio je dobre volje na našu sreću Very Happy Bilo je ocjena u kasnijim satima od 2 do 4. Većinom 3 koliko mi se čini. Ne traži da savršeno znaš, ali ako zapneš će ti pomoći ali tribaš znati nastaviti onda.

smajl (napisa):

Pitao je nekog to na papiru... Pitao je skoro sve o eksponencijalnoj što ima u skripti osim proširenja sa skupa Q u R(tj. ono s početka).

[Vrh]
smajl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 1

PostPostano: 19:51 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel bi mi netko htio objasniti zasto smo mi u primjeru 3.7 di se dokazuje da je x^2 neprekidna uzeli da je delta=min{ |c|/2, 2*epsilon/5*|c| } ?? jasno mi je da se trazi minimum, al mi nije jasno kako smo dosli bas do tih |c|/2 i ovog drugog...
Slicna stvar me muci i kod teorema 2.4, 3.tvrdnja di u u jednom djelu dokaza dodjemo do |bn - b|<2*epsilon/|b|^2, pa isto ne kuzim kako smo dosli do tog 2*epsilon/|b|^2.. Unaprijed zahvaljujem dobroj dusi koja ce mi to pokusat objasniti :D
Jel bi mi netko htio objasniti zasto smo mi u primjeru 3.7 di se dokazuje da je x^2 neprekidna uzeli da je delta=min{ |c|/2, 2*epsilon/5*|c| } ?? jasno mi je da se trazi minimum, al mi nije jasno kako smo dosli bas do tih |c|/2 i ovog drugog...
Slicna stvar me muci i kod teorema 2.4, 3.tvrdnja di u u jednom djelu dokaza dodjemo do |bn - b|<2*epsilon/|b|^2, pa isto ne kuzim kako smo dosli do tog 2*epsilon/|b|^2.. Unaprijed zahvaljujem dobroj dusi koja ce mi to pokusat objasniti Very Happy

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 20:09 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema neko lijepo objasnjenje..
Nastimavanje-uzima ne nesto takvo da se na kraju sve lijepo pokrati
Nema neko lijepo objasnjenje..
Nastimavanje-uzima ne nesto takvo da se na kraju sve lijepo pokrati

[Vrh]
smajl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 1

PostPostano: 20:13 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam da je to sve cista stvar namjestavanja, sve se zapravo i vrti oko namjestavanja, al nikako da skuzim po kojem principu se to namjestavanje vrsi :cry:
Znam da je to sve cista stvar namjestavanja, sve se zapravo i vrti oko namjestavanja, al nikako da skuzim po kojem principu se to namjestavanje vrsi Crying or Very sad

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum