Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

37% profesora nezadovoljno Bologna process-om
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
30 = 34 - 4

PostPostano: 18:47 sri, 3. 2. 2010    Naslov: Re: 37% profesora nezadovoljno Bologna process-om Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Ja sam prvo mislio da se uopce ne isplati ozbiljno komentirati taj clanak. Sad kad je nemo poceo, ne mogu odoliti istaknuti jednu stvar.[/quote]

mislim da je bolje komentirati nego se podsmjehivati. štoviše mislim da bi trebalo i odreagirati službenim dopisom ili tako nešto. dotična novinarka konstantno radi ovakve ofrlje napravljene novinarske članke u području obrazovanja, na nastavničkom forumu se ljudi žale na otprilike svaki njezin članak i to s razlogom. i takvih stvari su puni mediji.

prošli semestar sam odslušao kolegij znanstvena komunikacija pa mi je u sklopu toga "pod prste" došlo više novinara (a i neki saborski zastupnici). i svi odreda su poručili "nemojte šutjeti o tome žalite se". pa ono, mogu barem iskomentirati ovdje :)

[quote="krcko"]A gdje bi onda studirali "inzinjeri" koji ne sakupe 35 ECTS bodova u dvije godine?[/quote]

jao koji sarkazam o studiju na vlastitom fakultetu :lol:
krcko (napisa):
Ja sam prvo mislio da se uopce ne isplati ozbiljno komentirati taj clanak. Sad kad je nemo poceo, ne mogu odoliti istaknuti jednu stvar.

mislim da je bolje komentirati nego se podsmjehivati. štoviše mislim da bi trebalo i odreagirati službenim dopisom ili tako nešto. dotična novinarka konstantno radi ovakve ofrlje napravljene novinarske članke u području obrazovanja, na nastavničkom forumu se ljudi žale na otprilike svaki njezin članak i to s razlogom. i takvih stvari su puni mediji.

prošli semestar sam odslušao kolegij znanstvena komunikacija pa mi je u sklopu toga "pod prste" došlo više novinara (a i neki saborski zastupnici). i svi odreda su poručili "nemojte šutjeti o tome žalite se". pa ono, mogu barem iskomentirati ovdje Smile

krcko (napisa):
A gdje bi onda studirali "inzinjeri" koji ne sakupe 35 ECTS bodova u dvije godine?

jao koji sarkazam o studiju na vlastitom fakultetu Laughing

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:23 sri, 3. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A kajaznam. Novinari pisu ono sto raja zeli citati. "Krah Bolonje" ocito je dobar headline, a i uklapa se u opcu drustvenu klimu ATM.

Za saborske zastupnike je druga prica, oni bi trebali malo vise paziti sto laprdaju.
A kajaznam. Novinari pisu ono sto raja zeli citati. "Krah Bolonje" ocito je dobar headline, a i uklapa se u opcu drustvenu klimu ATM.

Za saborske zastupnike je druga prica, oni bi trebali malo vise paziti sto laprdaju.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:03 sri, 3. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"][quote="krcko"]A gdje bi onda studirali "inzinjeri" koji ne sakupe 35 ECTS bodova u dvije godine?[/quote]
jao koji sarkazam o studiju na vlastitom fakultetu :lol:[/quote]

Nagradno pitanje (bez nagrada): tko je voditelj tog studija? :lol:

[quote="krcko"]A kajaznam. Novinari pisu ono sto raja zeli citati. "Krah Bolonje" ocito je dobar headline, a i uklapa se u opcu drustvenu klimu ATM.
Za saborske zastupnike je druga prica, oni bi trebali malo vise paziti sto laprdaju.[/quote]

Zar ne pricaju i oni ono sto raja zeli cuti, s time da oni barem ponderiraju raju (prema parama i sl. blagodatima)?
nemo (napisa):
krcko (napisa):
A gdje bi onda studirali "inzinjeri" koji ne sakupe 35 ECTS bodova u dvije godine?

jao koji sarkazam o studiju na vlastitom fakultetu Laughing

Nagradno pitanje (bez nagrada): tko je voditelj tog studija? Laughing

krcko (napisa):

Zar ne pricaju i oni ono sto raja zeli cuti, s time da oni barem ponderiraju raju (prema parama i sl. blagodatima)?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:00 sri, 3. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sarkazam je u znatnoj mjeri posljedica nemogucnosti da se nesto promijeni po tom pitanju. Vec neko vrijeme neuspjesno pokusavam promijeniti praksu da se prelasci dozvoljavaju bez ikakvih ogranicenja. Smatram dosta zabrinjavajucim da na nastavnickom studiju imamo velik postotak studenata koji uopce ne zele biti nastavnici. Tim vise sto su nam apsolutne brojke iznad onih predvidjenih upisnim kvotama.
Sarkazam je u znatnoj mjeri posljedica nemogucnosti da se nesto promijeni po tom pitanju. Vec neko vrijeme neuspjesno pokusavam promijeniti praksu da se prelasci dozvoljavaju bez ikakvih ogranicenja. Smatram dosta zabrinjavajucim da na nastavnickom studiju imamo velik postotak studenata koji uopce ne zele biti nastavnici. Tim vise sto su nam apsolutne brojke iznad onih predvidjenih upisnim kvotama.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
tperkov
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 6

PostPostano: 10:07 čet, 4. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ipak, dok nastavnika fali, nije loše da ih na studiju ima viška (naravno, ne toliko viška da to bitno ugrozi kvalitetu studija). To što nekom nije prva namjera bila to raditi, ne znači da će biti loš nastavnik, a ne znači ni da se njegov stav o tom poslu neće promijeniti.

Osim toga, to što je netko pušten da studira, ne znači da treba biti i pušten da diplomira. Ako ozbiljno shvati studij i zasluži diplomu, ne vidim problem. Želje su osobna stvar.
Ipak, dok nastavnika fali, nije loše da ih na studiju ima viška (naravno, ne toliko viška da to bitno ugrozi kvalitetu studija). To što nekom nije prva namjera bila to raditi, ne znači da će biti loš nastavnik, a ne znači ni da se njegov stav o tom poslu neće promijeniti.

Osim toga, to što je netko pušten da studira, ne znači da treba biti i pušten da diplomira. Ako ozbiljno shvati studij i zasluži diplomu, ne vidim problem. Želje su osobna stvar.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 12:51 čet, 4. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Radi se upravo o tome, broj studenata na preddiplomskom nastavnickom je toliko porastao da ugrozava kvalitetu studija. Lani sam vodio Seminar 2 kojeg je upisalo 136 studenata. Oni svi trebaju napisati seminarski rad i odrzati predavanje.
Radi se upravo o tome, broj studenata na preddiplomskom nastavnickom je toliko porastao da ugrozava kvalitetu studija. Lani sam vodio Seminar 2 kojeg je upisalo 136 studenata. Oni svi trebaju napisati seminarski rad i odrzati predavanje.

[Vrh]
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 20:53 uto, 16. 2. 2010    Naslov: 37% profesora Citirajte i odgovorite

[quote="ante003"]fkt, di si cuo te informacije ? Prof matematike traze ko suho zlato di hoces ( ne mozda bas tak jako ali su podosta trazeni :P ) a i ostali smjerovi su isto aktualni.
Pa svako malo dode neki oglas na faks i vecinom studenti na 4 godini idu radit ( ako ima nezaposlenih )
Pa nije MO filozofski gdje nakon diplome sjedis doma i cekas bolje dane[/quote]

Dobro je biti matematičar, još niti jedan nije završio ovako http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/16/0013006.html
ante003 (napisa):
fkt, di si cuo te informacije ? Prof matematike traze ko suho zlato di hoces ( ne mozda bas tak jako ali su podosta trazeni Razz ) a i ostali smjerovi su isto aktualni.
Pa svako malo dode neki oglas na faks i vecinom studenti na 4 godini idu radit ( ako ima nezaposlenih )
Pa nije MO filozofski gdje nakon diplome sjedis doma i cekas bolje dane

Dobro je biti matematičar, još niti jedan nije završio ovako http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/16/0013006.html

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 20:56 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako znas da se nije i neki matematicar javio na taj natjecaj?
Kako znas da se nije i neki matematicar javio na taj natjecaj?

[Vrh]
Stormbringer
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 21:36 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Radi se upravo o tome, broj studenata na preddiplomskom nastavnickom je toliko porastao da ugrozava kvalitetu studija. [/quote]

odmah isprike na offtopicu, ali ne mogu ne zapitati u ovom kontekstu - koliko je realno i, općenito, "poželjno" među profesorima i asistentima nakon 30.9. ove godine predbolonjske studente prebacivati na preddiplomske studije? :?
krcko (napisa):
Radi se upravo o tome, broj studenata na preddiplomskom nastavnickom je toliko porastao da ugrozava kvalitetu studija.

odmah isprike na offtopicu, ali ne mogu ne zapitati u ovom kontekstu - koliko je realno i, općenito, "poželjno" među profesorima i asistentima nakon 30.9. ove godine predbolonjske studente prebacivati na preddiplomske studije? Confused

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:44 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

To se ne dogadja vec niz godina. Svi nasi "stari" studenti su apsolventi. Govorio sam o prebacivanju s jednog preddiplomskog na drugi.
To se ne dogadja vec niz godina. Svi nasi "stari" studenti su apsolventi. Govorio sam o prebacivanju s jednog preddiplomskog na drugi.

[Vrh]
Stormbringer
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 21:57 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]To se ne dogadja vec niz godina. Svi nasi "stari" studenti su apsolventi. Govorio sam o prebacivanju s jednog preddiplomskog na drugi.[/quote]

Jasno mi je o čemu ste vi govorili, samo ako se ne varam, naši apsolventi ako ne odrade svoje do predviđenog datuma najesen opet postaju studenti? ili..?
krcko (napisa):

Jasno mi je o čemu ste vi govorili, samo ako se ne varam, naši apsolventi ako ne odrade svoje do predviđenog datuma najesen opet postaju studenti? ili..?

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 0:31 sri, 17. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Studenti su ionako. ;) Ma šalim se, znam na što si mislio.

Datum 30.09.2010. se zna već odavno. Zna se to već barem 2 godine, ako ne i duže. Mislim da je bilo neke priče da će se tolerirati do mjesec dana, to bi trebalo provjeriti na forumu. Stvar je zapravo u tome da nakon tog roka više nije moguće izdavati diplome sa "starim" nazivima.
Studenti su ionako. Wink Ma šalim se, znam na što si mislio.

Datum 30.09.2010. se zna već odavno. Zna se to već barem 2 godine, ako ne i duže. Mislim da je bilo neke priče da će se tolerirati do mjesec dana, to bi trebalo provjeriti na forumu. Stvar je zapravo u tome da nakon tog roka više nije moguće izdavati diplome sa "starim" nazivima.

by A.Einstein
[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 8:39 sri, 17. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da to sto govorite nije tocno. Ako se dobro sjecam, nakon tog datuma fakulteti vise [b]ne moraju[/b] izdavati stare diplome. Odluka o gasenju mogucnosti diplomirana nije donesena, pa bi default trebao biti da nastavljamo kao i prije.

Dva disklejmera:
1. Za domacu zadacu provjerite sto tocno pise u zakonu i napisite ovdje (www.nn.hr).
2. Odluka moze biti donesena u bilo kojem trenutku.
Mislim da to sto govorite nije tocno. Ako se dobro sjecam, nakon tog datuma fakulteti vise ne moraju izdavati stare diplome. Odluka o gasenju mogucnosti diplomirana nije donesena, pa bi default trebao biti da nastavljamo kao i prije.

Dva disklejmera:
1. Za domacu zadacu provjerite sto tocno pise u zakonu i napisite ovdje (www.nn.hr).
2. Odluka moze biti donesena u bilo kojem trenutku.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 9:15 sri, 17. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliko mi je poznato, stvarno [b]smijemo[/b] izdavati diplome.

No, krckova izjava da odluka nije dosnesena nije skroz tocna. Naime, kad se kolegiji gase, duzni smo ih ispitivati jos [b]jednu[/b] godinu i onda ispita vise nema. Ovo sada je barem druga godina da kolegije starih studija ispitujemo bez odrzavanja nastave, pa je deault da ispita iz starih kolegija nakon 30.9. vise nece biti.

To znaci da ce apsolventi starih studija koji poloze sve ispite do 30.9. vjerojatno moci diplomirati i nakon tog roka, no ostali ne, jednostavno zato jer se ispiti vise nece odrzavati.

Ako netko zeli drugacije, morat ce to progurati kroz fakultetsku proceduru (ja cu biti jako protiv, sto mi je i duznost kao asistentskom predstavniku; dvije godine redundantnog posla za asistente je, IMO, bilo sasvim dosta).
Koliko mi je poznato, stvarno smijemo izdavati diplome.

No, krckova izjava da odluka nije dosnesena nije skroz tocna. Naime, kad se kolegiji gase, duzni smo ih ispitivati jos jednu godinu i onda ispita vise nema. Ovo sada je barem druga godina da kolegije starih studija ispitujemo bez odrzavanja nastave, pa je deault da ispita iz starih kolegija nakon 30.9. vise nece biti.

To znaci da ce apsolventi starih studija koji poloze sve ispite do 30.9. vjerojatno moci diplomirati i nakon tog roka, no ostali ne, jednostavno zato jer se ispiti vise nece odrzavati.

Ako netko zeli drugacije, morat ce to progurati kroz fakultetsku proceduru (ja cu biti jako protiv, sto mi je i duznost kao asistentskom predstavniku; dvije godine redundantnog posla za asistente je, IMO, bilo sasvim dosta).

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 10:58 sri, 17. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

AFAIK, odrzavaju se ispiti i iz kolegija koji su "ugaseni" pred puno vise od 1 godine. Ja npr. i dalje ispitujem staru Diskretnu matematiku. Rekao bih da je upravo to default - ispiti se odrzavaju sve dok se ne donese odluka da se vise nece odrzavati.
AFAIK, odrzavaju se ispiti i iz kolegija koji su "ugaseni" pred puno vise od 1 godine. Ja npr. i dalje ispitujem staru Diskretnu matematiku. Rekao bih da je upravo to default - ispiti se odrzavaju sve dok se ne donese odluka da se vise nece odrzavati.

[Vrh]
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 9:16 pet, 19. 2. 2010    Naslov: 37% profesora Citirajte i odgovorite

Petak je, 19.2.2010, danas je [b]povijesni dan[/b] zato što
1) nema više "friziranja" odlikaša
2) nema više korupcije pri upisu na fakultete
3) ispiti pod 3 ključa
4) http://www.vjesnik.hr/pdf/2010/02/17/05A5.PDF
Petak je, 19.2.2010, danas je povijesni dan zato što
1) nema više "friziranja" odlikaša
2) nema više korupcije pri upisu na fakultete
3) ispiti pod 3 ključa
4) http://www.vjesnik.hr/pdf/2010/02/17/05A5.PDF

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 10:35 pet, 19. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

1) Mos mislit.
2) Centralizacija ne moze sprijeciti korupciju. Moze je samo podignuti na visi nivo.
3) Broj kljuceva je manje vazan. Vazniji je integritet onih koji imaju pristup testovima i malo zdrave paranoje :)

Btw, Neno, stekao sam dojam da si do sad bio kritican prema drzavnoj maturi. Ovo je trebalo biti ironicno ili si promijenio misljenje?
1) Mos mislit.
2) Centralizacija ne moze sprijeciti korupciju. Moze je samo podignuti na visi nivo.
3) Broj kljuceva je manje vazan. Vazniji je integritet onih koji imaju pristup testovima i malo zdrave paranoje Smile

Btw, Neno, stekao sam dojam da si do sad bio kritican prema drzavnoj maturi. Ovo je trebalo biti ironicno ili si promijenio misljenje?

[Vrh]
bnikola
Mali od Foruma
(Administrator)
Mali od Foruma<br>(Administrator)

11 = 19 - 8

PostPostano: 11:07 pet, 19. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prema svemu sto znam, trenutna situacija je cak mozda i bolja za muljanje nego prije. Prije su bile 2 provjere, matura i nakon toga prijemni. A sada je samo jedna. Pregledavat ce komisija, koja moze [i]pogrijesiti[/i]. Posebno u danasnje vrijeme... Vidjet cemo kako ce to u praksi funkcionirati. Posebno zbog obima gradiva koje ce biti ukljuceno u cijelu maturu.
Prema svemu sto znam, trenutna situacija je cak mozda i bolja za muljanje nego prije. Prije su bile 2 provjere, matura i nakon toga prijemni. A sada je samo jedna. Pregledavat ce komisija, koja moze pogrijesiti. Posebno u danasnje vrijeme... Vidjet cemo kako ce to u praksi funkcionirati. Posebno zbog obima gradiva koje ce biti ukljuceno u cijelu maturu.

Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 7:09 čet, 25. 2. 2010    Naslov: Re: 37% profesora Citirajte i odgovorite

Nadnevka 16.1.2010 sam napisao

[quote="Neno"]Dobro je biti matematičar, još niti jedan nije završio ovako http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/16/0013006.html[/quote]

I danas, 25.2.2010 mislim isto, jer nijedan mat. nije završio ovako http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/24/0801006.html?pos=n0
Nadnevka 16.1.2010 sam napisao

Neno (napisa):

I danas, 25.2.2010 mislim isto, jer nijedan mat. nije završio ovako http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/24/0801006.html?pos=n0

[Vrh]
Hulk
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 6 - 7

PostPostano: 22:57 pet, 5. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Večernji:

[url]http://www.vecernji.hr/vijesti/bolonja-je-medicinskom-fakultetu-utrostrucila-prolaznost-clanak-106407[/url]

[quote]Ništa lošije nije ni na studiju matematike na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu na kojem je danas prolaznost 63,09 posto. Ne tako davno, točnije akademske godine 2002./2003., u roku je studijsku godinu položilo samo 32,59 posto "matematičara".[/quote]

Ali isto tako najbliže istini :lol: :

[quote]– Moram dva puta u semestru provjeravati nečije znanje. Pa to se radi sa 11-godišnjom djecom. Osim toga, Bolonja produljuje studiranje barem godinu dana. I intelektualni je doseg niži. Na mom kolegiju studenti po novom moraju pročitati 25 posto manje literature – objašnjava Puhovski. Za njega dvojbe nema – Bolonja je prouzročila pad kvalitete na svih hrvatskim sveučilištima, a bolja prolaznost na pojedinim fakultetima nije ništa drugo nego obična proizvodnja većeg broja radnika za tržište.[/quote]
Večernji:

http://www.vecernji.hr/vijesti/bolonja-je-medicinskom-fakultetu-utrostrucila-prolaznost-clanak-106407

Citat:
Ništa lošije nije ni na studiju matematike na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu na kojem je danas prolaznost 63,09 posto. Ne tako davno, točnije akademske godine 2002./2003., u roku je studijsku godinu položilo samo 32,59 posto "matematičara".

Ali isto tako najbliže istini Laughing :

Citat:
– Moram dva puta u semestru provjeravati nečije znanje. Pa to se radi sa 11-godišnjom djecom. Osim toga, Bolonja produljuje studiranje barem godinu dana. I intelektualni je doseg niži. Na mom kolegiju studenti po novom moraju pročitati 25 posto manje literature – objašnjava Puhovski. Za njega dvojbe nema – Bolonja je prouzročila pad kvalitete na svih hrvatskim sveučilištima, a bolja prolaznost na pojedinim fakultetima nije ništa drugo nego obična proizvodnja većeg broja radnika za tržište.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Stranica 2 / 6.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum