Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 11:39 ned, 25. 4. 2004 Naslov: Re: Integral-pitanje |
|
|
[quote="Anonymous"]2*sqrt(2)
S -ovo čudo od simbolike je integral funkcije u području od 1 do 2*sqrt(2)
1[/quote]
Eh-e :-s koje f-je? :)
Anonymous (napisa): | 2*sqrt(2)
S -ovo čudo od simbolike je integral funkcije u području od 1 do 2*sqrt(2)
1 |
Eh-e koje f-je?
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 16:50 ned, 25. 4. 2004 Naslov: Re: Integral-pitanje |
|
|
Aha :) u tom slucaju...
[quote="Anonymous"]Treba dakle izračunati taj integral,nužno je parceliranje na podpodručja.[/quote]
Ne znam da li je nuzno, ali je dovoljno :)
[quote="Anonymous"]Dali je to zato jer bi u protivnom dobili veću površinu no što trebamo jer od 1 do 2*sqrt(2) je najveće cijelo 2,pa bi mi tada računali površinu pravokutnika stranica 2 i (2*sqrt(2)-1),a u zadatku se ne traži ta površina već površina znatno manjeg dijela(''stepenica'') ?[/quote]
Hm, da.. :) Da samo integrirali od 1 do 3 dobili bi vecu povrsinu nego da smo integrirali od 1 do 2*sqrt(2) :) Htjedoh nacrtati al me ne ide gimp :?
U svakom slucaju 1*1+2*(2*sqrt(2)-2)
Aha u tom slucaju...
Anonymous (napisa): | Treba dakle izračunati taj integral,nužno je parceliranje na podpodručja. |
Ne znam da li je nuzno, ali je dovoljno
Anonymous (napisa): | Dali je to zato jer bi u protivnom dobili veću površinu no što trebamo jer od 1 do 2*sqrt(2) je najveće cijelo 2,pa bi mi tada računali površinu pravokutnika stranica 2 i (2*sqrt(2)-1),a u zadatku se ne traži ta površina već površina znatno manjeg dijela(''stepenica'') ? |
Hm, da.. Da samo integrirali od 1 do 3 dobili bi vecu povrsinu nego da smo integrirali od 1 do 2*sqrt(2) Htjedoh nacrtati al me ne ide gimp
U svakom slucaju 1*1+2*(2*sqrt(2)-2)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
Postano: 6:13 pon, 26. 4. 2004 Naslov: Re: Integral-pitanje |
|
|
[quote="Anonymous"]Zadan je integral:
2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1
Treba dakle izračunati taj integral,nužno je parceliranje na podpodručja.
Dali je to zato jer bi u protivnom dobili veću površinu no što trebamo jer od 1 do 2*sqrt(2) je najveće cijelo 2,pa bi mi tada računali površinu pravokutnika stranica 2 i (2*sqrt(2)-1),a u zadatku se ne traži ta površina već površina znatno manjeg dijela(''stepenica'') ?
[/quote]
Nije problem hocemo li dobiti veci ili manji rezultat (to moze biti i racunska greska) nego rješavamo li zadatak na pravi način. Podintegralna funkcija [.] nije neprekidna na intervalu integracije pa ne smijemo koristiti Newton-Leibniza (koji vrijedi samo za podintegralne funkcije koje su _neprekidne_ na citavom intervalu integriranja i imaju na tom intervalu primitivnu funkciju). To je razlog zasto kod ovog (a i onih zadataka s aps.vrijednostima - tamo podintegralne funkcije jesu neprekidne, ali najcesce nemaju primitivnu funkciju na citavom intervalu) moramo integral rastavljati u tockama prekida ili loma. Funkcija [.] ima prekide u svim cjelobrojnim točkama, dakle sve određene integrale moramo rastavljati u svim cijelim brojevima koji se nalaze u intervalu integracije. U Vasem slucaju to je samo tocka 2. Alternativa (tocnije: ekvivalent) je nacrtati graf funkcije koju integriramo, za x-eve iz podrucja integriranja i ako je slikica dovoljno jednostavna (kad se povrsina sastoji samo od pravokutnika i/ili trokuta) upotrijebimo elementarnu geometriju.
FMB :patkica:
Anonymous (napisa): | Zadan je integral:
2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1
Treba dakle izračunati taj integral,nužno je parceliranje na podpodručja.
Dali je to zato jer bi u protivnom dobili veću površinu no što trebamo jer od 1 do 2*sqrt(2) je najveće cijelo 2,pa bi mi tada računali površinu pravokutnika stranica 2 i (2*sqrt(2)-1),a u zadatku se ne traži ta površina već površina znatno manjeg dijela(''stepenica'') ?
|
Nije problem hocemo li dobiti veci ili manji rezultat (to moze biti i racunska greska) nego rješavamo li zadatak na pravi način. Podintegralna funkcija [.] nije neprekidna na intervalu integracije pa ne smijemo koristiti Newton-Leibniza (koji vrijedi samo za podintegralne funkcije koje su _neprekidne_ na citavom intervalu integriranja i imaju na tom intervalu primitivnu funkciju). To je razlog zasto kod ovog (a i onih zadataka s aps.vrijednostima - tamo podintegralne funkcije jesu neprekidne, ali najcesce nemaju primitivnu funkciju na citavom intervalu) moramo integral rastavljati u tockama prekida ili loma. Funkcija [.] ima prekide u svim cjelobrojnim točkama, dakle sve određene integrale moramo rastavljati u svim cijelim brojevima koji se nalaze u intervalu integracije. U Vasem slucaju to je samo tocka 2. Alternativa (tocnije: ekvivalent) je nacrtati graf funkcije koju integriramo, za x-eve iz podrucja integriranja i ako je slikica dovoljno jednostavna (kad se povrsina sastoji samo od pravokutnika i/ili trokuta) upotrijebimo elementarnu geometriju.
FMB
_________________ "Have patience. Go where you must, and hope."
(Gandalf in J.R.R.Tolkien's "The Lord of the Rings")
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|