Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Integral-pitanje
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 11:33 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Integral-pitanje Citirajte i odgovorite

Zadan je integral:

2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1

Treba dakle izračunati taj integral,nužno je parceliranje na podpodručja.
Dali je to zato jer bi u protivnom dobili veću površinu no što trebamo jer od 1 do 2*sqrt(2) je najveće cijelo 2,pa bi mi tada računali površinu pravokutnika stranica 2 i (2*sqrt(2)-1),a u zadatku se ne traži ta površina već površina znatno manjeg dijela(''stepenica'') ?

2*sqrt(2)
S -ovo čudo od simbolike je integral funkcije u području od 1 do 2*sqrt(2)
1
Zadan je integral:

2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1

Dali je to zato jer bi u protivnom dobili veću površinu no što trebamo jer od 1 do 2*sqrt(2) je najveće cijelo 2,pa bi mi tada računali površinu pravokutnika stranica 2 i (2*sqrt(2)-1),a u zadatku se ne traži ta površina već površina znatno manjeg dijela(''stepenica'') ?

2*sqrt(2)
1

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 11:39 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Re: Integral-pitanje Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]2*sqrt(2)
1[/quote]
Eh-e :-s koje f-je? :)
Anonymous (napisa):
2*sqrt(2)
1

Eh-e Eh? koje f-je? Smile

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 12:48 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1

f(x)=[x]
2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1

f(x)=[x]

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 16:50 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Re: Integral-pitanje Citirajte i odgovorite

Aha :) u tom slucaju...
[quote="Anonymous"]Treba dakle izračunati taj integral,nužno je parceliranje na podpodručja.[/quote]
Ne znam da li je nuzno, ali je dovoljno :)
[quote="Anonymous"]Dali je to zato jer bi u protivnom dobili veću površinu no što trebamo jer od 1 do 2*sqrt(2) je najveće cijelo 2,pa bi mi tada računali površinu pravokutnika stranica 2 i (2*sqrt(2)-1),a u zadatku se ne traži ta površina već površina znatno manjeg dijela(''stepenica'') ?[/quote]
Hm, da.. :) Da samo integrirali od 1 do 3 dobili bi vecu povrsinu nego da smo integrirali od 1 do 2*sqrt(2) :) Htjedoh nacrtati al me ne ide gimp :?

U svakom slucaju 1*1+2*(2*sqrt(2)-2)
Aha Smile u tom slucaju...
Anonymous (napisa):

Ne znam da li je nuzno, ali je dovoljno Smile
Anonymous (napisa):

Hm, da.. Smile Da samo integrirali od 1 do 3 dobili bi vecu povrsinu nego da smo integrirali od 1 do 2*sqrt(2) Smile Htjedoh nacrtati al me ne ide gimp Confused

U svakom slucaju 1*1+2*(2*sqrt(2)-2)

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:49 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

thnx! :wink:
thnx! Wink

[Vrh]
fmb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 16 - 4

PostPostano: 6:13 pon, 26. 4. 2004    Naslov: Re: Integral-pitanje Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Zadan je integral:

2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1

[/quote]

Nije problem hocemo li dobiti veci ili manji rezultat (to moze biti i racunska greska) nego rješavamo li zadatak na pravi način. Podintegralna funkcija [.] nije neprekidna na intervalu integracije pa ne smijemo koristiti Newton-Leibniza (koji vrijedi samo za podintegralne funkcije koje su _neprekidne_ na citavom intervalu integriranja i imaju na tom intervalu primitivnu funkciju). To je razlog zasto kod ovog (a i onih zadataka s aps.vrijednostima - tamo podintegralne funkcije jesu neprekidne, ali najcesce nemaju primitivnu funkciju na citavom intervalu) moramo integral rastavljati u tockama prekida ili loma. Funkcija [.] ima prekide u svim cjelobrojnim točkama, dakle sve određene integrale moramo rastavljati u svim cijelim brojevima koji se nalaze u intervalu integracije. U Vasem slucaju to je samo tocka 2. Alternativa (tocnije: ekvivalent) je nacrtati graf funkcije koju integriramo, za x-eve iz podrucja integriranja i ako je slikica dovoljno jednostavna (kad se povrsina sastoji samo od pravokutnika i/ili trokuta) upotrijebimo elementarnu geometriju.

FMB :patkica:
Anonymous (napisa):
Zadan je integral:

2*sqrt(2)
S [x]*dx = ?
1

Nije problem hocemo li dobiti veci ili manji rezultat (to moze biti i racunska greska) nego rješavamo li zadatak na pravi način. Podintegralna funkcija [.] nije neprekidna na intervalu integracije pa ne smijemo koristiti Newton-Leibniza (koji vrijedi samo za podintegralne funkcije koje su _neprekidne_ na citavom intervalu integriranja i imaju na tom intervalu primitivnu funkciju). To je razlog zasto kod ovog (a i onih zadataka s aps.vrijednostima - tamo podintegralne funkcije jesu neprekidne, ali najcesce nemaju primitivnu funkciju na citavom intervalu) moramo integral rastavljati u tockama prekida ili loma. Funkcija [.] ima prekide u svim cjelobrojnim točkama, dakle sve određene integrale moramo rastavljati u svim cijelim brojevima koji se nalaze u intervalu integracije. U Vasem slucaju to je samo tocka 2. Alternativa (tocnije: ekvivalent) je nacrtati graf funkcije koju integriramo, za x-eve iz podrucja integriranja i ako je slikica dovoljno jednostavna (kad se povrsina sastoji samo od pravokutnika i/ili trokuta) upotrijebimo elementarnu geometriju.

FMB Patkica

Gost

PostPostano: 5:52 uto, 27. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala,možete li mi još reći na što se odnosi pojam podintegralna funkcija,slutim na jednostavnost,dakle funkcija koju želimo integrirati?
Hvala,možete li mi još reći na što se odnosi pojam podintegralna funkcija,slutim na jednostavnost,dakle funkcija koju želimo integrirati?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 9:47 uto, 27. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Hvala,možete li mi još reći na što se odnosi pojam podintegralna funkcija,slutim na jednostavnost,dakle funkcija koju želimo integrirati?[/quote]

Naravno.
Anonymous (napisa):

Naravno.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum