Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

public_html...please help

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računalni sustavi na Fakultetu
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
just_me
Gost

PostPostano: 21:27 sub, 24. 4. 2004    Naslov: public_html...please help Citirajte i odgovorite

public_html mi je unreadable tj. ne mogu vidjeti dokumente koji su u njemu, ali web stranica mi je vidljiva.
Sto trebam napraviti da opet mogu vidjeti sadrzaj u public_html??? :?:
Hvala
public_html mi je unreadable tj. ne mogu vidjeti dokumente koji su u njemu, ali web stranica mi je vidljiva.
Sto trebam napraviti da opet mogu vidjeti sadrzaj u public_html??? Question
Hvala

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 21:56 sub, 24. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Provjeri prava pristupa direktorijima i datotekama.
Da bi mogao (iz browsera pretpostavljam) browseati public_html, direktoriji public_html i $HOME ti moraju imati prava pristupa 755 (tj prava citanja i egzekutiranja svima) a ne 701 kako je defaultno i najpametnije...

Ukoliko ne znas o cemu pricam pogledaj pomoc o naredbi chmod sa komandom 'man chmod' kad se nalazis u ljusci

Sad vidim da mozda ja malko zabrijo.. :) al u svakom slucaju pogledaj komandu chmod i pobrini se svi imaju pravo citanja tih fajlova koji su unreadable, to obicno znaci prava pristupa 744 (ili pravo citanja svima)

Mali osvrt na chmod:
osnovno koristenje: chmod KOD ime_fajla
Kod se sastoji od 3 broja od 0 do 7.
Prvi broj daje prava tebi, drugi broj daje prava korisnicima iz tvoje grupe, treci svima koji se nadju u prilici to citati (ocito vazno za web stranice)
Dakle:
1 - za pravo egzekutiranja, izvrsavanja
2 - za pravo pisanja (jako oprezno sa ovime)
4 - za pravo citanja
Primjer: ukoliko nekome zelis dati pravo citanja i egzekutiranja onda ce to biti 1+4=5, 4+2+1=7 znaci sva prava, a 0 znaci nikakva prava :)
Provjeri prava pristupa direktorijima i datotekama.
Da bi mogao (iz browsera pretpostavljam) browseati public_html, direktoriji public_html i $HOME ti moraju imati prava pristupa 755 (tj prava citanja i egzekutiranja svima) a ne 701 kako je defaultno i najpametnije...

Ukoliko ne znas o cemu pricam pogledaj pomoc o naredbi chmod sa komandom 'man chmod' kad se nalazis u ljusci

Sad vidim da mozda ja malko zabrijo.. Smile al u svakom slucaju pogledaj komandu chmod i pobrini se svi imaju pravo citanja tih fajlova koji su unreadable, to obicno znaci prava pristupa 744 (ili pravo citanja svima)

Mali osvrt na chmod:
osnovno koristenje: chmod KOD ime_fajla
Kod se sastoji od 3 broja od 0 do 7.
Prvi broj daje prava tebi, drugi broj daje prava korisnicima iz tvoje grupe, treci svima koji se nadju u prilici to citati (ocito vazno za web stranice)
Dakle:
1 - za pravo egzekutiranja, izvrsavanja
2 - za pravo pisanja (jako oprezno sa ovime)
4 - za pravo citanja
Primjer: ukoliko nekome zelis dati pravo citanja i egzekutiranja onda ce to biti 1+4=5, 4+2+1=7 znaci sva prava, a 0 znaci nikakva prava Smile

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
just_me
Gost

PostPostano: 22:07 sub, 24. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dala sam prava pristupa sa chmod 755; sve mi je vidljivo osim public_html :cry:
Dala sam prava pristupa sa chmod 755; sve mi je vidljivo osim public_html Crying or Very sad

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 9:20 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

OK :) The night after :) sori na blagomutavosti gore

Dakle, ako cemo stvari napraviti uredno:
Ukoliko zelis da ti se vide web stranice i samo web stranice, onda cini slijedece:
chmod 701 $HOME
chmod 701 public_html
chmod 644 public_html/* (ukoliko public_html nema poddirektorija)
Poddirektorijima dajes prava 701 ako zelis imati html dokumente unutra, 700 je inace dovoljno.
644 prava dajes svim html dokumentima i slikama, zvukovima i ostalim stvarcicama koje vec zelis imati na web stranici.

To je uredan restriktivan nacin da se to rijesi.
Manje restriktivan nacin bi omogucio tvojim kolegama da vide sadrzaje nekih tvojih datoteka. To bih preporucio ukoliko nemas nesto za sakriti. Dobro se odluci :) Npr. vjerovatno ne zelis da ti bas svatko cita postu pa pripazi na mail i Mail direktorije :)
U tom slucaju dajes prava 755 na direktorije i 644 na fajlove koji su u tim direktorijima. Ono sto zelis jako cuvati stavis 600 ili 700 (obicaj je da se ne daju prava 6+1=7 na fajlove koji se ne mogu egzekutirati, dakle npr. a.out ce imati 7 egzekutabilna prava a .html fajlovi nece)
Ovo je jedan uredan, liberalniji i cesto korisniji nacin da se to sredi.

Jedan neuredan, ali pocetnicki ne suvise opasan nacin bi bio
chmod 755 $HOME
chmod -R 755 public_html
(i provjeri POSEBNO prava pristupa na datotekama i direktorijima koje eksplicitno zelis sacuvati)

ovako bi morala moci browsati sve unutar public_html direktorija.

Dakle :D Sada kada sam napisao ovu litaniju.... Kako to mislis "ne vidi ti se public_html" ? :D Kao.. Ne mozes ga browsati u exploreru, ne otvaraju ti se htmlovi ili ti se ne otvaraju slike i sl unutar web stranice ?
OK Smile The night after Smile sori na blagomutavosti gore

Dakle, ako cemo stvari napraviti uredno:
Ukoliko zelis da ti se vide web stranice i samo web stranice, onda cini slijedece:
chmod 701 $HOME
chmod 701 public_html
chmod 644 public_html/* (ukoliko public_html nema poddirektorija)
Poddirektorijima dajes prava 701 ako zelis imati html dokumente unutra, 700 je inace dovoljno.
644 prava dajes svim html dokumentima i slikama, zvukovima i ostalim stvarcicama koje vec zelis imati na web stranici.

To je uredan restriktivan nacin da se to rijesi.
Manje restriktivan nacin bi omogucio tvojim kolegama da vide sadrzaje nekih tvojih datoteka. To bih preporucio ukoliko nemas nesto za sakriti. Dobro se odluci Smile Npr. vjerovatno ne zelis da ti bas svatko cita postu pa pripazi na mail i Mail direktorije Smile
U tom slucaju dajes prava 755 na direktorije i 644 na fajlove koji su u tim direktorijima. Ono sto zelis jako cuvati stavis 600 ili 700 (obicaj je da se ne daju prava 6+1=7 na fajlove koji se ne mogu egzekutirati, dakle npr. a.out ce imati 7 egzekutabilna prava a .html fajlovi nece)
Ovo je jedan uredan, liberalniji i cesto korisniji nacin da se to sredi.

Jedan neuredan, ali pocetnicki ne suvise opasan nacin bi bio
chmod 755 $HOME
chmod -R 755 public_html
(i provjeri POSEBNO prava pristupa na datotekama i direktorijima koje eksplicitno zelis sacuvati)

ovako bi morala moci browsati sve unutar public_html direktorija.

Dakle Very Happy Sada kada sam napisao ovu litaniju.... Kako to mislis "ne vidi ti se public_html" ? Very Happy Kao.. Ne mozes ga browsati u exploreru, ne otvaraju ti se htmlovi ili ti se ne otvaraju slike i sl unutar web stranice ?

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
just_me
Gost

PostPostano: 12:38 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sa ls ne mogu vidjeti sadrzaj public_html-a na telnetu, isto tako ni na ftp-u nije vidljiv sadrzaj public_html-a, inace web stranica je vidljiva i s njom je sve ok.
:?:
Sa ls ne mogu vidjeti sadrzaj public_html-a na telnetu, isto tako ni na ftp-u nije vidljiv sadrzaj public_html-a, inace web stranica je vidljiva i s njom je sve ok.
Question

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 17:12 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bzzzum ? :-s

E... da ti kazem... :crazyeyes: Ne znam, trebao bih pogledati... Uhvati blizu automata za kavu nekog ocitog nerda i pitaj ga.. Ili bilo kog demosa u praktikumu..
Bzzzum ? Eh?

E... da ti kazem... #Crazy Ne znam, trebao bih pogledati... Uhvati blizu automata za kavu nekog ocitog nerda i pitaj ga.. Ili bilo kog demosa u praktikumu..

MADD
[Vrh]
steelworker
Site Admin
Site Admin

44 = 50 - 6
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.

PostPostano: 0:02 pon, 26. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="just_me"]Sa ls ne mogu vidjeti sadrzaj public_html-a na telnetu, isto tako ni na ftp-u nije vidljiv sadrzaj public_html-a, inace web stranica je vidljiva i s njom je sve ok.
:?:[/quote]

A sto ti [i]ls[/i] kaze? :-k Kaze da nemas dopustenje? Izlista prazan direktorij?

Nas kaj, lijepo se ulogiraj (telnet/ssh) na svoj racun (account) i onda izlistaj sadrzaj svog [i]home[/i]-direktorija s

[code:1]ls -l[/code:1]

Zatim udji u public_html (ako mozes) i u njemu napravi [i]ls -l[/i].

I sve te informacije koje dobijes iskopiraj ovdje. Pa cemo vidjeti.

Wild guess: mozda si sebi zabranio citanje... :rotfl:

:!: :!: :!: Od izlaza onog [i]ls -l[/i] u home-dir-u mozes samo iskopirati onu liniju koja se odnosi na tvoj [i]public_html[/i] direktorij. I stavi to pliz u [ code]...tu ide tekst...[/code] okruzenje da bi bilo citljivo.

Ili ako ti se to ne da, a da ti se cekati, dodji u srijedu kod mene na demonstature (PR2(prizemlje) 8 - 12h, 18-20h), pa cemo vidjeti sto je.
just_me (napisa):
Question

A sto ti ls kaze? Think Kaze da nemas dopustenje? Izlista prazan direktorij?

Nas kaj, lijepo se ulogiraj (telnet/ssh) na svoj racun (account) i onda izlistaj sadrzaj svog home-direktorija s

Kod:
ls -l

Zatim udji u public_html (ako mozes) i u njemu napravi ls -l.

I sve te informacije koje dobijes iskopiraj ovdje. Pa cemo vidjeti.

Wild guess: mozda si sebi zabranio citanje... Valjam se po podu od smijeha

Exclamation Exclamation Exclamation Od izlaza onog ls -l u home-dir-u mozes samo iskopirati onu liniju koja se odnosi na tvoj public_html direktorij. I stavi to pliz u [ code]...tu ide tekst...[/code] okruzenje da bi bilo citljivo.

Ili ako ti se to ne da, a da ti se cekati, dodji u srijedu kod mene na demonstature (PR2(prizemlje) 8 - 12h, 18-20h), pa cemo vidjeti sto je.

Like you can't stand the hatred and the lies
[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 0:08 pon, 26. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="steelworker"] :!: :!: :!: Od izlaza onog [i]ls -l[/i] u home-dir-u mozes samo iskopirati onu liniju koja se odnosi na tvoj [i]public_html[/i] direktorij. I stavi to pliz u [ code]...tu ide tekst...[/code] okruzenje da bi bilo citljivo.[/quote]

Mislim da je bolje to reći Un*xu nego njemu. (NHF, OP.)
`ls -ld ~/public_html` .
steelworker (napisa):
Exclamation Exclamation Exclamation Od izlaza onog ls -l u home-dir-u mozes samo iskopirati onu liniju koja se odnosi na tvoj public_html direktorij. I stavi to pliz u [ code]...tu ide tekst...[/code] okruzenje da bi bilo citljivo.

`ls -ld ~/public_html` .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
steelworker
Site Admin
Site Admin

44 = 50 - 6
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.

PostPostano: 14:49 pon, 26. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Mislim da je bolje to reći Un*xu nego njemu. (NHF, OP.)
`ls -ld ~/public_html` .[/quote]

Dap. Vis, nisam bil bas upoznat s [i]-d[/i] opcijom (znah da bi tak nekaj trebalo postojati, ali prelijen da procitam [i]man[/i] :joooj: ). Cool! TNX! :D

IspraFak:
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Tek sad primjetio:

[quote="steelworker"]Wild guess: mozda si sebi zabranio citanje...[/quote]

zabranio -> zabrani[b]la[/b]

Sorry :buket: , ne citah pazljivo. :oops:
veky (napisa):
`ls -ld ~/public_html` .

Dap. Vis, nisam bil bas upoznat s -d opcijom (znah da bi tak nekaj trebalo postojati, ali prelijen da procitam man Joj, joj, joj,... JOOOJ! ). Cool! TNX! Very Happy

IspraFak:
Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

Tek sad primjetio:

steelworker (napisa):
Wild guess: mozda si sebi zabranio citanje...

zabranio → zabranila

Sorry Samo za tebe , ne citah pazljivo. Embarassed

Like you can't stand the hatred and the lies
[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:40 pon, 26. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="steelworker"][quote="veky"]Mislim da je bolje to reći Un*xu nego njemu. (NHF, OP.)
`ls -ld ~/public_html` .[/quote]
zabranio -> zabrani[b]la[/b][/quote]

Hmda. FindReplace i "njemu"->"njoj" gore, then. :-)
steelworker (napisa):
veky (napisa):
`ls -ld ~/public_html` .

zabranio → zabranila

Hmda. FindReplace i "njemu"→"njoj" gore, then. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računalni sustavi na Fakultetu Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum