Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
just_me Gost
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)
|
Postano: 21:56 sub, 24. 4. 2004 Naslov: |
|
|
Provjeri prava pristupa direktorijima i datotekama.
Da bi mogao (iz browsera pretpostavljam) browseati public_html, direktoriji public_html i $HOME ti moraju imati prava pristupa 755 (tj prava citanja i egzekutiranja svima) a ne 701 kako je defaultno i najpametnije...
Ukoliko ne znas o cemu pricam pogledaj pomoc o naredbi chmod sa komandom 'man chmod' kad se nalazis u ljusci
Sad vidim da mozda ja malko zabrijo.. :) al u svakom slucaju pogledaj komandu chmod i pobrini se svi imaju pravo citanja tih fajlova koji su unreadable, to obicno znaci prava pristupa 744 (ili pravo citanja svima)
Mali osvrt na chmod:
osnovno koristenje: chmod KOD ime_fajla
Kod se sastoji od 3 broja od 0 do 7.
Prvi broj daje prava tebi, drugi broj daje prava korisnicima iz tvoje grupe, treci svima koji se nadju u prilici to citati (ocito vazno za web stranice)
Dakle:
1 - za pravo egzekutiranja, izvrsavanja
2 - za pravo pisanja (jako oprezno sa ovime)
4 - za pravo citanja
Primjer: ukoliko nekome zelis dati pravo citanja i egzekutiranja onda ce to biti 1+4=5, 4+2+1=7 znaci sva prava, a 0 znaci nikakva prava :)
Provjeri prava pristupa direktorijima i datotekama.
Da bi mogao (iz browsera pretpostavljam) browseati public_html, direktoriji public_html i $HOME ti moraju imati prava pristupa 755 (tj prava citanja i egzekutiranja svima) a ne 701 kako je defaultno i najpametnije...
Ukoliko ne znas o cemu pricam pogledaj pomoc o naredbi chmod sa komandom 'man chmod' kad se nalazis u ljusci
Sad vidim da mozda ja malko zabrijo.. al u svakom slucaju pogledaj komandu chmod i pobrini se svi imaju pravo citanja tih fajlova koji su unreadable, to obicno znaci prava pristupa 744 (ili pravo citanja svima)
Mali osvrt na chmod:
osnovno koristenje: chmod KOD ime_fajla
Kod se sastoji od 3 broja od 0 do 7.
Prvi broj daje prava tebi, drugi broj daje prava korisnicima iz tvoje grupe, treci svima koji se nadju u prilici to citati (ocito vazno za web stranice)
Dakle:
1 - za pravo egzekutiranja, izvrsavanja
2 - za pravo pisanja (jako oprezno sa ovime)
4 - za pravo citanja
Primjer: ukoliko nekome zelis dati pravo citanja i egzekutiranja onda ce to biti 1+4=5, 4+2+1=7 znaci sva prava, a 0 znaci nikakva prava
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk
|
|
[Vrh] |
|
just_me Gost
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 9:20 ned, 25. 4. 2004 Naslov: |
|
|
OK :) The night after :) sori na blagomutavosti gore
Dakle, ako cemo stvari napraviti uredno:
Ukoliko zelis da ti se vide web stranice i samo web stranice, onda cini slijedece:
chmod 701 $HOME
chmod 701 public_html
chmod 644 public_html/* (ukoliko public_html nema poddirektorija)
Poddirektorijima dajes prava 701 ako zelis imati html dokumente unutra, 700 je inace dovoljno.
644 prava dajes svim html dokumentima i slikama, zvukovima i ostalim stvarcicama koje vec zelis imati na web stranici.
To je uredan restriktivan nacin da se to rijesi.
Manje restriktivan nacin bi omogucio tvojim kolegama da vide sadrzaje nekih tvojih datoteka. To bih preporucio ukoliko nemas nesto za sakriti. Dobro se odluci :) Npr. vjerovatno ne zelis da ti bas svatko cita postu pa pripazi na mail i Mail direktorije :)
U tom slucaju dajes prava 755 na direktorije i 644 na fajlove koji su u tim direktorijima. Ono sto zelis jako cuvati stavis 600 ili 700 (obicaj je da se ne daju prava 6+1=7 na fajlove koji se ne mogu egzekutirati, dakle npr. a.out ce imati 7 egzekutabilna prava a .html fajlovi nece)
Ovo je jedan uredan, liberalniji i cesto korisniji nacin da se to sredi.
Jedan neuredan, ali pocetnicki ne suvise opasan nacin bi bio
chmod 755 $HOME
chmod -R 755 public_html
(i provjeri POSEBNO prava pristupa na datotekama i direktorijima koje eksplicitno zelis sacuvati)
ovako bi morala moci browsati sve unutar public_html direktorija.
Dakle :D Sada kada sam napisao ovu litaniju.... Kako to mislis "ne vidi ti se public_html" ? :D Kao.. Ne mozes ga browsati u exploreru, ne otvaraju ti se htmlovi ili ti se ne otvaraju slike i sl unutar web stranice ?
OK The night after sori na blagomutavosti gore
Dakle, ako cemo stvari napraviti uredno:
Ukoliko zelis da ti se vide web stranice i samo web stranice, onda cini slijedece:
chmod 701 $HOME
chmod 701 public_html
chmod 644 public_html/* (ukoliko public_html nema poddirektorija)
Poddirektorijima dajes prava 701 ako zelis imati html dokumente unutra, 700 je inace dovoljno.
644 prava dajes svim html dokumentima i slikama, zvukovima i ostalim stvarcicama koje vec zelis imati na web stranici.
To je uredan restriktivan nacin da se to rijesi.
Manje restriktivan nacin bi omogucio tvojim kolegama da vide sadrzaje nekih tvojih datoteka. To bih preporucio ukoliko nemas nesto za sakriti. Dobro se odluci Npr. vjerovatno ne zelis da ti bas svatko cita postu pa pripazi na mail i Mail direktorije
U tom slucaju dajes prava 755 na direktorije i 644 na fajlove koji su u tim direktorijima. Ono sto zelis jako cuvati stavis 600 ili 700 (obicaj je da se ne daju prava 6+1=7 na fajlove koji se ne mogu egzekutirati, dakle npr. a.out ce imati 7 egzekutabilna prava a .html fajlovi nece)
Ovo je jedan uredan, liberalniji i cesto korisniji nacin da se to sredi.
Jedan neuredan, ali pocetnicki ne suvise opasan nacin bi bio
chmod 755 $HOME
chmod -R 755 public_html
(i provjeri POSEBNO prava pristupa na datotekama i direktorijima koje eksplicitno zelis sacuvati)
ovako bi morala moci browsati sve unutar public_html direktorija.
Dakle Sada kada sam napisao ovu litaniju.... Kako to mislis "ne vidi ti se public_html" ? Kao.. Ne mozes ga browsati u exploreru, ne otvaraju ti se htmlovi ili ti se ne otvaraju slike i sl unutar web stranice ?
|
|
[Vrh] |
|
just_me Gost
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 17:12 ned, 25. 4. 2004 Naslov: |
|
|
Bzzzum ? :-s
E... da ti kazem... :crazyeyes: Ne znam, trebao bih pogledati... Uhvati blizu automata za kavu nekog ocitog nerda i pitaj ga.. Ili bilo kog demosa u praktikumu..
Bzzzum ?
E... da ti kazem... Ne znam, trebao bih pogledati... Uhvati blizu automata za kavu nekog ocitog nerda i pitaj ga.. Ili bilo kog demosa u praktikumu..
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 0:02 pon, 26. 4. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="just_me"]Sa ls ne mogu vidjeti sadrzaj public_html-a na telnetu, isto tako ni na ftp-u nije vidljiv sadrzaj public_html-a, inace web stranica je vidljiva i s njom je sve ok.
:?:[/quote]
A sto ti [i]ls[/i] kaze? :-k Kaze da nemas dopustenje? Izlista prazan direktorij?
Nas kaj, lijepo se ulogiraj (telnet/ssh) na svoj racun (account) i onda izlistaj sadrzaj svog [i]home[/i]-direktorija s
[code:1]ls -l[/code:1]
Zatim udji u public_html (ako mozes) i u njemu napravi [i]ls -l[/i].
I sve te informacije koje dobijes iskopiraj ovdje. Pa cemo vidjeti.
Wild guess: mozda si sebi zabranio citanje... :rotfl:
:!: :!: :!: Od izlaza onog [i]ls -l[/i] u home-dir-u mozes samo iskopirati onu liniju koja se odnosi na tvoj [i]public_html[/i] direktorij. I stavi to pliz u [ code]...tu ide tekst...[/code] okruzenje da bi bilo citljivo.
Ili ako ti se to ne da, a da ti se cekati, dodji u srijedu kod mene na demonstature (PR2(prizemlje) 8 - 12h, 18-20h), pa cemo vidjeti sto je.
just_me (napisa): | Sa ls ne mogu vidjeti sadrzaj public_html-a na telnetu, isto tako ni na ftp-u nije vidljiv sadrzaj public_html-a, inace web stranica je vidljiva i s njom je sve ok.
|
A sto ti ls kaze? Kaze da nemas dopustenje? Izlista prazan direktorij?
Nas kaj, lijepo se ulogiraj (telnet/ssh) na svoj racun (account) i onda izlistaj sadrzaj svog home-direktorija s
Zatim udji u public_html (ako mozes) i u njemu napravi ls -l.
I sve te informacije koje dobijes iskopiraj ovdje. Pa cemo vidjeti.
Wild guess: mozda si sebi zabranio citanje...
Od izlaza onog ls -l u home-dir-u mozes samo iskopirati onu liniju koja se odnosi na tvoj public_html direktorij. I stavi to pliz u [ code]...tu ide tekst...[/code] okruzenje da bi bilo citljivo.
Ili ako ti se to ne da, a da ti se cekati, dodji u srijedu kod mene na demonstature (PR2(prizemlje) 8 - 12h, 18-20h), pa cemo vidjeti sto je.
_________________ I live like this 'cause I like it
And I've seen too much to pretend
You can't ignore the beauty in the things that you love
Like you can't stand the hatred and the lies
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|