Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
gego Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
GO!GO! Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:06 čet, 14. 10. 2010 Naslov: |
|
|
imamo 2 slučaja
1. slucaj
zadano je a, va i vb, vb<a
Povučemo znači stranicu a i označimo vrhove sa B i C. Paralelno sa tom stranicom na udaljenosti a povučemo paralelu jer to odgovara duljini visine stranice, odnosno va. Šestarom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Iz vrha C povučemo tangentu na taj dio kružnice i tamo gdje siječe paralelu se nalazi vrh A.
2. slučaj
zadano je a, va i vb, vb>a
Povučemo stranicu a i s njom paralelu na visini va isto kao i u prvome slučaju. Označimo sa B i C vrhove, potom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Tamo gdje se sijeku kružnica i paralela sa stranicom a se nalazi vrh A.
Neka me netko ispravi ako sam kiksao sa rješenjem... :D
imamo 2 slučaja
1. slucaj
zadano je a, va i vb, vb<a
Povučemo znači stranicu a i označimo vrhove sa B i C. Paralelno sa tom stranicom na udaljenosti a povučemo paralelu jer to odgovara duljini visine stranice, odnosno va. Šestarom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Iz vrha C povučemo tangentu na taj dio kružnice i tamo gdje siječe paralelu se nalazi vrh A.
2. slučaj
zadano je a, va i vb, vb>a
Povučemo stranicu a i s njom paralelu na visini va isto kao i u prvome slučaju. Označimo sa B i C vrhove, potom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Tamo gdje se sijeku kružnica i paralela sa stranicom a se nalazi vrh A.
Neka me netko ispravi ako sam kiksao sa rješenjem...
_________________ ...always look on the bright side of life...
|
|
[Vrh] |
|
bucko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Blondie Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
R u K i Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
happyja7 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:21 pon, 18. 10. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="happyja7"]ako je zadana va,a,radius opisane??[/quote]
Nacrtas stranicu a, te iz svakog vrha povuces neki luk kojem je radius tvoj zadani radius kruznice. Na sjecistu dobijes srediste opisane kruznice. za ovj korak sad nisam siguran jel dobar jer se ne sjecam vise tocno.
Imas duljinu Va i znas da je okomita na a. mozes onda povuc jednu okomicu na a koja sijece kruznicu i trazit odgovarajucu paralelu koja je duljine Va. Ali kao sto rekoh, nisam sto posto siguran jel se moze bas tako trazit. Ako je krivo nek me netko ispravi jer me bas zanima sad i ocu doc nekak do rjesenja koje mi se cini boljim :D
happyja7 (napisa): | ako je zadana va,a,radius opisane?? |
Nacrtas stranicu a, te iz svakog vrha povuces neki luk kojem je radius tvoj zadani radius kruznice. Na sjecistu dobijes srediste opisane kruznice. za ovj korak sad nisam siguran jel dobar jer se ne sjecam vise tocno.
Imas duljinu Va i znas da je okomita na a. mozes onda povuc jednu okomicu na a koja sijece kruznicu i trazit odgovarajucu paralelu koja je duljine Va. Ali kao sto rekoh, nisam sto posto siguran jel se moze bas tako trazit. Ako je krivo nek me netko ispravi jer me bas zanima sad i ocu doc nekak do rjesenja koje mi se cini boljim
_________________ Ako ste previše otvorenog uma, ispast će vam mozak
------------------------------------------------------
Racunalo bez Windowsa je kao riba bez bicikla
|
|
[Vrh] |
|
GO!GO! Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |