Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

konstrukcije (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Elementarna geometrija
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
gego
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-2 = 1 - 3

PostPostano: 11:58 čet, 14. 10. 2010    Naslov: konstrukcije Citirajte i odgovorite

Konstruirajte trokut ABC ako je zadano:
va,vb,a

iz kolokvija 2008.
Konstruirajte trokut ABC ako je zadano:
va,vb,a

iz kolokvija 2008.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
GO!GO!
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 17 - 2

PostPostano: 17:06 čet, 14. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

imamo 2 slučaja
1. slucaj
zadano je a, va i vb, vb<a

Povučemo znači stranicu a i označimo vrhove sa B i C. Paralelno sa tom stranicom na udaljenosti a povučemo paralelu jer to odgovara duljini visine stranice, odnosno va. Šestarom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Iz vrha C povučemo tangentu na taj dio kružnice i tamo gdje siječe paralelu se nalazi vrh A.

2. slučaj
zadano je a, va i vb, vb>a

Povučemo stranicu a i s njom paralelu na visini va isto kao i u prvome slučaju. Označimo sa B i C vrhove, potom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Tamo gdje se sijeku kružnica i paralela sa stranicom a se nalazi vrh A.

Neka me netko ispravi ako sam kiksao sa rješenjem... :D
imamo 2 slučaja
1. slucaj
zadano je a, va i vb, vb<a

Povučemo znači stranicu a i označimo vrhove sa B i C. Paralelno sa tom stranicom na udaljenosti a povučemo paralelu jer to odgovara duljini visine stranice, odnosno va. Šestarom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Iz vrha C povučemo tangentu na taj dio kružnice i tamo gdje siječe paralelu se nalazi vrh A.

2. slučaj
zadano je a, va i vb, vb>a

Povučemo stranicu a i s njom paralelu na visini va isto kao i u prvome slučaju. Označimo sa B i C vrhove, potom iz vrha B nanesemo dio kružnice radijusa vb. Tamo gdje se sijeku kružnica i paralela sa stranicom a se nalazi vrh A.

Neka me netko ispravi ako sam kiksao sa rješenjem... Very Happy

bucko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 6 - 0

PostPostano: 18:08 čet, 14. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

znam da nije baš vezano uz konstrukcije, ali samo htjedoh pitat jel bio blic danas?
znam da nije baš vezano uz konstrukcije, ali samo htjedoh pitat jel bio blic danas?

Blondie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 6 - 5

PostPostano: 18:27 čet, 14. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, bio je blic. 3 zadatka iz zadaće kao što je i rečeno da će bit :)
da, bio je blic. 3 zadatka iz zadaće kao što je i rečeno da će bit Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
R u K i
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 13:20 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

zadano :

alfa
beta
t_a (težišnica iz A)

konstrukcija??
zadano :

alfa
beta
t_a (težišnica iz A)

konstrukcija??

[Vrh]
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 16:23 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="R u K i"]zadano :

alfa
beta
t_a (težišnica iz A)

konstrukcija??[/quote]

nacrtas prvo kut [latex]\alpha[/latex] sa beskonačno dugim kracima.
nacrtas kruznicu k sa sredistem u A i radiusom [latex]t_{a}[/latex]. Naneses kut [latex]\beta[/latex] na pravac c ( pravac na kojem lezi stranica c) i povuces paralelu sa drugim krakom kuta [latex]\beta[/latex] (onaj koji ne lezi na pravcu c ) i ta paralela mora bit tangenta na kruznicu k. tamo gdje se paralela i krak od [latex]\alpha[/latex] sijeku je vrh C.

Nisam sto posto siguran je li povlacenje paralele legitiman potez jer se ne sjecam s cim se moze sve konstruirati zadani trokut ali ako su sva sredstva dozvoljena onda bi konstrukcija trebala bit dobra.

Ako imas problem sa konstrukcijama, najbolje ti je nacrtat bilo kakav trokut i na njemu oznacit sto sve imas zadano i dalje ti nebi trebao bit problem konstruirat jer se vecinom vidi rjesenje. Provjezbaj to malo jer imas samo par finti koje moras zapamtit i kasnije si Master of construction :)
R u K i (napisa):
zadano :

alfa
beta
t_a (težišnica iz A)

konstrukcija??

nacrtas prvo kut sa beskonačno dugim kracima.
nacrtas kruznicu k sa sredistem u A i radiusom . Naneses kut na pravac c ( pravac na kojem lezi stranica c) i povuces paralelu sa drugim krakom kuta (onaj koji ne lezi na pravcu c ) i ta paralela mora bit tangenta na kruznicu k. tamo gdje se paralela i krak od sijeku je vrh C.

Nisam sto posto siguran je li povlacenje paralele legitiman potez jer se ne sjecam s cim se moze sve konstruirati zadani trokut ali ako su sva sredstva dozvoljena onda bi konstrukcija trebala bit dobra.

Ako imas problem sa konstrukcijama, najbolje ti je nacrtat bilo kakav trokut i na njemu oznacit sto sve imas zadano i dalje ti nebi trebao bit problem konstruirat jer se vecinom vidi rjesenje. Provjezbaj to malo jer imas samo par finti koje moras zapamtit i kasnije si Master of construction Smile

[Vrh]
happyja7
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 4 - 2

PostPostano: 12:17 pon, 18. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako je zadana va,a,radius opisane??

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 14:21 pon, 18. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="happyja7"]ako je zadana va,a,radius opisane??[/quote]

Nacrtas stranicu a, te iz svakog vrha povuces neki luk kojem je radius tvoj zadani radius kruznice. Na sjecistu dobijes srediste opisane kruznice. za ovj korak sad nisam siguran jel dobar jer se ne sjecam vise tocno.
Imas duljinu Va i znas da je okomita na a. mozes onda povuc jednu okomicu na a koja sijece kruznicu i trazit odgovarajucu paralelu koja je duljine Va. Ali kao sto rekoh, nisam sto posto siguran jel se moze bas tako trazit. Ako je krivo nek me netko ispravi jer me bas zanima sad i ocu doc nekak do rjesenja koje mi se cini boljim :D
happyja7 (napisa):

Nacrtas stranicu a, te iz svakog vrha povuces neki luk kojem je radius tvoj zadani radius kruznice. Na sjecistu dobijes srediste opisane kruznice. za ovj korak sad nisam siguran jel dobar jer se ne sjecam vise tocno.
Imas duljinu Va i znas da je okomita na a. mozes onda povuc jednu okomicu na a koja sijece kruznicu i trazit odgovarajucu paralelu koja je duljine Va. Ali kao sto rekoh, nisam sto posto siguran jel se moze bas tako trazit. Ako je krivo nek me netko ispravi jer me bas zanima sad i ocu doc nekak do rjesenja koje mi se cini boljim Very Happy

[Vrh]
GO!GO!
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 17 - 2

PostPostano: 16:45 pon, 18. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ante, dobar ti je zadatak, malo si ga zakomplicirao al ajd kakav si bio na eg jos si dobro i ispao :D :D :D

ja bi to ovak...

1. nacrtamo stranicu duljine a
2. na udaljenosti va povucemo paralelu sa stranicom a
3. iz dva vrha stranice a povucemo kruzne lukove tako da se sijeku i tamo gdje se sijeku je srediste opisane kruznice
4. tamo gdje se sijeku paralela i spomenuta kruznica je treci vrh (ako ste dobro radili trebali bi dobiti dva rjesenja, za ove nadobudnije cak i cetiri :) )
ante, dobar ti je zadatak, malo si ga zakomplicirao al ajd kakav si bio na eg jos si dobro i ispao Very Happy Very Happy Very Happy

ja bi to ovak...

1. nacrtamo stranicu duljine a
2. na udaljenosti va povucemo paralelu sa stranicom a
3. iz dva vrha stranice a povucemo kruzne lukove tako da se sijeku i tamo gdje se sijeku je srediste opisane kruznice
4. tamo gdje se sijeku paralela i spomenuta kruznica je treci vrh (ako ste dobro radili trebali bi dobiti dva rjesenja, za ove nadobudnije cak i cetiri Smile )

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Elementarna geometrija Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum