Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Inverz funkcije na intervalu
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Fikus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-2 = 1 - 3

PostPostano: 17:19 pet, 22. 10. 2010    Naslov: Inverz funkcije na intervalu Citirajte i odgovorite

ovako, zanima me dali ja kod 4. zadatka kad trazim inverz funkcije na nekom intervalu trebam sve raspisivat ko sto se radilo na vjezbama, tipa f|<0,1>:<0,1>-->R (restrigirano jel), pa onda tako rjesavat, il mogu jednostavno napisat x^2+2x=y i rijesit sve po x, i onda kasnije samo uvrstit u kompoziciju...

Mislim malo glupo pitanje, al neda mi se cijelo vrijeme tak raspisivat, kad za duplo krace vremena mogu naci inverz, pa me zanima jel se to mora bas tak, oce se gubit bodovi ako se ne ide tako postepeno, jer mislim ako dokazemo prije u zadatku da su sve kompozicije injekcije onda mi nema smisla sve to pisat i raspisivat kad mugu jednostavno napisat f(x)=y i rijesit sve po x, nadam se da ste shvatili sta pitam:D hvala unaprijed
ovako, zanima me dali ja kod 4. zadatka kad trazim inverz funkcije na nekom intervalu trebam sve raspisivat ko sto se radilo na vjezbama, tipa f|<0,1>:<0,1>-->R (restrigirano jel), pa onda tako rjesavat, il mogu jednostavno napisat x^2+2x=y i rijesit sve po x, i onda kasnije samo uvrstit u kompoziciju...

Mislim malo glupo pitanje, al neda mi se cijelo vrijeme tak raspisivat, kad za duplo krace vremena mogu naci inverz, pa me zanima jel se to mora bas tak, oce se gubit bodovi ako se ne ide tako postepeno, jer mislim ako dokazemo prije u zadatku da su sve kompozicije injekcije onda mi nema smisla sve to pisat i raspisivat kad mugu jednostavno napisat f(x)=y i rijesit sve po x, nadam se da ste shvatili sta pitam:D hvala unaprijed

medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 10:15 sub, 23. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Savjet - PIŠI SVE ŠTO SE DA ZAPISAT makar ti se činilo i previše ;)
Savjet - PIŠI SVE ŠTO SE DA ZAPISAT makar ti se činilo i previše Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
26 = 40 - 14

PostPostano: 10:39 sub, 23. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="medonja"]Savjet - PIŠI SVE ŠTO SE DA ZAPISAT makar ti se činilo i previše ;)[/quote]

pa iz osobnog iskustva ne bih to baš preporučio, doduše nije se to dogodilo na ovom predmetu ali sam dobio od asistentice negativne bodove uz objašnjenje: to je točno, ali nije potrebno u ovom zadatku ( samo jedan red viška... ).
medonja (napisa):
Savjet - PIŠI SVE ŠTO SE DA ZAPISAT makar ti se činilo i previše Wink

pa iz osobnog iskustva ne bih to baš preporučio, doduše nije se to dogodilo na ovom predmetu ali sam dobio od asistentice negativne bodove uz objašnjenje: to je točno, ali nije potrebno u ovom zadatku ( samo jedan red viška... ).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Fikus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 1 - 3

PostPostano: 15:51 sub, 23. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma budem onda kako smo na vjezbama radili :D, jer kod nekih inverza ipak treba gledat intervale da se moze odredit dal je + ili -, tak da ce mi onda bit lakse ako sve pisem
ma budem onda kako smo na vjezbama radili Very Happy, jer kod nekih inverza ipak treba gledat intervale da se moze odredit dal je + ili -, tak da ce mi onda bit lakse ako sve pisem

Joker
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 11

PostPostano: 23:03 sub, 23. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A kada nam recimo slika neke funkcije bude npr [0,8],a u zadatku nas traze prasliku na intervalu od [-2,8],jel radimo onda rastrikciju na ovaj interval na kojem je slika samo?
A kada nam recimo slika neke funkcije bude npr [0,8],a u zadatku nas traze prasliku na intervalu od [-2,8],jel radimo onda rastrikciju na ovaj interval na kojem je slika samo?

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 9:20 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, možeš to i tako shvatiti (pri čemu to zapravo nije restrikcija funkcije u doslovnom smislu tog izraza). Mislim, ako se [latex]\[-2,0\rangle[/latex] nikad ne postiže, praslika tog intervala je [latex]\emptyset[/latex]. Znaš da vrijedi [latex]f^{-1}(\[-2,8\])=f^{-1}(\[-2,0\rangle\cup\[0,8\])[/latex], a koristeći da je praslika unije ujedno i unija praslika, dobivaš da je to jednako [latex]f^{-1}(\[-2,0\rangle)\cup f^{-1}(\[0,8\])=\emptyset\cup f^{-1}(\[0,8\])=f^{-1}(\[0,8\])[/latex].
Da, možeš to i tako shvatiti (pri čemu to zapravo nije restrikcija funkcije u doslovnom smislu tog izraza). Mislim, ako se nikad ne postiže, praslika tog intervala je . Znaš da vrijedi , a koristeći da je praslika unije ujedno i unija praslika, dobivaš da je to jednako .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Joker
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 11

PostPostano: 9:35 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha,okej kuzim...da to onda na kolokviju ako mi dode takva situacija,i zapisem na ovaj nacin na koji si ti zapisao,kao uniju? i hvala na odgovoru ;-)
aha,okej kuzim...da to onda na kolokviju ako mi dode takva situacija,i zapisem na ovaj nacin na koji si ti zapisao,kao uniju? i hvala na odgovoru Wink

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 10:36 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možeš ako ti je tako lakše, to je svakako točno. Samo, nemoj se opterećivati traženjem slike, pa onda gledanjem jel praslika podskup od slike ili je nekakva ovakva situacija itd. Prirodno ćeš sve ovo moći pročitati s grafa ili kako već rješavaš zadatak - npr. neka je [latex]f(x)=\sin^2 x[/latex] i neka se traži [latex]f^{-1}(\[-1,2\])[/latex]. Sad, ti ne moraš uvidjeti da je zapravo slika funkcije [latex]f[/latex] jednaka [latex]\[0,1\][/latex] (makar vjerojatno hoćeš, ali recimo diskusije radi da to nisi primijetio), pa da onda primjenjuješ ove unije.

Pogledaj kako bismo riješili taj zadatak s kompozicijom: [latex]g(x)=x^2[/latex], [latex]h(x)=\sin h[/latex] i [latex]f=g\circ h[/latex]. Dakle, tražimo [latex]f^{-1}(\[-1,2\])[/latex], tj. [latex]h^{-1}(g^{-1}(\[-1,2\]))[/latex]. E, sad pogledaj prvo kada je [latex]g[/latex] od [latex]-1[/latex] do [latex]2[/latex]. To pogledaj s grafa ili računski ili što već: rješenje je [latex]\[-\sqrt{2},\sqrt{2}\][/latex]. Sad, mi primjećujemo da [latex]g[/latex] uopće nikad nije manji od [latex]0[/latex], ali to nam nije od nekog interesa. Na kraju, zanima nas [latex]h^{-1}(\[-\sqrt{2},\sqrt{2}\])[/latex]. Dakle, kada je sinus unutar tog intervala. No, to je, naravno, uvijek: sinus ide od [latex]-1[/latex] do [latex]1[/latex]. Dakle, ukupno rješenje je cijeli [latex]\mathbb{R}[/latex]. što smo legalno dobili bez da smo igdje eksplicitno tražili sliku ove funkcije.

Naravno, ovaj zadatak se mogao trivijalno odmah i direktno riješiti, ali to nije bila poanta. :D
Možeš ako ti je tako lakše, to je svakako točno. Samo, nemoj se opterećivati traženjem slike, pa onda gledanjem jel praslika podskup od slike ili je nekakva ovakva situacija itd. Prirodno ćeš sve ovo moći pročitati s grafa ili kako već rješavaš zadatak - npr. neka je i neka se traži . Sad, ti ne moraš uvidjeti da je zapravo slika funkcije jednaka (makar vjerojatno hoćeš, ali recimo diskusije radi da to nisi primijetio), pa da onda primjenjuješ ove unije.

Pogledaj kako bismo riješili taj zadatak s kompozicijom: , i . Dakle, tražimo , tj. . E, sad pogledaj prvo kada je od do . To pogledaj s grafa ili računski ili što već: rješenje je . Sad, mi primjećujemo da uopće nikad nije manji od , ali to nam nije od nekog interesa. Na kraju, zanima nas . Dakle, kada je sinus unutar tog intervala. No, to je, naravno, uvijek: sinus ide od do . Dakle, ukupno rješenje je cijeli . što smo legalno dobili bez da smo igdje eksplicitno tražili sliku ove funkcije.

Naravno, ovaj zadatak se mogao trivijalno odmah i direktno riješiti, ali to nije bila poanta. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum