Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Supstitucija u IR
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 9:56 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Supstitucija u IR Citirajte i odgovorite

Primjer1.
Formula za kosinus polovice argumenta:

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

supstitucija:x=2*t, (realan broj x je supstituiran sumom dva realna broja t)
,imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2

Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta)t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi pošto IQ nije ''gust'' kao IR ?Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.
Sa brojem 2*t možemo samo po volji aproksimirati broj 3,jeli tako ?
Primjer1.

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

,imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2

Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta)t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi pošto IQ nije ''gust'' kao IR ?Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 11:46 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Re: Supstitucija u IR Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Primjer1.

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

supstitucija:x=2*t, (realan broj x je supstituiran sumom dva realna broja t)[/quote]

Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t . Množenje je elementarna operacija. Nismo više na prirodnim brojevima.

[quote],imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2[/quote]

Right.

[quote]Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta)[/quote]

Opet kompliciraš. Što samo po sebi nije loše:-), ali zanima me što ti je cilj. Želiš "objasniti" što znači "t^6" ?

[quote]t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja[/quote]

Zbunj. Nije mi jasno što znači proizvoljno. Da, naravno da svaki realni broj a možeš zapisati "pomoću" bilo kojeg realnog broja b (i samo zbrajanja:) a=b+(a-b) .

A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja... ne mora biti. I sam si gore naveo primjer x=t^6 . Očito, za realne t , x=-1 ne možeš tako napisati. No to ti ne mora smetati, ako je područje integracije podskup od |R^+ . Generalno, dovoljno ti je poprimiti cijelo područje integracije, ili već područje na kojem radiš nešto drugo (dokazuješ valjanost formule, npr.)

[quote] koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),[/quote]

?? Apsolutno te ne kužim. Kako bi sveo zbrajanje na množenje?

[quote]oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi[/quote]

Ista stvar. Samo je bitno na kojem području radiš, koje želiš pogoditi. Naravno, u |Q se treba priviknuti da nekih dobro poznatih stvari nema, ali sve se to može.

[quote] pošto IQ nije ''gust'' kao IR ?[/quote]

|Q _jest_ gust. Nije uređajno potpun. Možda si (s obzirom na donji primjer) mislio na |Z ?

[quote]Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.
Sa brojem 2*t možemo samo po volji aproksimirati broj 3,jeli tako ?[/quote]

WT*? Što fali vrijednosti t=3/2@|Q ?
Anonymous (napisa):
Primjer1.

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t . Množenje je elementarna operacija. Nismo više na prirodnim brojevima.

Citat:
,imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2

Right.

Citat:
Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta)

Opet kompliciraš. Što samo po sebi nije lošeSmile, ali zanima me što ti je cilj. Želiš "objasniti" što znači "t^6" ?

Citat:
t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja

Zbunj. Nije mi jasno što znači proizvoljno. Da, naravno da svaki realni broj a možeš zapisati "pomoću" bilo kojeg realnog broja b (i samo zbrajanja:) a=b+(a-b) .

A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja... ne mora biti. I sam si gore naveo primjer x=t^6 . Očito, za realne t , x=-1 ne možeš tako napisati. No to ti ne mora smetati, ako je područje integracije podskup od |R^+ . Generalno, dovoljno ti je poprimiti cijelo područje integracije, ili već područje na kojem radiš nešto drugo (dokazuješ valjanost formule, npr.)

Citat:
koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),

Citat:
oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi

Ista stvar. Samo je bitno na kojem području radiš, koje želiš pogoditi. Naravno, u |Q se treba priviknuti da nekih dobro poznatih stvari nema, ali sve se to može.

Citat:
pošto IQ nije ''gust'' kao IR ?

|Q _jest_ gust. Nije uređajno potpun. Možda si (s obzirom na donji primjer) mislio na |Z ?

Citat:
Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 12:41 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t .[/quote]
Htio sam istaknuti neznam što. :shock:
[quote]A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja...[/quote]
Ma to te ja pitam,hvala. :wink:
[quote]koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),

[/quote]
Blebećem bzvz.
[quote]|Q _jest_ gust. Nije uređajno potpun. Možda si (s obzirom na donji primjer) mislio na |Z ?
Citat:

[/quote]
Da,mislio sam na IZ.
[quote]WT*[/quote]
Ovo zahtjeva Cartmana! :)
Citat:
Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t .

Htio sam istaknuti neznam što. Shocked
Citat:
A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja...

Ma to te ja pitam,hvala. Wink
Citat:
koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),

Blebećem bzvz.
Citat:
Citat:

Da,mislio sam na IZ.
Citat:
WT*

Ovo zahtjeva Cartmana! Smile

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:41 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote][quote]
[/quote]
Što fali vrijednosti t=3/2@|Q ?
[/quote]
Da,mislio sam na IZ.[/quote]

Ali tamo nemaš "aproksimacije"... čisto sumnjam da bi netko ikoji paran broj nazvao "aproksimacijom" za cijeli broj 3 .
Na diskretnim prostorima aproksimacija baš i nema puno smisla...

[quote][quote]WT*[/quote]
Ovo zahtjeva Cartmana! :)[/quote]

World Trade Center? Hm... :-D
Anonymous (napisa):
Citat:
Citat:

Što fali vrijednosti t=3/2@|Q ?

Da,mislio sam na IZ.

Ali tamo nemaš "aproksimacije"... čisto sumnjam da bi netko ikoji paran broj nazvao "aproksimacijom" za cijeli broj 3 .

Citat:
Citat:
WT*

Ovo zahtjeva Cartmana! Smile

World Trade Center? Hm... Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 14:10 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Ali tamo nemaš "aproksimacije"... čisto sumnjam da bi netko ikoji paran broj nazvao "aproksimacijom" za cijeli broj 3 .
[/quote]
Guilty as charged!Ulovio si me u laži,mislio sam na IQ,a onda si mi dao primjer koji me posramio,sram me je pogledati u te tri polovine.
Time se potvrđuje ona stara:ispeci pa reci.
[quote]World Trade Center? Hm... [/quote]
Ma znam da si mislio na produkt matrice W sa adjungiranom matricom T,samo to nema veze s mojim postom. :D
Aj hvala! :wink:
Citat:

Guilty as charged!Ulovio si me u laži,mislio sam na IQ,a onda si mi dao primjer koji me posramio,sram me je pogledati u te tri polovine.
Time se potvrđuje ona stara:ispeci pa reci.
Citat:
World Trade Center? Hm...

Ma znam da si mislio na produkt matrice W sa adjungiranom matricom T,samo to nema veze s mojim postom. Very Happy
Aj hvala! Wink

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 14:41 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote]Ali tamo nemaš "aproksimacije"... čisto sumnjam da bi netko ikoji paran broj nazvao "aproksimacijom" za cijeli broj 3 .
[/quote]
Guilty as charged!Ulovio si me u laži,mislio sam na IQ,a onda si mi dao primjer koji me posramio,sram me je pogledati u te tri polovine.[/quote]

Pa mogao si iskoristiti moj hint odozdo... i reći da si zvjezdicom samo cenzurirao znak "^", jer si se bojao Cartmana... ;-) :lol:

[quote][quote]World Trade Center? Hm... [/quote]
Ma znam da si mislio na produkt matrice W sa adjungiranom matricom T,samo to nema veze s mojim postom. :D [/quote]

To ti misliš... :-)
Anonymous (napisa):
Citat:

Pa mogao si iskoristiti moj hint odozdo... i reći da si zvjezdicom samo cenzurirao znak "^", jer si se bojao Cartmana... Wink Laughing

Citat:
Citat:
World Trade Center? Hm...

Ma znam da si mislio na produkt matrice W sa adjungiranom matricom T,samo to nema veze s mojim postom. Very Happy

To ti misliš... Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:55 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]To ti misliš...
[/quote]
eh da ja mislim što ti misliš,svijet bi bio bogatiji za jednog genija više :D
Citat:
To ti misliš...

eh da ja mislim što ti misliš,svijet bi bio bogatiji za jednog genija više Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:56 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

...ovako svo breme matematike ostaje na tebi :P
...ovako svo breme matematike ostaje na tebi Razz

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:02 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]...ovako svo breme matematike ostaje na tebi :P[/quote]

Ima još Vedranâ... ;-)
BTW, daj se registriraj. :-)
Anonymous (napisa):
...ovako svo breme matematike ostaje na tebi Razz

Ima još Vedranâ... Wink
BTW, daj se registriraj. Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:03 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hej,dali se kod neodređenih integrala(područje integracije nije eksplicitno naznačeno) za supstitucije oblika t^6=x predpostavlja da je područje integracije svakako IR^+ ?

PS:čini mi se da je forum ljepši otkad prebrisah ekran monitora krpicom. :wink:
Hej,dali se kod neodređenih integrala(područje integracije nije eksplicitno naznačeno) za supstitucije oblika t^6=x predpostavlja da je područje integracije svakako IR^+ ?

PS:čini mi se da je forum ljepši otkad prebrisah ekran monitora krpicom. Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:17 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

I što bi trebala predstavljati ova simbolika:

S R(x,(a*x+b)^1/n)*dx

S –oznaka za integral
R-racionalna funkcija

Integral racionalne funkcije u varijabli x i ?

S R(x,(a*x+b)^1/n)*dx

S –oznaka za integral
R-racionalna funkcija

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 21:11 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Hej,dali se kod neodređenih integrala(područje integracije nije eksplicitno naznačeno) za supstitucije oblika t^6=x predpostavlja da je područje integracije svakako IR^+ ?[/quote]

Uglavnom. Mislim, pretpostavlja se da je integral realne funkcije (jer ste jedino to učili)... a onda, ako imaš pod integralom negdje sqrt(x) ili nešto takvo (što vjerojatno imaš, jer inače zašto bi uvodio takvu supstituciju? : ), to odmah znači da područje integracije ne smije ulaziti u |R^- ... jasno?

Da, ima i supstitucijâ kod kojih nije a priori jasno da će biti surjektivne... no to se obično ne raspisuje detaljno na prvoj godini.
Anonymous (napisa):

Uglavnom. Mislim, pretpostavlja se da je integral realne funkcije (jer ste jedino to učili)... a onda, ako imaš pod integralom negdje sqrt(x) ili nešto takvo (što vjerojatno imaš, jer inače zašto bi uvodio takvu supstituciju? : ), to odmah znači da područje integracije ne smije ulaziti u |R^- ... jasno?

Da, ima i supstitucijâ kod kojih nije a priori jasno da će biti surjektivne... no to se obično ne raspisuje detaljno na prvoj godini.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 21:14 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]I što bi trebala predstavljati ova simbolika:

S R(x,(a*x+b)^1/n)*dx

S –oznaka za integral
R-racionalna funkcija

Integral racionalne funkcije u varijabli x i ?[/quote]

I izrazu rootn(ax+b) (nti korijen iz ax+b ). You see, iako to jest funkcija samo od x , nije [i]racionalna[/i] funkcija samo od x . Npr. x+sqrt(x) nije racionalna funkcija od x , ali jest racionalna funkcija dvije varijable ( f(x,y):=x+y ), x i sqrt(x)=root2(1x+0) .

BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila).
Anonymous (napisa):

S R(x,(a*x+b)^1/n)*dx

S –oznaka za integral
R-racionalna funkcija

I izrazu rootn(ax+b) (nti korijen iz ax+b ). You see, iako to jest funkcija samo od x , nije racionalna funkcija samo od x . Npr. x+sqrt(x) nije racionalna funkcija od x , ali jest racionalna funkcija dvije varijable ( f(x,y):=x+y ), x i sqrt(x)=root2(1x+0) .

BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila).

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:59 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Uglavnom. Mislim, pretpostavlja se da je integral realne funkcije (jer ste jedino to učili)... a onda, ako imaš pod integralom negdje sqrt(x) ili nešto takvo (što vjerojatno imaš, jer inače zašto bi uvodio takvu supstituciju? : ), to odmah znači da područje integracije ne smije ulaziti u |R^- ... jasno?[/quote]
Jasno!
[quote]f(x,y):=x+y[/quote]
Što je to ? Definicija racionalne funkcije u dvije varijable ? Čemu riječ 'racionalna',ne vidim nigdje kvocijent ?
[quote]BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila).[/quote]
:shock:
Citat:

Jasno!
Citat:
f(x,y):=x+y

Što je to ? Definicija racionalne funkcije u dvije varijable ? Čemu riječ 'racionalna',ne vidim nigdje kvocijent ?
Citat:

Shocked

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 22:31 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]
[quote]f(x,y):=x+y[/quote]
Što je to ? Definicija racionalne funkcije u dvije varijable ? Čemu riječ 'racionalna',ne vidim nigdje kvocijent ?[/quote]

Pogledaj bolje. ;-) (BTW, ja samo rekoh da se može tako zapisati za svrhe gornjeg integrala... naravno da je funkcija jednostavnija)

Racionalna funkcija je po definiciji kvocijent polinomâ. f je zaista kvocijent dvaju polinoma dvije varijable, x+y i konstantnog polinoma 1 .

[quote][quote]BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila).[/quote]
:shock:[/quote]

. :-)
Anonymous (napisa):

Citat:
f(x,y):=x+y

Pogledaj bolje. Wink (BTW, ja samo rekoh da se može tako zapisati za svrhe gornjeg integrala... naravno da je funkcija jednostavnija)

Racionalna funkcija je po definiciji kvocijent polinomâ. f je zaista kvocijent dvaju polinoma dvije varijable, x+y i konstantnog polinoma 1 .

Citat:
Citat:

Shocked

. Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum