| Prethodna tema :: Sljedeća tema   | 

| Autor/ica | 
		Poruka | 

Gost

| 

Postano: 9:56 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Supstitucija u IR | 
				            | 

| 

| 
                                         Primjer1.
  Formula za kosinus polovice argumenta:

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

supstitucija:x=2*t, (realan broj x je supstituiran sumom dva realna broja t)
 ,imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2

Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta)t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati  _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi pošto IQ nije ''gust'' kao IR ?Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.
 Sa brojem 2*t možemo samo po volji aproksimirati broj 3,jeli tako ? 

Primjer1.

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

supstitucija:x=2*t, (realan broj x je supstituiran sumom dva realna broja t)

,imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2

Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta)t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati  _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi pošto IQ nije ''gust'' kao IR ?Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 

Postano: 11:46 ned, 30. 5. 2004    Naslov: Re: Supstitucija u IR | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Anonymous"]Primjer1.

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

supstitucija:x=2*t, (realan broj x je supstituiran sumom dva realna broja t)[/quote]

Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t . Množenje je elementarna operacija. Nismo više na prirodnim brojevima.

[quote],imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2[/quote]

Right.

[quote]Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta)[/quote]

Opet kompliciraš. Što samo po sebi nije loše:-), ali zanima me što ti je cilj. Želiš "objasniti" što znači "t^6" ?

[quote]t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati  _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja[/quote]

Zbunj. Nije mi jasno što znači proizvoljno. Da, naravno da svaki realni broj a možeš zapisati "pomoću" bilo kojeg realnog broja b (i samo zbrajanja:) a=b+(a-b) .

A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja... ne mora biti. I sam si gore naveo primjer x=t^6 . Očito, za realne t , x=-1 ne možeš tako napisati. No to ti ne mora smetati, ako je područje integracije podskup od |R^+ . Generalno, dovoljno ti je poprimiti cijelo područje integracije, ili već područje na kojem radiš nešto drugo (dokazuješ valjanost formule, npr.)

[quote] koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),[/quote]

?? Apsolutno te ne kužim. Kako bi sveo zbrajanje na množenje?

[quote]oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi[/quote]

Ista stvar. Samo je bitno na kojem području radiš, koje želiš pogoditi. Naravno, u |Q se treba priviknuti da nekih dobro poznatih stvari nema, ali sve se to može.

[quote] pošto IQ nije ''gust'' kao IR ?[/quote]

|Q _jest_ gust. Nije uređajno potpun. Možda si (s obzirom na donji primjer) mislio na |Z ?

[quote]Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.
 Sa brojem 2*t možemo samo po volji aproksimirati broj 3,jeli tako ?[/quote]

WT*? Što fali vrijednosti t=3/2@|Q ? 

| Anonymous (napisa): | 	 		  Primjer1.

cos^2(x/2)=(1+cos(x))/2

supstitucija:x=2*t, (realan broj x je supstituiran sumom dva realna broja t) | 	  

Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t . Množenje je elementarna operacija. Nismo više na prirodnim brojevima.

| Citat: | 	 		  ,imamo:

cos^2(t)=(1+cos(2*t))/2 | 	  

Right.

| Citat: | 	 		  Primjer2.

Sjetimo se svih mogućih supstitucija kod integrala pr. x=t^6,(realan broj x je supstituiran realnim brojem t pomnoženog samim sa sobom 6 puta) | 	  

Opet kompliciraš. Što samo po sebi nije loše , ali zanima me što ti je cilj. Želiš "objasniti" što znači "t^6" ?

| Citat: | 	 		  t=5*x-2,t=x^2+4 ...

Dakle ja svaki realni broj mogu napisati  _proizvoljno_ pomoću nekog drugog realnog broja | 	  

Zbunj. Nije mi jasno što znači proizvoljno. Da, naravno da svaki realni broj a možeš zapisati "pomoću" bilo kojeg realnog broja b (i samo zbrajanja:) a=b+(a-b) .

A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja... ne mora biti. I sam si gore naveo primjer x=t^6 . Očito, za realne t , x=-1 ne možeš tako napisati. No to ti ne mora smetati, ako je područje integracije podskup od |R^+ . Generalno, dovoljno ti je poprimiti cijelo područje integracije, ili već područje na kojem radiš nešto drugo (dokazuješ valjanost formule, npr.)

| Citat: | 	 		  |  koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju), | 	  

| Citat: | 	 		  oduzimanje ?

U slučaju da su x,t@IQ dali je onda moguće to isto raditi | 	  

Ista stvar. Samo je bitno na kojem području radiš, koje želiš pogoditi. Naravno, u |Q se treba priviknuti da nekih dobro poznatih stvari nema, ali sve se to može.

| Citat: | 	 		  |  pošto IQ nije ''gust'' kao IR ? | 	  

|Q _jest_ gust. Nije uređajno potpun. Možda si (s obzirom na donji primjer) mislio na |Z ?

| Citat: | 	 		  Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t.

Sa brojem 2*t možemo samo po volji aproksimirati broj 3,jeli tako ? | 	  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

Gost

| 

Postano: 12:41 ned, 30. 5. 2004    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote]Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t .[/quote]
 Htio sam istaknuti neznam što. :shock: 
 [quote]A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja...[/quote]
 Ma to te ja pitam,hvala. :wink: 
 [quote]koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),

[/quote]
 Blebećem bzvz.
 [quote]|Q _jest_ gust. Nije uređajno potpun. Možda si (s obzirom na donji primjer) mislio na |Z ? 
 Citat:
 Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t. 

[/quote]
 Da,mislio sam na IZ.
 [quote]WT*[/quote]
 Ovo zahtjeva Cartmana! :) 

| Citat: | 	 		  | Čemu čudna fraza "suma dva realna broja t"? Jednostavno umnožak 2t . | 	  

Htio sam istaknuti neznam što.   

| Citat: | 	 		  | A u vezi s ovim što možda pitaš, o surjektivnosti supstitucije kod integriranja... | 	  

Ma to te ja pitam,hvala.   

| Citat: | 	 		  koristeći množenje,dijeljenje,zbrajanje(to je valjda uključeno u množenju),

| 	  

Blebećem bzvz.

| Citat: | 	 		  |Q _jest_ gust. Nije uređajno potpun. Možda si (s obzirom na donji primjer) mislio na |Z ? 

Citat:

Jer recimo uzmemo da je x=3,napravimo supstituciju x=2*t. 

| 	  

Da,mislio sam na IZ.

Ovo zahtjeva Cartmana!  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

Gost

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 

Postano: 14:41 ned, 30. 5. 2004    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Anonymous"][quote]Ali tamo nemaš "aproksimacije"... čisto sumnjam da bi netko ikoji paran broj nazvao "aproksimacijom" za cijeli broj 3 . 
 Na diskretnim prostorima aproksimacija baš i nema puno smisla...
 [/quote]
 Guilty as charged!Ulovio si me u laži,mislio sam na IQ,a onda si mi dao primjer koji me posramio,sram me je pogledati u te tri polovine.[/quote]

Pa mogao si iskoristiti moj hint odozdo... i reći da si zvjezdicom samo cenzurirao znak "^", jer si se bojao Cartmana... ;-)  :lol: 

[quote][quote]World Trade Center? Hm...  [/quote]
 Ma znam da si mislio na produkt matrice W sa adjungiranom matricom T,samo to nema veze s mojim postom. :D [/quote]

To ti misliš... :-) 

| Anonymous (napisa): | 	 		   	  | Citat: | 	 		  Ali tamo nemaš "aproksimacije"... čisto sumnjam da bi netko ikoji paran broj nazvao "aproksimacijom" za cijeli broj 3 . 

Na diskretnim prostorima aproksimacija baš i nema puno smisla...

| 	  

Guilty as charged!Ulovio si me u laži,mislio sam na IQ,a onda si mi dao primjer koji me posramio,sram me je pogledati u te tri polovine. | 	  

Pa mogao si iskoristiti moj hint odozdo... i reći da si zvjezdicom samo cenzurirao znak "^", jer si se bojao Cartmana...      

| Citat: | 	 		   	  | Citat: | 	 		  | World Trade Center? Hm...   | 	  

Ma znam da si mislio na produkt matrice W sa adjungiranom matricom T,samo to nema veze s mojim postom.    | 	  

To ti misliš...  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

Gost

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

Gost

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

Gost

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

Gost

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 

Postano: 21:11 ned, 30. 5. 2004    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Anonymous"]Hej,dali se kod neodređenih integrala(područje integracije nije eksplicitno naznačeno) za supstitucije oblika t^6=x predpostavlja da je područje integracije svakako IR^+ ?[/quote]

Uglavnom. Mislim, pretpostavlja se da je integral realne funkcije (jer ste jedino to učili)... a onda, ako imaš pod integralom negdje sqrt(x) ili nešto takvo (što vjerojatno imaš, jer inače zašto bi uvodio takvu supstituciju? : ), to odmah znači da područje integracije ne smije ulaziti u |R^- ... jasno?

Da, ima i supstitucijâ kod kojih nije a priori jasno da će biti surjektivne... no to se obično ne raspisuje detaljno na prvoj godini. 

| Anonymous (napisa): | 	 		  | Hej,dali se kod neodređenih integrala(područje integracije nije eksplicitno naznačeno) za supstitucije oblika t^6=x predpostavlja da je područje integracije svakako IR^+ ? | 	  

Uglavnom. Mislim, pretpostavlja se da je integral realne funkcije (jer ste jedino to učili)... a onda, ako imaš pod integralom negdje sqrt(x) ili nešto takvo (što vjerojatno imaš, jer inače zašto bi uvodio takvu supstituciju? : ), to odmah znači da područje integracije ne smije ulaziti u |R^- ... jasno?

Da, ima i supstitucijâ kod kojih nije a priori jasno da će biti surjektivne... no to se obično ne raspisuje detaljno na prvoj godini.

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 

Postano: 21:14 ned, 30. 5. 2004    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Anonymous"]I što bi trebala predstavljati ova simbolika:

S R(x,(a*x+b)^1/n)*dx

S –oznaka za integral
 R-racionalna funkcija

Integral racionalne funkcije u varijabli x i ?[/quote]

I izrazu rootn(ax+b) (nti korijen iz ax+b ). You see, iako to jest funkcija samo od x , nije [i]racionalna[/i] funkcija samo od x . Npr. x+sqrt(x) nije racionalna funkcija od x , ali jest racionalna funkcija dvije varijable ( f(x,y):=x+y ), x i sqrt(x)=root2(1x+0) .

BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila). 

| Anonymous (napisa): | 	 		  I što bi trebala predstavljati ova simbolika:

S R(x,(a*x+b)^1/n)*dx

S –oznaka za integral

R-racionalna funkcija

Integral racionalne funkcije u varijabli x i ? | 	  

I izrazu rootn(ax+b) (nti korijen iz ax+b ). You see, iako to jest funkcija samo od x , nije racionalna funkcija samo od x . Npr. x+sqrt(x) nije racionalna funkcija od x , ali jest racionalna funkcija dvije varijable ( f(x,y):=x+y ), x i sqrt(x)=root2(1x+0) .

BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila).

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

Gost

| 

Postano: 21:59 ned, 30. 5. 2004    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote]Uglavnom. Mislim, pretpostavlja se da je integral realne funkcije (jer ste jedino to učili)... a onda, ako imaš pod integralom negdje sqrt(x) ili nešto takvo (što vjerojatno imaš, jer inače zašto bi uvodio takvu supstituciju? : ), to odmah znači da područje integracije ne smije ulaziti u |R^- ... jasno?[/quote]
 Jasno!
 [quote]f(x,y):=x+y[/quote]
 Što je to ? Definicija racionalne funkcije u dvije varijable ? Čemu riječ 'racionalna',ne vidim nigdje kvocijent ?
 [quote]BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila).[/quote]
  :shock: 

| Citat: | 	 		  | Uglavnom. Mislim, pretpostavlja se da je integral realne funkcije (jer ste jedino to učili)... a onda, ako imaš pod integralom negdje sqrt(x) ili nešto takvo (što vjerojatno imaš, jer inače zašto bi uvodio takvu supstituciju? : ), to odmah znači da područje integracije ne smije ulaziti u |R^- ... jasno? | 	  

Jasno!

Što je to ? Definicija racionalne funkcije u dvije varijable ? Čemu riječ 'racionalna',ne vidim nigdje kvocijent ?

| Citat: | 	 		  | BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila). | 	  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 

Postano: 22:31 ned, 30. 5. 2004    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Anonymous"]
 [quote]f(x,y):=x+y[/quote]
 Što je to ? Definicija racionalne funkcije u dvije varijable ? Čemu riječ 'racionalna',ne vidim nigdje kvocijent ?[/quote]

Pogledaj bolje. ;-) (BTW, ja samo rekoh da se može tako zapisati za svrhe gornjeg integrala... naravno da je funkcija jednostavnija)

Racionalna funkcija je po definiciji kvocijent polinomâ. f je zaista kvocijent dvaju polinoma dvije varijable, x+y i konstantnog polinoma 1 .

[quote][quote]BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila).[/quote]
  :shock:[/quote]

. :-) 

| Anonymous (napisa): | 	 		  

Što je to ? Definicija racionalne funkcije u dvije varijable ? Čemu riječ 'racionalna',ne vidim nigdje kvocijent ? | 	  

Pogledaj bolje.   (BTW, ja samo rekoh da se može tako zapisati za svrhe gornjeg integrala... naravno da je funkcija jednostavnija)

Racionalna funkcija je po definiciji kvocijent polinomâ. f je zaista kvocijent dvaju polinoma dvije varijable, x+y i konstantnog polinoma 1 .

| Citat: | 	 		   	  | Citat: | 	 		  | BTW, probaj ne pisati zvjezdicu između podintegralne funkcije i dx ... to nije množenje (iako se tako lakše pamte neka pravila). | 	  

| 	  

.  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

|