Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Limesi limesi limesi! (zadatak)
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
71 = 74 - 3

PostPostano: 14:04 ned, 26. 12. 2010    Naslov: Limesi limesi limesi! Citirajte i odgovorite

U zadatku se traži limes funkcije kad iks teži u nulu od:

[latex] \frac{(tan x - sin x)^2}{x^2tan(x^2)sin(x^2)} [/latex]

Može kakav hint, raspisivao sam ovo i vrtio različite kombinacije ali nisam uspio doći do ičeg uporabljivog :oops:
U zadatku se traži limes funkcije kad iks teži u nulu od:

Može kakav hint, raspisivao sam ovo i vrtio različite kombinacije ali nisam uspio doći do ičeg uporabljivog Embarassed

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 15:11 ned, 26. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo hint :) :

Limes od [latex]\displaystyle\frac{x^2}{\tan(x^2)}[/latex] znaš. Znaš i limes od [latex]\displaystyle\frac{x^2}{\sin(x^2)}[/latex]. U brojniku, [latex](\tan(x)-\sin(x))^2=\tan^2(x)\cdot\displaystyle(1-\cos(x))^2[/latex]. To znaš usporediti s [latex]x^6[/latex].

E, sad, kad pomnožimo ta tri limesa koja smo gore spomenuli, dobivamo traženi limes. Ili? :)

Reci ako treba još šta.
Evo hint Smile :

Limes od znaš. Znaš i limes od . U brojniku, . To znaš usporediti s .

E, sad, kad pomnožimo ta tri limesa koja smo gore spomenuli, dobivamo traženi limes. Ili? Smile

Reci ako treba još šta.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Lanek_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 1

PostPostano: 21:18 ned, 26. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

može pomoć s 4 zadatkom, po b)

http://web.math.hr/nastava/analiza/kolokviji/ma1-0910-kol2.pdf

druga grupa.
može pomoć s 4 zadatkom, po b)

http://web.math.hr/nastava/analiza/kolokviji/ma1-0910-kol2.pdf

druga grupa.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 21:30 ned, 26. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A zašto ne prva grupa? :P (Mislim, princip je isti, pa pitam... :))

U svakom slučaju, čak sam, mislim, i riješio to tu negdje... aha, evo te! :D Daklem, [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=147246#147246]ovdje[/url] sam svojedobno napisao to što ti tu zahtijevaš. :D
A zašto ne prva grupa? Razz (Mislim, princip je isti, pa pitam... Smile)

U svakom slučaju, čak sam, mislim, i riješio to tu negdje... aha, evo te! Very Happy Daklem, ovdje sam svojedobno napisao to što ti tu zahtijevaš. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Lanek_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 1

PostPostano: 8:44 pon, 27. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

a znam da je isti, al imam taj rjeseno pa sam htjela da mi se jos jednom objasni na drugom zadatku da bolje skuzim.

ugl, rjeseno je na drugi nacin, tj usporedili smo s formulom za kosinus hiperbolni iz cega dobijemo da je [latex]\displaystyle\frac{e^x+e^{-x}-2}{x} =1[/latex] pošto je [latex]\displaystyle\frac{chx-1}{x^2}=\displaystyle\frac{1}{2}[/latex]

i onda sam iz toga izvela: [latex]\displaystyle\frac{e^{xln4}+e^{-xln4}-2}{(xln4)^2}*ln^2 4 =ln^2 4[/latex]

i sad ovaj zadnji korak mi nije bas najjasniji, zašto se množi s [latex]{ln^2 4}[/latex] :?: :?:

i zanima me jel ovaj postupak uopće dobar :D
a znam da je isti, al imam taj rjeseno pa sam htjela da mi se jos jednom objasni na drugom zadatku da bolje skuzim.

ugl, rjeseno je na drugi nacin, tj usporedili smo s formulom za kosinus hiperbolni iz cega dobijemo da je pošto je

i onda sam iz toga izvela:

i sad ovaj zadnji korak mi nije bas najjasniji, zašto se množi s Question Question

i zanima me jel ovaj postupak uopće dobar Very Happy

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 15:01 pon, 27. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobro, gotovo pa kriminalna nepreciznost aside :P (nije [latex]=[/latex] nego [latex]\to[/latex], a ima i još jedan tipfeler :P), stvar je zapravo slična onome što ste vjerojatno radili na dosta zadataka.

Možda će biti lakše ako ovako napišemo. Dakle, znamo da za [latex]t\to 0[/latex] vrijedi [latex]\displaystyle\frac{e^t+e^{-t}-2}{t^2}\to 1[/latex]. Sad uvrstimo [latex]x\ln 4=:t[/latex]. Vidi se da je [latex]t\to 0[/latex] ekvivalentno s [latex]x\to 0[/latex] - to nam je bitno. Naime, onda znamo da je [latex]1=\displaystyle\lim_{t\to 0}\frac{e^t+e^{-t}-2}{t^2}=\lim_{x\to 0}\frac{e^t+e^{-t}-2}{t^2}[/latex]. Umjesto [latex]t[/latex] sad pišemo [latex]x\ln 4[/latex] i gotovo direktno dobivamo [latex]\displaystyle\lim_{x\to 0}\frac{4^x+4^{-x}-2}{(x\ln 4)^2}=1[/latex]. No, mi tražimo [latex]\displaystyle\lim_{x\to 0}\frac{4^x+4^{-x}-2}{x^2}[/latex], što znači da gornji izraz množimo s [latex]\ln^2 4[/latex] (da bismo dobili ono što tražimo) - od tuda to množenje koje te muči. :)

Iz [latex]\displaystyle\frac{4^x+4^{-x}-2}{(x\ln 4)^2}\to 1[/latex] imamo, dakle, [latex]\displaystyle\frac{4^x+4^{-x}-2}{(x\ln 4)^2}\ln^2 4\to \ln^2 4[/latex], tj. kad se stvar pokrati [latex]\displaystyle\frac{4^x+4^{-x}-2}{x^2}\to \ln^2 4[/latex]. Eto, sad smo gotovi. (Postupak je u svakom slučaju sasvim u redu. Iako, sjetiti se toga... moram reći da sam sumnjičav. :) But that's just me. :))
Dobro, gotovo pa kriminalna nepreciznost aside Razz (nije nego , a ima i još jedan tipfeler Razz), stvar je zapravo slična onome što ste vjerojatno radili na dosta zadataka.

Možda će biti lakše ako ovako napišemo. Dakle, znamo da za vrijedi . Sad uvrstimo . Vidi se da je ekvivalentno s - to nam je bitno. Naime, onda znamo da je . Umjesto sad pišemo i gotovo direktno dobivamo . No, mi tražimo , što znači da gornji izraz množimo s (da bismo dobili ono što tražimo) - od tuda to množenje koje te muči. Smile

Iz imamo, dakle, , tj. kad se stvar pokrati . Eto, sad smo gotovi. (Postupak je u svakom slučaju sasvim u redu. Iako, sjetiti se toga... moram reći da sam sumnjičav. Smile But that's just me. Smile)

[Vrh]
Lanek_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 1

PostPostano: 16:05 pon, 27. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

skuzila sam sad, zahvaljujem :D i ispricavam se na gresci :oops:
skuzila sam sad, zahvaljujem Very Happy i ispricavam se na gresci Embarassed

[Vrh]
kre5o
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 3 - 4

PostPostano: 17:45 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ok imam problem s zadacima ovog tipa :oops:
trebalo bi biti jako jednostavno, al neznam, nekako se u krug vrtim
limes gdje x ide u 7 od (2-sqrt(x-3))/(x^2-49) (gdje bi sqrt() trebao biti korijen ;) )
ok imam problem s zadacima ovog tipa Embarassed
trebalo bi biti jako jednostavno, al neznam, nekako se u krug vrtim
limes gdje x ide u 7 od (2-sqrt(x-3))/(x^2-49) (gdje bi sqrt() trebao biti korijen Wink )

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 18:05 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A gle, kakve limese znamo (tj. kakve možemo naći u tablici)? Uglavnom one gdje [latex]x\to +\infty[/latex] i [latex]x\to 0[/latex] (ne znam ima li neki u kojem [latex]x\to 1[/latex]). Stoga, ideja je dovesti stvar na neki od njih. E, sad, uzevši to u obzir, čini se smisleno da umjesto [latex]x\to 7[/latex] gledamo [latex]x-7\to 0[/latex]. Dakle, idemo uzeti [latex]t:=x-7[/latex].

Sad je [latex]t\to 0[/latex] ekvivalentno s [latex]x\to 7[/latex], pa tražimo [latex]\displaystyle\lim_{t\to 0}\frac{2-\sqrt{x-3}}{x^2-49}[/latex]. Sad ćemo umjesto [latex]x[/latex] pisati [latex]t+7[/latex] i dobiti [latex]\displaystyle\lim_{t\to 0}\frac{2-\sqrt{t+4}}{t^2+14t}[/latex].

E, a ovo nam se već sviđa. :) Sad znamo kako dalje - množimo i brojnik i nazivnik s [latex]2+\sqrt{t+4}[/latex] i dobivamo razlomak [latex]\displaystyle\frac{-t}{t(t+14)(2+\sqrt{t+4})}[/latex]. Pokratimo [latex]t[/latex] i sad nam je limes jasan: iznosi [latex]\displaystyle-\frac{1}{56}[/latex].

Evo, to je to. Ta se ideja inače javlja u dosta zadataka, pa ju je valjda korisno zapamtiti. :)

(Inače, ne znam treba li komentirati, valjda ne, ali za svaki slučaj da spomenem, kad sam se sad sjetio: tražiti ovaj limes ima smisla u kontekstu definiranosti jer je funkcija [latex]\displaystyle f(x)=\frac{2-\sqrt{x-3}}{x^2-49}[/latex] definirana na nekoj otvorenoj okolini točke [latex]7[/latex]. Na primjer, tražiti [latex]\displaystyle\lim_{x\to 3}\frac{2-\sqrt{x-3}}{x^2-49}[/latex] ne bi imalo smisla tražiti jer gornja funkcija [latex]f[/latex] nije definirana ni za koji [latex]x<3[/latex]. Imalo bi smisla tražiti limes kad [latex]x\to 3+[/latex], ali to je druga stvar.)
A gle, kakve limese znamo (tj. kakve možemo naći u tablici)? Uglavnom one gdje i (ne znam ima li neki u kojem ). Stoga, ideja je dovesti stvar na neki od njih. E, sad, uzevši to u obzir, čini se smisleno da umjesto gledamo . Dakle, idemo uzeti .

Sad je ekvivalentno s , pa tražimo . Sad ćemo umjesto pisati i dobiti .

E, a ovo nam se već sviđa. Smile Sad znamo kako dalje - množimo i brojnik i nazivnik s i dobivamo razlomak . Pokratimo i sad nam je limes jasan: iznosi .

Evo, to je to. Ta se ideja inače javlja u dosta zadataka, pa ju je valjda korisno zapamtiti. Smile

(Inače, ne znam treba li komentirati, valjda ne, ali za svaki slučaj da spomenem, kad sam se sad sjetio: tražiti ovaj limes ima smisla u kontekstu definiranosti jer je funkcija definirana na nekoj otvorenoj okolini točke . Na primjer, tražiti ne bi imalo smisla tražiti jer gornja funkcija nije definirana ni za koji . Imalo bi smisla tražiti limes kad , ali to je druga stvar.)

[Vrh]
kre5o
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 3 - 4

PostPostano: 18:32 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

:thankyou:
Thank you

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 19:02 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad sam shvatio, moj predivni rad i mudre pouke na stranu :D, ima i znatno lakši način rješavanja, ne treba uopće uvoditi supstituciju - samo pomnoži i brojnik i nazivnik s [latex]2+\sqrt{x-3}[/latex], kako ste to već radili na puno zadataka. Tada imamo [latex]\displaystyle\frac{7-x}{(x-7)(x+7)(2+\sqrt{x-3})}[/latex]. [latex]x-7[/latex] se pokrati i onda limes lako dobivamo. Naravno, i dalje iznosi [latex]\displaystyle -\frac{1}{(7+7)(2+\sqrt{7-3})}=-\frac{1}{56}[/latex]. :P

Sorry na ovom nepotrebnom kompliciranju. :)
Sad sam shvatio, moj predivni rad i mudre pouke na stranu Very Happy, ima i znatno lakši način rješavanja, ne treba uopće uvoditi supstituciju - samo pomnoži i brojnik i nazivnik s , kako ste to već radili na puno zadataka. Tada imamo . se pokrati i onda limes lako dobivamo. Naravno, i dalje iznosi . Razz

Sorry na ovom nepotrebnom kompliciranju. Smile

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 17:35 čet, 30. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Puno hvala morniku na prošlom odgovoru! :)
Naravno, zapeo sam na nečem novom!

Limes kad x teži u nulu od: [latex]\frac {sin^2 x + x^2}{ln(cos x)}[/latex]

WolframAlpha kaže -4, a ja to nikako ne mogu dobiti :oops: , iako se ovo zbilja može izvrtiti na 100 različitih načina.
Puno hvala morniku na prošlom odgovoru! Smile
Naravno, zapeo sam na nečem novom!

Limes kad x teži u nulu od:

WolframAlpha kaže -4, a ja to nikako ne mogu dobiti Embarassed , iako se ovo zbilja može izvrtiti na 100 različitih načina.

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 18:00 čet, 30. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A sa ln je uvijek ista finta: kad imas ln(f(x)) gdje f(x) tezi u 1, onda je to isto kao da imas f(x)-1. Tocnije, [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 1} \frac{\ln x}{x-1}[/latex]

Iz toga vidis da je korisno sve pomnoziti i podijeliti s cosx-1, pa dobijemo

[latex]\frac{\sin^2 x + x^2}{\cos x -1}\frac{\cos x - 1}{\ln(\cos x)}[/latex]
Sad ovaj desni razlomak tezi u 1 (zbog ovog limesa gore), pa promatramo samo lijevi. Tu nam je ocito dobro podijelit i pomnozit s x^2, jer znamo [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 0} \frac{1-\cos x}{x^2}=\frac{1}{2}[/latex]

Sad imamo znaci
[latex]\frac{\sin^2 x + x^2}{x^2}\frac{x^2}{\cos x - 1}[/latex]

Prvi razlomcic ocito ide u 2, a drugi u -2, pa ukupno sve ide u -4
A sa ln je uvijek ista finta: kad imas ln(f(x)) gdje f(x) tezi u 1, onda je to isto kao da imas f(x)-1. Tocnije,

Sad ovaj desni razlomak tezi u 1 (zbog ovog limesa gore), pa promatramo samo lijevi. Tu nam je ocito dobro podijelit i pomnozit s x^2, jer znamo

Sad imamo znaci

Prvi razlomcic ocito ide u 2, a drugi u -2, pa ukupno sve ide u -4

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 16:23 sub, 1. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pbakic"]A sa ln je uvijek ista finta: kad imas ln(f(x)) gdje f(x) tezi u 1, onda je to isto kao da imas f(x)-1. Tocnije, [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 1} \frac{\ln x}{x-1}[/latex]

[latex]\frac{\sin^2 x + x^2}{\cos x -1}\frac{\cos x - 1}{\ln(\cos x)}[/latex]
Sad ovaj desni razlomak tezi u 1 (zbog ovog limesa gore), pa promatramo samo lijevi. Tu nam je ocito dobro podijelit i pomnozit s x^2, jer znamo [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 0} \frac{1-\cos x}{x^2}=\frac{1}{2}[/latex]

Sad imamo znaci
[latex]\frac{\sin^2 x + x^2}{x^2}\frac{x^2}{\cos x - 1}[/latex]

HVALA NE POMOCI!
Ako se nekome da, zamolila bih da objasni kako u wolf.izracunati limese, to bi mi dobro doslo, da ne pitam tu bas za rezultat svakog zadatka cijeg rjesenja nemam.

Zanima me 5. zadatak s kolokvija 2007. :

lim (ch ( 1/ sq(X) ))^ x , limes tezi u +BESK.

sq = KORJEN

Nadam se da je razumljivo, znaci rijecimo jos: kosinus hiper. ( 1 kroz korjen x,) pa sve to na x.
[quote="pbakic"]A sa ln je uvijek ista finta: kad imas ln(f(x)) gdje f(x) tezi u 1, onda je to isto kao da imas f(x)-1. Tocnije,

Sad ovaj desni razlomak tezi u 1 (zbog ovog limesa gore), pa promatramo samo lijevi. Tu nam je ocito dobro podijelit i pomnozit s x^2, jer znamo

Sad imamo znaci

HVALA NE POMOCI!
Ako se nekome da, zamolila bih da objasni kako u wolf.izracunati limese, to bi mi dobro doslo, da ne pitam tu bas za rezultat svakog zadatka cijeg rjesenja nemam.

Zanima me 5. zadatak s kolokvija 2007. :

lim (ch ( 1/ sq(X) ))^ x , limes tezi u +BESK.

sq = KORJEN

Nadam se da je razumljivo, znaci rijecimo jos: kosinus hiper. ( 1 kroz korjen x,) pa sve to na x.

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 16:47 sub, 1. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možeš jednostavno upisati u alphu (iznimno je intuitivna): limit (cosh(1/sqrt(x))^x, x -> infinity
Možeš jednostavno upisati u alphu (iznimno je intuitivna): limit (cosh(1/sqrt(x))^x, x -> infinity

by A.Einstein
[Vrh]
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 17:14 sub, 1. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kada koristiš Wolfram Alphu za limese, moraš napisati "limit *varijabla* to *vrijednost*" i onda pišeš izraz kojemu tražiš limes. Jedino zna biti problem kada tipkaš imena nekih funkcija; npr., u ovom primjeru ch je zapravo cosh za Wolfram Alphu, jer on "ch" interpretira kao kotangens hiperbolni.
Evo ti link kako to izgleda: [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=limit+x+to+infinity+%28ch%281%2Fsqrt%28x%29%29^x]primjer[/url].
Ako varijabla teži u (plus) beskonačno, onda možeš navesti samo "limit", ali onda je moguće da navede više mogućih limesa, kao npr., [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=limit+%28cosh%281%2Fsqrt%28x%29%29^x]ovdje[/url].

A sad na zadatak:

[latex]\displaystyle\lim_{x\to +\infty}(ch(\frac{1}{\sqrt x}))^x=[1^+^\infty]=e^{\displaystyle\lim_{x\to +\infty}(ch(\frac{1}{\sqrt x})-1)*x}=e^{\displaystyle\lim_{x\to +\infty}\frac{ch(\frac{1}{\sqrt x})-1}{(\frac{1}{\sqrt x})^2}}=e^\frac{1}{2}=\sqrt e[/latex]

U početku je dobro provjeriti je li ovo oblika [latex][1^+^\infty][/latex] (jer imamo bazu i eksponent). Uočavamo da je to traženi oblik i raspišemo formulu po eksponentu (a baza je e). Sada, kako nam je ch najviše problematičan, želimo po poznatoj formuli namjestiti nazivnik tako da u njemu imamo [latex](\frac{1}{\sqrt x})^2[/latex], a to možemo raditi jer izraz unutar funkcije ch teži u 0 (baš kao i u općoj formuli). Ali u ovom primjeru nemamo potrebe za namještanjem jer je taj izraz recipročna vrijednost samog x-a, kojeg imamo kao jedan od faktora. (Ako to ne primijetiš, nije problem - samo namjesti nazivnik kakav ti odgovara i, kada pomnožiš izraz sa nazivnikom (da izraz ostane isti; sve množiš i dijeliš s istim izrazom), "skratit" će se s x-om.) Limes je sada poznat.
Kada koristiš Wolfram Alphu za limese, moraš napisati "limit *varijabla* to *vrijednost*" i onda pišeš izraz kojemu tražiš limes. Jedino zna biti problem kada tipkaš imena nekih funkcija; npr., u ovom primjeru ch je zapravo cosh za Wolfram Alphu, jer on "ch" interpretira kao kotangens hiperbolni.
Evo ti link kako to izgleda: primjer.
Ako varijabla teži u (plus) beskonačno, onda možeš navesti samo "limit", ali onda je moguće da navede više mogućih limesa, kao npr., ovdje.

A sad na zadatak:

U početku je dobro provjeriti je li ovo oblika (jer imamo bazu i eksponent). Uočavamo da je to traženi oblik i raspišemo formulu po eksponentu (a baza je e). Sada, kako nam je ch najviše problematičan, želimo po poznatoj formuli namjestiti nazivnik tako da u njemu imamo , a to možemo raditi jer izraz unutar funkcije ch teži u 0 (baš kao i u općoj formuli). Ali u ovom primjeru nemamo potrebe za namještanjem jer je taj izraz recipročna vrijednost samog x-a, kojeg imamo kao jedan od faktora. (Ako to ne primijetiš, nije problem - samo namjesti nazivnik kakav ti odgovara i, kada pomnožiš izraz sa nazivnikom (da izraz ostane isti; sve množiš i dijeliš s istim izrazom), "skratit" će se s x-om.) Limes je sada poznat.

[Vrh]
Buki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 14:48 sri, 5. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mornik"]Evo hint :) :

Limes od [latex]\displaystyle\frac{x^2}{\tan(x^2)}[/latex] znaš. Znaš i limes od [latex]\displaystyle\frac{x^2}{\sin(x^2)}[/latex]. U brojniku, [latex](\tan(x)-\sin(x))^2=\tan^2(x)\cdot\displaystyle(1-\cos(x))^2[/latex]. To znaš usporediti s [latex]x^6[/latex].

E, sad, kad pomnožimo ta tri limesa koja smo gore spomenuli, dobivamo traženi limes. Ili? :)

Reci ako treba još šta.[/quote]

zanima me koliko iznose ti navedeni limes, i jel se na kolokviju kao poznati limesi priznaju samo oni iz tablica ili i oni koje smo na vjezbama radili?
mornik (napisa):
Evo hint Smile :

Limes od znaš. Znaš i limes od . U brojniku, . To znaš usporediti s .

E, sad, kad pomnožimo ta tri limesa koja smo gore spomenuli, dobivamo traženi limes. Ili? Smile

Reci ako treba još šta.

zanima me koliko iznose ti navedeni limes, i jel se na kolokviju kao poznati limesi priznaju samo oni iz tablica ili i oni koje smo na vjezbama radili?

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 15:13 sri, 5. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Iznose [latex]1[/latex], [latex]1[/latex] i [latex]1\cdot 0.25=0.25[/latex], ako se ne varam. Mislim, to ti zbilja nije teško izračunati, ne znam baš što predstavlja problem... :) Znaš da [latex]\displaystyle\frac{\sin(x)}{x}\to 1[/latex], pa i [latex]\displaystyle\frac{\tan(x)}{x}=\cos(x)\cdot\frac{\sin(x)}{x}\to 1\cdot 1=1[/latex]. Sad onda znaš i limese od [latex]\displaystyle\frac{x^2}{\tan(x^2)}[/latex], [latex]\displaystyle\frac{x^2}{\sin(x^2)}[/latex] (primijeti da [latex]x\to 0 \Leftrightarrow x^2\to 0[/latex], pa možeš formalno uvesti supstituciju [latex]t:=x^2[/latex]). Za ovaj treći limes, znaš da [latex]\displaystyle\frac{1-\cos(x)}{x^2}\to 0.5[/latex], pa [latex]\displaystyle\frac{(1-\cos(x))^2}{x^4}\to 0.25[/latex]. Kako [latex]\displaystyle\frac{\tan^2(x)}{x^2}\to 1[/latex], gotovi smo. :)

A što se tiče ovog drugog pitanja, ne znam baš definitivan odgovor, ali u svakom slučaju, vjerojatno je "dopustivije" tvrditi bez dokaza da [latex]\displaystyle\frac{\tan(x)}{x}\to 1[/latex] nego reći "ovo direktno slijedi iz 17. zadatka s vježbi kod asis. Gogića, samo uvrstimo [latex]a=2[/latex]". :D Eto, znam da nisam bio od neke pomoći. :)
Iznose , i , ako se ne varam. Mislim, to ti zbilja nije teško izračunati, ne znam baš što predstavlja problem... Smile Znaš da , pa i . Sad onda znaš i limese od , (primijeti da , pa možeš formalno uvesti supstituciju ). Za ovaj treći limes, znaš da , pa . Kako , gotovi smo. Smile

A što se tiče ovog drugog pitanja, ne znam baš definitivan odgovor, ali u svakom slučaju, vjerojatno je "dopustivije" tvrditi bez dokaza da nego reći "ovo direktno slijedi iz 17. zadatka s vježbi kod asis. Gogića, samo uvrstimo ". Very Happy Eto, znam da nisam bio od neke pomoći. Smile

[Vrh]
medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 10:10 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Molila bi pomoć u vezi ovih zadataka:

http://web.math.hr/nastava/analiza/kol/ma1-0708-kol2.pdf

1.grupa - 2-zadatak pod a) i b)

3.grupa - 2-zadatak pod b) i 4. pod a).

HVALAAAA :oops:
Molila bi pomoć u vezi ovih zadataka:

HVALAAAA Embarassed

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 11:03 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="medonja"]

[/quote]

2.a Dijelimo brojnik i nazivnik sa [latex]3^n[/latex], i lako dobijemo (pošto exp fja raste brže od polinoma) da je limes jednak [latex]\frac{1}{3}[/latex]
2.b Tu bih iskoristio tm o sendviču i onaj sinus ograničio između -1 i 1. Onda se lako dobije da je limes nula. (nadam se da ne radim neku glupu grešku ovim ograničavanjem)

2.b u 3. grupi - opet isto
4.a Tu najprije svesti na [latex]\frac{e^x-1}{x}[/latex] što znamo, a s ostatkom ne znam što bi. L'Hospital neće pomoći koliko vidim, ali probaj ovaj prvi korak, možda tebi padne na pamet nešto pametno :D
medonja (napisa):

2.a Dijelimo brojnik i nazivnik sa , i lako dobijemo (pošto exp fja raste brže od polinoma) da je limes jednak
2.b Tu bih iskoristio tm o sendviču i onaj sinus ograničio između -1 i 1. Onda se lako dobije da je limes nula. (nadam se da ne radim neku glupu grešku ovim ograničavanjem)

2.b u 3. grupi - opet isto
4.a Tu najprije svesti na što znamo, a s ostatkom ne znam što bi. L'Hospital neće pomoći koliko vidim, ali probaj ovaj prvi korak, možda tebi padne na pamet nešto pametno Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum