Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
štangica Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Ivecus Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Tygy Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
eta Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
GCOX Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Tomy007 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)
|
Postano: 21:13 ned, 9. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Ja onu od prošle godine ne znam rijesit?
Ako ti nije problem jel mi možeš napisat rjesenje?[/quote]
Sad tek ovo vidim...
Uglavnom, ne sjećam se ja baš najbolje tih pravila i toga, rekoh da je lagano jer mi je bilo prije godinu dana. :D
Ali mogu probati objasniti ideju:
Pretpostaviš ne-P pa iz toga dobiješ Q, ali je Q ekvivalentno s P pa Q -> P pa dobiješ P... Iz P i ne-P imaš kontradikciju pa znači da ne-ne-P, tj. P, a onda i Q jer je P <-> Q? :D
Ne garantiram da je točno (iz već navedenog razloga)...
Anonymous (napisa): | Ja onu od prošle godine ne znam rijesit?
Ako ti nije problem jel mi možeš napisat rjesenje? |
Sad tek ovo vidim...
Uglavnom, ne sjećam se ja baš najbolje tih pravila i toga, rekoh da je lagano jer mi je bilo prije godinu dana.
Ali mogu probati objasniti ideju:
Pretpostaviš ne-P pa iz toga dobiješ Q, ali je Q ekvivalentno s P pa Q → P pa dobiješ P... Iz P i ne-P imaš kontradikciju pa znači da ne-ne-P, tj. P, a onda i Q jer je P ↔ Q?
Ne garantiram da je točno (iz već navedenog razloga)...
|
|
[Vrh] |
|
Charmed Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:01 pon, 10. 1. 2011 Naslov: |
|
|
Rješavam kolokvij iz 2008, 5. zadatak, i sad u jednom koraku imam P(x,x) netočan - što se s tim radi točno? Mislim kako se gleda? Pošto se za to ne uvode niti varijable, niti se testira...u knjizi nema riješenog takvog primjera, a mi sa asistentom Iljazovićem nismo također radili takav zadatak...(nadam se da takvo nešto neće doći u kolokviju...)
Rješavam kolokvij iz 2008, 5. zadatak, i sad u jednom koraku imam P(x,x) netočan - što se s tim radi točno? Mislim kako se gleda? Pošto se za to ne uvode niti varijable, niti se testira...u knjizi nema riješenog takvog primjera, a mi sa asistentom Iljazovićem nismo također radili takav zadatak...(nadam se da takvo nešto neće doći u kolokviju...)
|
|
[Vrh] |
|
Tomy007 Forumaš(ica)
|
Postano: 20:03 pon, 10. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Charmed"]Rješavam kolokvij iz 2008, 5. zadatak, i sad u jednom koraku imam P(x,x) netočan - što se s tim radi točno? Mislim kako se gleda? Pošto se za to ne uvode niti varijable, niti se testira...u knjizi nema riješenog takvog primjera, a mi sa asistentom Iljazovićem nismo također radili takav zadatak...(nadam se da takvo nešto neće doći u kolokviju...)[/quote]
U 5. zadatku iz 2008. se dolazi do beskonačne petlje. Kad primjetiš da se počinješ vrtjeti u krug stani i napiši da je nikad ne staje ali nema ni kontradikcije. (a ovo da imaš P(x,x) netočno to ne možeš dobiti, očito nisi dobro uvodio ili testirao varijable jer moraš dobiti P(a,b) ili tako nešto a ne x i y, a kad dođeš recimo do toga da ti je npr P(a,b) laž samo to zaokružiš dvaput isto kao sa propozicionalnim varijablama). Meni je malo nejasno kako da dokažem da je svaka konačna P-struktura model za formulu ali pretpostavljam da treba valjda riješiti sve grane, a ne stati kod one koja ne staje i onda dobiti svugdje drugdje kontradikcije. To bi onda valjda značilo da jedini model za koji je P-struktura lažna je baš u toj grani, a kad u toj grani napišeš model vidiš da je beskonaćan npr Ro(P) = {(a,a), (a,b), (b,b,), (b,a), (c,c) .....} , znaći svaki konačan model je model za P-strukturu ali nisam u to siguran jer nismo tako neš dokazivali.
Charmed (napisa): | Rješavam kolokvij iz 2008, 5. zadatak, i sad u jednom koraku imam P(x,x) netočan - što se s tim radi točno? Mislim kako se gleda? Pošto se za to ne uvode niti varijable, niti se testira...u knjizi nema riješenog takvog primjera, a mi sa asistentom Iljazovićem nismo također radili takav zadatak...(nadam se da takvo nešto neće doći u kolokviju...) |
U 5. zadatku iz 2008. se dolazi do beskonačne petlje. Kad primjetiš da se počinješ vrtjeti u krug stani i napiši da je nikad ne staje ali nema ni kontradikcije. (a ovo da imaš P(x,x) netočno to ne možeš dobiti, očito nisi dobro uvodio ili testirao varijable jer moraš dobiti P(a,b) ili tako nešto a ne x i y, a kad dođeš recimo do toga da ti je npr P(a,b) laž samo to zaokružiš dvaput isto kao sa propozicionalnim varijablama). Meni je malo nejasno kako da dokažem da je svaka konačna P-struktura model za formulu ali pretpostavljam da treba valjda riješiti sve grane, a ne stati kod one koja ne staje i onda dobiti svugdje drugdje kontradikcije. To bi onda valjda značilo da jedini model za koji je P-struktura lažna je baš u toj grani, a kad u toj grani napišeš model vidiš da je beskonaćan npr Ro(P) = {(a,a), (a,b), (b,b,), (b,a), (c,c) .....} , znaći svaki konačan model je model za P-strukturu ali nisam u to siguran jer nismo tako neš dokazivali.
|
|
[Vrh] |
|
dosed_girl Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
dosed_girl Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Charmed Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:04 uto, 11. 1. 2011 Naslov: |
|
|
Da li mi netko može reći da li je ovo dobro? (Nekako imam dojam da nije...)
Da li mi netko može reći da li je ovo dobro? (Nekako imam dojam da nije...)
Description: |
|
Download |
Filename: |
logika.rar |
Filesize: |
1006.31 KB |
Downloaded: |
121 Time(s) |
|
|
[Vrh] |