Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Neprekidna funkcija na povezanom skupu
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Void
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 0

PostPostano: 22:27 ned, 6. 6. 2004    Naslov: Neprekidna funkcija na povezanom skupu Citirajte i odgovorite

Imam problem sa jednim korolarom iz Ungarove Matematicke analize 3.

Korolar 2.17.
Neka je X povezan, f:X->|R omedjena neprekidna funkcija, i neka je m := inf f(X), M := sup f(X). Tada za svaki t@<m,M> postoji tocka x@X t.d. je f(x) = t

Zasto je potreban uvjet da je f omedjena funkcija?

Hvala unaprijed.

Korolar 2.17.
Neka je X povezan, f:X->|R omedjena neprekidna funkcija, i neka je m := inf f(X), M := sup f(X). Tada za svaki t@<m,M> postoji tocka x@X t.d. je f(x) = t

Hvala unaprijed.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:27 ned, 6. 6. 2004    Naslov: Re: Neprekidna funkcija na povezanom skupu Citirajte i odgovorite

[quote="Void"]Imam problem sa jednim korolarom iz Ungarove Matematicke analize 3.
Korolar 2.17.
Zasto je potreban uvjet da je f omedjena funkcija?[/quote]

Mozda je moje neznanje neogranicena funkcija :shock: ;) ali cini mi se da bez tog uvjeta nema m ili M (ili oba)... :?
Void (napisa):
Korolar 2.17.
Neka je X povezan, f:X→|R omedjena neprekidna funkcija, i neka je m := inf f(X), M := sup f(X). Tada za svaki t@<m,M> postoji tocka x@X t.d. je f(x) = t

Mozda je moje neznanje neogranicena funkcija Shocked Wink ali cini mi se da bez tog uvjeta nema m ili M (ili oba)... Confused

[Vrh]
C'Tebo
Moderator
Moderator

-13 = 3 - 16

PostPostano: 5:07 pon, 7. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da nemaš omedjenu funkciju, onda bi mogao reć da t bude od -beskonačnosti do +beskonačnosti.
Funkcija f:|R->|R, f(x)=Exp(x) nije omedjena, ali za t=-1 nemoš nać x takav da vrijedi f(x)=-1.
Dakle, koliko ja kontam, više zbog preciznosti....
Da nemaš omedjenu funkciju, onda bi mogao reć da t bude od -beskonačnosti do +beskonačnosti.
Funkcija fNeutralR->|R, f(x)=Exp(x) nije omedjena, ali za t=-1 nemoš nać x takav da vrijedi f(x)=-1.
Dakle, koliko ja kontam, više zbog preciznosti....

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 7:38 pon, 7. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ocekivah taj reply. 8)

Dakle, i dalje ne bi imao m i/ili M. :shock: Kad napishes: sup f = +oo, to znaci da funkcija [b]nema supremum[/b], a ne da je on "jednak beskonacno". :-s Beskonacno nije broj! :|

:idea: Kako je x@X konacna tocka i f(x) je konacna stvar, onda uvijek mozes funkciju restringirati tako da ti korolar daje ono sto trebas, bez nepotrebnih komplikacija oko neomedjenih funkcija. 8)
Ocekivah taj reply. Cool

Dakle, i dalje ne bi imao m i/ili M. Shocked Kad napishes: sup f = +oo, to znaci da funkcija nema supremum, a ne da je on "jednak beskonacno". Eh? Beskonacno nije broj! Neutral

Idea Kako je x@X konacna tocka i f(x) je konacna stvar, onda uvijek mozes funkciju restringirati tako da ti korolar daje ono sto trebas, bez nepotrebnih komplikacija oko neomedjenih funkcija. Cool

[Vrh]
Void
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 18:25 pon, 7. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zahvaljujem na odgovorima... zapravo me buni dokaz koji ide ovako:

Pretpostavimo da postoji s@<m,M> t.d. s !@ f(X) (tj, s nije u slici)
Tada su U := f^(-1)(<-\infty, s>) i V := f^(-1)(<s, \infty>) neprazni otvoreni disjunktni skupovi t.d. je X = U u V =><= sa povezanoscu od X

Zasto se uzimaju originali skupova <-\infty, s> i <s,\infty>, a ne skupova <m,s> i <s,M>? Da li je to neka greska u dokazu ili sam ja nesto propustio?

Tada su U := f^(-1)(<-\infty, s>) i V := f^(-1)(<s, \infty>) neprazni otvoreni disjunktni skupovi t.d. je X = U u V =><= sa povezanoscu od X

Zasto se uzimaju originali skupova <-\infty, s> i <s,\infty>, a ne skupova <m,s> i <s,M>? Da li je to neka greska u dokazu ili sam ja nesto propustio?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:30 pon, 7. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Void"]Zahvaljujem na odgovorima... zapravo me buni dokaz koji ide ovako:

Zasto se uzimaju originali skupova <-\infty, s> i <s,\infty>, a ne skupova <m,s> i <s,M>? Da li je to neka greska u dokazu ili sam ja nesto propustio?[/quote]

Naravno, ako je imf C= <m,M> , f^<(<-oo,s>)=f^<(<m,s>) . Ne vidim zašto bi te to bunilo, autor dokaza je vjerojatno smatrao <-oo,s> "jednostavnijim" od <m,s> . A i ovako je on face sigurno da unija ta dva intervala promaši _samo_ točku s .
Void (napisa):

Tada su U := f^(-1)(←\infty, s>) i V := f^(-1)(<s, \infty>) neprazni otvoreni disjunktni skupovi t.d. je X = U u V ⇒⇐ sa povezanoscu od X

Zasto se uzimaju originali skupova ←\infty, s> i <s,\infty>, a ne skupova <m,s> i <s,M>? Da li je to neka greska u dokazu ili sam ja nesto propustio?

Naravno, ako je imf C= <m,M> , f^<(←oo,s>)=f^<(<m,s>) . Ne vidim zašto bi te to bunilo, autor dokaza je vjerojatno smatrao ←oo,s> "jednostavnijim" od <m,s> . A i ovako je on face sigurno da unija ta dva intervala promaši _samo_ točku s .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Void
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 18:40 pon, 7. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, zbilja... izgleda da spavam cijelo vrijeme.
Moze li neki primjer neogranicene neprekidne funkcije koja ne pogodi svaku tocku iz |R, a definirana je na povezanom skupu? Dakle, sve isto kao u teoremu, samo sto funkcija nije ogranicena.

Zapravo sam htio pitati na pocetku da li vrijedi ovakav teorem:

Neka je f:X->|R neprekidna, X povezan. Tada za svaki t@|R postoji x@X t.d. je f(x) = t.
Moze li neki primjer neogranicene neprekidne funkcije koja ne pogodi svaku tocku iz |R, a definirana je na povezanom skupu? Dakle, sve isto kao u teoremu, samo sto funkcija nije ogranicena.

Neka je f:X->|R neprekidna, X povezan. Tada za svaki t@|R postoji x@X t.d. je f(x) = t.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:58 pon, 7. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Void"]Da, zbilja... izgleda da spavam cijelo vrijeme.
Moze li neki primjer neogranicene neprekidne funkcije koja ne pogodi svaku tocku iz |R, a definirana je na povezanom skupu? Dakle, sve isto kao u teoremu, samo sto funkcija nije ogranicena.[/quote]

I dalje spavaš... nema takve funkcije, zbog korolara kojeg je vsego gore spomenuo. Naime, neka je t bilo koji realan broj. Funkcija nije ograničena, pa dakle poprima i neku vrijednost manju od t , i neku vrijednost veću od t . Sad vjerujem da dalje znaš. :-)

[quote]Zapravo sam htio pitati na pocetku da li vrijedi ovakav teorem:

Neka je f:X->|R neprekidna, X povezan. Tada za svaki t@|R postoji x@X t.d. je f(x) = t.[/quote]

Naravno da ne. Hint: stavio si t@|R .
Kontraprimjer: nulfunkcija. :-)
Void (napisa):

I dalje spavaš... nema takve funkcije, zbog korolara kojeg je vsego gore spomenuo. Naime, neka je t bilo koji realan broj. Funkcija nije ograničena, pa dakle poprima i neku vrijednost manju od t , i neku vrijednost veću od t . Sad vjerujem da dalje znaš. Smile

Citat:

Neka je f:X→|R neprekidna, X povezan. Tada za svaki t@|R postoji x@X t.d. je f(x) = t.

Naravno da ne. Hint: stavio si t@|R .
Kontraprimjer: nulfunkcija. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Void
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 19:02 pon, 7. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala, veky,vsego, c'tebo... stvarno bih trebao malo koncentriraniji biti kad ucim analizu. Sad mi je jasno.
Jos jednom zahvaljujem
Hvala, veky,vsego, c'tebo... stvarno bih trebao malo koncentriraniji biti kad ucim analizu. Sad mi je jasno.
Jos jednom zahvaljujem

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum