Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 19:18 ned, 22. 5. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="roolrr22"]Ok, ovu prvu sada mogu riješit, hvala. (Ako se imaju dve varijable u nazivniku onda se prvo svede na razlomak sa jednom varijablom i onda bez razlomaka, jeli tako?)[/quote]
Lakse ti je sve pomnoziti s najmanjim zajednickim nazivnikom i onda imas najobicniji sustav linearnih jednadzbi. Dakle, prvu jednadzbu pomnozis s 2[i]y[/i], a drugu s 5([i]y[/i]-5).
roolrr22 (napisa): | Ok, ovu prvu sada mogu riješit, hvala. (Ako se imaju dve varijable u nazivniku onda se prvo svede na razlomak sa jednom varijablom i onda bez razlomaka, jeli tako?) |
Lakse ti je sve pomnoziti s najmanjim zajednickim nazivnikom i onda imas najobicniji sustav linearnih jednadzbi. Dakle, prvu jednadzbu pomnozis s 2y, a drugu s 5(y-5).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
roolrr22 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:12 ned, 22. 5. 2011 Naslov: |
|
|
Prva jednadzba je:
[latex]\frac{x}{y} = \frac{1}{2}[/latex]
Dakle, nazivnici su 2 i [i]y[/i], pa ju pomnozis (s obje strane) s 2[i]y[/i]:
[latex]\frac{x}{y} \cdot 2y = \frac{1}{2} \cdot 2y[/latex]
Pokratis:
[latex]\frac{x}{\not{y}} \cdot 2\!\!\not{\!y} = \frac{1}{\not{2}}\: \cdot \!\!\not{2}y[/latex]
Ostane ti:
[latex]2x = y[/latex]
Jasnije?
Inace, ovo mi bas nije jasno:
[quote="roolrr22"]...ako pomnožim sa 1 u prvoj nestat će mi (y)...[/quote]
Ako pomnozis s 1, nista se ne mijenja.
Pazi, [i]y[/i]-5 je broj, jednako kao sto su brojevi [i]y[/i] i 5. Samo sto za 5 znas tocno koliko je, a za [i]y[/i]-5 i [i]y[/i] ne znas (no, znas da je prvi za 5 manji od drugog).
Prva jednadzba je:
Dakle, nazivnici su 2 i y, pa ju pomnozis (s obje strane) s 2y:
Pokratis:
Ostane ti:
Jasnije?
Inace, ovo mi bas nije jasno:
roolrr22 (napisa): | ...ako pomnožim sa 1 u prvoj nestat će mi (y)... |
Ako pomnozis s 1, nista se ne mijenja.
Pazi, y-5 je broj, jednako kao sto su brojevi y i 5. Samo sto za 5 znas tocno koliko je, a za y-5 i y ne znas (no, znas da je prvi za 5 manji od drugog).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
roolrr22 Forumaš(ica)
|
Postano: 23:33 ned, 22. 5. 2011 Naslov: |
|
|
Je, hvala, riješio sam :) Nego me sada muči ovaj drugi zadatak, znači ja prirodni dvoznamenkasti broj mogu zapisati kao 10a+b, i to sve razumijem ali neznam kako onda dobiti taj broj. Dali ja sada 4 množim sa (10a+b), i kada me traži da znamenke zamijene mijesta da bi se dobio 27 puta veći broj od zadanog koje znamenke moram promijeniti? Molim vas pomozite!
Je, hvala, riješio sam Nego me sada muči ovaj drugi zadatak, znači ja prirodni dvoznamenkasti broj mogu zapisati kao 10a+b, i to sve razumijem ali neznam kako onda dobiti taj broj. Dali ja sada 4 množim sa (10a+b), i kada me traži da znamenke zamijene mijesta da bi se dobio 27 puta veći broj od zadanog koje znamenke moram promijeniti? Molim vas pomozite!
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 3:09 pon, 23. 5. 2011 Naslov: |
|
|
[i]a[/i] i [i]b[/i] su znamenke broja. Ajmo malo uokolo, jer je korisnije da sam dodjes do toga nego da ti ja rijesim (cit. postavim zadatak).
[b]Recimo[/b] da je dvoznamenkasti broj o kojem pricamo broj 17. Njega mozes zapisati kao
[latex]10a+b[/latex]
Dakle, za taj broj je [latex]a = 1,\ b = 7[/latex], tj. [latex]17 = 10 \cdot 1 + 7[/latex]. Recimo, 3 puta veci broj od 17 je [latex]3 \cdot 17 = 3 \cdot (1\cdot 10 + 7) = 3 \cdot 10 + 3 \cdot 7 = 30 + 21 = 51[/latex]
Opaska: kad mnozis na papiru, to ti je (gledaj zadnju sumu sdesna na lijevo):
- "[color=green][b]1[/b][/color]" i "2 dalje", pa onda
- "3" i onih "2 dalje" daju "[color=green][b]5[/b][/color]"
i tako dobijes "51".
Da se vratim na tvoj zadatak: ideja je da u sustavu jednadzbi ne trazis broj (kao cjelinu), nego njegove znamenke ([i]a[/i] i [i]b[/i]).
Ponavljam i pitam:
- znamenke broja su [i]a[/i] i [i]b[/i], tj. tvoj broj je [latex]x = 10a+b[/latex].
- koliki je zbroj znamenaka broja [i]x[/i]?
- a koji je broj 4 puta veci od broja [i]x[/i]?
- koji dvoznamenkasti broj dobijes ako broju [i]x[/i] zamijenis znamenke?
a i b su znamenke broja. Ajmo malo uokolo, jer je korisnije da sam dodjes do toga nego da ti ja rijesim (cit. postavim zadatak).
Recimo da je dvoznamenkasti broj o kojem pricamo broj 17. Njega mozes zapisati kao
Dakle, za taj broj je , tj. . Recimo, 3 puta veci broj od 17 je
Opaska: kad mnozis na papiru, to ti je (gledaj zadnju sumu sdesna na lijevo):
- "1" i "2 dalje", pa onda
- "3" i onih "2 dalje" daju "5"
i tako dobijes "51".
Da se vratim na tvoj zadatak: ideja je da u sustavu jednadzbi ne trazis broj (kao cjelinu), nego njegove znamenke (a i b).
Ponavljam i pitam:
- znamenke broja su a i b, tj. tvoj broj je .
- koliki je zbroj znamenaka broja x?
- a koji je broj 4 puta veci od broja x?
- koji dvoznamenkasti broj dobijes ako broju x zamijenis znamenke?
|
|
[Vrh] |
|
roolrr22 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|