Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 10:40 sub, 19. 6. 2004 Naslov: |
|
|
U 3. zadatku "kritične" vrijednosti za lambda su 2 i -17. To možeš dobiti tako da izračunaš determinantu matrice sustava, ona iznosi
lambda^2 + 15 lambda -34 pa riješiš kvadratnu jednadžbu, dakle za koje lambda je ta determinanta jednaka 0, a za te vrijednosti je matrica ranga manjeg od 3. Kad je lambda različit od 2 i -17, sustav je Cramerov i ima jedinstveno rješenje. Zatim posebno gledaš za 2 i -17. Za lambda = 2 dobivaš matricu ranga 2, a i proširena matrica je ranga 2 tako da je sustav rješiv i imaš 3-2=1 1-parametarsko rješenje. Za lambda = -17 rang matrice sustava je 2, ali rang proširene matrice je 3 i zato rješenja nema.
Ovo sve je "tehnički" dio, no važno je da budeš načistu i s Kronecker-Capelli teoremom i s računanjem ranga matrice.
(Inače, matrica sustava općenito neće biti kvadratna pa nećeš moći pomoću determinante izravno tražiti vrijednosti parametra za koje matrica nije regularna tj. nema maksimalni rang. Zato je korisno da i ovaj primjer riješiš bez determinante, dakle elementarnim transformacijama svodiš proširenu matricu sustava na oblik u kojem ćeš prepoznati kritične vrijednosti parametra).
Peti zadatak kad stignem ispisati.
U 3. zadatku "kritične" vrijednosti za lambda su 2 i -17. To možeš dobiti tako da izračunaš determinantu matrice sustava, ona iznosi
lambda^2 + 15 lambda -34 pa riješiš kvadratnu jednadžbu, dakle za koje lambda je ta determinanta jednaka 0, a za te vrijednosti je matrica ranga manjeg od 3. Kad je lambda različit od 2 i -17, sustav je Cramerov i ima jedinstveno rješenje. Zatim posebno gledaš za 2 i -17. Za lambda = 2 dobivaš matricu ranga 2, a i proširena matrica je ranga 2 tako da je sustav rješiv i imaš 3-2=1 1-parametarsko rješenje. Za lambda = -17 rang matrice sustava je 2, ali rang proširene matrice je 3 i zato rješenja nema.
Ovo sve je "tehnički" dio, no važno je da budeš načistu i s Kronecker-Capelli teoremom i s računanjem ranga matrice.
(Inače, matrica sustava općenito neće biti kvadratna pa nećeš moći pomoću determinante izravno tražiti vrijednosti parametra za koje matrica nije regularna tj. nema maksimalni rang. Zato je korisno da i ovaj primjer riješiš bez determinante, dakle elementarnim transformacijama svodiš proširenu matricu sustava na oblik u kojem ćeš prepoznati kritične vrijednosti parametra).
Peti zadatak kad stignem ispisati.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 10:56 sub, 19. 6. 2004 Naslov: |
|
|
Peti zadatak.
Napišeš iz zadanih uvjeta kako izgledaju matrice iz zadanih potprostora, tj. skupova za koje se lako provjeri da su potprostori kad napišeš opći oblik elemenata.
M:
Ima više načina, ovisno koje koeficijente izražavaš pomoću ostalih, npr.
2b b
c -c-2b
(Pisat ću matricu u obliku (a,b,c,d).)
Takvu matricu možeš napisati kao lin. kombinaciju
b * (2,1,0,-2) + c* (0,0,1,-1).
Ove dvije su očito lin.nezavisne, čine bazu za M.
Za N:
a* (1,0,-1,-1) + b*(0,1,0,2).
I tu imamo bazu i dim N = 2.
Za presjek jednostavno izjednačiš matrice općeg oblika iz M i N,
dobiješ npr. izraženo pomoću b:
2b b
-2b 0
ili (2b,b,-2b,0) = b* (2,1,-2,0) dakle imamo bazu presjeka i presjek je dimenzije 1. Sad je jasno da će biti dim (M+N) = 3, a bazu sume dobiješ tako da npr. matrici koja čini bazu presjeka dodaš po jednu matricu koja je potrebna za bazu od M i jednu za bazu od N (vidi dokaz formule o dimenziji - dim(M+N) + dim (M presjek N) = dim M + dim N, odnosno zadatke s vježbi gdje se to sigurno dosta radilo).
Peti zadatak.
Napišeš iz zadanih uvjeta kako izgledaju matrice iz zadanih potprostora, tj. skupova za koje se lako provjeri da su potprostori kad napišeš opći oblik elemenata.
M:
Ima više načina, ovisno koje koeficijente izražavaš pomoću ostalih, npr.
2b b
c -c-2b
(Pisat ću matricu u obliku (a,b,c,d).)
Takvu matricu možeš napisati kao lin. kombinaciju
b * (2,1,0,-2) + c* (0,0,1,-1).
Ove dvije su očito lin.nezavisne, čine bazu za M.
Za N:
a* (1,0,-1,-1) + b*(0,1,0,2).
I tu imamo bazu i dim N = 2.
Za presjek jednostavno izjednačiš matrice općeg oblika iz M i N,
dobiješ npr. izraženo pomoću b:
2b b
-2b 0
ili (2b,b,-2b,0) = b* (2,1,-2,0) dakle imamo bazu presjeka i presjek je dimenzije 1. Sad je jasno da će biti dim (M+N) = 3, a bazu sume dobiješ tako da npr. matrici koja čini bazu presjeka dodaš po jednu matricu koja je potrebna za bazu od M i jednu za bazu od N (vidi dokaz formule o dimenziji - dim(M+N) + dim (M presjek N) = dim M + dim N, odnosno zadatke s vježbi gdje se to sigurno dosta radilo).
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 6:12 sri, 23. 6. 2004 Naslov: |
|
|
Neću pokušavati odgonetati misli prethodnika, tj. zašto mu se "sve više gadi ovaj forum", no - kao onome tko je napisao prva dva odgovora na postavljeno pitanje o zadacima u ovom topicu - čini mi se kako neki očekuju da od foruma i njegovih najsusretljivijih sudionika dobiju "apsolutno sve", servirano u tančine. Tako će teško naučiti za ispit ili učiti matematiku općenito. Bez odgovarajuće literature i bez (puno) papira i olovke u vlastitim rukama, ne može se spremiti ispit (i to još "na brzinu"), u stilu "XY, hitno pomagaj!" i to još onda s reklamacijama zašto dotični nije umjesto 10 minuta potrošio valjda triput toliko na tumačenje nečeg što se ipak može (i mora, ako se ima stvarnog interesa) pročitati iz knjige ili bilješki s predavanja ili saznati na "regularnim" konzultacijama. Ovako sve prelazi u jedno veliko i sve zahtjevnije "izvoljevanje" od strane nekih.
Neću pokušavati odgonetati misli prethodnika, tj. zašto mu se "sve više gadi ovaj forum", no - kao onome tko je napisao prva dva odgovora na postavljeno pitanje o zadacima u ovom topicu - čini mi se kako neki očekuju da od foruma i njegovih najsusretljivijih sudionika dobiju "apsolutno sve", servirano u tančine. Tako će teško naučiti za ispit ili učiti matematiku općenito. Bez odgovarajuće literature i bez (puno) papira i olovke u vlastitim rukama, ne može se spremiti ispit (i to još "na brzinu"), u stilu "XY, hitno pomagaj!" i to još onda s reklamacijama zašto dotični nije umjesto 10 minuta potrošio valjda triput toliko na tumačenje nečeg što se ipak može (i mora, ako se ima stvarnog interesa) pročitati iz knjige ili bilješki s predavanja ili saznati na "regularnim" konzultacijama. Ovako sve prelazi u jedno veliko i sve zahtjevnije "izvoljevanje" od strane nekih.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 14:32 sri, 23. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Neću pokušavati odgonetati misli prethodnika, tj. zašto mu se "sve više gadi ovaj forum", no - kao onome tko je napisao prva dva odgovora na postavljeno pitanje o zadacima u ovom topicu - čini mi se kako neki očekuju da od foruma i njegovih najsusretljivijih sudionika dobiju "apsolutno sve", servirano u tančine. Tako će teško naučiti za ispit ili učiti matematiku općenito. Bez odgovarajuće literature i bez (puno) papira i olovke u vlastitim rukama, ne može se spremiti ispit (i to još "na brzinu"), u stilu "XY, hitno pomagaj!" i to još onda s reklamacijama zašto dotični nije umjesto 10 minuta potrošio valjda triput toliko na tumačenje nečeg što se ipak može (i mora, ako se ima stvarnog interesa) pročitati iz knjige ili bilješki s predavanja ili saznati na "regularnim" konzultacijama. Ovako sve prelazi u jedno veliko i sve zahtjevnije "izvoljevanje" od strane nekih.[/quote]
Sure, ali svi imamo izbor: odgovoriti ili ne. 8)
Ja bih rado da Veky malo popusti u revnosti, pa da ostane "stalni clan". :) Steta bi bilo da ode... :(
Anonymous (napisa): | Neću pokušavati odgonetati misli prethodnika, tj. zašto mu se "sve više gadi ovaj forum", no - kao onome tko je napisao prva dva odgovora na postavljeno pitanje o zadacima u ovom topicu - čini mi se kako neki očekuju da od foruma i njegovih najsusretljivijih sudionika dobiju "apsolutno sve", servirano u tančine. Tako će teško naučiti za ispit ili učiti matematiku općenito. Bez odgovarajuće literature i bez (puno) papira i olovke u vlastitim rukama, ne može se spremiti ispit (i to još "na brzinu"), u stilu "XY, hitno pomagaj!" i to još onda s reklamacijama zašto dotični nije umjesto 10 minuta potrošio valjda triput toliko na tumačenje nečeg što se ipak može (i mora, ako se ima stvarnog interesa) pročitati iz knjige ili bilješki s predavanja ili saznati na "regularnim" konzultacijama. Ovako sve prelazi u jedno veliko i sve zahtjevnije "izvoljevanje" od strane nekih. |
Sure, ali svi imamo izbor: odgovoriti ili ne.
Ja bih rado da Veky malo popusti u revnosti, pa da ostane "stalni clan". Steta bi bilo da ode...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 4:31 čet, 24. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Sorry, vsego, smisao mog komentara nije uopće bio u slobodi izbora "odgovaratelja" na pitanja, hoće li se ili neće potruditi oko (višestrukog) odgovaranja.[/quote]
Pa to je jasno! :) Zato sluzi [b]SUPROTNI[/b] veznik "[i]ali[/i]", ne? ;)
Ja sam samo htio dodati na tvoje (s cim se slazem) da se moze i ignorirati "visak" poruka... 8) Ja imam ovoliko postova jer je potrajalo dok sam to shvatio... ;)
[quote="Anonymous"]Ali, jasno je tko vodi forum i to je OK; šefovo tumačenje je mjerodavno i neka tako ostane.[/quote]
Svasta... :roll: Diktatura vrijedi kad netko radi probleme. 8) Bilo bi glupo povlaciti argumente Admina ili iceg slicnog u obicnoj, zdravoj raspravi... :|
Bolje da se bavimo time kako Vekyja zadrzati na Forumu... ;)
Anonymous (napisa): | Sorry, vsego, smisao mog komentara nije uopće bio u slobodi izbora "odgovaratelja" na pitanja, hoće li se ili neće potruditi oko (višestrukog) odgovaranja. |
Pa to je jasno! Zato sluzi SUPROTNI veznik "ali", ne?
Ja sam samo htio dodati na tvoje (s cim se slazem) da se moze i ignorirati "visak" poruka... Ja imam ovoliko postova jer je potrajalo dok sam to shvatio...
Anonymous (napisa): | Ali, jasno je tko vodi forum i to je OK; šefovo tumačenje je mjerodavno i neka tako ostane. |
Svasta... Diktatura vrijedi kad netko radi probleme. Bilo bi glupo povlaciti argumente Admina ili iceg slicnog u obicnoj, zdravoj raspravi...
Bolje da se bavimo time kako Vekyja zadrzati na Forumu...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 9:35 čet, 24. 6. 2004 Naslov: |
|
|
Još samo ovo: ma kakva diktatura, zaboga, zar djelujem mentalno zaostalo ili tako nešto? Riječ je o pravilima: ako "šef" kaže da je forum takav kakav jest i kome se ne sviđa taj ne mora sudjelovati, to je tako. Pokušao sam dati (konstruktivan?) komentar o tome kako bi se (neki) ljudi mogli na svrsishodniji način poslužiti forumom i susretljivošću najmarljivijih "rješavatelja" problema, umjesto pristupa: jest da si sve objasnio, ali zar ne bi mogao još detaljnije (kao, ono, nedajbože da se ja prihvatim knjige koju bih morao imati ako već učim za ispit pa da nešto i sam pronađem i shvatim). Ako takav pristup nije dobrodošao, povlačim se. A nije riječ o tome je li meni teško "još detaljnije" nešto raspisati.
(Sorry što ovdje ostajem kao "gost", ali identitet/nick/login (koji inače imam) ovdje nije bitan.)
Još samo ovo: ma kakva diktatura, zaboga, zar djelujem mentalno zaostalo ili tako nešto? Riječ je o pravilima: ako "šef" kaže da je forum takav kakav jest i kome se ne sviđa taj ne mora sudjelovati, to je tako. Pokušao sam dati (konstruktivan?) komentar o tome kako bi se (neki) ljudi mogli na svrsishodniji način poslužiti forumom i susretljivošću najmarljivijih "rješavatelja" problema, umjesto pristupa: jest da si sve objasnio, ali zar ne bi mogao još detaljnije (kao, ono, nedajbože da se ja prihvatim knjige koju bih morao imati ako već učim za ispit pa da nešto i sam pronađem i shvatim). Ako takav pristup nije dobrodošao, povlačim se. A nije riječ o tome je li meni teško "još detaljnije" nešto raspisati.
(Sorry što ovdje ostajem kao "gost", ali identitet/nick/login (koji inače imam) ovdje nije bitan.)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 13:35 čet, 24. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Još samo ovo: ma kakva diktatura, zaboga, zar djelujem mentalno zaostalo ili tako nešto?[/quote]
Ama, "diktatura" je samo izraz... Ne trebash to tako bukvalno shvacati. 8)
Vidi, ja se [b]SLAZEM[/b] s onim sto si napisao/la, samo sam malo nadodao. 8) Cemu uopce ova rasprava? :-k
[quote="Anonymous"](Sorry što ovdje ostajem kao "gost", ali identitet/nick/login (koji inače imam) ovdje nije bitan.)[/quote]
Tvoj izbor koji ja postujem (ugradjeno i u Pravila ponašanja). ;)
:wave:
Anonymous (napisa): | Još samo ovo: ma kakva diktatura, zaboga, zar djelujem mentalno zaostalo ili tako nešto? |
Ama, "diktatura" je samo izraz... Ne trebash to tako bukvalno shvacati.
Vidi, ja se SLAZEM s onim sto si napisao/la, samo sam malo nadodao. Cemu uopce ova rasprava?
Anonymous (napisa): | (Sorry što ovdje ostajem kao "gost", ali identitet/nick/login (koji inače imam) ovdje nije bitan.) |
Tvoj izbor koji ja postujem (ugradjeno i u Pravila ponašanja).
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)
Spol:
Sarma: -
|
Postano: 13:42 čet, 24. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Još samo ovo: ma kakva diktatura, zaboga, zar djelujem mentalno zaostalo ili tako nešto? Riječ je o pravilima: ako "šef" kaže da je forum takav kakav jest i kome se ne sviđa taj ne mora sudjelovati, to je tako.
........
Ako takav pristup nije dobrodošao, povlačim se. A nije riječ o tome je li meni teško "još detaljnije" nešto raspisati.
(Sorry što ovdje ostajem kao "gost", ali identitet/nick/login (koji inače imam) ovdje nije bitan.)[/quote]
tvoj pristup je pristup osobe koja ZNA neka 'pravila'.... recimo, bontona... pristojnog, kultiviranog :g: ophodjenja na Mrezi....
reci kako, i svi cemo objerucke prihvatiti, objasniti jednom korisniku 'hocu internet' generacije (karikiram, ali mslim da je poanta jasna) kako se OPHODI sa ljudima koji mu pomazu na netu....
pristup je super.... ali nazalost gotovo nemoguc za realizaciju... jer nije do nas koji ga razumijemo, vec do onih koji uopce nemaju pojma o cemu mi to pricamo....
reci nekome 'ne moras ovdje biti ako ti se ne svidja' ce gotovo svi protumaciti kao tjeranje, a ne kao obranu nas od njihovih 'ispada'
rekao si: [i]ako "šef" kaže da je forum takav kakav jest i kome se ne sviđa taj ne mora sudjelovati, to je tako[/i]
nazalost, to nije tako, jer to oni kojima je namijenjeno jednostavno ne mogu spoznati....
da bi znao da nesto radis krivo, moras znati kako bi to bilo raditi pravilno
ali, drago mi je sto nas istomisljenika ipak ima :g:
Anonymous (napisa): | Još samo ovo: ma kakva diktatura, zaboga, zar djelujem mentalno zaostalo ili tako nešto? Riječ je o pravilima: ako "šef" kaže da je forum takav kakav jest i kome se ne sviđa taj ne mora sudjelovati, to je tako.
........
Ako takav pristup nije dobrodošao, povlačim se. A nije riječ o tome je li meni teško "još detaljnije" nešto raspisati.
(Sorry što ovdje ostajem kao "gost", ali identitet/nick/login (koji inače imam) ovdje nije bitan.) |
tvoj pristup je pristup osobe koja ZNA neka 'pravila'.... recimo, bontona... pristojnog, kultiviranog ophodjenja na Mrezi....
reci kako, i svi cemo objerucke prihvatiti, objasniti jednom korisniku 'hocu internet' generacije (karikiram, ali mslim da je poanta jasna) kako se OPHODI sa ljudima koji mu pomazu na netu....
pristup je super.... ali nazalost gotovo nemoguc za realizaciju... jer nije do nas koji ga razumijemo, vec do onih koji uopce nemaju pojma o cemu mi to pricamo....
reci nekome 'ne moras ovdje biti ako ti se ne svidja' ce gotovo svi protumaciti kao tjeranje, a ne kao obranu nas od njihovih 'ispada'
rekao si: ako "šef" kaže da je forum takav kakav jest i kome se ne sviđa taj ne mora sudjelovati, to je tako
nazalost, to nije tako, jer to oni kojima je namijenjeno jednostavno ne mogu spoznati....
da bi znao da nesto radis krivo, moras znati kako bi to bilo raditi pravilno
ali, drago mi je sto nas istomisljenika ipak ima
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Spol:
|
Postano: 15:59 čet, 24. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Erm, možda "vještica", bez uvrede?[/quote]
:oops: pa naravno...
nema uvrede, samo moj umor, tipfeleri i slicne gluposti :g:
necu duljiti, ovo nije tema :D
Anonymous (napisa): | Erm, možda "vještica", bez uvrede? |
pa naravno...
nema uvrede, samo moj umor, tipfeleri i slicne gluposti
necu duljiti, ovo nije tema
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
|