Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Lipschitzovo svojstvo i uniformna neprekidnost
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 19:08 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Lipschitzovo svojstvo i uniformna neprekidnost Citirajte i odgovorite

moze li netko smislit funkciju, sa jednog u drugi metricki prostor, koja je uniformno neprekidna, a nema lipschitzovo svojstvo?
moze li netko smislit funkciju, sa jednog u drugi metricki prostor, koja je uniformno neprekidna, a nema lipschitzovo svojstvo?

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 20:08 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zanimljivo pitanje.. Ocito ne govorimo o funkciji definiranoj na kompaktu (buduci da su i domena i slika ograniceni, nije problem naci dovoljno veliki "lambda").

Dakle, trazi se funkcija definirana na neogranicenom skupu koja je uniformno neprekidna ali se "delta" ne moze odrediti u linearnoj ovisnosti o epsilonu... :-k
Zanimljivo pitanje.. Ocito ne govorimo o funkciji definiranoj na kompaktu (buduci da su i domena i slika ograniceni, nije problem naci dovoljno veliki "lambda").

Dakle, trazi se funkcija definirana na neogranicenom skupu koja je uniformno neprekidna ali se "delta" ne moze odrediti u linearnoj ovisnosti o epsilonu... Think

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 12:33 uto, 29. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo jedne , ako nekog zanima (nakon anonimne dojaVe jednog od superjunaka):

f : <0,1> -> <0,1>,
f(x):=sqrt(x)

ona je uniformno nepr, za svako epsilon je dovljno uzet delta:=epsilon#2
ali nema Lipschitzovo svj:

f'(x)= 1/2 ( x)#(-1/2) ...nije ogranicena(kada x tezi 0...), a ako bi imala Lipschitzovo svj, bilo bi:

f'(x)= lim(t->0) (f(x+t)-f(x))/t = lim(t->0) (f(x+t)-f(x))/( (x+t) -x),

(f(x+t)-f(t)) <= lambda ((x+t)-x), za svako x,t, x+t iz domene, za neki lambda realan br

etogana! :D

ona je uniformno nepr, za svako epsilon je dovljno uzet delta:=epsilon#2
ali nema Lipschitzovo svj:

f'(x)= 1/2 ( x)#(-1/2) ...nije ogranicena(kada x tezi 0...), a ako bi imala Lipschitzovo svj, bilo bi:

f'(x)= lim(t->0) (f(x+t)-f(x))/t = lim(t->0) (f(x+t)-f(x))/( (x+t) -x),

(f(x+t)-f(t)) <= lambda ((x+t)-x), za svako x,t, x+t iz domene, za neki lambda realan br

etogana! Very Happy

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'

Zadnja promjena: defar; 22:47 uto, 29. 6. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
@#
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:07 uto, 29. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]evo jedne , ako nekog zanima (nakon anonimne dojaVe jednog od superjunaka):

ona je uniformno nepr, za svako epsilon je dovljno uzet delta:=epsilon*2
[/quote]

khm... eps^2 valjda, jer za eps=2/3 i delta=4/3 , tocke 0 i 1 su udaljene za manje od delta, a njihovi sqrtovi za vise od eps.
defar (napisa):

f : <0,1> → <0,1>,

ona je uniformno nepr, za svako epsilon je dovljno uzet delta:=epsilon*2

khm... eps^2 valjda, jer za eps=2/3 i delta=4/3 , tocke 0 i 1 su udaljene za manje od delta, a njihovi sqrtovi za vise od eps.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 22:50 uto, 29. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

naravno, to sam i mislila. nekako mi je ta zvjezdica previse gore da bi je tretirala kao mnozenje, kod mnozenja nigdje ni ne pisem a*b nego ab.
mogao si primjetiti i kod derivacije drugog korijena da je pisalo 1/2 x*(-1/2)...
no, shvacam da su oznake zbunjujuce, ispravljam: odsad a#b znaci a na betu potenciju.
naravno, to sam i mislila. nekako mi je ta zvjezdica previse gore da bi je tretirala kao mnozenje, kod mnozenja nigdje ni ne pisem a*b nego ab.
mogao si primjetiti i kod derivacije drugog korijena da je pisalo 1/2 x*(-1/2)...
no, shvacam da su oznake zbunjujuce, ispravljam: odsad a#b znaci a na betu potenciju.

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 0:56 sri, 30. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

vise-manje se standardno koristi a^b kao a na b-tu pootenciju, cak i vecina programa to podrzava kao standardno.

slobodno ti pisi #, ali nitko te nece razumjeti :)
vise-manje se standardno koristi a^b kao a na b-tu pootenciju, cak i vecina programa to podrzava kao standardno.

slobodno ti pisi #, ali nitko te nece razumjeti :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 10:06 sri, 30. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

oukej! shvacam. znam to.
samo sam htjela podijelit s ostalima veksov odgovor, da ne bi nitko ostao zakinut.
koristila sam nestandardne oznake bez prethodne napomene, ali sam barem bila dosljedna.

ovaj poster odozgora nije niti citao ostatak posta, koji je bio svrha svega, nego je odma prigovorio na oznake! pa, mislim, ocekujem da netko tko ide citat ovaj post naravno da zna pokazati da je takva nekakva neprekidna i OGRANICENA fja uniformno neprekidna, to je ocito! da je citao malo dalje, vidio bi da sam dosljedno istu oznaku upotrijebila i kod prve derivacije (to se isto podrazumjeva da zna napraviti), i moglo mu je bit jasno.

ukratko, ne bi me to toliko izivciralo, da znam kako iscijedit iz moje proklete tipkovnice pod debianom s nekim cudnim kernelom (ni zvuk mi jos ne radi!!!) doticni znak za potenciranje! :D
oukej! shvacam. znam to.
samo sam htjela podijelit s ostalima veksov odgovor, da ne bi nitko ostao zakinut.
koristila sam nestandardne oznake bez prethodne napomene, ali sam barem bila dosljedna.

ovaj poster odozgora nije niti citao ostatak posta, koji je bio svrha svega, nego je odma prigovorio na oznake! pa, mislim, ocekujem da netko tko ide citat ovaj post naravno da zna pokazati da je takva nekakva neprekidna i OGRANICENA fja uniformno neprekidna, to je ocito! da je citao malo dalje, vidio bi da sam dosljedno istu oznaku upotrijebila i kod prve derivacije (to se isto podrazumjeva da zna napraviti), i moglo mu je bit jasno.

ukratko, ne bi me to toliko izivciralo, da znam kako iscijedit iz moje proklete tipkovnice pod debianom s nekim cudnim kernelom (ni zvuk mi jos ne radi!!!) doticni znak za potenciranje! Very Happy

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:08 pet, 9. 7. 2004    Naslov: Re: Lipschitzovo svojstvo i uniformna neprekidnost Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]moze li netko smislit funkciju, sa jednog u drugi metricki prostor, koja je uniformno neprekidna, a nema lipschitzovo svojstvo?[/quote]

Funkcija sqrt:<0,1>-><0,1> (drugi korijen) je uniformno
neprekidna ( delta(eps):=eps^2 . Iz 0<=x<x'<x+eps^2<1 slijedi
sqrtx<sqrtx'<sqrt(x+eps^2)<=sqrtx+eps , pa je |sqrtx-sqrtx'|<eps ),

ali nije Lipschitzova (iz jednostavnog razloga što jest klase C1 ,
ali joj prva derivacija, x|->1/2sqrtx , nije omeđena).
defar (napisa):

Funkcija sqrt:<0,1>→<0,1> (drugi korijen) je uniformno
neprekidna ( delta(eps):=eps^2 . Iz 0⇐x<x'<x+eps^2<1 slijedi
sqrtx<sqrtx'<sqrt(x+eps^2)⇐sqrtx+eps , pa je |sqrtx-sqrtx'|<eps ),

ali nije Lipschitzova (iz jednostavnog razloga što jest klase C1 ,
ali joj prva derivacija, x|→1/2sqrtx , nije omeđena).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum