Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorija na kolokviju (informacija)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
71 = 74 - 3

PostPostano: 22:41 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="smajl"]Ma imam ja doma onu debelu knjizurinu iz vjerojatnosti, pa sam to malo proucavala i gledala i ovo s neta, pa mi nije bilo jasno sta je tu tocno iskaz teorema, jer nije isto napisano u knjzi kao i na netu :oops: pa reko ajmo provjerit na forumu jer svi znamo kako profesor voli da sve bude precizno iskazano i dokazano :D :D[/quote]

Pa, zapravo i je isto. Na wikiju, onaj prvi iskaz:

Suppose ƒ is a continuous complex-valued function defined on the real interval [a,b]. For every ε > 0, there exists a polynomial function p over C such that for all x in [a,b], we have | ƒ(x) − p(x) | < ε,[b] or equivalently, the supremum norm[/b] || ƒ − p || < ε. If ƒ is real-valued, the polynomial function can be taken over R.

A ova ''supremum norma'' je na zatvorenom intervalu max-norma
http://en.wikipedia.org/wiki/Supremum_norm

pa onaj kraj dokaza u Sarapinoj knjizi:

...odavde slijedi

[latex]lim_n [ max_{0 \leq p \leq 1} |g(p) - B_n(p)| ] = 0 [/latex], što je i tvrdnja teorema.

ima više smisla. :)

Ako slušaš DIFRAF, max-norma ti ne bi trebala biti nešto strano.
Ima i tu još nešto o tome: http://en.wikipedia.org/wiki/Bernstein_polynomial

P.S. Al da, i meni nema baš smisla način na koji je taj teorem prezentiran. Ko prvo, nit ima neke veze sa predmetom, nit je iskazan kako treba. Možda je profesor mislio da smo to radili u osnovnoj. :D
smajl (napisa):
Ma imam ja doma onu debelu knjizurinu iz vjerojatnosti, pa sam to malo proucavala i gledala i ovo s neta, pa mi nije bilo jasno sta je tu tocno iskaz teorema, jer nije isto napisano u knjzi kao i na netu Embarassed pa reko ajmo provjerit na forumu jer svi znamo kako profesor voli da sve bude precizno iskazano i dokazano Very Happy Very Happy

Pa, zapravo i je isto. Na wikiju, onaj prvi iskaz:

Suppose ƒ is a continuous complex-valued function defined on the real interval [a,b]. For every ε > 0, there exists a polynomial function p over C such that for all x in [a,b], we have | ƒ(x) − p(x) | < ε, or equivalently, the supremum norm || ƒ − p || < ε. If ƒ is real-valued, the polynomial function can be taken over R.

A ova ''supremum norma'' je na zatvorenom intervalu max-norma
http://en.wikipedia.org/wiki/Supremum_norm

pa onaj kraj dokaza u Sarapinoj knjizi:

...odavde slijedi

, što je i tvrdnja teorema.

ima više smisla. Smile

Ako slušaš DIFRAF, max-norma ti ne bi trebala biti nešto strano.
Ima i tu još nešto o tome: http://en.wikipedia.org/wiki/Bernstein_polynomial

P.S. Al da, i meni nema baš smisla način na koji je taj teorem prezentiran. Ko prvo, nit ima neke veze sa predmetom, nit je iskazan kako treba. Možda je profesor mislio da smo to radili u osnovnoj. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pupi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 12 - 5

PostPostano: 1:21 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ceps"]Možda je profesor mislio da smo to radili u osnovnoj. :D[/quote] :lol:

Neg, bili mi mogao pokazati kako u dokazu da je funkcija distribucije neprekidna zdesna dokažemo da je presjek {X<=x_n} gdje je n od 1 do inf podskup {X<=x} . Imam neku napomenu da pretpostavimo suprotno ,dakle da je X(w)<=x_n za svaki n i da je X(w)>x ? Što dalje ?
ceps (napisa):
Možda je profesor mislio da smo to radili u osnovnoj. Very Happy
Laughing

Neg, bili mi mogao pokazati kako u dokazu da je funkcija distribucije neprekidna zdesna dokažemo da je presjek {X⇐x_n} gdje je n od 1 do inf podskup {X⇐x} . Imam neku napomenu da pretpostavimo suprotno ,dakle da je X(w)⇐x_n za svaki n i da je X(w)>x ? Što dalje ?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 8:45 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ono što želimo pokazati u tom slučaju je:

[latex]X(\omega) \leq x_n, \forall n \rightarrow X(w) \leq x[/latex]

(koristim iste oznake kao u bilježnici, niz [latex]x_n, n \in \mathbb{N}[/latex] ''pada'' u [latex]x[/latex] - preciznije, [latex]lim_n \ x_n = x, \ x_{n+1} < x_n, \forall n[/latex])

E pa, pretpostavimo suprotno:
[latex]X(\omega) \leq x_n, \ \forall n \ \& \ X(\omega) > x[/latex]

Što se ovdje odmah ne vidi poprilično jasna kontradikcija sa samom definicijom limesa?
Ovako pomalo neformalno, u svakoj okolini, ma koliko maloj, od x se može naći neki [latex]x_n[/latex] - zbog ovih dodatnih svojstava, znamo da se xn-ovi nalaze sa desne strane od x.

Kad bi vrijedilo da je [latex]X(\omega) > x[/latex], zamisli si to na brojevnom pravcu - a uvijek između tog [latex]X(\omega)[/latex] i x-a postoji još mjesta - mjesta u kojem se nalazi još x_n-ova.
A rekli smo da je [latex]X(\omega)[/latex] manji od svakog x_n-a.
Ono što želimo pokazati u tom slučaju je:

(koristim iste oznake kao u bilježnici, niz ''pada'' u - preciznije, )

E pa, pretpostavimo suprotno:

Što se ovdje odmah ne vidi poprilično jasna kontradikcija sa samom definicijom limesa?
Ovako pomalo neformalno, u svakoj okolini, ma koliko maloj, od x se može naći neki - zbog ovih dodatnih svojstava, znamo da se xn-ovi nalaze sa desne strane od x.

Kad bi vrijedilo da je , zamisli si to na brojevnom pravcu - a uvijek između tog i x-a postoji još mjesta - mjesta u kojem se nalazi još x_n-ova.
A rekli smo da je manji od svakog x_n-a.

[Vrh]
pupi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 19:46 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Okej :)

Kako dokazat |E(XY)| <= E(|XY|) ?
Okej Smile

Kako dokazat |E(XY)| <= E(|XY|) ?

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 20:17 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je očekivanje konačna suma, pravilo trokuta.
Ako je očekivanje red, onda taj red apsolutno konvergira - Teorem 6.5. u skripti prof. Guljaša - http://web.math.pmf.unizg.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf (Analiza 2)

Nismo radili u osnovnoj, ali prošle godine jesmo. :)
Većina stvari što je profesor preskočio u objašnjavanju je nešto iz Analize 2. Pogotovo u tom poglavlju o očekivanju, u skoro svakom teoremu koristi ''dobra'' svojstva apsolutno konvergentnih redova, pa nije loše to malo ponoviti.
Ako je očekivanje konačna suma, pravilo trokuta.
Ako je očekivanje red, onda taj red apsolutno konvergira - Teorem 6.5. u skripti prof. Guljaša - http://web.math.pmf.unizg.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf (Analiza 2)

Nismo radili u osnovnoj, ali prošle godine jesmo. Smile
Većina stvari što je profesor preskočio u objašnjavanju je nešto iz Analize 2. Pogotovo u tom poglavlju o očekivanju, u skoro svakom teoremu koristi ''dobra'' svojstva apsolutno konvergentnih redova, pa nije loše to malo ponoviti.

[Vrh]
pupi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 21:01 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala :D

A to za ponovit , svakako x)
Hvala Very Happy

A to za ponovit , svakako x)

[Vrh]
Ivanaa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 19 - 6

PostPostano: 21:39 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Muci me u Integralnom Moivre-Laplaceovom teoremu ona integralna suma. Jel taj k treba ici od k'+1 do k'' ili od k' do k''-1? Meni se cini ovo drugo jer je [latex]$\Delta x_k=x_{k+1}-x_k$[/latex], ali u knjizi pise k'+1 do k''... Jasno mi je da je [latex]$\Delta x_k$[/latex] konstantan, pa to i nije pretjerano vazno, ali svejedno.
Muci me u Integralnom Moivre-Laplaceovom teoremu ona integralna suma. Jel taj k treba ici od k'+1 do k'' ili od k' do k''-1? Meni se cini ovo drugo jer je , ali u knjizi pise k'+1 do k''... Jasno mi je da je konstantan, pa to i nije pretjerano vazno, ali svejedno.

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 23:01 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čini mi se da si u pravu... jer bi onda zadnji član sume bio [latex]x_{k'' + 1} - x_{k''}[/latex] a k'' + 1 je izvan [a,b].
Ko što kažeš, na kraju dođe na isto jer je [latex]\Delta x_k = \frac{1}{\sqrt{npq}}[/latex] konstantno, ali je malo šlampavo.

Obavijesti Sarapu da to ispravi u novom izdanju knjige. :)
Čini mi se da si u pravu... jer bi onda zadnji član sume bio a k'' + 1 je izvan [a,b].
Ko što kažeš, na kraju dođe na isto jer je konstantno, ali je malo šlampavo.

Obavijesti Sarapu da to ispravi u novom izdanju knjige. Smile

[Vrh]
kikzmyster
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
45 = 46 - 1

PostPostano: 21:17 uto, 17. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

sve je dobro napisano... u integralnoj sumi ovi indexi predstavljaju desne krajeve onih malih pravokutnika, a ne lijeve krajeve kao sto je bilo cijelo vrijeme u analizi 2. znaci promatrani pravokutnici su (x_index - ocica)*visina

[size=9][color=#999999]Added after 13 minutes:[/color][/size]

ali ima jedna finesa u dokazu koju je sarapa spomenuo, ali nije napisano u dokazu. u (22) mi sumu [latex]\displaystyle \sum_{x_k\epsilon[a,b]} \varphi(x_k)\Delta x_k [/latex] poistovjecujemo sa sumom [latex]\displaystyle \sum_{k=k'+1}^{k''}\varphi(x_k)\Delta x_k [/latex] iako prva suma pribraja visak [latex]\displaystyle \varphi(x_{k'})\Delta x_k [/latex], ali funkcija je ogranicena i [latex]\displaystyle \Delta x_k -> 0 [/latex] pa je to zanemarivo i (22) vrijedi
sve je dobro napisano... u integralnoj sumi ovi indexi predstavljaju desne krajeve onih malih pravokutnika, a ne lijeve krajeve kao sto je bilo cijelo vrijeme u analizi 2. znaci promatrani pravokutnici su (x_index - ocica)*visina

Added after 13 minutes:

ali ima jedna finesa u dokazu koju je sarapa spomenuo, ali nije napisano u dokazu. u (22) mi sumu poistovjecujemo sa sumom iako prva suma pribraja visak , ali funkcija je ogranicena i pa je to zanemarivo i (22) vrijedi

[Vrh]
Megy Poe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 25 - 11

PostPostano: 21:04 sri, 25. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koji je odgovor na pod a) od ovog kolokvija http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/uuv/kolokviji/vjer-1112-kol2.pdf u dijelu "Definirajte u tom modelu polinomijalni slučcajni vektor, nadite njegovu gustoću i obrazložite da je ta gustoća dobro definirana." Ne mogu nać odgovore na to u knjizi..
Koji je odgovor na pod a) od ovog kolokvija http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/uuv/kolokviji/vjer-1112-kol2.pdf u dijelu "Definirajte u tom modelu polinomijalni slučcajni vektor, nadite njegovu gustoću i obrazložite da je ta gustoća dobro definirana." Ne mogu nać odgovore na to u knjizi..

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 23:33 sri, 25. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

U verziji knjige koju ja imam:

Primjer 6.9, stranica 133.

Poglavlje [i]Funkcija gustoće vjerojatnosti. Funkcija distribucije. Slučajni vektori[/i]
U verziji knjige koju ja imam:

Primjer 6.9, stranica 133.

Poglavlje Funkcija gustoće vjerojatnosti. Funkcija distribucije. Slučajni vektori

[Vrh]
Megy Poe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 25 - 11

PostPostano: 23:51 sri, 25. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala :D
Hvala Very Happy

[Vrh]
Megy Poe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 25 - 11

PostPostano: 1:58 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je li bi netko htio iskazat bernoullijev zakon velikih brojeva? Jel u knjizi se to spominje samo unutar nekog velikog dokaza, pa nema iskaza uopće..
Je li bi netko htio iskazat bernoullijev zakon velikih brojeva? Jel u knjizi se to spominje samo unutar nekog velikog dokaza, pa nema iskaza uopće..

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 8:20 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka je [latex]X_n \thicksim B(n,p), \hspace{2} n \in \mathbb{N}[/latex].
Tada vrijedi:

[latex](P) \hspace{2} lim_n \frac{X_n}{n} = p[/latex]

--------------(to je to od ''službenog'' iskaza)------------

Ako te ovaj (P) zbunjuje:

[latex]\frac{X_n}{n}[/latex] (relativna frekvencija uspjeha u Bernoullijevoj shemi) [b]konvergira po vjerojatnosti[/b] prema p - vjerojatnosti uspjeha u Bernoullijevoj shemi
Neka je .
Tada vrijedi:

--------------(to je to od ''službenog'' iskaza)------------

Ako te ovaj (P) zbunjuje:

(relativna frekvencija uspjeha u Bernoullijevoj shemi) konvergira po vjerojatnosti prema p - vjerojatnosti uspjeha u Bernoullijevoj shemi

[Vrh]
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 16:27 sri, 1. 2. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ceps"]
Zadnje što je napravio je vjerojatnosni dokaz Weierstrassovog teorema o uniformnoj aproksimaciji neprekidne realne fje na segmentu, meni je to zvučalo više kao da se on hvali da je prek vjerojatnosti dokazao nešto iz analize pa ne znam koliko je to korisno u vjerojatnosti? xD

[/quote]

mislim da te čuo :P
ceps (napisa):

Zadnje što je napravio je vjerojatnosni dokaz Weierstrassovog teorema o uniformnoj aproksimaciji neprekidne realne fje na segmentu, meni je to zvučalo više kao da se on hvali da je prek vjerojatnosti dokazao nešto iz analize pa ne znam koliko je to korisno u vjerojatnosti? xD

mislim da te čuo Razz

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
23 = 116 - 93

PostPostano: 23:43 sri, 1. 2. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ceps"]
[/quote]

Nema se on sta hvaliti jer ocito nije prvi tko je taj tm na taj nacin dokazao... jedino ako je danas pohvalno prepisati neciji dokaz.

(Cim se progugla weierstrass aprox. theorem probability, dobije se masu linkova na knjige, radove i slicno koje sadrze dokaz tog teorema preko raznih alata iz vjerojatnosti).
ceps (napisa):

Nema se on sta hvaliti jer ocito nije prvi tko je taj tm na taj nacin dokazao... jedino ako je danas pohvalno prepisati neciji dokaz.

(Cim se progugla weierstrass aprox. theorem probability, dobije se masu linkova na knjige, radove i slicno koje sadrze dokaz tog teorema preko raznih alata iz vjerojatnosti).

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum