Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
BlameGame Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
gflegar Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)

Sarma: -
|
Postano: 8:38 pon, 30. 1. 2012 Naslov: |
|
|
Hello!
Ok, sada da se vratimo kolokviju. Kako ću rješenja ovog i prošlogodišnjeg kolokvija pretipkati u LaTeX, želim to napraviti kako treba :P
Zato trebam još neke informacije.
Zadatak:
Izračunaj [dtex]\lim_{n\to\infty}\frac{a_n}{n},[/dtex] gdje je [tex]a_n[/tex] jednak zbroju znamenaka prirodnog broja [tex]n[/tex].
Zanima me ima li koji drugi način rješavanja ovog zadatka, ne gledajući onu logaritamsku ogradu za broj znamenki u broju. Naravno, stavit ću i to rješenje u pdf, ali volio bih i nekakvo alternativno, za one, poput mene, koji nisu imali pojma da takva ograda postoji :P
Na kolokviju sam dobio 2/3 boda na tom zadatku pokušavajući direktno dokazati da je limes jednak 0 preko Arhimedovog aksioma, definicije limesa i podniza [tex]b_n=\frac{1}{10^n}[/tex], ali nisam očito do kraja niti znam može li se tako.
Unaprijed hvala!
Hello!
Ok, sada da se vratimo kolokviju. Kako ću rješenja ovog i prošlogodišnjeg kolokvija pretipkati u LaTeX, želim to napraviti kako treba
Zadatak:
Izračunaj [dtex]\lim_{n\to\infty}\frac{a_n}{n},[/dtex] gdje je [tex]a_n[/tex] jednak zbroju znamenaka prirodnog broja [tex]n[/tex].
Zanima me ima li koji drugi način rješavanja ovog zadatka, ne gledajući onu logaritamsku ogradu za broj znamenki u broju. Naravno, stavit ću i to rješenje u pdf, ali volio bih i nekakvo alternativno, za one, poput mene, koji nisu imali pojma da takva ograda postoji
Na kolokviju sam dobio 2/3 boda na tom zadatku pokušavajući direktno dokazati da je limes jednak 0 preko Arhimedovog aksioma, definicije limesa i podniza [tex]b_n=\frac{1}{10^n}[/tex], ali nisam očito do kraja niti znam može li se tako.
Unaprijed hvala!
|
|
[Vrh] |
|
Silenoz Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
quark Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
aj_ca_volin_te Forumaš(ica)

|
Postano: 14:21 pon, 30. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Zenon"]Hello!
Ok, sada da se vratimo kolokviju. Kako ću rješenja ovog i prošlogodišnjeg kolokvija pretipkati u LaTeX, želim to napraviti kako treba :P
Zadatak:
Zanima me ima li koji drugi način rješavanja ovog zadatka, ne gledajući onu logaritamsku ogradu za broj znamenki u broju. Naravno, stavit ću i to rješenje u pdf, ali volio bih i nekakvo alternativno, za one, poput mene, koji nisu imali pojma da takva ograda postoji :P
Unaprijed hvala![/quote]
pa jednostavno pitas na [b]ilja@math.hr[/b] :sadmail:
Zenon (napisa): | Hello!
Ok, sada da se vratimo kolokviju. Kako ću rješenja ovog i prošlogodišnjeg kolokvija pretipkati u LaTeX, želim to napraviti kako treba
Zadatak:
Zanima me ima li koji drugi način rješavanja ovog zadatka, ne gledajući onu logaritamsku ogradu za broj znamenki u broju. Naravno, stavit ću i to rješenje u pdf, ali volio bih i nekakvo alternativno, za one, poput mene, koji nisu imali pojma da takva ograda postoji
Unaprijed hvala! |
pa jednostavno pitas na ilja@math.hr
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)

Sarma: -
|
Postano: 14:52 pon, 30. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="aj_ca_volin_te"]pa jednostavno pitas na [b]ilja@math.hr[/b] :sadmail:[/quote]
Pa najlakše je asistentu poslati, da, ali meni je zanimljiviji timski rad studenata i ostalih forumaša :D Plus što će ovim putem ostati zapisano na forumu, a kada meni asistent odgovori na mail, nitko neće ni znati da sam pitao, a kamoli odgovor. ;)
aj_ca_volin_te (napisa): | pa jednostavno pitas na ilja@math.hr  |
Pa najlakše je asistentu poslati, da, ali meni je zanimljiviji timski rad studenata i ostalih forumaša Plus što će ovim putem ostati zapisano na forumu, a kada meni asistent odgovori na mail, nitko neće ni znati da sam pitao, a kamoli odgovor.
|
|
[Vrh] |
|
Silenoz Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:18 pon, 30. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="quark"][quote="Silenoz"]Teorem o sendvicu?
Imas lim 1/11111..11=0 i lim9^n/999..9=0, a an/n je izmedu njih (a znas kako vec ide usporedivanje) pa je isto 0 :)
Ako sam dobro asistenta razumio....
Naravno, nemam volje sve to u latexu pisati al mislim da se da desifrirati ;)[/quote]
Valjda 9*n, gdje je n broj znamenki?[/quote]
Ma automatski pisem, meni je bija umnozak pa ostalo u glavi... Vidis da nisam niti Latex koristio, samo sam isao bubnuti na brzinu, al mislim da se preko toga rjesava i za zbroj
quark (napisa): | Silenoz (napisa): | Teorem o sendvicu?
Imas lim 1/11111..11=0 i lim9^n/999..9=0, a an/n je izmedu njih (a znas kako vec ide usporedivanje) pa je isto 0
Ako sam dobro asistenta razumio....
Naravno, nemam volje sve to u latexu pisati al mislim da se da desifrirati  |
Valjda 9*n, gdje je n broj znamenki? |
Ma automatski pisem, meni je bija umnozak pa ostalo u glavi... Vidis da nisam niti Latex koristio, samo sam isao bubnuti na brzinu, al mislim da se preko toga rjesava i za zbroj
|
|
[Vrh] |
|
|