Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
4017 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kikzmyster Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:29 ned, 11. 3. 2012 Naslov: |
|
|
prvo, provjeravamo da je [tex]M \leq A[/tex].
[tex] x, y \in M
\Rightarrow A(\alpha x + \beta y) = \alpha Ax + \beta Ay = \alpha x + \beta y \Rightarrow \alpha x + \beta y \in M [/tex].
Za drugi dio zadatka, [tex] V \neq \{0\},\ A \neq 0 \Rightarrow \exists x_0 \ t.d. \ Ax_0 = y_0 \neq 0 [/tex]. Iskoristimo da je [tex] A^2 = A [/tex] i vidimo [tex] Ax_0 = A(Ax_0) \Rightarrow A(Ax_0) = y_0 [/tex] dakle [tex] Ay_0 = y_0 [/tex], pa kako [tex]y_0 \neq 0 [/tex], slijedi [tex]dimM \geq 1 [/tex] (jer [tex] y_0 \in M [/tex] ali i [tex]\lambda y_0, \forall \lambda \in \mathbb{R} [/tex])
prvo, provjeravamo da je [tex]M \leq A[/tex].
[tex] x, y \in M
\Rightarrow A(\alpha x + \beta y) = \alpha Ax + \beta Ay = \alpha x + \beta y \Rightarrow \alpha x + \beta y \in M [/tex].
Za drugi dio zadatka, [tex] V \neq \{0\},\ A \neq 0 \Rightarrow \exists x_0 \ t.d. \ Ax_0 = y_0 \neq 0 [/tex]. Iskoristimo da je [tex] A^2 = A [/tex] i vidimo [tex] Ax_0 = A(Ax_0) \Rightarrow A(Ax_0) = y_0 [/tex] dakle [tex] Ay_0 = y_0 [/tex], pa kako [tex]y_0 \neq 0 [/tex], slijedi [tex]dimM \geq 1 [/tex] (jer [tex] y_0 \in M [/tex] ali i [tex]\lambda y_0, \forall \lambda \in \mathbb{R} [/tex])
|
|
[Vrh] |
|
PermutiranoPrase Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 10:37 pon, 12. 3. 2012 Naslov: |
|
|
Može i s 3.pomoć, i sa zadnjim pod c?
5. c) Neka je [tex]V \neq {0}[/tex]. Pokazite da je za egzistenciju operatora C ∈ L(V ) takvog da je Ker C = Im C = M nuzno i dovoljno da je dimM = [tex]1\over 2[/tex]dimV .
3. Neka je f proizvoljan linearan funkcional na prostoru [tex]\mathbb{C}^n[/tex] . Dokazite da postoje brojevi [tex]\alpha_1, \alpha_2, ... \alpha_n \in \mathbb{C}[/tex] takvi da za svaki vektor [tex]x =
(x_1, x_2,...x_n) \in \mathbb{C}^n[/tex]
vrijedi [tex]f(x) =\sum_{i=1}^n \alpha_ix_i[/tex].
Ovi teorijski su mi užas. :oops:
Može i s 3.pomoć, i sa zadnjim pod c?
5. c) Neka je [tex]V \neq {0}[/tex]. Pokazite da je za egzistenciju operatora C ∈ L(V ) takvog da je Ker C = Im C = M nuzno i dovoljno da je dimM = [tex]1\over 2[/tex]dimV .
3. Neka je f proizvoljan linearan funkcional na prostoru [tex]\mathbb{C}^n[/tex] . Dokazite da postoje brojevi [tex]\alpha_1, \alpha_2, ... \alpha_n \in \mathbb{C}[/tex] takvi da za svaki vektor [tex]x =
(x_1, x_2,...x_n) \in \mathbb{C}^n[/tex]
vrijedi [tex]f(x) =\sum_{i=1}^n \alpha_ix_i[/tex].
Ovi teorijski su mi užas.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 12:00 pon, 12. 3. 2012 Naslov: |
|
|
5. c) Nuznost pokazes preko teorema o rangu i defektu, a obrat... sorry, ja sam matricar, pa mi je lakse u tim terminima. Treba ti da je [tex]C^2 = 0[/tex] i [tex]{\rm rang\ } C = \frac{1}{2} \dim V[/tex]. Uzmi neku bazu prostora [tex]V[/tex] i operator koji u toj bazi ima prikaz [tex]C = J \oplus J \oplus \dots \oplus J[/tex], tj.
[dtex]C = \begin{bmatrix} J \\ & J \\ & & \ddots \\ & & & J\end{bmatrix},[/dtex]
gdje je [tex]J = \begin{bmatrix}0 & 1 \\ 0 & 0\end{bmatrix}[/tex] Jordanov blok reda 2 sa svojstvenom vrijednoscu 0.
3. Primijeni to sto znas za sve x-eve na vektore baze i iskoristi linearnost operatora.
5. c) Nuznost pokazes preko teorema o rangu i defektu, a obrat... sorry, ja sam matricar, pa mi je lakse u tim terminima. Treba ti da je [tex]C^2 = 0[/tex] i [tex]{\rm rang\ } C = \frac{1}{2} \dim V[/tex]. Uzmi neku bazu prostora [tex]V[/tex] i operator koji u toj bazi ima prikaz [tex]C = J \oplus J \oplus \dots \oplus J[/tex], tj.
[dtex]C = \begin{bmatrix} J \\ & J \\ & & \ddots \\ & & & J\end{bmatrix},[/dtex]
gdje je [tex]J = \begin{bmatrix}0 & 1 \\ 0 & 0\end{bmatrix}[/tex] Jordanov blok reda 2 sa svojstvenom vrijednoscu 0.
3. Primijeni to sto znas za sve x-eve na vektore baze i iskoristi linearnost operatora.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
kikota Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
boksi Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
jema Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
anamarie Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Shaman Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:43 pon, 12. 3. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="jema"]zadaca se predaje sutra na predavanju :)
moze pitanje oko ovog 4.zad??--je li A projektor? jer znamo da je A lin. i da vrijedi Â^2=A i A:V->V.... iz toga bi slijedilo da je M=ImA....i sad uzmimo x iz V(sigurno ga ima jer je V != 0). i sad ako je Ax=x => x je u ImA i sigurno je dimM>=1....ako pak nije iz slike, onda je x iz jezgre => Ax=0, ali A!=0 pa mora biti x=0 => kerA={0} => d(A)=0 => r(A)>=1 zbog V!={0}. znaci dimM>=1....
jel moze to tako ic??[/quote]
Ako je x iz jezge nema nikakvih uvjeta iz kojih bi mogla zakljuciti da je x nula, tj. da je projektor A injekcija, to nije zadano, ali iz cinjenice da operator A nije nuloperator i da V nije nulprostor nuzno znaci postojanje nekog x u Im(A) takvog da x nije 0. Mozes sada dokazati da je x element
Im(x) ako i samo ako je A(x)=x, onda je po konstrukciji skupa M xu njemu, a dokazali smo da je M potprostor pa je dimM>=1.
[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]
Im(A)*
jema (napisa): | zadaca se predaje sutra na predavanju
moze pitanje oko ovog 4.zad??–je li A projektor? jer znamo da je A lin. i da vrijedi Â^2=A i A:V→V.... iz toga bi slijedilo da je M=ImA....i sad uzmimo x iz V(sigurno ga ima jer je V != 0). i sad ako je Ax=x ⇒ x je u ImA i sigurno je dimM>=1....ako pak nije iz slike, onda je x iz jezgre ⇒ Ax=0, ali A!=0 pa mora biti x=0 ⇒ kerA={0} ⇒ d(A)=0 ⇒ r(A)>=1 zbog V!={0}. znaci dimM>=1....
jel moze to tako ic?? |
Ako je x iz jezge nema nikakvih uvjeta iz kojih bi mogla zakljuciti da je x nula, tj. da je projektor A injekcija, to nije zadano, ali iz cinjenice da operator A nije nuloperator i da V nije nulprostor nuzno znaci postojanje nekog x u Im(A) takvog da x nije 0. Mozes sada dokazati da je x element
Im(x) ako i samo ako je A(x)=x, onda je po konstrukciji skupa M xu njemu, a dokazali smo da je M potprostor pa je dimM>=1.
Added after 1 minutes:
Im(A)*
_________________ it was merely a setback
|
|
[Vrh] |
|
jema Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
gflegar Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:47 pon, 12. 3. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="PermutiranoPrase"]Može i s 3.pomoć, i sa zadnjim pod c?[/quote]
Ako hoces rjesenje za dovoljnost na 5. c) koje ne koristi matricni prikaz operatora (ipak je to zadaca iz gradiva koje dolazi prije matricnog prikaza operatora :) ), uzmes bazu za [tex]M[/tex], [tex] \{e_1, \ldots, e_n\}[/tex] i prosiris je do baze za [tex]V[/tex], [tex]\{e_1, \ldots, e_n, e_{n+1}, \ldots, e_{2n}\}[/tex]. Lako se pokaze da operator definiran na bazi s:
[dtex] Ce_i := \begin{cases} 0 & i \leq n \\ e_{i-n} & i > n \end{cases} [/dtex]
zadovoljava trazene uvjete.
PermutiranoPrase (napisa): | Može i s 3.pomoć, i sa zadnjim pod c? |
Ako hoces rjesenje za dovoljnost na 5. c) koje ne koristi matricni prikaz operatora (ipak je to zadaca iz gradiva koje dolazi prije matricnog prikaza operatora ), uzmes bazu za [tex]M[/tex], [tex] \{e_1, \ldots, e_n\}[/tex] i prosiris je do baze za [tex]V[/tex], [tex]\{e_1, \ldots, e_n, e_{n+1}, \ldots, e_{2n}\}[/tex]. Lako se pokaze da operator definiran na bazi s:
[dtex] Ce_i := \begin{cases} 0 & i \leq n \\ e_{i-n} & i > n \end{cases} [/dtex]
zadovoljava trazene uvjete.
|
|
[Vrh] |
|
kikota Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 16:52 sub, 7. 4. 2012 Naslov: |
|
|
[tex]A(x_1,x_2,x_3)=(x_1+2x_2,x_2-x_3,x_3)[/tex]
[tex]A(1,0,0)=(1,0,0)[/tex]
[tex]A(0,1,0)=(2,1,0)[/tex]
[tex]A(0,0,1)=(0,-1,1)[/tex]
[tex][A]_e^e=\begin{bmatrix}
1 & 2 &0\\
0 & 1 & -1\\
0 & 0 & 1
\end{bmatrix}[/tex]
Neka je ona tamo zadana nekanonska baza [tex]e'[/tex].
Tada je [tex]A(e')=I(e',e)A(e)I(e,e')=I(e,e')^{-1}A(e)I(e,e')[/tex], gdje je
[tex]I(e,e')=\begin{bmatrix}
1 & 1 & 1\\
1 & 1 & -1\\
0 & 1 & 0
\end{bmatrix}[/tex].
Invertirati i množiti ćeš ipak morati sama :P
[tex]A(x_1,x_2,x_3)=(x_1+2x_2,x_2-x_3,x_3)[/tex]
[tex]A(1,0,0)=(1,0,0)[/tex]
[tex]A(0,1,0)=(2,1,0)[/tex]
[tex]A(0,0,1)=(0,-1,1)[/tex]
[tex][A]_e^e=\begin{bmatrix}
1 & 2 &0\\
0 & 1 & -1\\
0 & 0 & 1
\end{bmatrix}[/tex]
Neka je ona tamo zadana nekanonska baza [tex]e'[/tex].
Tada je [tex]A(e')=I(e',e)A(e)I(e,e')=I(e,e')^{-1}A(e)I(e,e')[/tex], gdje je
[tex]I(e,e')=\begin{bmatrix}
1 & 1 & 1\\
1 & 1 & -1\\
0 & 1 & 0
\end{bmatrix}[/tex].
Invertirati i množiti ćeš ipak morati sama
|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
simon11 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 21:56 ned, 8. 4. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="simon11"][quote="Zenon"]Prvi i drugi valjaju, četvrti još provjeri, a peti nisi ni raspisao :D[/quote]
jesam sada iako ne znam zasto latex ne zeli prihvatiti na prvom mjestu kod determinante [tex] -1-\lambda [/tex][/quote]
Sada više ne mogu provjeriti jer je upravo kolega odnio kući moja rješenja, ali ti u svakom slučaju svojstveni polinom ne valja zato što je vodeći koeficijent svojstvenog polinoma [tex](-1)^n[/tex], gdje je [tex]n[/tex] red matrice, u ovom slučaju [tex]n=3[/tex].
Pogledaj moj kod:
[dtex]\left|\begin{array}{ccc} -1-\lambda & 2 & 2\\2 & 2-\lambda & 2\\-3 & -6 & -6-\lambda\end{array}\right|[/dtex]
EDIT:
I bolje ti je pisati, umjesto [tex]V_A(0)=\left\{s\cdot \left(\begin{bmatrix} 0\\-1\\1 \end{bmatrix}\right);s \in\mathbb R\right\} [/tex]:
[dtex]V_A(0)=\left[\left\{\begin{bmatrix} 0\\-1\\1 \end{bmatrix}\right\}\right],[/dtex] gdje vanjska uglata zagrada označava linearnu ljusku.
simon11 (napisa): | Zenon (napisa): | Prvi i drugi valjaju, četvrti još provjeri, a peti nisi ni raspisao |
jesam sada iako ne znam zasto latex ne zeli prihvatiti na prvom mjestu kod determinante [tex] -1-\lambda [/tex] |
Sada više ne mogu provjeriti jer je upravo kolega odnio kući moja rješenja, ali ti u svakom slučaju svojstveni polinom ne valja zato što je vodeći koeficijent svojstvenog polinoma [tex](-1)^n[/tex], gdje je [tex]n[/tex] red matrice, u ovom slučaju [tex]n=3[/tex].
Pogledaj moj kod:
[dtex]\left|\begin{array}{ccc} -1-\lambda & 2 & 2\\2 & 2-\lambda & 2\\-3 & -6 & -6-\lambda\end{array}\right|[/dtex]
EDIT:
I bolje ti je pisati, umjesto [tex]V_A(0)=\left\{s\cdot \left(\begin{bmatrix} 0\\-1\\1 \end{bmatrix}\right);s \in\mathbb R\right\} [/tex]:
[dtex]V_A(0)=\left[\left\{\begin{bmatrix} 0\\-1\\1 \end{bmatrix}\right\}\right],[/dtex] gdje vanjska uglata zagrada označava linearnu ljusku.
|
|
[Vrh] |
|
|