Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
gflegar Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
student_92 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 10:43 pet, 30. 3. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Zenon"]Pa naravno da raspolavlja ako su jednako udaljene. Što, označim sjecište pravca i dužine s [tex]P[/tex], [tex]|AP|=|PB|[/tex] ( iz teksta zadatka )[/quote]
To ne slijedi iz teksta zadatka. Iz teksta zadatka slijedi da je |AA'|=|BB'|, gdje su A', B' ortogonalne projekcije od A,B na pravac p, redom. Ono što trebaš dokazati je |AP|=|BP|.
Jednakost |AP|=|BP| vrijedi odmah samo ako je pravac na kojem leži dužina AB okomit s pravcem p, ali općenito ta dužina može biti pod bilo kojim kutem s p (osim 0 i 180 stupjneva).
Zenon (napisa): | Pa naravno da raspolavlja ako su jednako udaljene. Što, označim sjecište pravca i dužine s [tex]P[/tex], [tex]|AP|=|PB|[/tex] ( iz teksta zadatka ) |
To ne slijedi iz teksta zadatka. Iz teksta zadatka slijedi da je |AA'|=|BB'|, gdje su A', B' ortogonalne projekcije od A,B na pravac p, redom. Ono što trebaš dokazati je |AP|=|BP|.
Jednakost |AP|=|BP| vrijedi odmah samo ako je pravac na kojem leži dužina AB okomit s pravcem p, ali općenito ta dužina može biti pod bilo kojim kutem s p (osim 0 i 180 stupjneva).
_________________ The Dude Abides
Zadnja promjena: goranm; 10:48 pet, 30. 3. 2012; ukupno mijenjano 3 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 11:16 pet, 30. 3. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][quote="Zenon"]Pa naravno da raspolavlja ako su jednako udaljene. Što, označim sjecište pravca i dužine s [tex]P[/tex], [tex]|AP|=|PB|[/tex] ( iz teksta zadatka )[/quote]
To ne slijedi iz teksta zadatka. Iz teksta zadatka slijedi da je |AA'|=|BB'|, gdje su A', B' ortogonalne projekcije od A,B na pravac p, redom. Ono što trebaš dokazati je |AP|=|BP|.[/quote]
Da, da, da, da. Sad vidim, kada sam si nacrtao tako da dužina i pravac NISU pod pravim kutem :P
:tup:
:thankyou:
[size=9][color=#999999]Added after 30 minutes:[/color][/size]
Na visini [tex]\overline{CD}[/tex] na osnovicu [tex]\overline{AB}[/tex] jednakokračnog trokuta [tex]ABC[/tex] odabrana je točka [tex]E[/tex]. Dokaži da je trokut [tex]ABE[/tex] jednakokračan.
Valja li ovako?
[tex]\overline{DE}[/tex] zajednička
[tex]\angle ADE=\angle BDE = 90^{\circ}[/tex]
[tex]|AD|=|DB|[/tex] (visina na osnovicu jednakokračnog trokuta ju raspolavlja ),
pa po [tex]S-K-S[/tex] su sukladni i to je to.
Uvijek me patila ova geometrija jer ne znam što smijem koristiti, a što ne. :P
EDIT: I kako da napišem ovo [tex]S-K-S[/tex] s manjim razmacima. Probao sam S\!-\!K\!-\!S i neće :P
goranm (napisa): | Zenon (napisa): | Pa naravno da raspolavlja ako su jednako udaljene. Što, označim sjecište pravca i dužine s [tex]P[/tex], [tex]|AP|=|PB|[/tex] ( iz teksta zadatka ) |
To ne slijedi iz teksta zadatka. Iz teksta zadatka slijedi da je |AA'|=|BB'|, gdje su A', B' ortogonalne projekcije od A,B na pravac p, redom. Ono što trebaš dokazati je |AP|=|BP|. |
Da, da, da, da. Sad vidim, kada sam si nacrtao tako da dužina i pravac NISU pod pravim kutem
Added after 30 minutes:
Na visini [tex]\overline{CD}[/tex] na osnovicu [tex]\overline{AB}[/tex] jednakokračnog trokuta [tex]ABC[/tex] odabrana je točka [tex]E[/tex]. Dokaži da je trokut [tex]ABE[/tex] jednakokračan.
Valja li ovako?
[tex]\overline{DE}[/tex] zajednička
[tex]\angle ADE=\angle BDE = 90^{\circ}[/tex]
[tex]|AD|=|DB|[/tex] (visina na osnovicu jednakokračnog trokuta ju raspolavlja ),
pa po [tex]S-K-S[/tex] su sukladni i to je to.
Uvijek me patila ova geometrija jer ne znam što smijem koristiti, a što ne.
EDIT: I kako da napišem ovo [tex]S-K-S[/tex] s manjim razmacima. Probao sam S\!-\!K\!-\!S i neće
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja
Spol:
|
Postano: 19:52 pet, 30. 3. 2012 Naslov: |
|
|
Probaj ovako: S\,-\,K\,-\,S -> [tex]S\,-\,K\,-\,S[/tex]. Hm...ne vidim neku razliku... A ionako si ti htio da bude [i]negativan[/i] razmak. :/
Probaj ovako: S\,-\,K\,-\,S → [tex]S\,-\,K\,-\,S[/tex]. Hm...ne vidim neku razliku... A ionako si ti htio da bude negativan razmak.
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:54 pet, 30. 3. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Zenon"]Pa i ne baš, to nije odgovor koji sam tražio :lol:[/quote]
Pa, ne vidim zašto bi ti to uopće u (la)texu htio pisati na forumu; sebi kompliciraš život, a meni produljuješ vrijeme procesiranja stranice za stotinku ili dvije :P
Kako bi na forumu skratio razmake, ne znam; u bilo kojem tex-editoru bi pisao S-K-S izvan math-moda ili $S$-$K$-$S$ (to funkcionira i na forumu, [tex]S[/tex]-[tex]K[/tex]-[tex]S[/tex], ako baš voliš komplicirati), samo što je nepisano (a možda je negdje i zapisano) pravilo da u math-mode, tj. italic, idu varijable, simboli za matematičke objekte i slično, ali ne i imena teorema i nazivi matematičkih objekata.
Npr. piše se CW-kompleks [tex]X[/tex], ali ne i [tex]CW[/tex]-kompleks [tex]X[/tex] ili [tex]CW[/tex]-kompleks X (nije bitno što je CW-kompleks, samo se nisam uspio sjetiti nekog pristupačnijeg primjera).
Zenon (napisa): | Pa i ne baš, to nije odgovor koji sam tražio |
Pa, ne vidim zašto bi ti to uopće u (la)texu htio pisati na forumu; sebi kompliciraš život, a meni produljuješ vrijeme procesiranja stranice za stotinku ili dvije
Kako bi na forumu skratio razmake, ne znam; u bilo kojem tex-editoru bi pisao S-K-S izvan math-moda ili $S$-$K$-$S$ (to funkcionira i na forumu, [tex]S[/tex]-[tex]K[/tex]-[tex]S[/tex], ako baš voliš komplicirati), samo što je nepisano (a možda je negdje i zapisano) pravilo da u math-mode, tj. italic, idu varijable, simboli za matematičke objekte i slično, ali ne i imena teorema i nazivi matematičkih objekata.
Npr. piše se CW-kompleks [tex]X[/tex], ali ne i [tex]CW[/tex]-kompleks [tex]X[/tex] ili [tex]CW[/tex]-kompleks X (nije bitno što je CW-kompleks, samo se nisam uspio sjetiti nekog pristupačnijeg primjera).
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 23:29 pet, 30. 3. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][quote="Zenon"]Pa i ne baš, to nije odgovor koji sam tražio :lol:[/quote]
Pa, ne vidim zašto bi ti to uopće u (la)texu htio pisati na forumu; sebi kompliciraš život, a meni produljuješ vrijeme procesiranja stranice za stotinku ili dvije :P
Npr. piše se CW-kompleks [tex]X[/tex], ali ne i [tex]CW[/tex]-kompleks [tex]X[/tex] ili [tex]CW[/tex]-kompleks X (nije bitno što je CW-kompleks, samo se nisam uspio sjetiti nekog pristupačnijeg primjera).[/quote]
Ok, puno hvala. Nema veze, već sam se negdje susreo s pojmom CW-kompleks, ma da ne znam što znači :P
goranm (napisa): | Zenon (napisa): | Pa i ne baš, to nije odgovor koji sam tražio |
Pa, ne vidim zašto bi ti to uopće u (la)texu htio pisati na forumu; sebi kompliciraš život, a meni produljuješ vrijeme procesiranja stranice za stotinku ili dvije
Npr. piše se CW-kompleks [tex]X[/tex], ali ne i [tex]CW[/tex]-kompleks [tex]X[/tex] ili [tex]CW[/tex]-kompleks X (nije bitno što je CW-kompleks, samo se nisam uspio sjetiti nekog pristupačnijeg primjera). |
Ok, puno hvala. Nema veze, već sam se negdje susreo s pojmom CW-kompleks, ma da ne znam što znači
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:12 sub, 31. 3. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Zenon"]Smijem li ja koristiti [tex]|BN|=|DM|[/tex] ili to tek moram dokazati? Mislim, očito je, pogotovo zbog simetrije paralelograma.[/quote]
Pravilo desne ruke je da ako nisi siguran, onda dokaži. Simetrija paralelograma može značiti puno stvari od kojih neke nisu dobar argument da je |BN|=|DM|.
Jedino što je očito je |AD|=|BC|, jer to slijedi iz definicije paralelograma, a ipak bi se trebao uz rečenicu, dvije pozvati na neka svojstva paralelograma da bi pokazao da su trokuti ADM i BNC sukladni - i tek onda je očito da je |BN|=|DM|.
To je barem moja interpretacija "očitosti", možda vaš asistent ili profesor nije toliki geometry nazi. :)
Zenon (napisa): | Smijem li ja koristiti [tex]|BN|=|DM|[/tex] ili to tek moram dokazati? Mislim, očito je, pogotovo zbog simetrije paralelograma. |
Pravilo desne ruke je da ako nisi siguran, onda dokaži. Simetrija paralelograma može značiti puno stvari od kojih neke nisu dobar argument da je |BN|=|DM|.
Jedino što je očito je |AD|=|BC|, jer to slijedi iz definicije paralelograma, a ipak bi se trebao uz rečenicu, dvije pozvati na neka svojstva paralelograma da bi pokazao da su trokuti ADM i BNC sukladni - i tek onda je očito da je |BN|=|DM|.
To je barem moja interpretacija "očitosti", možda vaš asistent ili profesor nije toliki geometry nazi.
|
|
[Vrh] |
|
satja Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
i @ p Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
gflegar Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
matkec Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 20:41 pon, 16. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Pozdrav!
Moje rješenje je opet "prejednostavno", pa mi tu nešto smrdi :lol:
Ako je [tex]t_a[/tex] duljina težišnice trokuta [tex]\Delta ABC[/tex], dokaži da onda vrijedi [tex]t_a<\frac 12 (b+c)[/tex].
I što, nacrtao sam trokut, spojio točku A s točkom N koja predstavlja polovište dužine [tex]\overline{BC}[/tex], s M označio polovište dužine [tex]\overline{AM}[/tex] i promatrao trokut [tex]\Delta AMN[/tex]. [tex]\overline{MN}[/tex] je očito srednjica trokuta.
Nejednakost trokuta: [tex]t_a<\overline{AM}+\overline{MN}=\frac 12\overline{AC}+\frac 12\overline{MN}=\frac 12(b+c)[/tex].
Je l' to to? xD
Unaprijed hvala! :thankyou:
Pozdrav!
Moje rješenje je opet "prejednostavno", pa mi tu nešto smrdi
Ako je [tex]t_a[/tex] duljina težišnice trokuta [tex]\Delta ABC[/tex], dokaži da onda vrijedi [tex]t_a<\frac 12 (b+c)[/tex].
I što, nacrtao sam trokut, spojio točku A s točkom N koja predstavlja polovište dužine [tex]\overline{BC}[/tex], s M označio polovište dužine [tex]\overline{AM}[/tex] i promatrao trokut [tex]\Delta AMN[/tex]. [tex]\overline{MN}[/tex] je očito srednjica trokuta.
Nejednakost trokuta: [tex]t_a<\overline{AM}+\overline{MN}=\frac 12\overline{AC}+\frac 12\overline{MN}=\frac 12(b+c)[/tex].
Je l' to to? xD
Unaprijed hvala!
|
|
[Vrh] |
|
i @ p Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|