Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
satja Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ceps Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
satja Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 10:37 uto, 17. 4. 2012 Naslov: Re: teorijsko pitanje |
|
|
[quote="satja"]Imamo dvije konačne grupe s istim brojem članova. Za svaki član iz obje grupe izračunamo njegov red. Ako se redovi iz prve grupe podudaraju s redovima iz druge grupe, jesu li grupe nužno izomorfne?[/quote]
Ako se ne varam, onda ukoliko su to dvije konačne Abelove grupe, onda zbog strukturnog teorema o konačno generiranim Abelovim grupama tvrdnja vrijedi.
Inače, ne!
Nisam se sam domislio primjeru, pa ću staviti [url=http://mathoverflow.net/questions/31249/order-information-enough-to-guarantee-1-isomorphism]referencu[/url] :)
Uglavnom ako sa [latex]Q=\{1,\pm i, \pm j, \pm k\}[/latex] označimo grupu kvaterniona onda [latex]Q\times\mathbb{Z}_2[/latex] i grupa [latex]\mathbb{Z}_4\times\mathbb{Z}_4[/latex] imaju istu statistiku redova elemenata iako nisu izomorfne (jedna je Abelova, a druga nije).
Preduhitren sam :'(
satja (napisa): | Imamo dvije konačne grupe s istim brojem članova. Za svaki član iz obje grupe izračunamo njegov red. Ako se redovi iz prve grupe podudaraju s redovima iz druge grupe, jesu li grupe nužno izomorfne? |
Ako se ne varam, onda ukoliko su to dvije konačne Abelove grupe, onda zbog strukturnog teorema o konačno generiranim Abelovim grupama tvrdnja vrijedi.
Inače, ne!
Nisam se sam domislio primjeru, pa ću staviti referencu
Uglavnom ako sa označimo grupu kvaterniona onda i grupa imaju istu statistiku redova elemenata iako nisu izomorfne (jedna je Abelova, a druga nije).
Preduhitren sam :'(
_________________ Jedan je smjer očit, a drugi je trivijalan.
|
|
[Vrh] |
|
|