Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

DZ-EM2
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 4

PostPostano: 21:14 pon, 9. 4. 2012    Naslov: DZ-EM2 Citirajte i odgovorite

Moze mi neko pomoci i dati neki pocetni hint za 2. i 3. zadatak? U prvoj zadaci koja je dosla. Hvala!
Moze mi neko pomoci i dati neki pocetni hint za 2. i 3. zadatak? U prvoj zadaci koja je dosla. Hvala!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
student_92
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 16 - 6

PostPostano: 13:17 sri, 11. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo ja ti mogu pomoći oko 2. zadatka. Ali meni bi dobro došla pomoć[b][i] oko 4. i 5.[/i][/b] :)

Vjerojatno postoji elegantnije rješenje, ali ni ovo nije krivo. Za početak vrlo precizno skiciraj da bi mogla pratiti oznake. Pogledaj trokute ABB1 i CBC1. Oni su slični pa su im odgovarajući kutovi jednaki, tj. BAB1 = C1CB, AB1B = CBC1 i B1BA = BC1C. Kako je četverokut ABCD paralelogram, to vrijedi za kutove DAB = BCD i ABC = CDA. Također slijedi |AB| = a = |CD|, |BC|= b = |AD|.

Sada se lako vidi da su trokuti DAB1 i C1CD sukladni po S-K-S teoremu o sukladnosti.
Tada je |C1D| = |DB1|.
Preostaje još dokazati da su kutovi C1DB1 i BAB1 jednaki. Tu opet ima raspisivanja, a do toga možeš doći ako kreneš od položaja kuta C1DB1 unutar paralelograma. Kada to dokažeš, onda ćeš dobiti da prema K-S-K teoremu o sličnosti slijedi tvrdnja.
Evo ja ti mogu pomoći oko 2. zadatka. Ali meni bi dobro došla pomoć oko 4. i 5. Smile

Vjerojatno postoji elegantnije rješenje, ali ni ovo nije krivo. Za početak vrlo precizno skiciraj da bi mogla pratiti oznake. Pogledaj trokute ABB1 i CBC1. Oni su slični pa su im odgovarajući kutovi jednaki, tj. BAB1 = C1CB, AB1B = CBC1 i B1BA = BC1C. Kako je četverokut ABCD paralelogram, to vrijedi za kutove DAB = BCD i ABC = CDA. Također slijedi |AB| = a = |CD|, |BC|= b = |AD|.

Sada se lako vidi da su trokuti DAB1 i C1CD sukladni po S-K-S teoremu o sukladnosti.
Tada je |C1D| = |DB1|.
Preostaje još dokazati da su kutovi C1DB1 i BAB1 jednaki. Tu opet ima raspisivanja, a do toga možeš doći ako kreneš od položaja kuta C1DB1 unutar paralelograma. Kada to dokažeš, onda ćeš dobiti da prema K-S-K teoremu o sličnosti slijedi tvrdnja.

[Vrh]
matkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 36 - 2

PostPostano: 12:31 čet, 12. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hint za 3. zadatak:
Spusti ortogonalne projekcije iz P na pravce OA i OB, pa gledaj pravokutne trokute koje dobiješ. Ne zaboravi da je [latex]\angle ABO =45^o[/latex].

Hint za 4. zadatak:
Samo raspiši sve jednake kutove koje imaš (imaš tri tetivna četverokuta). Bojice će pomoći. :) Dovoljno ti je za pokazati da je [latex]\angle MSB = \angle DSN[/latex].

Hint za 5. zadatak:
Dokaži da je S upravo središte upisane kružnice tom novom četverokutu (tako što ćeš dokazati da leži na svim simetralama kutova). Ne zaboravi iskoristiti čari koje ti pružaju 5 tetivnih četverokuta na slici.
Hint za 3. zadatak:
Spusti ortogonalne projekcije iz P na pravce OA i OB, pa gledaj pravokutne trokute koje dobiješ. Ne zaboravi da je .

Hint za 4. zadatak:
Samo raspiši sve jednake kutove koje imaš (imaš tri tetivna četverokuta). Bojice će pomoći. Smile Dovoljno ti je za pokazati da je .

Hint za 5. zadatak:
Dokaži da je S upravo središte upisane kružnice tom novom četverokutu (tako što ćeš dokazati da leži na svim simetralama kutova). Ne zaboravi iskoristiti čari koje ti pružaju 5 tetivnih četverokuta na slici.

Zadnja promjena: matkec; 9:38 čet, 19. 4. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 16:54 pon, 16. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala!
matkec, ako mozes samo raspisati cetvrti jer ne razumijem kakve veze imaju kutovi sa tim da su tocke kolinearne. Ja sam mislila da se to moze preko vektora. Hvala!
Hvala!
matkec, ako mozes samo raspisati cetvrti jer ne razumijem kakve veze imaju kutovi sa tim da su tocke kolinearne. Ja sam mislila da se to moze preko vektora. Hvala!

[Vrh]
matkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 36 - 2

PostPostano: 17:23 pon, 16. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema problema.
Strategija ti je da kreneš od tog kuta, raspisuješ kojima je taj kut jednak i "približavaš" se točki N.

(Također, ako se na jednom dijelu zbuniš, i vidiš da ja spominjem nekih 180 stupnjeva koji će ti se činiti čudnima, to je zbog toga što vjerovatno imamo drugačije skice. Kod mene N leži na stranici CD, a točka M na produžetku pravca CB preko točke B.)

Dakle:
MSB
=MAB (zbog tetivnog MBSA, tetiva MB)
=MAS-BAS
=(180-MBS)-BAC (tetivni MBSA, zbroj nasuprotnih je 180)
=CBS-BAC
=CBD-BAC=
=CAD-BDC (tetivni ABCD, tetive CD i BC)

Nismo došli skroz do točke N, ali ako kreneš sad od kuta NSD sa sličan način kao ovdje, doći ćeš do iste zadnje linije.

Tako ćeš pokazati da je kut MSB = kut NSD. Razlog zašto ti se to "sviđa" je sljedeći:
Ti znaš da su točke B, S, D kolinearne. Zato ako vrijedi ova jednakost gore, tada će i točke M, S, N biti kolinearne. Formalno:
B, S, D kolinearne => kut BSD=180 => kut DSN + kut NSB = 180 => kut DSN + kut NSM - kut BSM = 180 => kut NSM = 180 => N, S, M kolinearne
Nema problema.
Strategija ti je da kreneš od tog kuta, raspisuješ kojima je taj kut jednak i "približavaš" se točki N.

(Također, ako se na jednom dijelu zbuniš, i vidiš da ja spominjem nekih 180 stupnjeva koji će ti se činiti čudnima, to je zbog toga što vjerovatno imamo drugačije skice. Kod mene N leži na stranici CD, a točka M na produžetku pravca CB preko točke B.)

Dakle:
MSB
=MAB (zbog tetivnog MBSA, tetiva MB)
=MAS-BAS
=(180-MBS)-BAC (tetivni MBSA, zbroj nasuprotnih je 180)
=CBS-BAC
=CBD-BAC=
=CAD-BDC (tetivni ABCD, tetive CD i BC)

Nismo došli skroz do točke N, ali ako kreneš sad od kuta NSD sa sličan način kao ovdje, doći ćeš do iste zadnje linije.

Tako ćeš pokazati da je kut MSB = kut NSD. Razlog zašto ti se to "sviđa" je sljedeći:
Ti znaš da su točke B, S, D kolinearne. Zato ako vrijedi ova jednakost gore, tada će i točke M, S, N biti kolinearne. Formalno:
B, S, D kolinearne => kut BSD=180 => kut DSN + kut NSB = 180 => kut DSN + kut NSM - kut BSM = 180 => kut NSM = 180 => N, S, M kolinearne

[Vrh]
boksi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 0 - 0

PostPostano: 21:26 uto, 17. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako nije problem, može li mi 5.zadatak ipak malo pobliže objasniti netko. ne uspijevam ni započeti pošteno unatoč hintu.
i, da, matkec, u hintu za treći zadatak, kut AOB = 90, ne 45 :)
ako nije problem, može li mi 5.zadatak ipak malo pobliže objasniti netko. ne uspijevam ni započeti pošteno unatoč hintu.
i, da, matkec, u hintu za treći zadatak, kut AOB = 90, ne 45 Smile

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
68 = 72 - 4

PostPostano: 21:56 uto, 17. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

U 5. zadatku radis nesto slicno onome u 4. zadatku. Imas puno tetivnih cetverokuta, a to znaci da ima i puno kuteva nad istim lukom :)
Npr. [tex]\angle DAC[/tex] je jednak kutu [tex]\angle DBC[/tex] jer su nad istim lukom [tex]CD[/tex].
I cini mi se da je matkec mislio na kut [tex]\angle OAB[/tex] u onom hintu :)
U 5. zadatku radis nesto slicno onome u 4. zadatku. Imas puno tetivnih cetverokuta, a to znaci da ima i puno kuteva nad istim lukom Smile
Npr. [tex]\angle DAC[/tex] je jednak kutu [tex]\angle DBC[/tex] jer su nad istim lukom [tex]CD[/tex].
I cini mi se da je matkec mislio na kut [tex]\angle OAB[/tex] u onom hintu Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 2:59 sri, 18. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="matkec"]Hint za 3. zadatak:
Spusti ortogonalne projekcije iz P na pravce OA i OB, pa gledaj pravokutne trokute koje dobiješ. Ne zaboravi da je [latex]\angle AOB =45^o[/latex].
[/quote]

Gledam hint, gledam pravokutne trokute i ne vidim ništa xD
Dobijam stalno [tex]|PC|^2+|PD|^2=|AB|^2+x, \ x>0[/tex], a x mi je tu neki žnj broj.
Može li mi, molim vas, netko raspisati prvi korak, dva, samo da vidim u kojem smjeru moram ići.
Unaprijed hvala! :thankyou:
matkec (napisa):
Hint za 3. zadatak:
Spusti ortogonalne projekcije iz P na pravce OA i OB, pa gledaj pravokutne trokute koje dobiješ. Ne zaboravi da je .

Gledam hint, gledam pravokutne trokute i ne vidim ništa xD
Dobijam stalno [tex]|PC|^2+|PD|^2=|AB|^2+x, \ x>0[/tex], a x mi je tu neki žnj broj.
Može li mi, molim vas, netko raspisati prvi korak, dva, samo da vidim u kojem smjeru moram ići.
Unaprijed hvala! Thank you

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
68 = 72 - 4

PostPostano: 12:31 sri, 18. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Primjeti da je [tex]\vert OP \vert = \vert OA \vert = \vert OB \vert[/tex].
Neka je [tex]E[/tex] ortogonalna projekcija iz [tex]P[/tex] na [tex]OA[/tex] i [tex]F[/tex] ortogonalna projekcija na [tex]OB[/tex].
Gledaj trokute [tex]\bigtriangleup DFP[/tex], [tex]\bigtriangleup PEC[/tex] i [tex]\bigtriangleup FPO[/tex] (ili [tex]\bigtriangleup OPE[/tex]).
Neka je [tex]E[/tex] ortogonalna projekcija iz [tex]P[/tex] na [tex]OA[/tex] i [tex]F[/tex] ortogonalna projekcija na [tex]OB[/tex].
Gledaj trokute [tex]\bigtriangleup DFP[/tex], [tex]\bigtriangleup PEC[/tex] i [tex]\bigtriangleup FPO[/tex] (ili [tex]\bigtriangleup OPE[/tex]).
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 14:45 sri, 18. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"]Primjeti da je [tex]\vert OP \vert = \vert OA \vert = \vert OB \vert[/tex].
[/quote]

Hvala, točno to mi je trebalo :D
gflegar (napisa):

Hvala, točno to mi je trebalo Very Happy

[Vrh]
5_ra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:58 sri, 18. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/em/EM2/kolokviji/kol2009/0910em2kol1_2.pdf

jel netko rijesio 4. iz zadnje grupe?
kad se nacrta ispada da je jednako visini iz C, tj promjeru kruznice al to mi se cini prejednostavno????

stavila sam post u krivu temu :oops:
http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/em/EM2/kolokviji/kol2009/0910em2kol1_2.pdf

jel netko rijesio 4. iz zadnje grupe?
kad se nacrta ispada da je jednako visini iz C, tj promjeru kruznice al to mi se cini prejednostavno????

stavila sam post u krivu temu Embarassed

[Vrh]
aj_ca_volin_te
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 22 - 2

PostPostano: 22:57 sri, 18. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

ajmooo divljaci....tko je matkecu dao [b]posudu[/b] :evil:

ps. ja sam ti samo dao zuti karton na kratke hintove, ali ovakvu podlost kolega nisam ocekiva :x
ajmooo divljaci....tko je matkecu dao posudu Evil or Very Mad

ps. ja sam ti samo dao zuti karton na kratke hintove, ali ovakvu podlost kolega nisam ocekiva Mad

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 0:07 čet, 19. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="matkec"]Hint za 4. zadatak:
Samo raspiši sve jednake kutove koje imaš (imaš tri tetivna četverokuta). Bojice će pomoći. :) Dovoljno ti je za pokazati da je [latex]\angle MSB = \angle DSN[/latex][/quote]
Je li dovoljno pokazati da su kutevi [tex]MSA[/tex] i [tex]NSA[/tex] suplementarni?
matkec (napisa):
Hint za 4. zadatak:
Samo raspiši sve jednake kutove koje imaš (imaš tri tetivna četverokuta). Bojice će pomoći. Smile Dovoljno ti je za pokazati da je

Je li dovoljno pokazati da su kutevi [tex]MSA[/tex] i [tex]NSA[/tex] suplementarni?

[Vrh]
matkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 36 - 2

PostPostano: 9:36 čet, 19. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

@gflegar: Da, na to sam mislio, ispravljam.

@aj_ca_volin_te: Hvala lijepa što me branite, kolega... :P

@Zenon: Ako ti je tako draže i ako si uspio to dokazati (a mislim da nije teško), možeš i tako rješiti zadatak.
@gflegar: Da, na to sam mislio, ispravljam.

@aj_ca_volin_te: Hvala lijepa što me branite, kolega... Razz

@Zenon: Ako ti je tako draže i ako si uspio to dokazati (a mislim da nije teško), možeš i tako rješiti zadatak.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum