Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
malalodacha Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Shaman Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
kikzmyster Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:38 sri, 12. 9. 2012 Naslov: |
|
|
S jedne strane, [tex] A \cap (B \bigtriangleup C) = A \cap ((B \setminus C) \cup (C \setminus B)) = (A \cap (B \setminus C)) \cup (A \cap (C \setminus B)) = (A \cap B \cap C^c) \cup (A \cap C \cap B^c) = (A\cap B)\setminus C \ \cup \ (A\cap C)\setminus B [/tex].
S druge strane, [tex] (A \cap B) \bigtriangleup (A\cap C) = ((A \cap B)\setminus(A \cap C)) \cup ((A\cap C) \setminus (A \cap B)) [/tex].
Sad pokazimo jedan pomocni rezultat iz kojeg ce odmah slijediti jednakost gornjih izraza.
Ako je [tex]X \subseteq Y [/tex], onda je [tex]X \setminus (Y \cap Z ) = X \setminus Z[/tex]. Naime, [tex] a \in X \setminus (Y\cap Z) \Leftrightarrow a \in X \cap {(Y\cap Z)}^c \Leftrightarrow a \in X \cap (Y^c \cup Z^c) \Leftrightarrow a \in (X \cap Y^c) \cup (X\cap Z^c) \Leftrightarrow a \in X \cap Z^c = X \setminus Z [/tex]. Zadnja ekvivalencija vrijedi jer je [tex]X \cap Y^c = \emptyset [/tex].
Sad ovo primijenimo na [tex]((A \cap B)\setminus(A \cap C)) \cup ((A\cap C) \setminus (A \cap B)) [/tex] znajuci da je [tex] A\cap B \subseteq A [/tex] i [tex] A\cap C \subseteq A[/tex], i slijedi [tex]((A \cap B)\setminus(A \cap C)) \cup ((A\cap C) \setminus (A \cap B)) =(A\cap B)\setminus C \ \cup \ (A\cap C)\setminus B[/tex]
S jedne strane, [tex] A \cap (B \bigtriangleup C) = A \cap ((B \setminus C) \cup (C \setminus B)) = (A \cap (B \setminus C)) \cup (A \cap (C \setminus B)) = (A \cap B \cap C^c) \cup (A \cap C \cap B^c) = (A\cap B)\setminus C \ \cup \ (A\cap C)\setminus B [/tex].
S druge strane, [tex] (A \cap B) \bigtriangleup (A\cap C) = ((A \cap B)\setminus(A \cap C)) \cup ((A\cap C) \setminus (A \cap B)) [/tex].
Sad pokazimo jedan pomocni rezultat iz kojeg ce odmah slijediti jednakost gornjih izraza.
Ako je [tex]X \subseteq Y [/tex], onda je [tex]X \setminus (Y \cap Z ) = X \setminus Z[/tex]. Naime, [tex] a \in X \setminus (Y\cap Z) \Leftrightarrow a \in X \cap {(Y\cap Z)}^c \Leftrightarrow a \in X \cap (Y^c \cup Z^c) \Leftrightarrow a \in (X \cap Y^c) \cup (X\cap Z^c) \Leftrightarrow a \in X \cap Z^c = X \setminus Z [/tex]. Zadnja ekvivalencija vrijedi jer je [tex]X \cap Y^c = \emptyset [/tex].
Sad ovo primijenimo na [tex]((A \cap B)\setminus(A \cap C)) \cup ((A\cap C) \setminus (A \cap B)) [/tex] znajuci da je [tex] A\cap B \subseteq A [/tex] i [tex] A\cap C \subseteq A[/tex], i slijedi [tex]((A \cap B)\setminus(A \cap C)) \cup ((A\cap C) \setminus (A \cap B)) =(A\cap B)\setminus C \ \cup \ (A\cap C)\setminus B[/tex]
|
|
[Vrh] |
|
malalodacha Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
grizly Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:33 pet, 28. 9. 2012 Naslov: |
|
|
Prvi gledaj ovako: zamisli da su tanjurići već postavljeni u nekom redosljedu (recimo da su plave, žute i crvene boje pa stoje na način PPŽŽCC) pa na njih nekako stavljaš šalice. Sada je broj svih mogućih postavljanja broj permutacija multiskupa {P^2, Ž^2, C^2} odnosno 6!/(2!*2!*2!)=90 (nadam se da znaš te formule iz diskretne).
E sad, možda ima neko pametnije rješenje za drugi, ali ja razmišljam ovako: da ti prvi put padne zbroj 5 vjerojatnost je 4/36. ako imaš n+1 bacanja onda vjerojatnost da ti se dogodi da u n+1-vom dobiješ zbroj 5 je (26/36)^n*(4/36) (26/36 je vjerojatnost da ne dobiješ zbroj ni 5 ni 7, pa tako n puta, a 4/36 je vjerojatnost da na kraju dobiješ 5). Kako ti je za svaki n ovaj događaj dobar i za različite n-ove su oni disjunktni, onda samo sumiraš po svim n-ovima od 0 do beskonačno (dobiješ najobičniji geometrijski red) pa ti na kraju ispadne 2/5. valjda sam dobro izračunala :)
Prvi gledaj ovako: zamisli da su tanjurići već postavljeni u nekom redosljedu (recimo da su plave, žute i crvene boje pa stoje na način PPŽŽCC) pa na njih nekako stavljaš šalice. Sada je broj svih mogućih postavljanja broj permutacija multiskupa {P^2, Ž^2, C^2} odnosno 6!/(2!*2!*2!)=90 (nadam se da znaš te formule iz diskretne).
E sad, možda ima neko pametnije rješenje za drugi, ali ja razmišljam ovako: da ti prvi put padne zbroj 5 vjerojatnost je 4/36. ako imaš n+1 bacanja onda vjerojatnost da ti se dogodi da u n+1-vom dobiješ zbroj 5 je (26/36)^n*(4/36) (26/36 je vjerojatnost da ne dobiješ zbroj ni 5 ni 7, pa tako n puta, a 4/36 je vjerojatnost da na kraju dobiješ 5). Kako ti je za svaki n ovaj događaj dobar i za različite n-ove su oni disjunktni, onda samo sumiraš po svim n-ovima od 0 do beskonačno (dobiješ najobičniji geometrijski red) pa ti na kraju ispadne 2/5. valjda sam dobro izračunala
_________________ Nit' sam normalna nit' se s takvima družim
|
|
[Vrh] |
|
malalodacha Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
grizly Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:33 sub, 29. 9. 2012 Naslov: |
|
|
aha, sorry, ne znam baš koliko se to rano/kasno radi... ali logika ti je ova: ostanimo na istom skupu plavih, žutih i crvenih. Da su svi različiti bilo bi 6! načina da ih permutiraš (valjda ste to radili). E sad, kako su dvije plave, ako njih zamijeniš opet si na istom, pa dijeliš s 2, odnosno 2! (da su 3 njih permutiraš na 3! načina pa bi se time dijelilo), pa još kako su i dvije žute i dvije crvene, onda još dvaput dijeliš s 2. Kad sam se već uvalila, bar da objasnim :D
aha, sorry, ne znam baš koliko se to rano/kasno radi... ali logika ti je ova: ostanimo na istom skupu plavih, žutih i crvenih. Da su svi različiti bilo bi 6! načina da ih permutiraš (valjda ste to radili). E sad, kako su dvije plave, ako njih zamijeniš opet si na istom, pa dijeliš s 2, odnosno 2! (da su 3 njih permutiraš na 3! načina pa bi se time dijelilo), pa još kako su i dvije žute i dvije crvene, onda još dvaput dijeliš s 2. Kad sam se već uvalila, bar da objasnim
_________________ Nit' sam normalna nit' se s takvima družim
|
|
[Vrh] |
|
malalodacha Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
malalodacha Forumaš(ica)
|
Postano: 17:23 sri, 10. 10. 2012 Naslov: |
|
|
2.23 U kutiji se nalazi 4 plave, 5 bijelih i 6 crnih kuglica. Izvlacimo tri kuglice,
jednu po jednu bez vracanja. Promotrimo sljedece dogadaje:
A = {sve tri kuglice su razliˇcitih boja}, B = {prva kuglica je bijela}
C = {prve dvije kuglice su razlicitih boja.}
Izracunajte P(A), P(A|B), P(A|C). Jesu li dogadaji A i B nezavisni?
2.23 U kutiji se nalazi 4 plave, 5 bijelih i 6 crnih kuglica. Izvlacimo tri kuglice,
jednu po jednu bez vracanja. Promotrimo sljedece dogadaje:
A = {sve tri kuglice su razliˇcitih boja}, B = {prva kuglica je bijela}
C = {prve dvije kuglice su razlicitih boja.}
Izracunajte P(A), P(A|B), P(A|C). Jesu li dogadaji A i B nezavisni?
|
|
[Vrh] |
|
kikzmyster Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:46 čet, 11. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Izracunajmo prvo [tex]\mathbb{P}(A)[/tex]. Pogledajmo npr. vjerojatnost da smo izabrali redom plavu, pa bijelu, pa crnu kuglicu. Kako sve skupa ima 15 kuglica, to je vjerojatnost plava-bijela-crna jednaka [tex]\frac{4}{15}\cdot \frac{5}{14}\cdot \frac{6}{13}\cdot [/tex]. Postoji [tex]3![/tex] permutacija tih tri boja, ali uocimo da cemo za svaku permutaciju dobiti ovu gornju vjerojatnost (samo se permutiraju brojnici), pa je [tex]\mathbb{P}(A)=3! \cdot \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{15 \cdot 14 \cdot 13} [/tex]. Uoci da bi istu vjerojatnost dobili da nismo pazili na redoslijed, [tex] \displaystyle \mathbb{P}(A) = \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{{15 \choose 3}}[/tex] (biramo po jednu kuglicu svake boje, a sve skupa mozemo 3 kuglice izabrati na [tex]{15 \choose 3}[/tex] nacina).
Izracunajmo sad [tex]\mathbb{P}(A|B)[/tex]. Znamo da je izvucena bijela kuglica, pa je u kutiji ostalo 14 kuglica. Da bi na kraju imali 3 kuglice razlicitih boja, ili druga kuglica treba biti plava, pa treca crna, ili druga kuglica treba biti crna, pa treca plava. Dakle [tex]\mathbb{P}(A|B) = \frac{4}{14}\cdot \frac{6}{13} + \frac{6}{14} \cdot \frac{4}{13}[/tex].
Sad mozemo odrediti jesu li A i B nezavisni. Naime, A i B su po definiciji nezavisni ako vrijedi [tex]\mathbb{P}(A\cap B) = \mathbb{P}(A) \cdot \mathbb{P}(B)[/tex]. Ali iz toga slijedi (jer je [tex]\mathbb{P}(B) > 0[/tex]) da su A i B nezavisni ako vrijedi [tex]\frac{\mathbb{P}(A\cap B)}{\mathbb{P}(B)} = \mathbb{P}(A) [/tex] odnosno [tex]\mathbb{P}(A|B) = \mathbb{P}(A) [/tex]. Vidimo da to zaista vrijedi, dakle A i B su nezavisni.
Preostaje izracunati [tex]\mathbb{P}(A|C)[/tex].
Imamo [tex]\displaystyle \mathbb{P}(A|C) = \frac{\mathbb{P}(C|A) \cdot \mathbb{P}(A)}{\mathbb{P}(C)} [/tex]. Uocimo da je [tex]\mathbb{P}(C|A) = 1 [/tex]. Dakle samo nam preostaje izracunati vjerojatnost dogadaja C. Kako prve dvije kuglice (da bi bile razlicite boje) mozemo izabrati na sljedece nacine: plava-bijela, plava-crna, bijela-crna, crna-bijela, crna-plava, bijela-plava, dobijemo [tex]\mathbb{P}(C) = \frac{4}{15}\cdot \frac{5}{14} + \frac{4}{15}\cdot \frac{6}{14} + \frac{5}{15}\cdot \frac{6}{14} + \frac{6}{15}\cdot \frac{5}{14} + \frac{6}{15}\cdot \frac{4}{14} + \frac{5}{15}\cdot \frac{4}{14} [/tex].
Izracunajmo prvo [tex]\mathbb{P}(A)[/tex]. Pogledajmo npr. vjerojatnost da smo izabrali redom plavu, pa bijelu, pa crnu kuglicu. Kako sve skupa ima 15 kuglica, to je vjerojatnost plava-bijela-crna jednaka [tex]\frac{4}{15}\cdot \frac{5}{14}\cdot \frac{6}{13}\cdot [/tex]. Postoji [tex]3![/tex] permutacija tih tri boja, ali uocimo da cemo za svaku permutaciju dobiti ovu gornju vjerojatnost (samo se permutiraju brojnici), pa je [tex]\mathbb{P}(A)=3! \cdot \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{15 \cdot 14 \cdot 13} [/tex]. Uoci da bi istu vjerojatnost dobili da nismo pazili na redoslijed, [tex] \displaystyle \mathbb{P}(A) = \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{{15 \choose 3}}[/tex] (biramo po jednu kuglicu svake boje, a sve skupa mozemo 3 kuglice izabrati na [tex]{15 \choose 3}[/tex] nacina).
Izracunajmo sad [tex]\mathbb{P}(A|B)[/tex]. Znamo da je izvucena bijela kuglica, pa je u kutiji ostalo 14 kuglica. Da bi na kraju imali 3 kuglice razlicitih boja, ili druga kuglica treba biti plava, pa treca crna, ili druga kuglica treba biti crna, pa treca plava. Dakle [tex]\mathbb{P}(A|B) = \frac{4}{14}\cdot \frac{6}{13} + \frac{6}{14} \cdot \frac{4}{13}[/tex].
Sad mozemo odrediti jesu li A i B nezavisni. Naime, A i B su po definiciji nezavisni ako vrijedi [tex]\mathbb{P}(A\cap B) = \mathbb{P}(A) \cdot \mathbb{P}(B)[/tex]. Ali iz toga slijedi (jer je [tex]\mathbb{P}(B) > 0[/tex]) da su A i B nezavisni ako vrijedi [tex]\frac{\mathbb{P}(A\cap B)}{\mathbb{P}(B)} = \mathbb{P}(A) [/tex] odnosno [tex]\mathbb{P}(A|B) = \mathbb{P}(A) [/tex]. Vidimo da to zaista vrijedi, dakle A i B su nezavisni.
Preostaje izracunati [tex]\mathbb{P}(A|C)[/tex].
Imamo [tex]\displaystyle \mathbb{P}(A|C) = \frac{\mathbb{P}(C|A) \cdot \mathbb{P}(A)}{\mathbb{P}(C)} [/tex]. Uocimo da je [tex]\mathbb{P}(C|A) = 1 [/tex]. Dakle samo nam preostaje izracunati vjerojatnost dogadaja C. Kako prve dvije kuglice (da bi bile razlicite boje) mozemo izabrati na sljedece nacine: plava-bijela, plava-crna, bijela-crna, crna-bijela, crna-plava, bijela-plava, dobijemo [tex]\mathbb{P}(C) = \frac{4}{15}\cdot \frac{5}{14} + \frac{4}{15}\cdot \frac{6}{14} + \frac{5}{15}\cdot \frac{6}{14} + \frac{6}{15}\cdot \frac{5}{14} + \frac{6}{15}\cdot \frac{4}{14} + \frac{5}{15}\cdot \frac{4}{14} [/tex].
|
|
[Vrh] |
|
pipi Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
pipi Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)
|
Postano: 13:24 uto, 6. 11. 2012 Naslov: |
|
|
hm.. jesi rješio/la taj zad pa samo trebaš provjeru?
ovako ja sam dobila
a) F = {sve unije od {1,4}, {2}, {3,6}, {5}} U {prazan skup}
b) F = {sve unije od {1,3}, {2,6}, {4}, {5}} U {prazan skup}
ovo mi se čini da ne mogu na manje rastaviti, pomoć???
hm.. jesi rješio/la taj zad pa samo trebaš provjeru?
ovako ja sam dobila
ovo mi se čini da ne mogu na manje rastaviti, pomoć???
|
|
[Vrh] |
|
pipi Forumaš(ica)
|
Postano: 15:46 uto, 6. 11. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="pedro"]hm.. jesi rješio/la taj zad pa samo trebaš provjeru?
ovako ja sam dobila
ovo mi se čini da ne mogu na manje rastaviti, pomoć???[/quote]
Tako je i meni ispalo.
pedro (napisa): | hm.. jesi rješio/la taj zad pa samo trebaš provjeru?
ovako ja sam dobila
ovo mi se čini da ne mogu na manje rastaviti, pomoć??? |
Tako je i meni ispalo.
|
|
[Vrh] |
|
|