Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
homoviator Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
Sarma: -
|
Postano: 23:11 ned, 7. 10. 2012 Naslov: Re: blic |
|
|
Probaj za [tex]n=1,2,3,...[/tex] skicirati zadane krivulje u [tex]\mathbb{R}^2[/tex], dakle skiciraj [tex]y=x^2[/tex], [tex]y=\frac{1}{2}x^2[/tex], [tex]y=\frac{1}{3}x^2[/tex], dok ne skužiš kako otprilike izgleda skup [tex]A[/tex], odnosno od kojih točaka se sastoji.
Još uoči da od tebe u zadatku zapravo samo traže skup gomilišta pošto je zatvarač unija samog skupa te skupa gomilišta (teorem s predavanja).
Dodatno, ako je skup gomilišta neprazan, probaj uz pomoć svoje skice konstruirati konvergentni niz koji se traži u zadatku.
Probaj za [tex]n=1,2,3,...[/tex] skicirati zadane krivulje u [tex]\mathbb{R}^2[/tex], dakle skiciraj [tex]y=x^2[/tex], [tex]y=\frac{1}{2}x^2[/tex], [tex]y=\frac{1}{3}x^2[/tex], dok ne skužiš kako otprilike izgleda skup [tex]A[/tex], odnosno od kojih točaka se sastoji.
Još uoči da od tebe u zadatku zapravo samo traže skup gomilišta pošto je zatvarač unija samog skupa te skupa gomilišta (teorem s predavanja).
Dodatno, ako je skup gomilišta neprazan, probaj uz pomoć svoje skice konstruirati konvergentni niz koji se traži u zadatku.
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 14:21 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="frutabella"]Gomiliste je {0} ?[/quote]
Za početak mi govorimo o uređenim parovima, a ne realnim brojevima. Dakle, tvoja tvrdnja bi trebala glasiti: Gomilište je [tex](0,0)[/tex]. I da, to je gomilište, ali to nije jedino gomilište.
frutabella (napisa): | Gomiliste je {0} ? |
Za početak mi govorimo o uređenim parovima, a ne realnim brojevima. Dakle, tvoja tvrdnja bi trebala glasiti: Gomilište je [tex](0,0)[/tex]. I da, to je gomilište, ali to nije jedino gomilište.
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
Postano: 14:29 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Mozes li pomoci kako da nađem ostala gomilista, i koja su? :oops:
Da li mozda svi uređeni parovi (0, i), i=0, ..., n ?
Mozes li pomoci kako da nađem ostala gomilista, i koja su?
Da li mozda svi uređeni parovi (0, i), i=0, ..., n ?
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
Postano: 14:46 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Ne baš (uostalom, što je tu [tex]n[/tex]?). Da si napisala [tex](i,0), i \in \mathbb{N}_0[/tex], da, to bi bila gomilišta. Ali to nisu sva gomilišta. ;)
Probaj skicirati zadane krivulje za nekoliko vrijednosti broja [tex]n[/tex] (već sam spomenuo u prethodnom postu, ali možda nisi primijetila). A ako misliš da ne znaš skicirati dobro, Wolfram Alpha (ili bilo što što crta krivulje u koordinatnoj ravnini) pomaže. :)
Ne baš (uostalom, što je tu [tex]n[/tex]?). Da si napisala [tex](i,0), i \in \mathbb{N}_0[/tex], da, to bi bila gomilišta. Ali to nisu sva gomilišta.
Probaj skicirati zadane krivulje za nekoliko vrijednosti broja [tex]n[/tex] (već sam spomenuo u prethodnom postu, ali možda nisi primijetila). A ako misliš da ne znaš skicirati dobro, Wolfram Alpha (ili bilo što što crta krivulje u koordinatnoj ravnini) pomaže.
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 14:49 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Phoenix"]Ne baš (uostalom, što je tu [tex]n[/tex]?). Da si napisala [tex](i,0), i \in \mathbb{N}_0[/tex], da, to bi bila gomilišta. Ali to nisu sva gomilišta. ;)
Probaj skicirati zadane krivulje za nekoliko vrijednosti broja [tex]n[/tex] (već sam spomenuo u prethodnom postu, ali možda nisi primijetila). A ako misliš da ne znaš skicirati dobro, Wolfram Alpha (ili bilo što što crta krivulje u koordinatnoj ravnini) pomaže. :)[/quote]
Da, zašto bi išlo samo do [tex]n[/tex]. Gomilišta su sigurno sve točke oblika [tex](x,0), \ x\in\mathbb R[/tex].
Phoenix (napisa): | Ne baš (uostalom, što je tu [tex]n[/tex]?). Da si napisala [tex](i,0), i \in \mathbb{N}_0[/tex], da, to bi bila gomilišta. Ali to nisu sva gomilišta.
Probaj skicirati zadane krivulje za nekoliko vrijednosti broja [tex]n[/tex] (već sam spomenuo u prethodnom postu, ali možda nisi primijetila). A ako misliš da ne znaš skicirati dobro, Wolfram Alpha (ili bilo što što crta krivulje u koordinatnoj ravnini) pomaže. |
Da, zašto bi išlo samo do [tex]n[/tex]. Gomilišta su sigurno sve točke oblika [tex](x,0), \ x\in\mathbb R[/tex].
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
Postano: 16:11 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Zenon"][quote="Phoenix"]Ne baš (uostalom, što je tu [tex]n[/tex]?). Da si napisala [tex](i,0), i \in \mathbb{N}_0[/tex], da, to bi bila gomilišta. Ali to nisu sva gomilišta. ;)
Probaj skicirati zadane krivulje za nekoliko vrijednosti broja [tex]n[/tex] (već sam spomenuo u prethodnom postu, ali možda nisi primijetila). A ako misliš da ne znaš skicirati dobro, Wolfram Alpha (ili bilo što što crta krivulje u koordinatnoj ravnini) pomaže. :)[/quote]
Da, zašto bi išlo samo do [tex]n[/tex]. Gomilišta su sigurno sve točke oblika [tex](x,0), \ x\in\mathbb R[/tex].[/quote]
Uf, pogresno sam skicirala... :S :S :S
Da, sad mi je jasno zašto (i, 0), i€R
Hvala vam puno!
[size=9][color=#999999]Added after 53 minutes:[/color][/size]
Ovaj 2. zad na tom blicu, moze li se ovako dokazati (oznaka zatvaraca nek bude |S):
(-->) S zatvoren --> S= |S ---> |S (presjek) |(R^n\S) je podskup od |S a to je jednako S ---- > rub od S je podskup od S
(<--) Uzmem x iz ruba od S ---> x € |S ---> x€ (S unija S') ---->
x€S ili x€S' ---- >
(i ne znam onda kako da zakljucim da je S zatvoren ????? ako sam bila uopce na pravom putu )
2. blic: (sa skupovima Bn)
Da li je sad tu gomiliste B'= (i, 0), i€ R+
Zenon (napisa): | Phoenix (napisa): | Ne baš (uostalom, što je tu [tex]n[/tex]?). Da si napisala [tex](i,0), i \in \mathbb{N}_0[/tex], da, to bi bila gomilišta. Ali to nisu sva gomilišta.
Probaj skicirati zadane krivulje za nekoliko vrijednosti broja [tex]n[/tex] (već sam spomenuo u prethodnom postu, ali možda nisi primijetila). A ako misliš da ne znaš skicirati dobro, Wolfram Alpha (ili bilo što što crta krivulje u koordinatnoj ravnini) pomaže. |
Da, zašto bi išlo samo do [tex]n[/tex]. Gomilišta su sigurno sve točke oblika [tex](x,0), \ x\in\mathbb R[/tex]. |
Uf, pogresno sam skicirala... :S :S :S
Da, sad mi je jasno zašto (i, 0), i€R
Hvala vam puno!
Added after 53 minutes:
Ovaj 2. zad na tom blicu, moze li se ovako dokazati (oznaka zatvaraca nek bude |S):
(→) S zatvoren → S= |S → |S (presjek) |(R^n\S) je podskup od |S a to je jednako S ---- > rub od S je podskup od S
(←) Uzmem x iz ruba od S → x € |S → x€ (S unija S') ---->
x€S ili x€S' ---- >
(i ne znam onda kako da zakljucim da je S zatvoren ????? ako sam bila uopce na pravom putu )
2. blic: (sa skupovima Bn)
Da li je sad tu gomiliste B'= (i, 0), i€ R+
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
Postano: 16:38 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Osim ovog što nisi uspjela dovršiti, ostalo je sve u redu.
Još bih dodao za 2. grupu blica da je u skupu gomilišta (vjerujem da si htjela uključiti [tex](0,0)[/tex] kao gomilište) sadržan i sam skup [tex]A[/tex]. Naime, skup se sastoji od neprekidnih krivulja (točnije, parabola) pa u okolini svake točke skupa sigurno imaš još neke - upravo one s iste krivulje.
No konkretno, ako je [tex](ny^2,y)[/tex] proizvoljna točka krivulje, tada je niz [tex]b_m := (n(y-\frac{1}{m})^2,y-\frac{1}{m})[/tex] niz koji je sadržan u [tex]A[/tex] i konvergiraju prema [tex](ny^2,y)[/tex]. Početna točka je bila proizvoljna, dakle [tex]A \subseteq A'[/tex].
Da bi dokazala da je skup zatvoren, trebala bi ići po definiciji: skup je zatvoren ako je komplement u metričkom prostoru otvoren. No, ti ne znaš koji je to prostor niti koja je metrika zadana, stoga ovo i nije dobar način...
No, teorem kaže da je skup zatvoren akko sadrži sva svoja gomilišta. Stoga uzmi [tex]x \in S'[/tex] i trebaš pokazati da je [tex]x \in S[/tex]. A, naravno, znaš da je [tex]\partial S \subset S[/tex]. Stoga probaj pronaći način na koji ćeš pokazati da je [tex]x \in \partial S[/tex] i slijedit će tvrdnja zadatka.
Osim ovog što nisi uspjela dovršiti, ostalo je sve u redu.
Još bih dodao za 2. grupu blica da je u skupu gomilišta (vjerujem da si htjela uključiti [tex](0,0)[/tex] kao gomilište) sadržan i sam skup [tex]A[/tex]. Naime, skup se sastoji od neprekidnih krivulja (točnije, parabola) pa u okolini svake točke skupa sigurno imaš još neke - upravo one s iste krivulje.
No konkretno, ako je [tex](ny^2,y)[/tex] proizvoljna točka krivulje, tada je niz [tex]b_m := (n(y-\frac{1}{m})^2,y-\frac{1}{m})[/tex] niz koji je sadržan u [tex]A[/tex] i konvergiraju prema [tex](ny^2,y)[/tex]. Početna točka je bila proizvoljna, dakle [tex]A \subseteq A'[/tex].
Da bi dokazala da je skup zatvoren, trebala bi ići po definiciji: skup je zatvoren ako je komplement u metričkom prostoru otvoren. No, ti ne znaš koji je to prostor niti koja je metrika zadana, stoga ovo i nije dobar način...
No, teorem kaže da je skup zatvoren akko sadrži sva svoja gomilišta. Stoga uzmi [tex]x \in S'[/tex] i trebaš pokazati da je [tex]x \in S[/tex]. A, naravno, znaš da je [tex]\partial S \subset S[/tex]. Stoga probaj pronaći način na koji ćeš pokazati da je [tex]x \in \partial S[/tex] i slijedit će tvrdnja zadatka.
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
Postano: 21:09 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Pomijesli su mi se lončići, upravu ste i sa zatvorenoscu i sa cijelim skupom A.
Hajmo ovako sa zatvorenoscu:
Iz ruba skupa S slijedi da je x€ [ |S presjek |(R\S)] sto je podskup od |S, a to sve je podskup od S (zbog: rub podskup od S).
Slijedi, x€ S.
:oops:
Ovo stvarno ne mogu drukcije otpetljati, molim pomoc.
[size=9][color=#999999]Added after 18 minutes:[/color][/size]
2. zadatak sa drugog blica:
--> ako je S otvoren ---> S=IntS ----> IntS (presjek) rubS = prazan,
jer za x€IntS slijedi da postoji r t.d. K(x, r) podskup od S, tj.
K(x,r) (presjek) (X\S) = prazan ----> x nije iz |(X\S) ----> [b]x nije iz ruba od S [/b]---> x nije iz |S ---> a buduci je S podkup od |S ---> [b]x nije iz S[/b]
Kad bi ovo bilo dobro, ja bih zaista bila sretna. :lol:
Pomijesli su mi se lončići, upravu ste i sa zatvorenoscu i sa cijelim skupom A.
Hajmo ovako sa zatvorenoscu:
Iz ruba skupa S slijedi da je x€ [ |S presjek |(R\S)] sto je podskup od |S, a to sve je podskup od S (zbog: rub podskup od S).
Slijedi, x€ S.
Ovo stvarno ne mogu drukcije otpetljati, molim pomoc.
Added after 18 minutes:
2. zadatak sa drugog blica:
→ ako je S otvoren → S=IntS ----> IntS (presjek) rubS = prazan,
jer za x€IntS slijedi da postoji r t.d. K(x, r) podskup od S, tj.
K(x,r) (presjek) (X\S) = prazan ----> x nije iz |(X\S) ----> x nije iz ruba od S → x nije iz |S → a buduci je S podkup od |S → x nije iz S
Kad bi ovo bilo dobro, ja bih zaista bila sretna.
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
Postano: 21:28 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Nisam te skroz razumio, ali mislim da još nije dobro... :?
Stavit ću ovdje rješenje, ionako ga imam već napisanog. :) Ali, frutabella, pohvale na trudu i samostalnom radu, za ovo dobivaš veliku karmu +. :) Hvala ti na tome. :D
Evo i rješenja:
Pretpostavimo da vrijedi [tex]\partial S \subset S[/tex]. Pokazat ćemo da [tex]S[/tex] sadrži sva svoja gomilišta.
Neka je [tex]x \in S'[/tex]. Ako je [tex]x \in S[/tex], gotovi smo. Stoga neka je [tex]x \notin S[/tex], odnosno [tex]x \in X \backslash S[/tex], [tex]X[/tex] je početni metrički prostor.
Iz [tex]S \subseteq S \cup S' = \overline{S}[/tex] slijedi [tex]x \in \overline{S}[/tex].
Iz [tex]X \backslash S \subseteq X \backslash S \cup (X \backslash S)' = \overline{X \backslash S}[/tex] slijedi [tex]x \in \overline{X \backslash S}[/tex].
Konačno, [tex]x \in \overline{S} \cap \overline{X \backslash S} = \partial S \subset S[/tex], pa je [tex]x \in S[/tex]. Kontradikcija!
Dakle, [tex]x \in S[/tex].
Nisam te skroz razumio, ali mislim da još nije dobro...
Stavit ću ovdje rješenje, ionako ga imam već napisanog. Ali, frutabella, pohvale na trudu i samostalnom radu, za ovo dobivaš veliku karmu +. Hvala ti na tome.
Evo i rješenja:
Pretpostavimo da vrijedi [tex]\partial S \subset S[/tex]. Pokazat ćemo da [tex]S[/tex] sadrži sva svoja gomilišta.
Neka je [tex]x \in S'[/tex]. Ako je [tex]x \in S[/tex], gotovi smo. Stoga neka je [tex]x \notin S[/tex], odnosno [tex]x \in X \backslash S[/tex], [tex]X[/tex] je početni metrički prostor.
Iz [tex]S \subseteq S \cup S' = \overline{S}[/tex] slijedi [tex]x \in \overline{S}[/tex].
Iz [tex]X \backslash S \subseteq X \backslash S \cup (X \backslash S)' = \overline{X \backslash S}[/tex] slijedi [tex]x \in \overline{X \backslash S}[/tex].
Konačno, [tex]x \in \overline{S} \cap \overline{X \backslash S} = \partial S \subset S[/tex], pa je [tex]x \in S[/tex]. Kontradikcija!
Dakle, [tex]x \in S[/tex].
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
Postano: 21:36 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
A={ (x,y): 1/x iz N} podskup od Rˇ2
Kako izgleda ovaj skup, ako je 1/x iz N. Onda to vrijedi samo za x=1, pa je 1 iz N. A onda valjda y moze biti bilo sta, znaci iz R.
Pa se skup sastoji od: (1, i), i€ R ?
Onda: A'=prazan, |A=A ?
[size=9][color=#999999]Added after 4 minutes:[/color][/size]
[quote="Phoenix"]Nisam te skroz razumio, ali mislim da još nije dobro... :?
Stavit ću ovdje rješenje, ionako ga imam već napisanog. :) Ali, frutabella, pohvale na trudu i samostalnom radu, za ovo dobivaš veliku karmu +. :) Hvala ti na tome. :D
Evo i rješenja:
Dakle, [tex]x \in S[/tex].[/quote]
Ovo je zaista razumljivo i jasno rjesenje, samo kad bi moj mozak znao to proizvesti... :S
Hvala za +. :D
Radi mojih gluposti sigurno sam i zasluzila onolike minuse. :oops:
Hvala tebi na pomoci, da znas kako dobro dođe.
A={ (x,y): 1/x iz N} podskup od Rˇ2
Kako izgleda ovaj skup, ako je 1/x iz N. Onda to vrijedi samo za x=1, pa je 1 iz N. A onda valjda y moze biti bilo sta, znaci iz R.
Pa se skup sastoji od: (1, i), i€ R ?
Onda: A'=prazan, |A=A ?
Added after 4 minutes:
Phoenix (napisa): | Nisam te skroz razumio, ali mislim da još nije dobro...
Stavit ću ovdje rješenje, ionako ga imam već napisanog. Ali, frutabella, pohvale na trudu i samostalnom radu, za ovo dobivaš veliku karmu +. Hvala ti na tome.
Evo i rješenja:
Dakle, [tex]x \in S[/tex]. |
Ovo je zaista razumljivo i jasno rjesenje, samo kad bi moj mozak znao to proizvesti... :S
Hvala za +.
Radi mojih gluposti sigurno sam i zasluzila onolike minuse.
Hvala tebi na pomoci, da znas kako dobro dođe.
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 22:05 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="frutabella"]A={ (x,y): 1/x iz N} podskup od Rˇ2
[/quote]
Dajte ljudi, ovo čujem već drugi put danas. Ako je [tex]\frac 1x\in\mathbb N[/tex], onda je očito [tex]x=\frac 1n[/tex] za neki [tex]n\in\mathbb N[/tex]. Dakle, [dtex]A=\left\{\left(\frac 1n,y\right) : n\in\mathbb N, \ y\in\mathbb R\right\}.[/dtex]
frutabella (napisa): | A={ (x,y): 1/x iz N} podskup od Rˇ2
|
Dajte ljudi, ovo čujem već drugi put danas. Ako je [tex]\frac 1x\in\mathbb N[/tex], onda je očito [tex]x=\frac 1n[/tex] za neki [tex]n\in\mathbb N[/tex]. Dakle, [dtex]A=\left\{\left(\frac 1n,y\right) : n\in\mathbb N, \ y\in\mathbb R\right\}.[/dtex]
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
Postano: 22:23 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Zenon"][quote="frutabella"]A={ (x,y): 1/x iz N} podskup od Rˇ2
[/quote]
Dajte ljudi, ovo čujem već drugi put danas. Ako je [tex]\frac 1x\in\mathbb N[/tex], onda je očito [tex]x=\frac 1n[/tex] za neki [tex]n\in\mathbb N[/tex]. Dakle, [dtex]A=\left\{\left(\frac 1n,y\right) : n\in\mathbb N, \ y\in\mathbb R\right\}.[/dtex][/quote]
Pa to nama ljudima nije bas jasno. A da se bude malo precizniji? Gdje smo ucili takav zapis?
Zenon (napisa): | frutabella (napisa): | A={ (x,y): 1/x iz N} podskup od Rˇ2
|
Dajte ljudi, ovo čujem već drugi put danas. Ako je [tex]\frac 1x\in\mathbb N[/tex], onda je očito [tex]x=\frac 1n[/tex] za neki [tex]n\in\mathbb N[/tex]. Dakle, [dtex]A=\left\{\left(\frac 1n,y\right) : n\in\mathbb N, \ y\in\mathbb R\right\}.[/dtex] |
Pa to nama ljudima nije bas jasno. A da se bude malo precizniji? Gdje smo ucili takav zapis?
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)
|
Postano: 22:31 pon, 8. 10. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Zenon"]Ok, sorry. Pa ako je [tex]\frac 1x\in\mathbb N[/tex], onda možemo napisati [tex]\frac 1x=n,[/tex] za neki [tex]n\in\mathbb N[/tex]. Sada riješimo tu jednadžbu po [tex]x[/tex]-u: [dtex]\frac 1x=n \ /^{-1}\Longrightarrow x=\frac 1n.[/dtex][/quote]
Ma sve ok, samo sto sad moramo razmisljati jos o zapisu, al hajd, sto bi bilo lakse, kad moze kompliciranije. :D
hvala!
P.s. Sa onim preciznije nisam mislila na tebe i tvoj post, vec na one koji su pisali test, sto nisu to precizno napisali, a ne da jos gubimo vrijeme misleci na to kako se je to trebalo napisati
Zenon (napisa): | Ok, sorry. Pa ako je [tex]\frac 1x\in\mathbb N[/tex], onda možemo napisati [tex]\frac 1x=n,[/tex] za neki [tex]n\in\mathbb N[/tex]. Sada riješimo tu jednadžbu po [tex]x[/tex]-u: [dtex]\frac 1x=n \ /^{-1}\Longrightarrow x=\frac 1n.[/dtex] |
Ma sve ok, samo sto sad moramo razmisljati jos o zapisu, al hajd, sto bi bilo lakse, kad moze kompliciranije.
hvala!
P.s. Sa onim preciznije nisam mislila na tebe i tvoj post, vec na one koji su pisali test, sto nisu to precizno napisali, a ne da jos gubimo vrijeme misleci na to kako se je to trebalo napisati
|
|
[Vrh] |
|
|