Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
homoviator Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
Sarma: -
|
Postano: 20:11 pet, 12. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Između kose crte i ključne riječi nema razmaka, a poslije ključne riječi obavezno razmak! :)
Ovako bi trebao tvoj post izgledati:
[quote="homoviator"]Imam pitanje kod ovoga zadatka koji kaže: skup S je zatvoren ako i samo ako [tex]\partial S \subset S[/tex].....
Zanima me za drugi dio dokaza, tj. ekvivalenciju [tex]\Leftarrow[/tex]:
Smijem li pretpostaviti da vrijedi S je otvoren ili ne? U smislu neka vrijedi [tex]\partial S \subset S[/tex] i pretpostavimo da je S otvoren. I onda S je otvoren ako i samo ako je jednaka svom interioru. Onda znam da je, mislim što smo dokazali/je dokazano da je [tex]Int S \bigcap \partial S = \emptyset[/tex] i dolazim do kontradikcije jer je nešto istovremeno podskup od drugoga a u presjeku daju prazan skup.
Nadam se da je razumljivo što pitam ... :roll:
[size=9][color=#999999]Added after 8 minutes:[/color][/size]
Tu gdje je nedefinirano piše(nadam se da sad uspije):
[dtex]\partial S \subset S[/dtex]
[dtex]Int S \bigcap \partial S= \emptyset[/dtex][/quote]
Postupak je dobar, ali je pogrešno logičko razmišljanje. Naime, ne vrijedi nužno da skup koji nije otvoren mora biti zatvoren (primjer za to su poluotvoreni intervali u [tex]\mathbb{R}[/tex] - nisu otvoreni jer oko jednog ruba intervala ne možeš upisati otvorenu kuglu takvu da je sadržana u intervalu, a nisu ni zatvoreni jer jer drugi rub intervala gomilište skupa, a nije uključen u sam skup). Tako da, ako si već pokazao da skup ne mora biti otvoren, ne znaš ništa o tome mora li biti zatvoren ili ne.
Nadalje, ne slažem se da jedan skup ne može biti podskup drugoga i s istim u presjeku dati prazan skup. Primjer za to su [tex]\emptyset[/tex] i bilo koji drugi skup [tex]A[/tex]. Ono što možeš pokazati je da je skup sa navedenim svojstvom prazan skup. Naime, ako je [tex]A \subseteq B[/tex] i [tex]A \cap B = \emptyset[/tex], slijedi: [tex]\emptyset = A \cap B = A[/tex], pa je [tex]A = \emptyset[/tex].
Probaj pretpostaviti nešto što zaista zadovoljava svaki skup koji nije zatvoren. Možda najlakše (barem kad sam ja rješavao) jest pokazati da ne sadrži sva svoja gomilišta - ako ne krenemo po definiciji s otvorenim kuglama, dokaz bi mogao biti jednostavne prirode. :)
A ako zapneš i odustaneš pa ti zatreba cijelo rješenje, pogledaj [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=174806&highlight=#174806]ovdje[/url]. ;)
Između kose crte i ključne riječi nema razmaka, a poslije ključne riječi obavezno razmak!
Ovako bi trebao tvoj post izgledati:
homoviator (napisa): | Imam pitanje kod ovoga zadatka koji kaže: skup S je zatvoren ako i samo ako [tex]\partial S \subset S[/tex].....
Zanima me za drugi dio dokaza, tj. ekvivalenciju [tex]\Leftarrow[/tex]:
Smijem li pretpostaviti da vrijedi S je otvoren ili ne? U smislu neka vrijedi [tex]\partial S \subset S[/tex] i pretpostavimo da je S otvoren. I onda S je otvoren ako i samo ako je jednaka svom interioru. Onda znam da je, mislim što smo dokazali/je dokazano da je [tex]Int S \bigcap \partial S = \emptyset[/tex] i dolazim do kontradikcije jer je nešto istovremeno podskup od drugoga a u presjeku daju prazan skup.
Nadam se da je razumljivo što pitam ...
Added after 8 minutes:
Tu gdje je nedefinirano piše(nadam se da sad uspije):
[dtex]\partial S \subset S[/dtex]
[dtex]Int S \bigcap \partial S= \emptyset[/dtex] |
Postupak je dobar, ali je pogrešno logičko razmišljanje. Naime, ne vrijedi nužno da skup koji nije otvoren mora biti zatvoren (primjer za to su poluotvoreni intervali u [tex]\mathbb{R}[/tex] - nisu otvoreni jer oko jednog ruba intervala ne možeš upisati otvorenu kuglu takvu da je sadržana u intervalu, a nisu ni zatvoreni jer jer drugi rub intervala gomilište skupa, a nije uključen u sam skup). Tako da, ako si već pokazao da skup ne mora biti otvoren, ne znaš ništa o tome mora li biti zatvoren ili ne.
Nadalje, ne slažem se da jedan skup ne može biti podskup drugoga i s istim u presjeku dati prazan skup. Primjer za to su [tex]\emptyset[/tex] i bilo koji drugi skup [tex]A[/tex]. Ono što možeš pokazati je da je skup sa navedenim svojstvom prazan skup. Naime, ako je [tex]A \subseteq B[/tex] i [tex]A \cap B = \emptyset[/tex], slijedi: [tex]\emptyset = A \cap B = A[/tex], pa je [tex]A = \emptyset[/tex].
Probaj pretpostaviti nešto što zaista zadovoljava svaki skup koji nije zatvoren. Možda najlakše (barem kad sam ja rješavao) jest pokazati da ne sadrži sva svoja gomilišta - ako ne krenemo po definiciji s otvorenim kuglama, dokaz bi mogao biti jednostavne prirode.
A ako zapneš i odustaneš pa ti zatreba cijelo rješenje, pogledaj ovdje.
Zadnja promjena: Phoenix; 10:13 sub, 13. 10. 2012; ukupno mijenjano 2 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
homoviator Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Bole13 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:21 sub, 13. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Mene zanima prvi smjer odnosno kad pretpostavimo da je S zatvoren. Čini mi se da ovo što je frutabella napisala nije dosta. Odnosno pokazano je da je rub od S podskup od S, ali nije dokazano da je pravi podskup odnosno da rub od S i S nisu jednaki ako se ne varam? Jer ja sam isto tako dokazivao, ali onda sam dalje pretpostavio da je rub od S jednak S i dobio kontradikciju i tada dobio željenu implikaciju.
Može li mi netko reći jesu li mi dobra rješenja za ovaj blic: http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/difraf/dif/2010-11/Blic11011.pdf
1. a) skup gomilišta je {(-3, 0)}
b) A = Q
2. Ovo mi je čudno, ali dobio sam da je S = {(0, 0)}.
Mene zanima prvi smjer odnosno kad pretpostavimo da je S zatvoren. Čini mi se da ovo što je frutabella napisala nije dosta. Odnosno pokazano je da je rub od S podskup od S, ali nije dokazano da je pravi podskup odnosno da rub od S i S nisu jednaki ako se ne varam? Jer ja sam isto tako dokazivao, ali onda sam dalje pretpostavio da je rub od S jednak S i dobio kontradikciju i tada dobio željenu implikaciju.
Može li mi netko reći jesu li mi dobra rješenja za ovaj blic: http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/difraf/dif/2010-11/Blic11011.pdf
1. a) skup gomilišta je {(-3, 0)}
b) A = Q
2. Ovo mi je čudno, ali dobio sam da je S = {(0, 0)}.
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
Postano: 19:01 sub, 13. 10. 2012 Naslov: |
|
|
U pravu si za 1. zadatak. :)
Druga rješenja su ti isto dobra, osim ovog:
[quote="Bole13"]2. Ovo mi je čudno, ali dobio sam da je S = {(0, 0)}.[/quote]
Vrijedi, na primjer, [tex](1,0) \in S[/tex], stoga to nije sasvim dobro.
Jesi li raspisao svaku normu i rastavio na slučajeve? To ti rješava zadatak. :)
U pravu si za 1. zadatak.
Druga rješenja su ti isto dobra, osim ovog:
Bole13 (napisa): | 2. Ovo mi je čudno, ali dobio sam da je S = {(0, 0)}. |
Vrijedi, na primjer, [tex](1,0) \in S[/tex], stoga to nije sasvim dobro.
Jesi li raspisao svaku normu i rastavio na slučajeve? To ti rješava zadatak.
|
|
[Vrh] |
|
Bole13 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:00 sub, 13. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Aha da, onda je S = {(0, 0), (1, 0), (0, 1), (-1, 0), (0, -1)}? Jer ne mogu i x i y biti različiti od 0.
Aha da, onda je S = {(0, 0), (1, 0), (0, 1), (-1, 0), (0, -1)}? Jer ne mogu i x i y biti različiti od 0.
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Bole13 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:29 sub, 13. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Hm ok sad mi je malo jasnije, max norma od (x, y) je očito max{|x|, |y|}, a ovo drugo kad se raspiše je x^2+y^2.
Jedan slučaj koji gledam je kad je x=y pa dobijem 2x^2=|x| što daje rješenja (0, 0), (1/2, 1/2), (-1/2, 1/2), (1/2, -1/2) i (-1/2, -1/2).
Drugi slučaj kad je npr. x>y i onda imam x^2+y^2=|x|. Ali to onda vrijedi samo za x=0, 1 i -1, a y=0. I onda isto tako za slučaj y>x. Ako je opet krivo molim te riješi zadatak kako treba :(.
Hm ok sad mi je malo jasnije, max norma od (x, y) je očito max{|x|, |y|}, a ovo drugo kad se raspiše je x^2+y^2.
Jedan slučaj koji gledam je kad je x=y pa dobijem 2x^2=|x| što daje rješenja (0, 0), (1/2, 1/2), (-1/2, 1/2), (1/2, -1/2) i (-1/2, -1/2).
Drugi slučaj kad je npr. x>y i onda imam x^2+y^2=|x|. Ali to onda vrijedi samo za x=0, 1 i -1, a y=0. I onda isto tako za slučaj y>x. Ako je opet krivo molim te riješi zadatak kako treba .
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
Postano: 0:09 ned, 14. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Prvi paragraf ti je dobar. :)
Zapravo ti i nije trebao slučaj [tex]x=y[/tex], mogao si to poistovjetiti s drugim slučajem tako da imaš ova dva: [tex]x \geq y[/tex] i [tex]x<y[/tex].
Drugi slučaj si skoro riješio - iz [tex]x^2+y^2=|x|[/tex] samo raspiši za slučaj [tex]x \geq 0[/tex] i [tex]x<0[/tex]. Recimo, za [tex]x \geq 0[/tex] dobivaš [tex]x^2+y^2=x[/tex], što je ekvivalentno [tex](x-\frac{1}{2})^2+y^2=(\frac{1}{2})^2[/tex], dakle rješenje ovog slučaja je određeni luk kružnice [tex]S((\frac{1}{2},0),\frac{1}{2})[/tex] - može se dogoditi da nije cijela kružnica upravo zbog raspisivanih uvjeta.
Preostali slučajevi se razlikuju u nijansama pa ih je nakon ovoga jednostavno raspisati do kraja.
Konačno rješenje će, naravno, biti unija svih ovih slučajeva, odnosno, u skici, svi ti lukovi zajedno. :)
Prvi paragraf ti je dobar.
Zapravo ti i nije trebao slučaj [tex]x=y[/tex], mogao si to poistovjetiti s drugim slučajem tako da imaš ova dva: [tex]x \geq y[/tex] i [tex]x<y[/tex].
Drugi slučaj si skoro riješio - iz [tex]x^2+y^2=|x|[/tex] samo raspiši za slučaj [tex]x \geq 0[/tex] i [tex]x<0[/tex]. Recimo, za [tex]x \geq 0[/tex] dobivaš [tex]x^2+y^2=x[/tex], što je ekvivalentno [tex](x-\frac{1}{2})^2+y^2=(\frac{1}{2})^2[/tex], dakle rješenje ovog slučaja je određeni luk kružnice [tex]S((\frac{1}{2},0),\frac{1}{2})[/tex] - može se dogoditi da nije cijela kružnica upravo zbog raspisivanih uvjeta.
Preostali slučajevi se razlikuju u nijansama pa ih je nakon ovoga jednostavno raspisati do kraja.
Konačno rješenje će, naravno, biti unija svih ovih slučajeva, odnosno, u skici, svi ti lukovi zajedno.
|
|
[Vrh] |
|
la mer Forumaš(ica)
|
Postano: 15:43 pon, 15. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Evo par pitanja iz blica 2010./2011.
Prvi zad a(prva grupa):je li skup gomilišta samo {(0,0)}?
Za b; je li dobar primjer skup Q?
Drugi zadatak (isto prva grupa):meni ispadnu samo tri točke-(0,0), (1,0), (0,1). Je li to dobro?
[size=9][color=#999999]Added after 23 minutes:[/color][/size]
Evo par pitanja iz blica 2010./2011.-prva grupa
1. a) Je li skup gomilišta samo {(0,0)}? Ako nije, kako da pronađem ostala? Nikad mi nisu išla ta pgađanja gomilišta :( .
1. b) Je li dobar primjer skup Q?
2. Meni ispadnu samo tri točke; (0,0), (1,0) i (0,1). Valja li to?
Evo par pitanja iz blica 2010./2011.
Prvi zad a(prva grupa):je li skup gomilišta samo {(0,0)}?
Za b; je li dobar primjer skup Q?
Drugi zadatak (isto prva grupa):meni ispadnu samo tri točke-(0,0), (1,0), (0,1). Je li to dobro?
Added after 23 minutes:
Evo par pitanja iz blica 2010./2011.-prva grupa
1. a) Je li skup gomilišta samo {(0,0)}? Ako nije, kako da pronađem ostala? Nikad mi nisu išla ta pgađanja gomilišta .
1. b) Je li dobar primjer skup Q?
2. Meni ispadnu samo tri točke; (0,0), (1,0) i (0,1). Valja li to?
|
|
[Vrh] |
|
Buki Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
|
Postano: 16:20 pon, 15. 10. 2012 Naslov: |
|
|
@la mer
Bole13 je već komentirao rješenja blica i to baš u postovima neposredno prije tvog. :) Ali još jednom:
1. a) Jedno je gomilište, ali [tex](-3,0)[/tex]. Lapsuz, možda? :)
b) Da, [tex]\mathbb{Q}[/tex] je dobar primjer.
2. Skup ipak sadrži malo više točaka od te tri. Samo raspiši obje norme po definiciji i doći ćeš na rješavanje sustava kako smo gore komentirali. Ako ti nije jasno... :)
@Buki
[tex]a_n := (1, \frac{1}{n})[/tex] je jedan takav niz.
@la mer
Bole13 je već komentirao rješenja blica i to baš u postovima neposredno prije tvog. Ali još jednom:
1. a) Jedno je gomilište, ali [tex](-3,0)[/tex]. Lapsuz, možda?
b) Da, [tex]\mathbb{Q}[/tex] je dobar primjer.
2. Skup ipak sadrži malo više točaka od te tri. Samo raspiši obje norme po definiciji i doći ćeš na rješavanje sustava kako smo gore komentirali. Ako ti nije jasno...
@Buki
[tex]a_n := (1, \frac{1}{n})[/tex] je jedan takav niz.
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 10:47 uto, 16. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Neka je [tex]A_n=\left<-\infty ,-\frac 1n\right]\cup\left[\frac 1n, +\infty\right>[/tex]. Skupovi tog oblika su očito zatvoreni, jer sadrže sva svoja gomilišta, a i komplement [tex]\left<-\frac 1n,\frac 1n\right>[/tex] im je otvoren.
Unija po svim n-ovima izgleda [tex]\underset{n\in\mathbb N}{\bigcup}A_n=\left<-\infty , 0\right>\cup\left<0, +\infty\right>=\mathbb R\setminus\{0\}[/tex] što je otvoren skup kao unija dvaju otvorenih, a i komplement [tex]\{0\}[/tex] je zatvoren skup.
Neka je [tex]A_n=\left←\infty ,-\frac 1n\right]\cup\left[\frac 1n, +\infty\right>[/tex]. Skupovi tog oblika su očito zatvoreni, jer sadrže sva svoja gomilišta, a i komplement [tex]\left←\frac 1n,\frac 1n\right>[/tex] im je otvoren.
Unija po svim n-ovima izgleda [tex]\underset{n\in\mathbb N}{\bigcup}A_n=\left←\infty , 0\right>\cup\left<0, +\infty\right>=\mathbb R\setminus\{0\}[/tex] što je otvoren skup kao unija dvaju otvorenih, a i komplement [tex]\{0\}[/tex] je zatvoren skup.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
|
Postano: 2:22 sri, 17. 10. 2012 Naslov: |
|
|
Današnji blic bio je:
Zadatak 1
Bez dokaza odredite je li skup otvoren, zatvoren, oboje ili ništa od toga:
A) [tex]\mathbb Z\times\mathbb Z\times\mathbb R[/tex]
B) [tex]\{\sin x : x\in\mathbb R\}[/tex]
C) [tex]\displaystyle\text{Int}\left(\bigcap_{n\in\mathbb N}K\left(0,\frac 1n\right)\right)[/tex]
i bila su još dva, ne sjećam se koja, ali očito je odmah kakvi su (čime ne impliciram da za ove ne vrijedi isto :chuckle: ).
Zadatak 2
Pokažite da skup [tex]\bigg((\mathbb R\setminus\mathbb Q)\cap [0,2]\bigg)\times [0,2^{-2012}][/tex] nije potpun.
Današnji blic bio je:
Zadatak 1
Bez dokaza odredite je li skup otvoren, zatvoren, oboje ili ništa od toga:
A) [tex]\mathbb Z\times\mathbb Z\times\mathbb R[/tex]
B) [tex]\{\sin x : x\in\mathbb R\}[/tex]
C) [tex]\displaystyle\text{Int}\left(\bigcap_{n\in\mathbb N}K\left(0,\frac 1n\right)\right)[/tex]
i bila su još dva, ne sjećam se koja, ali očito je odmah kakvi su (čime ne impliciram da za ove ne vrijedi isto ).
Zadatak 2
Pokažite da skup [tex]\bigg((\mathbb R\setminus\mathbb Q)\cap [0,2]\bigg)\times [0,2^{-2012}][/tex] nije potpun.
|
|
[Vrh] |
|
|