Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2. kolokvij
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-5 = 42 - 47

PostPostano: 15:36 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

KOLOKVIJ 2011.

1.ZAD: Da li je ovo dovoljno pokazati, znaci izracunati parc.derivacije u (x,y) i ustvrditi da su neprekidne zbog onog poznatog razloga (projekcije, produkt ...). Provjerim jos dfb u tockama (0,y) i (0,0), vidim da ti limesi postoje pa zakljucujem da je klace C1?
KOLOKVIJ 2011.

1.ZAD: Da li je ovo dovoljno pokazati, znaci izracunati parc.derivacije u (x,y) i ustvrditi da su neprekidne zbog onog poznatog razloga (projekcije, produkt ...). Provjerim jos dfb u tockama (0,y) i (0,0), vidim da ti limesi postoje pa zakljucujem da je klace C1?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
PermutiranoPrase
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
10 = 17 - 7

PostPostano: 15:41 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moraš još pokazati da su parc. derivacije neprekidne u točkama oblika (0,y) (provjeriš limes iz definicije neprekidnosti).
Moraš još pokazati da su parc. derivacije neprekidne u točkama oblika (0,y) (provjeriš limes iz definicije neprekidnosti).

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 15:56 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PermutiranoPrase"]Moraš još pokazati da su parc. derivacije neprekidne u točkama oblika (0,y) (provjeriš limes iz definicije neprekidnosti).[/quote]

Znaci, islo bi ovako (limes po parcijalnoj po x): 0<= 2x/ (1+x^2*y^2) <= 2x / (1+y^2) ------> i sad pustim limes (x,y)-->(0,y) i to je 0.

Ali za parcijalnu po y taj limes je razlicit, znaci:

0<= 2y/(1+x^2*y^2) <= 2y/ (1+x^2) ----> 2y

I onda je zakljucak da nije neprekidna?
PermutiranoPrase (napisa):

Znaci, islo bi ovako (limes po parcijalnoj po x): 0⇐ 2x/ (1+x^2*y^2) ⇐ 2x / (1+y^2) ------> i sad pustim limes (x,y)→(0,y) i to je 0.

Ali za parcijalnu po y taj limes je razlicit, znaci:

0⇐ 2y/(1+x^2*y^2) ⇐ 2y/ (1+x^2) ----> 2y

I onda je zakljucak da nije neprekidna?

[Vrh]
PermutiranoPrase
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 17 - 7

PostPostano: 16:12 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliko ti je ispala parcijalna derivacija po y? Ona je [tex]{y_0}^2[/tex], za neki realni [tex]y_0[/tex], tako da ne možeš ići tm. o sendviču uspoređivati s 0. Na 1.stranici ove teme ti je raspisan zadatak, pogledaj si. :)
Koliko ti je ispala parcijalna derivacija po y? Ona je [tex]{y_0}^2[/tex], za neki realni [tex]y_0[/tex], tako da ne možeš ići tm. o sendviču uspoređivati s 0. Na 1.stranici ove teme ti je raspisan zadatak, pogledaj si. Smile

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 16:42 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PermutiranoPrase"]Koliko ti je ispala parcijalna derivacija po y? Ona je [tex]{y_0}^2[/tex], za neki realni [tex]y_0[/tex], tako da ne možeš ići tm. o sendviču uspoređivati s 0. Na 1.stranici ove teme ti je raspisan zadatak, pogledaj si. :)[/quote]

Ma joj koji sam ja teletabis :oops: , posteno sam si olaksala parcijalnu derivaciju. :D
Koliko ti je ispala parcijalna derivacija po y? Ona je [tex]{y_0}^2[/tex], za neki realni [tex]y_0[/tex], tako da ne možeš ići tm. o sendviču uspoređivati s 0. Na 1.stranici ove teme ti je raspisan zadatak, pogledaj si. Smile

Ma joj koji sam ja teletabis Embarassed , posteno sam si olaksala parcijalnu derivaciju. Very Happy

[Vrh]
Vishykc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 17 - 12

PostPostano: 16:51 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PermutiranoPrase"]Koliko ti je ispala parcijalna derivacija po y? Ona je [tex]{y_0}^2[/tex], za neki realni [tex]y_0[/tex], tako da ne možeš ići tm. o sendviču uspoređivati s 0. Na 1.stranici ove teme ti je raspisan zadatak, pogledaj si. :)[/quote]
Kaj nisu po y same nule u brojniku? Meni tak ispada. Tada ako je f dfb u točkama oblika (0,y), onda je diferencijal nuloperator (jedini kandidat). E, tu mi ispada y^2 kao limes u definiciji diferencijabilnosti. :?:
EDIT:Nije dobro meni po x, očito treba L'Hospitalovo pravilo...

Kaj nisu po y same nule u brojniku? Meni tak ispada. Tada ako je f dfb u točkama oblika (0,y), onda je diferencijal nuloperator (jedini kandidat). E, tu mi ispada y^2 kao limes u definiciji diferencijabilnosti. Question

frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 17:27 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vishykc"][quote="PermutiranoPrase"]Koliko ti je ispala parcijalna derivacija po y? Ona je [tex]{y_0}^2[/tex], za neki realni [tex]y_0[/tex], tako da ne možeš ići tm. o sendviču uspoređivati s 0. Na 1.stranici ove teme ti je raspisan zadatak, pogledaj si. :)[/quote]
Kaj nisu po y same nule u brojniku? Meni tak ispada. Tada ako je f dfb u točkama oblika (0,y), onda je diferencijal nuloperator (jedini kandidat). E, tu mi ispada y^2 kao limes u definiciji diferencijabilnosti. :?:
EDIT:Nije dobro meni po x, očito treba L'Hospitalovo pravilo...[/quote]

Da, po x ti nije dobro, nastimaj si taj limes ovako:

[ ln(1+h^2*y^2) / (h^2*y^2) ]* y^2

Ovo u uglatim zagradam ide u 1, i ostane y^2
Vishykc (napisa):

Kaj nisu po y same nule u brojniku? Meni tak ispada. Tada ako je f dfb u točkama oblika (0,y), onda je diferencijal nuloperator (jedini kandidat). E, tu mi ispada y^2 kao limes u definiciji diferencijabilnosti. Question

Da, po x ti nije dobro, nastimaj si taj limes ovako:

[ ln(1+h^2*y^2) / (h^2*y^2) ]* y^2

Ovo u uglatim zagradam ide u 1, i ostane y^2

[Vrh]
sasha.f
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 17:44 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/difraf/dif/2007-08/DRFVVkol_22.pdf
4.a kada bi postojale stacionarne točke koje nisu sedlo onda samo pogledam vrijednost funkcije u tim točkama za globalne?
4.b od kuda u rješenjima točka (-sqrt(2), 0)? zar ne treba samo izjednačiti gradijent od funkcije f i lambda*gradijent od elipse?
4.a kada bi postojale stacionarne točke koje nisu sedlo onda samo pogledam vrijednost funkcije u tim točkama za globalne?
4.b od kuda u rješenjima točka (-sqrt(2), 0)? zar ne treba samo izjednačiti gradijent od funkcije f i lambda*gradijent od elipse?

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 18:02 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="sasha.f"]http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/difraf/dif/2007-08/DRFVVkol_22.pdf
4.b od kuda u rješenjima točka (-sqrt(2), 0)? zar ne treba samo izjednačiti gradijent od funkcije f i lambda*gradijent od elipse?[/quote]

Pogledaj zadnji post na prvoj stranici ovog topica, imas sve rijeseno. :)
sasha.f (napisa):

Pogledaj zadnji post na prvoj stranici ovog topica, imas sve rijeseno. Smile

[Vrh]
sasha.f
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 18:14 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"]
Pogledaj zadnji post na prvoj stranici ovog topica, imas sve rijeseno. :)[/quote]

hvala
frutabella (napisa):

Pogledaj zadnji post na prvoj stranici ovog topica, imas sve rijeseno. Smile

hvala

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 19:46 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PermutiranoPrase"]Nego, uznemiruje me 3.zadatak s lanjskog kolokvija. Sustav koji dobijem ne bi trebao imati rješenja (tako je riješeno na demonstraturama), a meni [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve+xy-x-y-2%3D0%3B+2x%3Dz*%28y-1%29%3B+2y%3Dz*%28x-1%29](i Wolfram Alphi, uz z = [tex]\lambda[/tex])[/url] ima, a koliko vidim [tex]\nabla f = (2x, 2y)[/tex] i [tex]\nabla g = (y-1, x-1)[/tex] su dobri pa mi stvarno nije više ništa jasno.[/quote]

Ovo mene jos buni, ne znam kako doci do rjesenja... :oops:
Nego, uznemiruje me 3.zadatak s lanjskog kolokvija. Sustav koji dobijem ne bi trebao imati rješenja (tako je riješeno na demonstraturama), a meni (i Wolfram Alphi, uz z = [tex]\lambda[/tex]) ima, a koliko vidim [tex]\nabla f = (2x, 2y)[/tex] i [tex]\nabla g = (y-1, x-1)[/tex] su dobri pa mi stvarno nije više ništa jasno.

Ovo mene jos buni, ne znam kako doci do rjesenja... Embarassed

[Vrh]
pedro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-22 = 16 - 38

PostPostano: 20:08 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa imate temu na kojem je to sve rješeno
pa imate temu na kojem je to sve rješeno

[Vrh]
PermutiranoPrase
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 17 - 7

PostPostano: 20:44 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Lanjski il preklanjski? Ja sam zapravo mislila na preklanjski. Daj link ako se radi o preklanjskom.

I da, kad računamo ostatak kod Taylora, možemo li ga računati s (x,y) kao što je u definiciji koju nam je asistent dao ili baš moramo pisati s onim (a,b) između [tex](x_0, y_0)[/tex] i [tex] (x,y)[/tex]
Npr. ako raspisujem Taylora 2.stupnja, ostatak mi je:
[tex]R_n = \frac{1}{3!} D^3f(x_0,y_0)((x-x_0, y-y_0), (x-x_0, y-y_0), (x-x_0, y-y_0)) \\
= \frac {1}{3!} \partial xxx f(x_0, y_0) (x-x_0)^3 + 3 \partial xxy f(x_0, y_0) (x-x_0)^2 (y-y_0) + 3 \partial yyx f(x_0, y_0) (x-x_0) (y-y_0)^2 + \partial yyy f(x_0, y_0) (y-y_0)^3 [/tex]

jer smo rekli da je [tex]f(x) = T_n(x) + R_n(x)[/tex].

A Phoenix je uzimao (a,b) iz okoline, pa računao s f(a,b) umjesto [tex]f(x_0, y_0)[/tex]...
Lanjski il preklanjski? Ja sam zapravo mislila na preklanjski. Daj link ako se radi o preklanjskom.

I da, kad računamo ostatak kod Taylora, možemo li ga računati s (x,y) kao što je u definiciji koju nam je asistent dao ili baš moramo pisati s onim (a,b) između [tex](x_0, y_0)[/tex] i [tex] (x,y)[/tex]
Npr. ako raspisujem Taylora 2.stupnja, ostatak mi je:
[tex]R_n = \frac{1}{3!} D^3f(x_0,y_0)((x-x_0, y-y_0), (x-x_0, y-y_0), (x-x_0, y-y_0)) \\
= \frac {1}{3!} \partial xxx f(x_0, y_0) (x-x_0)^3 + 3 \partial xxy f(x_0, y_0) (x-x_0)^2 (y-y_0) + 3 \partial yyx f(x_0, y_0) (x-x_0) (y-y_0)^2 + \partial yyy f(x_0, y_0) (y-y_0)^3 [/tex]

jer smo rekli da je [tex]f(x) = T_n(x) + R_n(x)[/tex].

A Phoenix je uzimao (a,b) iz okoline, pa računao s f(a,b) umjesto [tex]f(x_0, y_0)[/tex]...

Zadnja promjena: PermutiranoPrase; 21:45 sub, 5. 1. 2013; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
rom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 4

PostPostano: 21:12 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/difraf/dif/2010-11/kolokvij1.pdf
3. zadatak jel to uopce ima takve tocke buduci da je to hiperbola?
http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/difraf/dif/2010-11/kolokvij1.pdf
3. zadatak jel to uopce ima takve tocke buduci da je to hiperbola?

[Vrh]
pedro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-22 = 16 - 38

PostPostano: 21:34 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

ovo je uvjet a gledaš funkciju f(x,y)=x^2+y^2 (udaljenost od ishodišta) i tražiš max

iako ne znam kako bih ograničila tu funkciju uopće, čini mi se da nije ograničena?
ovo je uvjet a gledaš funkciju f(x,y)=x^2+y^2 (udaljenost od ishodišta) i tražiš max

iako ne znam kako bih ograničila tu funkciju uopće, čini mi se da nije ograničena?

[Vrh]
rom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 4

PostPostano: 21:41 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

ahaaaa :D hvala
ahaaaa Very Happy hvala

[Vrh]
BlameGame
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 3

PostPostano: 21:48 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Molim dobru dusu zad iz vjezbi, skripta, 15.7. i 15.8.

15.7. ne mogu pokazati da je skup kompaktan a jedina stacionarna tocka koju dobijem nije iz skupa S

15.8. jer je D iz R2, da li to ima veze, mislim ima neke, jer kako da tretiram z kad izjednacavam diferncijale pomocu lamdi

15.7. ne mogu pokazati da je skup kompaktan a jedina stacionarna tocka koju dobijem nije iz skupa S

15.8. jer je D iz R2, da li to ima veze, mislim ima neke, jer kako da tretiram z kad izjednacavam diferncijale pomocu lamdi

[Vrh]
quark
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
20 = 26 - 6

PostPostano: 22:22 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="BlameGame"]Molim dobru dusu zad iz vjezbi, skripta, 15.7. i 15.8.

15.8. jer je D iz R2, da li to ima veze, mislim ima neke, jer kako da tretiram z kad izjednacavam diferncijale pomocu lamdi[/quote]

@15.8. Primijeti da se u teoremu zahtijeva jednaka domena funkcija [tex]f, g_1,g_2[/tex]; dakle, riječ je o tipfeleru :)
BlameGame (napisa):

@15.8. Primijeti da se u teoremu zahtijeva jednaka domena funkcija [tex]f, g_1,g_2[/tex]; dakle, riječ je o tipfeleru Smile

Zadnja promjena: quark; 22:40 sub, 5. 1. 2013; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
pedro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-22 = 16 - 38

PostPostano: 22:34 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PermutiranoPrase"]Lanjski il preklanjski? Ja sam zapravo mislila na preklanjski. Daj link ako se radi o preklanjskom.
[/quote]

i ja mislim da se radi o preklanjskom, tek sad vidim
moj bed :oops:
i da, pokupšavam upravo rješit i nejde :S

i ja mislim da se radi o preklanjskom, tek sad vidim
moj bed Embarassed
i da, pokupšavam upravo rješit i nejde :S

[Vrh]
shakespeare
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:50 sub, 5. 1. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Isto iz skripte- zad 1.13. kada proučavamo okoline točaka u kojima je Hesseova matrica semipozitivna/negativna, ima li neka shema na kakvim točkama promatrati okolinu ili ih odredimo odokativno? :/
Isto iz skripte- zad 1.13. kada proučavamo okoline točaka u kojima je Hesseova matrica semipozitivna/negativna, ima li neka shema na kakvim točkama promatrati okolinu ili ih odredimo odokativno? Ehm?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Stranica 5 / 8.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum