Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
szlatic Forumaš(ica)
|
Postano: 13:36 čet, 3. 6. 2004 Naslov: Kružnice i sfere (bis) |
|
|
Moze li mi netko odgovoriti na koliko dijelo n kružnica dijeli prostor? A n sfera?
Ako je k(n) broj područja ravnine na koji je dijeli n kružnica, očito je da je k(0)=1, k(1)=2, k(2)=4, k(3)=8,... i da n-1 kružnica dijeli prostor na k(n-1) dijelova. Koliko novih područja dobijemo kada dodamo n-tu kružnicu?
Moze li mi netko odgovoriti na koliko dijelo n kružnica dijeli prostor? A n sfera?
Ako je k(n) broj područja ravnine na koji je dijeli n kružnica, očito je da je k(0)=1, k(1)=2, k(2)=4, k(3)=8,... i da n-1 kružnica dijeli prostor na k(n-1) dijelova. Koliko novih područja dobijemo kada dodamo n-tu kružnicu?
|
|
[Vrh] |
|
C'Tebo Moderator
|
Postano: 13:45 čet, 3. 6. 2004 Naslov: |
|
|
Vidi [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=795]ovdije[/url] i [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=2164#2164]ovdije[/url]
Sve je to ljepo krcko pojasnil ;)
Vidi ovdije i ovdije
Sve je to ljepo krcko pojasnil
_________________ Click me !
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
Postano: 13:52 čet, 3. 6. 2004 Naslov: Re: kružnica i sfera |
|
|
[quote="szlatic"]Moze li mi netko odgovoriti na koliko dijelo n kružnica dijeli prostor?[/quote]
Ne dijele ga. ;-)
[quote] A n sfera?
Ako je k(n) broj područja ravnine na koji je dijeli n kružnica, očito je da je k(0)=1, k(1)=2, k(2)=4, k(3)=8,... i da n-1 kružnica dijeli prostor na k(n-1) dijelova. Koliko novih područja dobijemo kada dodamo n-tu kružnicu?[/quote]
Hint: na koliko dijelova n točaka dijeli kružnicu?
E sad, kad na konfiguraciju od n-1 kružnice dodaš još jednu, koliko ona najviše sjecištâ može imati s ovih n-1 ? Te točke je dijele na toliko i toliko dijelova - lukova (prethodni odlomak), a svaki luk dijeli jedno od već postojećih područja na 2 - dakle, dodaje se toliko novih područja koliko ima lukova.
Dalje... n kružnica u ravnini, ili na sferi, prilično slična stvar. U svakom slučaju, dijele je na jednako mnogo dijelova max. (ako kod ravnine računaš i onaj neograničeni dio, a računaš). Dakle, znaš na koliko dijelova n kružnicâ dijeli sferu.
Sad ideš dalje... rekurzija za sfere i prostor. Imaš n-1 sferu u prostoru, dodaš im još jednu. Presjek nje sa svakom od ovih n-1 (ako postoji, a cilj ti je da postoji, jer vjerojatno želiš maksimizirati broj) je kružnica. Njih ukupno n-1 . n-1 kružnicâ dijele sferu koju si dodao na toliko i toliko dijelova (gle prethodni odlomak, opet). Svaki takav dio (sferna ploha) dijeli područje kojim prolazi na 2 , dakle dodaje se točno toliko novih područja.
Sumiraj i izračunaj. Za DZ: generaliziraj na više dimenzije. Hint: binomni koeficijenti. Sretno! :-)
szlatic (napisa): | Moze li mi netko odgovoriti na koliko dijelo n kružnica dijeli prostor? |
Ne dijele ga.
Citat: | A n sfera?
Ako je k(n) broj područja ravnine na koji je dijeli n kružnica, očito je da je k(0)=1, k(1)=2, k(2)=4, k(3)=8,... i da n-1 kružnica dijeli prostor na k(n-1) dijelova. Koliko novih područja dobijemo kada dodamo n-tu kružnicu? |
Hint: na koliko dijelova n točaka dijeli kružnicu?
E sad, kad na konfiguraciju od n-1 kružnice dodaš još jednu, koliko ona najviše sjecištâ može imati s ovih n-1 ? Te točke je dijele na toliko i toliko dijelova - lukova (prethodni odlomak), a svaki luk dijeli jedno od već postojećih područja na 2 - dakle, dodaje se toliko novih područja koliko ima lukova.
Dalje... n kružnica u ravnini, ili na sferi, prilično slična stvar. U svakom slučaju, dijele je na jednako mnogo dijelova max. (ako kod ravnine računaš i onaj neograničeni dio, a računaš). Dakle, znaš na koliko dijelova n kružnicâ dijeli sferu.
Sad ideš dalje... rekurzija za sfere i prostor. Imaš n-1 sferu u prostoru, dodaš im još jednu. Presjek nje sa svakom od ovih n-1 (ako postoji, a cilj ti je da postoji, jer vjerojatno želiš maksimizirati broj) je kružnica. Njih ukupno n-1 . n-1 kružnicâ dijele sferu koju si dodao na toliko i toliko dijelova (gle prethodni odlomak, opet). Svaki takav dio (sferna ploha) dijeli područje kojim prolazi na 2 , dakle dodaje se točno toliko novih područja.
Sumiraj i izračunaj. Za DZ: generaliziraj na više dimenzije. Hint: binomni koeficijenti. Sretno!
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 14:39 sub, 21. 8. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Mergal sam ti topic jer je vec vise puta odgovoreno na to pitanje. Rekurzije su dobre, iako mi je malo nejasno ono topolosko rezoniranje. Vjerojatno te muci sto u prvom zadatku imas kruznice u ravnini, a u drugom kruznice na sferi. Sa stanovista broja dijelova na koje ih dijele to je potpuno svejedno... probusi sferu u nekoj tocki koja ne lezi na kruznici i napravi stereografsku projekciju.[/quote]
Thnx :)
A ovako.. cisto kurioziteta radi... Da li bi razumno bilo primijeniti isto/slicno rezoniranje za vise prostore?
krcko (napisa): | Mergal sam ti topic jer je vec vise puta odgovoreno na to pitanje. Rekurzije su dobre, iako mi je malo nejasno ono topolosko rezoniranje. Vjerojatno te muci sto u prvom zadatku imas kruznice u ravnini, a u drugom kruznice na sferi. Sa stanovista broja dijelova na koje ih dijele to je potpuno svejedno... probusi sferu u nekoj tocki koja ne lezi na kruznici i napravi stereografsku projekciju. |
Thnx
A ovako.. cisto kurioziteta radi... Da li bi razumno bilo primijeniti isto/slicno rezoniranje za vise prostore?
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 9:46 ned, 22. 8. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Naravno, za vise dimenzije ide potpuno analogno (kao sto je veky vec napisao). Malo je teze zamisliti, ali ja imam problema i sa obicnim sferama u prostoru, zapravo vec sa kruznicama u ravnini ako ih se dovoljno nakoti...[/quote]
Hvala krcko :)
krcko (napisa): | Naravno, za vise dimenzije ide potpuno analogno (kao sto je veky vec napisao). Malo je teze zamisliti, ali ja imam problema i sa obicnim sferama u prostoru, zapravo vec sa kruznicama u ravnini ako ih se dovoljno nakoti... |
Hvala krcko
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 16:39 pet, 18. 2. 2005 Naslov: |
|
|
Ovo je jedan vrlo koristan topic. Prof. Veljan cesto postavlja to pitanje na usmenom i pritom se uopce ne potrudi rijesiti, nego studenti moraju sve sami. Ovaj topic i njegova braca ustedili su mi sate konzultacija.
Hvala C'Tebi sto je polinkao bracu (never mind the spelling), vekyju sto ga je usprkos tome ponovo rijesio, a zubu sto je po peti puta postavio isto pitanje i tako pomogao da topic ispliva na povrsinu. Na kraju, hvala osobi koja je topic premjestila [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewforum.php?f=64]ovdje[/url]. Dobio sam priliku vratiti ga nazad i prisjetiti se lijepih trenutaka provedenih na komb-podforumu, a topic je ponovo isplivao na povrsinu (sto zasluzuje). Evo vam svima pusa :cmok:
Ovo je jedan vrlo koristan topic. Prof. Veljan cesto postavlja to pitanje na usmenom i pritom se uopce ne potrudi rijesiti, nego studenti moraju sve sami. Ovaj topic i njegova braca ustedili su mi sate konzultacija.
Hvala C'Tebi sto je polinkao bracu (never mind the spelling), vekyju sto ga je usprkos tome ponovo rijesio, a zubu sto je po peti puta postavio isto pitanje i tako pomogao da topic ispliva na povrsinu. Na kraju, hvala osobi koja je topic premjestila ovdje. Dobio sam priliku vratiti ga nazad i prisjetiti se lijepih trenutaka provedenih na komb-podforumu, a topic je ponovo isplivao na povrsinu (sto zasluzuje). Evo vam svima pusa
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
|