Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Još jedan teoremčić u vezi s integralima
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 0:22 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Još jedan teoremčić u vezi s integralima Citirajte i odgovorite

[color=green]Teorem:
Pretpostavke:f,g:[a,b]->IR (R)-integrabilne , v,w@IR
Doprinos:njihova linearna kombinacija je (R)-integrabilna funkcija te vrijedi:
aSb v*f + aSb w*g[/color]
Dokaz:

f i g (R)-integrabilne => f i g omeđene => v*f+w*g omeđena funkcija

f (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n->oo} s(d'_n)=lim_{n->oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0

g (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n->oo} s(d''_n)=lim_{n->oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0

d_n := d'_n U d''_n
=>primjenom toga niza subdivizija na funkciju v*f+w*g=h dobivamo S(d_n;h)-s(d_n;h) -> 0
jer je [color=violet]ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa[/color]

[color=brown](Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

lim_{n->oo}d_n=v*lim_{n->oo}d'_n + lim_{n->oo}d''_n = v * aSb f(x)dx + w * aSb g(x)dx ,

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral)[/color]

=>kriterij integrabilnosti=>v*f+w*g je Reiman integrabilna

(Napomena: aSb je određeni integral u točkama od a do b)
Teorem:
aSb v*f + aSb w*g

Dokaz:

f (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n->oo} s(d'_n)=lim_{n->oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0

g (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n->oo} s(d''_n)=lim_{n->oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0

=>primjenom toga niza subdivizija na funkciju v*f+w*g=h dobivamo S(d_n;h)-s(d_n;h) -> 0
jer je ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa

(Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

lim_{n->oo}d_n=v*lim_{n->oo}d'_n + lim_{n->oo}d''_n = v * aSb f(x)dx + w * aSb g(x)dx ,

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral)

=>kriterij integrabilnosti=>v*f+w*g je Reiman integrabilna

(Napomena: aSb je određeni integral u točkama od a do b)

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 12:33 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Re: Još jedan teoremčić u vezi s integralima Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"][color=green]Teorem:
aSb v*f + aSb w*g[/color][/quote]

Tu nisi nikakvu izjavu napisao. Vjerojatno si htio reći da vrijedi da je integral linearne kombinacije jednak linearnoj kombinaciji integrala (s istim koeficijentima).

[quote]Dokaz:

f (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n->oo} s(d'_n)=lim_{n->oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0[/quote]

Nije _jednako_ nuli, već _teži_ nuli (po n ).

[quote]g (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n->oo} s(d''_n)=lim_{n->oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0[/quote]

Također.

[quote]d_n := d'_n U d''_n
jer je [color=violet]ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa[/color]

[color=brown](Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral)[/color][/quote]

Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije :shock: .
Ono što tebi treba je sljedeće:

Prvo, pretpostavimo da su v i w nenegativni, te f i g nenegativne (ako nešto od toga može biti negativno, dokaz je malo kompliciraniji, ali ne puno). Lako se vidi da je tada za svaku dn ,
S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)<=vS(f,dn')+wS(g,dn'') i
s(vf+wg,dn)=vs(f,dn)+ws(g,dn)>=vs(f,dn')+ws(g,dn'') .
Oduzimanjem te dvije nejednakosti dobijemo
(S-s)(h,dn)<=v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') .

Sada tvrdnja da lijeva strana teži u 0 slijedi iz činjenice da je nenegativna, teorema o sendviču i jednostavne činjenice o limesima
[latex]\lim_n(v\cdot a_n+w\cdot b_n)=v\cdot\lim_n a_n+w\cdot\lim_n b_n[/latex].

HTH,
Vincent Van Ear (napisa):
Teorem:
Pretpostavke:f,g:[a,b]→IR (R)-integrabilne , v,w@IR
aSb v*f + aSb w*g

Tu nisi nikakvu izjavu napisao. Vjerojatno si htio reći da vrijedi da je integral linearne kombinacije jednak linearnoj kombinaciji integrala (s istim koeficijentima).

Citat:
Dokaz:

f i g (R)-integrabilne ⇒ f i g omeđene ⇒ v*f+w*g omeđena funkcija

f (R)-integrabilna ⇒(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)⇒ posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n→oo} s(d'_n)=lim_{n→oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0

Nije _jednako_ nuli, već _teži_ nuli (po n ).

Citat:
g (R)-integrabilna ⇒(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)⇒ posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n→oo} s(d''_n)=lim_{n→oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0

Također.

Citat:
⇒primjenom toga niza subdivizija na funkciju v*f+w*g=h dobivamo S(d_n;h)-s(d_n;h) → 0
jer je ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa

(Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

lim_{n→oo}d_n=v*lim_{n→oo}d'_n + lim_{n→oo}d''_n = v * aSb f(x)dx + w * aSb g(x)dx ,

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral)

Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije Shocked .
Ono što tebi treba je sljedeće:

Prvo, pretpostavimo da su v i w nenegativni, te f i g nenegativne (ako nešto od toga može biti negativno, dokaz je malo kompliciraniji, ali ne puno). Lako se vidi da je tada za svaku dn ,
S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)⇐vS(f,dn')+wS(g,dn'') i
(S-s)(h,dn)⇐v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') .

Sada tvrdnja da lijeva strana teži u 0 slijedi iz činjenice da je nenegativna, teorema o sendviču i jednostavne činjenice o limesima
.

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 13:17 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije .[/quote]

Uh,pardon.
Dobro smijem ih samo limesirati…stvarno glupost-pa kako bih zbrajao (konačne) skupove...možda se i mogu ali ja to zasada neznam!
:shock:

[quote]Prvo, pretpostavimo da su v i w nenegativni, te f i g nenegativne (ako nešto od toga može biti negativno, dokaz je malo kompliciraniji, ali ne puno). Lako se vidi da je tada za svaku dn ,
S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)<=vS(f,dn')+wS(g,dn'') i
(S-s)(h,dn)<=v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') .

.

HTH,[/quote]

Hvala. :wink:
Citat:
Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije .

Uh,pardon.
Dobro smijem ih samo limesirati…stvarno glupost-pa kako bih zbrajao (konačne) skupove...možda se i mogu ali ja to zasada neznam!
Shocked

Citat:
S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)⇐vS(f,dn')+wS(g,dn'') i
(S-s)(h,dn)⇐v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') .

.

HTH,

Hvala. Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:59 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"][quote]Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije .[/quote]

Uh,pardon.
:shock:
[/quote]

Ma može se (u mathu se može puno više nego što misliš; ), ali nije naročito korisno ovdje. I definitivno nije ono što tebi treba. :!:
Vincent Van Ear (napisa):
Citat:
Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije .

Uh,pardon.
Shocked

Ma može se (u mathu se može puno više nego što misliš; ), ali nije naročito korisno ovdje. I definitivno nije ono što tebi treba. Exclamation

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum