| Prethodna tema :: Sljedeća tema   | 

| Autor/ica | 
		Poruka | 

Vincent Van Ear Forumaš(ica)

| 

Postano: 0:22 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Još jedan teoremčić u vezi s integralima | 
				            | 

| 

| 
                                         [color=green]Teorem:
 Pretpostavke:f,g:[a,b]->IR (R)-integrabilne , v,w@IR
 Doprinos:njihova linearna kombinacija je (R)-integrabilna funkcija  te vrijedi:
 aSb v*f + aSb w*g[/color]
 Dokaz:

f i g (R)-integrabilne => f i g omeđene => v*f+w*g omeđena funkcija

f (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n->oo} s(d'_n)=lim_{n->oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0

g (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n->oo} s(d''_n)=lim_{n->oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0

d_n := d'_n U d''_n
 =>primjenom toga niza subdivizija na funkciju v*f+w*g=h dobivamo S(d_n;h)-s(d_n;h) -> 0
 jer je [color=violet]ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa[/color]

[color=brown](Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

lim_{n->oo}d_n=v*lim_{n->oo}d'_n + lim_{n->oo}d''_n = v * aSb f(x)dx + w * aSb g(x)dx , 

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral)[/color]

=>kriterij integrabilnosti=>v*f+w*g je Reiman integrabilna

(Napomena: aSb je određeni integral u točkama od a do b) 

Teorem:

aSb v*f + aSb w*g

Dokaz:

f (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n->oo} s(d'_n)=lim_{n->oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0

g (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n->oo} s(d''_n)=lim_{n->oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0

d_n := d'_n U d''_n

=>primjenom toga niza subdivizija na funkciju v*f+w*g=h dobivamo S(d_n;h)-s(d_n;h) -> 0

jer je ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa

(Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

lim_{n->oo}d_n=v*lim_{n->oo}d'_n + lim_{n->oo}d''_n = v * aSb f(x)dx + w * aSb g(x)dx , 

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral)

=>kriterij integrabilnosti=>v*f+w*g je Reiman integrabilna

(Napomena: aSb je određeni integral u točkama od a do b)

_________________ Samo sam jedan čovjek, 

samo jedan pakao. 

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 

Postano: 12:33 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Re: Još jedan teoremčić u vezi s integralima | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Vincent Van Ear"][color=green]Teorem:
 aSb v*f + aSb w*g[/color][/quote]

Tu nisi nikakvu izjavu napisao. Vjerojatno si htio reći da vrijedi da je integral linearne kombinacije jednak linearnoj kombinaciji integrala (s istim koeficijentima).

[quote]Dokaz:

f (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n->oo} s(d'_n)=lim_{n->oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0[/quote]

Nije _jednako_ nuli, već _teži_ nuli (po n ).

[quote]g (R)-integrabilna =>(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)=> posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n->oo} s(d''_n)=lim_{n->oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0[/quote]

Također.

[quote]d_n := d'_n U d''_n
 jer je [color=violet]ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa[/color]

[color=brown](Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral)[/color][/quote]

Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije :shock: .
 Ono što tebi treba je sljedeće:

Prvo, pretpostavimo da su v i w nenegativni, te f i g nenegativne (ako nešto od toga može biti negativno, dokaz je malo kompliciraniji, ali ne puno). Lako se vidi da je tada za svaku dn ,
 S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)<=vS(f,dn')+wS(g,dn'') i
 s(vf+wg,dn)=vs(f,dn)+ws(g,dn)>=vs(f,dn')+ws(g,dn'') .
 Oduzimanjem te dvije nejednakosti dobijemo
 (S-s)(h,dn)<=v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') .

Sada tvrdnja da lijeva strana teži u 0 slijedi iz činjenice da je nenegativna, teorema o sendviču i jednostavne činjenice o limesima
 [latex]\lim_n(v\cdot a_n+w\cdot b_n)=v\cdot\lim_n a_n+w\cdot\lim_n b_n[/latex].

HTH, 

| Vincent Van Ear (napisa): | 	 		  Teorem:

Pretpostavke:f,g:[a,b]→IR (R)-integrabilne , v,w@IR

aSb v*f + aSb w*g | 	  

Tu nisi nikakvu izjavu napisao. Vjerojatno si htio reći da vrijedi da je integral linearne kombinacije jednak linearnoj kombinaciji integrala (s istim koeficijentima).

| Citat: | 	 		  Dokaz:

f i g (R)-integrabilne ⇒ f i g omeđene ⇒ v*f+w*g omeđena funkcija

f (R)-integrabilna ⇒(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)⇒ posoji niz {d'_n} subidivizija takav da je aSb f(x)dx =lim_{n→oo} s(d'_n)=lim_{n→oo} S(d'_n) i S(d'_n)-s(d'_n)=0 | 	  

Nije _jednako_ nuli, već _teži_ nuli (po n ).

| Citat: | 	 		  | g (R)-integrabilna ⇒(propozicija o limesu sume koja aproksimira integral)⇒ posoji niz {d''_n} subidivizija takav da je aSb g(x)dx =lim_{n→oo} s(d''_n)=lim_{n→oo} S(d''_n) i S(d''_n)-s(d''_n)=0 | 	  

Također.

| Citat: | 	 		  d_n := d'_n U d''_n

⇒primjenom toga niza subdivizija na funkciju v*f+w*g=h dobivamo S(d_n;h)-s(d_n;h) → 0

jer je ograničen linearnom kombinacijom odgovarajućih limesa

(Moja dilema:e sad ove riječi iznad me kopkaju: ja moram dobiti dakle ovo:

lim_{n→oo}d_n=v*lim_{n→oo}d'_n + lim_{n→oo}d''_n = v * aSb f(x)dx + w * aSb g(x)dx , 

kako si to _precizno_ objašnjavam(intuitivno mi je sasvim jasno,ali kada stvari treba precizno izgovoriti tu gubim moral) | 	  

Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije   .

Ono što tebi treba je sljedeće:

Prvo, pretpostavimo da su v i w nenegativni, te f i g nenegativne (ako nešto od toga može biti negativno, dokaz je malo kompliciraniji, ali ne puno). Lako se vidi da je tada za svaku dn ,

S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)⇐vS(f,dn')+wS(g,dn'') i

(S-s)(h,dn)⇐v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') .

Sada tvrdnja da lijeva strana teži u 0 slijedi iz činjenice da je nenegativna, teorema o sendviču i jednostavne činjenice o limesima

.

HTH,

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

Vincent Van Ear Forumaš(ica)

| 

Postano: 13:17 ned, 29. 8. 2004    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote]Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije  .[/quote]

Uh,pardon.
 Dobro smijem ih samo limesirati…stvarno glupost-pa kako bih zbrajao (konačne) skupove...možda se i mogu ali ja to zasada neznam!
  :shock: 

[quote]Prvo, pretpostavimo da su v i w nenegativni, te f i g nenegativne (ako nešto od toga može biti negativno, dokaz je malo kompliciraniji, ali ne puno). Lako se vidi da je tada za svaku dn , 
 S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)<=vS(f,dn')+wS(g,dn'') i 
 (S-s)(h,dn)<=v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') . 

. 

HTH,[/quote]

Hvala. :wink: 

| Citat: | 	 		  | Ovo što si gore napisao je glupost. Limesiraš i zbrajaš subdivizije  . | 	  

Uh,pardon.

Dobro smijem ih samo limesirati…stvarno glupost-pa kako bih zbrajao (konačne) skupove...možda se i mogu ali ja to zasada neznam!

| Citat: | 	 		  Prvo, pretpostavimo da su v i w nenegativni, te f i g nenegativne (ako nešto od toga može biti negativno, dokaz je malo kompliciraniji, ali ne puno). Lako se vidi da je tada za svaku dn , 

S(vf+wg,dn)=vS(f,dn)+wS(g,dn)⇐vS(f,dn')+wS(g,dn'') i 

(S-s)(h,dn)⇐v*(S-s)(f,dn')+w*(S-s)(g,dn'') . 

. 

HTH, | 	  

Hvala.  

_________________ Samo sam jedan čovjek, 

samo jedan pakao. 

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

veky Forumaš(ica)

| 
		 |