Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoć oko zadatka
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> (Elementarna) teorija brojeva
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
student_92
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
10 = 16 - 6

PostPostano: 23:16 pet, 31. 5. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Odličan pdf, hvala opet. :)
Odličan pdf, hvala opet. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
MarinaMarina
Gost

PostPostano: 13:54 sub, 1. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ispricavam se ako negdje pise, ali ja nigdje ne mogu naci rezultate od proslogodisnjeg drugog kolokvija, a voljela bi si provjeriti rjesenja, pa ako netko ima rjesenja, molila bi da mi ih napise, hvala!
Ispricavam se ako negdje pise, ali ja nigdje ne mogu naci rezultate od proslogodisnjeg drugog kolokvija, a voljela bi si provjeriti rjesenja, pa ako netko ima rjesenja, molila bi da mi ih napise, hvala!

[Vrh]
student_92
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 16 - 6

PostPostano: 19:22 sub, 1. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Opet ja, nadam se zadnji puta. Prema [b]Teoremu 7.12[/b], postoji lijepa rekurzija za rješenja jednadžbe [tex]x^2-dy^2=1[/tex] u prirodnim brojevima. Ali postoji li nešto slično ako je na desnoj strani [tex]-1[/tex]? U [b]Primjeru 7.3[/b] imamo sreće što je period u razvoju paran pa ta jednadžba nema rješenja, ali što ako problem bude formuliran kao u tom primjeru i rješenja za taj slučaj budu postojala? Čini mi se da je onda jedini način tablično kao u idućem primjeru, ali opet, ta bi se tablica mogla "rastegnuti" ako bude bio npr. "velik" period ili "veliko" gornje ograničenje. Imamo li olakotnih postupaka u tom slučaju?
Opet ja, nadam se zadnji puta. Prema Teoremu 7.12, postoji lijepa rekurzija za rješenja jednadžbe [tex]x^2-dy^2=1[/tex] u prirodnim brojevima. Ali postoji li nešto slično ako je na desnoj strani [tex]-1[/tex]? U Primjeru 7.3 imamo sreće što je period u razvoju paran pa ta jednadžba nema rješenja, ali što ako problem bude formuliran kao u tom primjeru i rješenja za taj slučaj budu postojala? Čini mi se da je onda jedini način tablično kao u idućem primjeru, ali opet, ta bi se tablica mogla "rastegnuti" ako bude bio npr. "velik" period ili "veliko" gornje ograničenje. Imamo li olakotnih postupaka u tom slučaju?

[Vrh]
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
338 = 339 - 1

PostPostano: 19:30 sub, 1. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ima takvih rezultata i za jednadžbu s -1 na desnoj strani (npr. Teorem 1.3 [url=http://web.math.pmf.unizg.hr/~duje/dioph/dioph.pdf]ovdje[/url]), ali ih nismo radili u ovom kolegiju.
Ima takvih rezultata i za jednadžbu s -1 na desnoj strani (npr. Teorem 1.3 ovdje), ali ih nismo radili u ovom kolegiju.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
student_92
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 16 - 6

PostPostano: 19:39 sub, 1. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, po ne-znam-koji puta u kolegiju, hvala na odgovoru. :)
Ok, po ne-znam-koji puta u kolegiju, hvala na odgovoru. Smile

[Vrh]
mata
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 20:11 sub, 1. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/~duje/utb/kol12_2.pdf
Molim pomoc! Zanima me kako se rjesava 4. zadatak, tj kako da zapisem broj [1,1,2,3,1,2] gdje se 2,3,1,2 ponavlja u obliku racionaliziranog skracenog razlomka?
Molim pomoc! Zanima me kako se rjesava 4. zadatak, tj kako da zapisem broj [1,1,2,3,1,2] gdje se 2,3,1,2 ponavlja u obliku racionaliziranog skracenog razlomka?

[Vrh]
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 14:03 ned, 2. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mata"]http://web.math.pmf.unizg.hr/~duje/utb/kol12_2.pdf
Molim pomoc! Zanima me kako se rjesava 4. zadatak, tj kako da zapisem broj [1,1,2,3,1,2] gdje se 2,3,1,2 ponavlja u obliku racionaliziranog skracenog razlomka?[/quote]

pogledaj si u skripti na 69.str, primjer 6.5
kao beta stavis ovo sto se ponavlja,znaci beta=[2,3,1,2],kada rjesis tu jednadzbu,dobit ces beta i to uvrstis u alfa koje je=[1,1,2,3,1,2] tj. [1,1,beta] i iz toga dobis alfu u obliku racionaliziranog skracenog razlomka
mata (napisa):

pogledaj si u skripti na 69.str, primjer 6.5
kao beta stavis ovo sto se ponavlja,znaci beta=[2,3,1,2],kada rjesis tu jednadzbu,dobit ces beta i to uvrstis u alfa koje je=[1,1,2,3,1,2] tj. [1,1,beta] i iz toga dobis alfu u obliku racionaliziranog skracenog razlomka

[Vrh]
Gost

PostPostano: 17:09 ned, 2. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Trebala bi pomoć s Pellovim jednadžbama, u skripti je u primjeru 7.4. riješen zadatak pomoću tablice. Moće li mi netko reći kako se računaju p(n) i q(n). Hvala.
Trebala bi pomoć s Pellovim jednadžbama, u skripti je u primjeru 7.4. riješen zadatak pomoću tablice. Moće li mi netko reći kako se računaju p(n) i q(n). Hvala.

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 19:53 ned, 2. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]p_n = a_n p_{n-1} + p_{n-2}[/latex]
[latex]q_n = a_n q_{n-1} + q_{n-2}[/latex]

Inače, to je iz teorema 6.3.

Inače, to je iz teorema 6.3.

[Vrh]
kobila krsto
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 16 - 18

PostPostano: 20:01 ned, 2. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Trebala bi pomoć s Pellovim jednadžbama, u skripti je u primjeru 7.4. riješen zadatak pomoću tablice. Moće li mi netko reći kako se računaju p(n) i q(n). Hvala.[/quote]

[latex]p_{-1}, p_0 [/latex] su fiskni [latex]( p_0 = a_0 ), q_0 , q_1 [/latex] su također fiskni.
dalje računaš :
[latex]p_{n+1} = a_{n+1} * p_n + p_{n-1} [/latex] ( dakle, za ovu tablicu je [latex]p_1 = 5*2 + 1 = 11 [/latex] )
dakle, množiš s elementom gore desno, plus jedan lijevo.
tako radiš i za [latex]q_n[/latex].
dakle, euklidov algoritam u biti pomoću one tablice isto.
( kao u primjeru 1.2. )
Anonymous (napisa):

su fiskni su također fiskni.
dalje računaš :
( dakle, za ovu tablicu je )
dakle, množiš s elementom gore desno, plus jedan lijevo.
tako radiš i za .
dakle, euklidov algoritam u biti pomoću one tablice isto.
( kao u primjeru 1.2. )

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:04 ned, 2. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala vam puno =)
hvala vam puno =)

[Vrh]
RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 21:30 pon, 3. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne mogu "provalit" kako se iz tablice izvlače rješenja, recimo za primjer 7.4 iz skripte.

Slutim da ima veze sa iskazom teorema 7.10, njegovim drugim dijelom, naime x se izjednačava sa brojnikom neke konvergente p_nr-1 ali koji se to n množi sa duljinom periode smanjene za jedan?

Citat iz skripte:

"To znaci da je period r = 5 neparan, pa je najmanje rjesenje od x^2 - 29y^2 = -1 dano sa (p4, q4), a najmanje rje·senje sa (p9, q9)."

Dakle koliko shvaćam, po iskazu iz gornjeg teorema, p-ov indeks(i q-ov) je dobiven produktom jedinice sa duljinom periode smanjene za jedan ali otkud n=1? Isto pitanje za p_9 .
ne mogu "provalit" kako se iz tablice izvlače rješenja, recimo za primjer 7.4 iz skripte.

Slutim da ima veze sa iskazom teorema 7.10, njegovim drugim dijelom, naime x se izjednačava sa brojnikom neke konvergente p_nr-1 ali koji se to n množi sa duljinom periode smanjene za jedan?

Citat iz skripte:

"To znaci da je period r = 5 neparan, pa je najmanje rjesenje od x^2 - 29y^2 = -1 dano sa (p4, q4), a najmanje rje·senje sa (p9, q9)."

Dakle koliko shvaćam, po iskazu iz gornjeg teorema, p-ov indeks(i q-ov) je dobiven produktom jedinice sa duljinom periode smanjene za jedan ali otkud n=1? Isto pitanje za p_9 .

RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 22:49 pon, 3. 6. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

oke skužio sam, sveti Diofant mi je sletio na tjeme! :lol:

Stara matematička izreka kaže _čitaj kako piše_ nr-1 nije isto što i n(r-1). :wink:
oke skužio sam, sveti Diofant mi je sletio na tjeme! Laughing

Stara matematička izreka kaže _čitaj kako piše_ nr-1 nije isto što i n(r-1). Wink

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> (Elementarna) teorija brojeva Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum