Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 15:34 pet, 22. 10. 2004 Naslov: Re: eps file |
|
|
[quote="Anonymous"]jel mi moze netko kazati kako otvaram eps file u linuxu, s cim? thanks![/quote]
Sa latexom vjerovatno dolazi i program epstopdf ili eps2pdf koji ce taj fajl konvertirati u pdf pa ga zatim lako otvoris acrobat readerom ili xpdf-om
Al, za direktno viewanje.. Pokusaj sa gv? Ghostscript? :?
Anonymous (napisa): | jel mi moze netko kazati kako otvaram eps file u linuxu, s cim? thanks! |
Sa latexom vjerovatno dolazi i program epstopdf ili eps2pdf koji ce taj fajl konvertirati u pdf pa ga zatim lako otvoris acrobat readerom ili xpdf-om
Al, za direktno viewanje.. Pokusaj sa gv? Ghostscript?
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 17:38 pon, 1. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]ej, a jel zna netko od vas (uopce ne sumnjam da ovo svi znaju) kako otvoriti tex file u linuxu (pomocu obicnog nedita ili...)
[/quote]
.tex fileovi su obični tekstualni fileovi, u kojima se uz tekst nalaze i naredbe za oblikovanje - nizovi slova nakon backslasha. Naravno, možeš ih otvoriti s bilo kojim tekstualnim editorom.
_Procesirati_ (stvoriti iz njih file za direktno gledanje) ih možeš naredbom `tex` (ili vjerojatnije, za ono što tebi treba, `latex`). To će ti dati DVI file (.dvi), koji onda možeš otvoriti nekim dvi viewerom. Također na DVI file možeš djelovati naredbom `dvips` da dobiješ PostScript file (.ps).
HTH,
Anonymous (napisa): | ej, a jel zna netko od vas (uopce ne sumnjam da ovo svi znaju) kako otvoriti tex file u linuxu (pomocu obicnog nedita ili...)
|
.tex fileovi su obični tekstualni fileovi, u kojima se uz tekst nalaze i naredbe za oblikovanje - nizovi slova nakon backslasha. Naravno, možeš ih otvoriti s bilo kojim tekstualnim editorom.
_Procesirati_ (stvoriti iz njih file za direktno gledanje) ih možeš naredbom `tex` (ili vjerojatnije, za ono što tebi treba, `latex`). To će ti dati DVI file (.dvi), koji onda možeš otvoriti nekim dvi viewerom. Također na DVI file možeš djelovati naredbom `dvips` da dobiješ PostScript file (.ps).
HTH,
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 17:42 uto, 2. 11. 2004 Naslov: |
|
|
a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?
ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo :D)
a ja recimo bas hocu neku sliku
pitanja:
1. kako tu sliku naci/napraviti/konvertirati (programi, komande)
2. kako ju ubaciti nutra da bude i u pdfu i u dviu (ili u jedan od njih nece?)
tnx :g:
a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?
ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo )
pitanja:
tnx
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 17:57 uto, 2. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Nesi"]a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?
ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo :D)[/quote]
Hmm... kad je meni trebalo (a ukupno jednom mi je trebalo: ), mislim da je TIFF format radio.
[quote]a ja recimo bas hocu neku sliku
pitanja:
1. kako tu sliku naci/napraviti/konvertirati (programi, komande)[/quote]
Pod Windowsima, program za konvertiranje svakakvih formata (i još svašta vezanog uz slike), besplatan, je IrfanView. U Un*x okruženju, nemam pojma.
[quote]2. kako ju ubaciti nutra da bude i u pdfu i u dviu (ili u jedan od njih nece?)[/quote]
u preambulu latexdokumenta: \includepackage{graphicx}
Na mjestu gdje želiš sliku \includegraphics{imefilea}
Ime filea u vitičastim zagradama je _bez ekstenzije_. Teoretski, on bi trebao pogoditi, na osnovu toga da se u istom direktoriju nalazi imefajla.tif , da njega želiš includeati.
No davno je bilo kad sam ja to radio... probaj, pa ako ne radi, vrisni.
Ili čekaj da ti odgovori netko kompetentniji...
Nesi (napisa): | a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?
ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo ) |
Hmm... kad je meni trebalo (a ukupno jednom mi je trebalo: ), mislim da je TIFF format radio.
Citat: | a ja recimo bas hocu neku sliku
pitanja:
1. kako tu sliku naci/napraviti/konvertirati (programi, komande) |
Pod Windowsima, program za konvertiranje svakakvih formata (i još svašta vezanog uz slike), besplatan, je IrfanView. U Un*x okruženju, nemam pojma.
Citat: | 2. kako ju ubaciti nutra da bude i u pdfu i u dviu (ili u jedan od njih nece?) |
u preambulu latexdokumenta: \includepackage{graphicx}
Na mjestu gdje želiš sliku \includegraphics{imefilea}
Ime filea u vitičastim zagradama je _bez ekstenzije_. Teoretski, on bi trebao pogoditi, na osnovu toga da se u istom direktoriju nalazi imefajla.tif , da njega želiš includeati.
No davno je bilo kad sam ja to radio... probaj, pa ako ne radi, vrisni.
Ili čekaj da ti odgovori netko kompetentniji...
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 20:33 uto, 2. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Nesi"]a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?
ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo :D)
pitanja:
tnx :g:[/quote]
\usepackage[pdftex]{graphicx}
\DeclareGraphicsExtensions{.jpg, .pdf, .png, .mps}
Ovo služi za ubacivanje grafike koja će ti na kraju biti u PDF formatu (radi za pdftex i pdflatex naredbe). Dalje normalno sa \includegraphics{putanja}.
Za stavljanje u DVI ne znam, no stvar je čisto u driveru koji koristiš za uključivanje grafike. Obično se koristi dvips, koji omogućava ubacivanje isključivo EPS grafike. Ako nađeš nešto drugo možda bi se moglo :? Ja ne nađoh makar sam tražio.
A za vekyev IrfanView potpisujem, može i raditi neke osnovne promjene na slikama (npr. povećati-smanjiti). Pod linuxom valjda GIMP može, iako stvarno nisam probao, premalo se koristim linuxom općenito, da bi znao.
Nesi (napisa): | a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?
ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo )
pitanja:
tnx  |
\usepackage[pdftex]{graphicx}
\DeclareGraphicsExtensions{.jpg, .pdf, .png, .mps}
Ovo služi za ubacivanje grafike koja će ti na kraju biti u PDF formatu (radi za pdftex i pdflatex naredbe). Dalje normalno sa \includegraphics{putanja}.
Za stavljanje u DVI ne znam, no stvar je čisto u driveru koji koristiš za uključivanje grafike. Obično se koristi dvips, koji omogućava ubacivanje isključivo EPS grafike. Ako nađeš nešto drugo možda bi se moglo Ja ne nađoh makar sam tražio.
A za vekyev IrfanView potpisujem, može i raditi neke osnovne promjene na slikama (npr. povećati-smanjiti). Pod linuxom valjda GIMP može, iako stvarno nisam probao, premalo se koristim linuxom općenito, da bi znao.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|