Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

eps file

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 13:46 pet, 22. 10. 2004    Naslov: eps file Citirajte i odgovorite

jel mi moze netko kazati kako otvaram eps file u linuxu, s cim? thanks!

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 15:34 pet, 22. 10. 2004    Naslov: Re: eps file Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]jel mi moze netko kazati kako otvaram eps file u linuxu, s cim? thanks![/quote]
Sa latexom vjerovatno dolazi i program epstopdf ili eps2pdf koji ce taj fajl konvertirati u pdf pa ga zatim lako otvoris acrobat readerom ili xpdf-om

Al, za direktno viewanje.. Pokusaj sa gv? Ghostscript? :?
Anonymous (napisa):

Sa latexom vjerovatno dolazi i program epstopdf ili eps2pdf koji ce taj fajl konvertirati u pdf pa ga zatim lako otvoris acrobat readerom ili xpdf-om

Al, za direktno viewanje.. Pokusaj sa gv? Ghostscript? Confused

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 15:39 pet, 22. 10. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

je, s gv s moze direktno otvorit, hvala,zub!
je, s gv s moze direktno otvorit, hvala,zub!

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:52 pon, 1. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ej, a jel zna netko od vas (uopce ne sumnjam da ovo svi znaju) kako otvoriti tex file u linuxu (pomocu obicnog nedita ili...) i kako onda prevesti tex file u jpg i eps?
tnx
ej, a jel zna netko od vas (uopce ne sumnjam da ovo svi znaju) kako otvoriti tex file u linuxu (pomocu obicnog nedita ili...) i kako onda prevesti tex file u jpg i eps?
tnx

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:38 pon, 1. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]ej, a jel zna netko od vas (uopce ne sumnjam da ovo svi znaju) kako otvoriti tex file u linuxu (pomocu obicnog nedita ili...)
[/quote]

.tex fileovi su obični tekstualni fileovi, u kojima se uz tekst nalaze i naredbe za oblikovanje - nizovi slova nakon backslasha. Naravno, možeš ih otvoriti s bilo kojim tekstualnim editorom.
_Procesirati_ (stvoriti iz njih file za direktno gledanje) ih možeš naredbom `tex` (ili vjerojatnije, za ono što tebi treba, `latex`). To će ti dati DVI file (.dvi), koji onda možeš otvoriti nekim dvi viewerom. Također na DVI file možeš djelovati naredbom `dvips` da dobiješ PostScript file (.ps).

HTH,
Anonymous (napisa):
ej, a jel zna netko od vas (uopce ne sumnjam da ovo svi znaju) kako otvoriti tex file u linuxu (pomocu obicnog nedita ili...)

.tex fileovi su obični tekstualni fileovi, u kojima se uz tekst nalaze i naredbe za oblikovanje - nizovi slova nakon backslasha. Naravno, možeš ih otvoriti s bilo kojim tekstualnim editorom.
_Procesirati_ (stvoriti iz njih file za direktno gledanje) ih možeš naredbom `tex` (ili vjerojatnije, za ono što tebi treba, `latex`). To će ti dati DVI file (.dvi), koji onda možeš otvoriti nekim dvi viewerom. Također na DVI file možeš djelovati naredbom `dvips` da dobiješ PostScript file (.ps).

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 17:42 uto, 2. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?

ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo :D)
a ja recimo bas hocu neku sliku
pitanja:
1. kako tu sliku naci/napraviti/konvertirati (programi, komande)
2. kako ju ubaciti nutra da bude i u pdfu i u dviu (ili u jedan od njih nece?)

tnx :g:
a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?

ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo Very Happy)
pitanja:

tnx Mr. Green

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:57 uto, 2. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?

ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo :D)[/quote]

Hmm... kad je meni trebalo (a ukupno jednom mi je trebalo: ), mislim da je TIFF format radio.

[quote]a ja recimo bas hocu neku sliku
pitanja:
1. kako tu sliku naci/napraviti/konvertirati (programi, komande)[/quote]

Pod Windowsima, program za konvertiranje svakakvih formata (i još svašta vezanog uz slike), besplatan, je IrfanView. U Un*x okruženju, nemam pojma.

[quote]2. kako ju ubaciti nutra da bude i u pdfu i u dviu (ili u jedan od njih nece?)[/quote]

u preambulu latexdokumenta: \includepackage{graphicx}
Na mjestu gdje želiš sliku \includegraphics{imefilea}
Ime filea u vitičastim zagradama je _bez ekstenzije_. Teoretski, on bi trebao pogoditi, na osnovu toga da se u istom direktoriju nalazi imefajla.tif , da njega želiš includeati.

No davno je bilo kad sam ja to radio... probaj, pa ako ne radi, vrisni.
Ili čekaj da ti odgovori netko kompetentniji...
Nesi (napisa):

ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo Very Happy)

Hmm... kad je meni trebalo (a ukupno jednom mi je trebalo: ), mislim da je TIFF format radio.

Citat:
pitanja:

Pod Windowsima, program za konvertiranje svakakvih formata (i još svašta vezanog uz slike), besplatan, je IrfanView. U Un*x okruženju, nemam pojma.

Citat:

u preambulu latexdokumenta: \includepackage{graphicx}
Na mjestu gdje želiš sliku \includegraphics{imefilea}
Ime filea u vitičastim zagradama je _bez ekstenzije_. Teoretski, on bi trebao pogoditi, na osnovu toga da se u istom direktoriju nalazi imefajla.tif , da njega želiš includeati.

No davno je bilo kad sam ja to radio... probaj, pa ako ne radi, vrisni.
Ili čekaj da ti odgovori netko kompetentniji...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
30 = 34 - 4

PostPostano: 20:33 uto, 2. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]a kako dobiti grafiku koju mogu 'includeati' (da se tako traljavo izrazim) u latex file?

ono, sfatih da obicni jpg, bmp & co. tamo nejdu (zapravo, ne znam kako svatih, ali nekako se desilo :D)
pitanja:

tnx :g:[/quote]

\usepackage[pdftex]{graphicx}
\DeclareGraphicsExtensions{.jpg, .pdf, .png, .mps}

Ovo služi za ubacivanje grafike koja će ti na kraju biti u PDF formatu (radi za pdftex i pdflatex naredbe). Dalje normalno sa \includegraphics{putanja}.

Za stavljanje u DVI ne znam, no stvar je čisto u driveru koji koristiš za uključivanje grafike. Obično se koristi dvips, koji omogućava ubacivanje isključivo EPS grafike. Ako nađeš nešto drugo možda bi se moglo :? Ja ne nađoh makar sam tražio.

A za vekyev IrfanView potpisujem, može i raditi neke osnovne promjene na slikama (npr. povećati-smanjiti). Pod linuxom valjda GIMP može, iako stvarno nisam probao, premalo se koristim linuxom općenito, da bi znao.
Nesi (napisa):

pitanja:

tnx Mr. Green

\usepackage[pdftex]{graphicx}
\DeclareGraphicsExtensions{.jpg, .pdf, .png, .mps}

Ovo služi za ubacivanje grafike koja će ti na kraju biti u PDF formatu (radi za pdftex i pdflatex naredbe). Dalje normalno sa \includegraphics{putanja}.

Za stavljanje u DVI ne znam, no stvar je čisto u driveru koji koristiš za uključivanje grafike. Obično se koristi dvips, koji omogućava ubacivanje isključivo EPS grafike. Ako nađeš nešto drugo možda bi se moglo Confused Ja ne nađoh makar sam tražio.

A za vekyev IrfanView potpisujem, može i raditi neke osnovne promjene na slikama (npr. povećati-smanjiti). Pod linuxom valjda GIMP može, iako stvarno nisam probao, premalo se koristim linuxom općenito, da bi znao.

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:12 uto, 2. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne preporucam konvertiranje bitmapiranih formata u PostScript, osim u krajnjoj nuzdi. Rezultat je ruzan i glomazan. PS slicice mozes napraviti pomocu MetaPosta ili u Mathematici. Ovo drugo je moja omiljena metoda. Save as special/TeX ce ti sve slike iz notebooka snimiti kao .eps fajlove.

Za MetaPost uzicaj Titora vremenski stroj, vrati se otprilike godinu dana u proslost i pogledaj [url=http://pc205.math.hr/mo/infsem/mp/]ovu[/url]stranicu. Alternativno, uzicaj Vrdoljaka da stavi materijale na neki dio www.math.hr koji jos nije propao.
Ne preporucam konvertiranje bitmapiranih formata u PostScript, osim u krajnjoj nuzdi. Rezultat je ruzan i glomazan. PS slicice mozes napraviti pomocu MetaPosta ili u Mathematici. Ovo drugo je moja omiljena metoda. Save as special/TeX ce ti sve slike iz notebooka snimiti kao .eps fajlove.

Za MetaPost uzicaj Titora vremenski stroj, vrati se otprilike godinu dana u proslost i pogledaj ovustranicu. Alternativno, uzicaj Vrdoljaka da stavi materijale na neki dio www.math.hr koji jos nije propao.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 23:45 uto, 2. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]uzicaj Titora vremenski stroj, vrati se otprilike godinu dana u proslost i pogledaj [url=http://pc205.math.hr/mo/infsem/mp/]ovu[/url]stranicu.[/quote]

Hmm... užicao sam vremenski stroj, i vratio se oko godinu dana u prošlost. Da bih tamo našao samo ovo:
http://web.archive.org/web/20031020033430/http://pc205.math.hr/

Jesi siguran da je bilo na pc205 ?
krcko (napisa):
uzicaj Titora vremenski stroj, vrati se otprilike godinu dana u proslost i pogledaj ovustranicu.

Hmm... užicao sam vremenski stroj, i vratio se oko godinu dana u prošlost. Da bih tamo našao samo ovo:

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:40 sri, 3. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="krcko"]uzicaj Titora vremenski stroj, vrati se otprilike godinu dana u proslost i pogledaj [url=http://pc205.math.hr/mo/infsem/mp/]ovu[/url]stranicu.[/quote]
Jesi siguran da je bilo na pc205 ?[/quote]

:OT: Nije bilo linkova. :( To je bio webserver za "specijalne" potrebe. 8)

U protivnom, i Google cache bi bio dovoljan. ;)
veky (napisa):
krcko (napisa):
uzicaj Titora vremenski stroj, vrati se otprilike godinu dana u proslost i pogledaj ovustranicu.

Off-topic Nije bilo linkova. Sad To je bio webserver za "specijalne" potrebe. Cool

U protivnom, i Google cache bi bio dovoljan. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:06 sri, 3. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sorry veky, nece ici bez pravog vremenskog stroja :lol:
Sorry veky, nece ici bez pravog vremenskog stroja Laughing

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum