Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zad. Linearni operator - kanonska baza
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 22:42 uto, 11. 1. 2005    Naslov: Zad. Linearni operator - kanonska baza Citirajte i odgovorite

Zadan je linearni operator T: M2(R) -> P3:

T(a, b, c, d) = (a+2b) + (2a + b + c - d)t + (3b - c - d)t'' + (3a + 2c -d)t'''

Odradite matricu operatora T u paru kanonskih baza. Odredite d(T), r(T), te
po jednu bazu za Ker T i Im T. Je li T monomorfizam, epimorfizam,
izomorfizam? (P3 je prostor polinoma stupnja <= 3. )

Ovako, sto se tice mojih pokusaja, ja sam probao poceti sa
T(a), T(b), T(c) i T(d) i sa T(1), T(t), T(t'') i T(t''')...
ne znam sto bi bilo tocno.. molio bih da mi pokusate opisati postupak
i da mi objasnite kako za sto ili koje kanonske baze koristimo kada..

Nadam se da je vsego i svi koji zahtijevaju tocnost postova, zadovoljin..

Pozdrav

t'' je t na kvatrat
t''' je t na 3
Zadan je linearni operator T: M2(R) -> P3:

T(a, b, c, d) = (a+2b) + (2a + b + c - d)t + (3b - c - d)t'' + (3a + 2c -d)t'''

Odradite matricu operatora T u paru kanonskih baza. Odredite d(T), r(T), te
po jednu bazu za Ker T i Im T. Je li T monomorfizam, epimorfizam,
izomorfizam? (P3 je prostor polinoma stupnja <= 3. )

Ovako, sto se tice mojih pokusaja, ja sam probao poceti sa
ne znam sto bi bilo tocno.. molio bih da mi pokusate opisati postupak
i da mi objasnite kako za sto ili koje kanonske baze koristimo kada..

Nadam se da je vsego i svi koji zahtijevaju tocnost postova, zadovoljin..

Pozdrav

t'' je t na kvatrat
t''' je t na 3

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 29 - 25

PostPostano: 0:03 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Re: Zad. Linearni operator - kanonska baza Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]T(a), T(b), T(c) i T(d) i sa T(1), T(t), T(t'') i T(t''')...[/quote]

Gle'aj rista, iz ovog kaj napisal' se kuži da baš nisi na [i]ti[/i] sa gradivom kaj učiš, pa ono, daj ti to malo bolje rezoniraj, a onda kreni pitat', jer ak' ti sad neko riješi, ne buš puno skužil'. A kad rezoniraš, onda bu ti 90% bilo jasno, jer LA i nije nekaj tak' teško.

Stej bjutiful! 8)
Anonymous (napisa):

Gle'aj rista, iz ovog kaj napisal' se kuži da baš nisi na ti sa gradivom kaj učiš, pa ono, daj ti to malo bolje rezoniraj, a onda kreni pitat', jer ak' ti sad neko riješi, ne buš puno skužil'. A kad rezoniraš, onda bu ti 90% bilo jasno, jer LA i nije nekaj tak' teško.

Stej bjutiful! Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:00 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Re: Zad. Linearni operator - kanonska baza Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Nadam se da je vsego i svi koji zahtijevaju tocnost postova, zadovoljin.[/quote]

Nije stvar zadovoljstva, nego sprecavanja da se Forum pretvori u servis za rjesavanje zadataka za one kojima se to ne da. 8)

Ovako: za d(T) (to bi bio defekt) ti treba jezgra (defekt je dimenzija jezgre, right? ;)). Jezgru cine svi elementi koji se preslikavaju u nulu. :) Dakle:

T(a, b, c, d) = (a+2b) + (2a + b + c - d)t + (3b - c - d)t^2 + (3a + 2c -d)t^3 = 0

(a^x je standardna oznaka za "[i]a na x[/i]")

Ovo gore mora vrijediti za svaki t, pa prema teoremu o nul-polinomu (zamisli se nad ovim i pitaj ako nije skroz jasno!) imamo:

a + 2b = 0
2a + b + c - d = 0
3b - c - d = 0
3a + 2c - d = 0

Postoje lijepi nacini da se ovo rijesi (Gauss-Jordan i sl), ali trenutno preferiram klasicne metode:

Iz prve i druge: 3a + 2c - 2d = 0
Cetvrta: 3a + 2c - d = 0
Dakle: d = 0 Uvrstimo i dobijemo:

a + 2b = 0
2a + b + c = 0
3b - c = 0
3a + 2c = 0

Iz prve: 2a + 4b = 0 => 2a = -4b
Uvrstimo u drugu: -3b + c = 0 => 3b = c
Uvrstimo u sve cetiri:

a + 2b = 0
2a + b + 3b = 0 => 2a + 4b = 0 => a + 2b = 0
3b - 3b = 0 => 0 = 0
3a + 2c = 0 = > 3a + 6b = 0 => a + 2b = 0

Dakle, jezgru cine svi (a,b,c,d) za koje vrijedi: a=2b, 3b=c, d=0

Drugim rijecima, to su svi (a,b,c,d) oblika (x, x/2, 3x/2, 0), pa je defekt 1.

Po teoremu o rangu i defektu, rang je 3. 8)

Odmah imas da funkcija nije bijekcija, dakle nije izomorfizam, a kako je prostor P3 dimenzije 4, isto kao i M2(R), onda nije ni surjekcija ni injekcija, pa nije ni epi/monomorfizam. 8)

Btw, kako si uvrstio po jedan parametar u funkciju koja prima 4 parametra? :-k Tj. kako si dobio T(a), T(1) i sl.? :-k
Anonymous (napisa):
Nadam se da je vsego i svi koji zahtijevaju tocnost postova, zadovoljin.

Nije stvar zadovoljstva, nego sprecavanja da se Forum pretvori u servis za rjesavanje zadataka za one kojima se to ne da. Cool

Ovako: za d(T) (to bi bio defekt) ti treba jezgra (defekt je dimenzija jezgre, right? Wink). Jezgru cine svi elementi koji se preslikavaju u nulu. Smile Dakle:

T(a, b, c, d) = (a+2b) + (2a + b + c - d)t + (3b - c - d)t^2 + (3a + 2c -d)t^3 = 0

(a^x je standardna oznaka za "a na x")

Ovo gore mora vrijediti za svaki t, pa prema teoremu o nul-polinomu (zamisli se nad ovim i pitaj ako nije skroz jasno!) imamo:

a + 2b = 0
2a + b + c - d = 0
3b - c - d = 0
3a + 2c - d = 0

Postoje lijepi nacini da se ovo rijesi (Gauss-Jordan i sl), ali trenutno preferiram klasicne metode:

Iz prve i druge: 3a + 2c - 2d = 0
Cetvrta: 3a + 2c - d = 0
Dakle: d = 0 Uvrstimo i dobijemo:

a + 2b = 0
2a + b + c = 0
3b - c = 0
3a + 2c = 0

Iz prve: 2a + 4b = 0 ⇒ 2a = -4b
Uvrstimo u drugu: -3b + c = 0 ⇒ 3b = c
Uvrstimo u sve cetiri:

a + 2b = 0
2a + b + 3b = 0 ⇒ 2a + 4b = 0 ⇒ a + 2b = 0
3b - 3b = 0 ⇒ 0 = 0
3a + 2c = 0 = > 3a + 6b = 0 ⇒ a + 2b = 0

Dakle, jezgru cine svi (a,b,c,d) za koje vrijedi: a=2b, 3b=c, d=0

Drugim rijecima, to su svi (a,b,c,d) oblika (x, x/2, 3x/2, 0), pa je defekt 1.

Po teoremu o rangu i defektu, rang je 3. Cool

Odmah imas da funkcija nije bijekcija, dakle nije izomorfizam, a kako je prostor P3 dimenzije 4, isto kao i M2(R), onda nije ni surjekcija ni injekcija, pa nije ni epi/monomorfizam. Cool

Btw, kako si uvrstio po jedan parametar u funkciju koja prima 4 parametra? Think Tj. kako si dobio T(a), T(1) i sl.? Think

[Vrh]
Gost

PostPostano: 1:09 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam studos, isao sam rjesavat testove iz LA jer mislim upisat matisu ove godine.. hvala na odgovoru
Nisam studos, isao sam rjesavat testove iz LA jer mislim upisat matisu ove godine.. hvala na odgovoru

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:04 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

A sto se tice kanonske baze operatora?

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 11:36 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Nisam studos, isao sam rjesavat testove iz LA jer mislim upisat matisu ove godine.. hvala na odgovoru[/quote]

ma ti si lud!!!! nema sanse da si skuzio ono sto ti je vsego napisao bez ikakvog znanja iz LA. daj se ti radije primi rjesavanja prijemnih ispita, jer rjesavajuci kolokvije/ispite kolegija prve godine neces nista postici.
Anonymous (napisa):

ma ti si lud!!!! nema sanse da si skuzio ono sto ti je vsego napisao bez ikakvog znanja iz LA. daj se ti radije primi rjesavanja prijemnih ispita, jer rjesavajuci kolokvije/ispite kolegija prve godine neces nista postici.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:48 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"][quote="Anonymous"]Nisam studos, isao sam rjesavat testove iz LA jer mislim upisat matisu ove godine.. hvala na odgovoru[/quote]
ma ti si lud!!!! nema sanse da si skuzio ono sto ti je vsego napisao bez ikakvog znanja iz LA. daj se ti radije primi rjesavanja prijemnih ispita, jer rjesavajuci kolokvije/ispite kolegija prve godine neces nista postici.[/quote]

HijenA, sreco, suzdrzi se... :? Ima ljudi koji kopcaju te stvari i prije dolaska na fakultet, a kolegini pokusaju upoznavanja s gradivom mogu biti samo pohvalni, a ne za komentare tipa "[i]Ti si lud[/i]". :roll:

I zasto "nema sanse da skuzi ono sto mu je vsego napisao"; mislis da ce mu IQ tako jako skociti u iducih godinu dana? :-k Ako veci broj studenata priznaje da su kampanjci, ne znaci da (buduci) kolega nije proucio gradivo prije nego je doshao pitati... :roll:

Naravno da treba rijesiti i prijemni, no entuzijazam poput ovoga je itekako dobrodoshao. 8) Bilo bi lijepo da nam dodje sto vise studenata s ovakvom zeljom za studiranjem matematike... =D>
HijenA (napisa):
Anonymous (napisa):

HijenA, sreco, suzdrzi se... Confused Ima ljudi koji kopcaju te stvari i prije dolaska na fakultet, a kolegini pokusaju upoznavanja s gradivom mogu biti samo pohvalni, a ne za komentare tipa "Ti si lud". Rolling Eyes

I zasto "nema sanse da skuzi ono sto mu je vsego napisao"; mislis da ce mu IQ tako jako skociti u iducih godinu dana? Think Ako veci broj studenata priznaje da su kampanjci, ne znaci da (buduci) kolega nije proucio gradivo prije nego je doshao pitati... Rolling Eyes

Naravno da treba rijesiti i prijemni, no entuzijazam poput ovoga je itekako dobrodoshao. Cool Bilo bi lijepo da nam dodje sto vise studenata s ovakvom zeljom za studiranjem matematike... Applause

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 13:23 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
HijenA, sreco, suzdrzi se... :? Ima ljudi koji kopcaju te stvari i prije dolaska na fakultet, a kolegini pokusaju upoznavanja s gradivom mogu biti samo pohvalni, a ne za komentare tipa "[i]Ti si lud[/i]". :roll:[/quote]

ok...mozes to i tako interpretirati.

[quote]
I zasto "nema sanse da skuzi ono sto mu je vsego napisao"; mislis da ce mu IQ tako jako skociti u iducih godinu dana? :-k Ako veci broj studenata priznaje da su kampanjci, ne znaci da (buduci) kolega nije proucio gradivo prije nego je doshao pitati... :roll:[/quote]

ja ne priznajem da sam kampanjac. dosao sam na ovaj faks da bi studirao matematiku, i to u nekom razumnom roku, i nije mi nakana provesti na faksu sljedecih 7-8 godina.

[quote]
Naravno da treba rijesiti i prijemni, no entuzijazam poput ovoga je itekako dobrodoshao. 8) Bilo bi lijepo da nam dodje sto vise studenata s ovakvom zeljom za studiranjem matematike... =D>[/quote]

i ja sam dosao sa zeljom za studiranjem matematike. i ja sam isto tako bio odusevljen gradivom na prvog godini studija i neke sam stvari kuzio iako dolazim iz tehnicke skole. no, ipak sam proveo vise vremena vjezbajuci za prijemni nego rjesavajuci zadatke iz linearne 2. osim toga, kolega, iz ovoga sto si ti napisao, nece shvatiti zasto je to tako. on ce nauciti sablonu za rjesavanje zadataka, nece se pitati zasto Ker A (gdje je A neki linearni operator) preslikava matrice, polinome, vektore u 0. za to mu treba teorijsko znanje. a to je bit ovog fakulteta. nije bit u rjesavanju tisuca zadataka. to je srednjoskolska matematika. mi se moramo pitati [b]ZASTO[/b] je to tako kako nam profesor kaze. moramo se naucit razmisljat o samom problemu, ne o algoritmu za rjesavanje. kad razumijemo problem, algoritam ce nam sam po sebi doci.

moj komentar je bio usmjeren u tom smjeru (u nedostatku boljeg izraza). naravno, ispricavam se radi onog [i]ti si lud[/i] :)
vsego (napisa):

HijenA, sreco, suzdrzi se... Confused Ima ljudi koji kopcaju te stvari i prije dolaska na fakultet, a kolegini pokusaju upoznavanja s gradivom mogu biti samo pohvalni, a ne za komentare tipa "Ti si lud". Rolling Eyes

ok...mozes to i tako interpretirati.

Citat:

I zasto "nema sanse da skuzi ono sto mu je vsego napisao"; mislis da ce mu IQ tako jako skociti u iducih godinu dana? Think Ako veci broj studenata priznaje da su kampanjci, ne znaci da (buduci) kolega nije proucio gradivo prije nego je doshao pitati... Rolling Eyes

ja ne priznajem da sam kampanjac. dosao sam na ovaj faks da bi studirao matematiku, i to u nekom razumnom roku, i nije mi nakana provesti na faksu sljedecih 7-8 godina.

Citat:

Naravno da treba rijesiti i prijemni, no entuzijazam poput ovoga je itekako dobrodoshao. Cool Bilo bi lijepo da nam dodje sto vise studenata s ovakvom zeljom za studiranjem matematike... Applause

i ja sam dosao sa zeljom za studiranjem matematike. i ja sam isto tako bio odusevljen gradivom na prvog godini studija i neke sam stvari kuzio iako dolazim iz tehnicke skole. no, ipak sam proveo vise vremena vjezbajuci za prijemni nego rjesavajuci zadatke iz linearne 2. osim toga, kolega, iz ovoga sto si ti napisao, nece shvatiti zasto je to tako. on ce nauciti sablonu za rjesavanje zadataka, nece se pitati zasto Ker A (gdje je A neki linearni operator) preslikava matrice, polinome, vektore u 0. za to mu treba teorijsko znanje. a to je bit ovog fakulteta. nije bit u rjesavanju tisuca zadataka. to je srednjoskolska matematika. mi se moramo pitati ZASTO je to tako kako nam profesor kaze. moramo se naucit razmisljat o samom problemu, ne o algoritmu za rjesavanje. kad razumijemo problem, algoritam ce nam sam po sebi doci.

moj komentar je bio usmjeren u tom smjeru (u nedostatku boljeg izraza). naravno, ispricavam se radi onog ti si lud Smile

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 14:26 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]A sto se tice kanonske baze operatora?[/quote]

Operatori nemaju kanonske (ni bilo koje druge) baze, imaju ih prostori. "Odredite matricu operatora u paru kanonski baza" znaci uzmite kanosku bazu polaznog prostora ("domene", u ovom slucaju M2(R)) i kanonsku bazu dolaznog prostora ("kodomene", P3) i nadjite matricu operatora za te baze. U tvom slucaju, polazni prostor je M2(R), to je prostor 2x2 matrica i onda se baza mora sastojati od 2x2 matrica. Prostor je cetverodimenzionalan, pa baza mora imati 4 2x2 matrtice. Kanonska baza je ona "najobicnija", u ovom slucaju to je baza koja se sastoji od one 4 matrice koje imaju 3 nule i jedinicu. Kanonska baza dolaznog prostora je {1,t,t^2,t^3}, tj. sastoji se od polinoma stupnja <=3 i to opet "najjednostavnijih". Glavna stvar za shvatiti je ono sto ti je vsego rekao, a to je da je polazni prostor operatora M2(R), tj. da taj operator mozes primijeniti samo na 2x2 matrice, a ne na a,b,c,d ni 1,t,t^2,t^3, odnosno T(a) i T(t^2) i slicni ne znace nista.

[quote="vsego"]mislis da ce mu IQ tako jako skociti u iducih godinu dana?[/quote]

Nece, opast ce mu malo, ali ce ipak steci dosta predznanja da bi lakse shvatio...

[quote="HijenA"]
[/quote]

Biti kampanjac neme veze s duljinom studiranja...

[quote="HijenA"]
nece se pitati zasto Ker A preslikava matrice, polinome, vektore u 0
[/quote]

Ker A je prostor, nigdje ne preslikava matrice, polinome, vektore...
Anonymous (napisa):

Operatori nemaju kanonske (ni bilo koje druge) baze, imaju ih prostori. "Odredite matricu operatora u paru kanonski baza" znaci uzmite kanosku bazu polaznog prostora ("domene", u ovom slucaju M2(R)) i kanonsku bazu dolaznog prostora ("kodomene", P3) i nadjite matricu operatora za te baze. U tvom slucaju, polazni prostor je M2(R), to je prostor 2x2 matrica i onda se baza mora sastojati od 2x2 matrica. Prostor je cetverodimenzionalan, pa baza mora imati 4 2x2 matrtice. Kanonska baza je ona "najobicnija", u ovom slucaju to je baza koja se sastoji od one 4 matrice koje imaju 3 nule i jedinicu. Kanonska baza dolaznog prostora je {1,t,t^2,t^3}, tj. sastoji se od polinoma stupnja ⇐3 i to opet "najjednostavnijih". Glavna stvar za shvatiti je ono sto ti je vsego rekao, a to je da je polazni prostor operatora M2(R), tj. da taj operator mozes primijeniti samo na 2x2 matrice, a ne na a,b,c,d ni 1,t,t^2,t^3, odnosno T(a) i T(t^2) i slicni ne znace nista.

vsego (napisa):
mislis da ce mu IQ tako jako skociti u iducih godinu dana?

Nece, opast ce mu malo, ali ce ipak steci dosta predznanja da bi lakse shvatio...

HijenA (napisa):

Biti kampanjac neme veze s duljinom studiranja...

HijenA (napisa):

nece se pitati zasto Ker A preslikava matrice, polinome, vektore u 0

Zadnja promjena: Tonci; 14:29 sri, 12. 1. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 14:28 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"] kolega, iz ovoga sto si ti napisao, nece shvatiti zasto je to tako. on ce nauciti sablonu za rjesavanje zadataka, nece se pitati zasto Ker A (gdje je A neki linearni operator) preslikava matrice, polinome, vektore u 0. za to mu treba teorijsko znanje. a to je bit ovog fakulteta. nije bit u rjesavanju tisuca zadataka. to je srednjoskolska matematika. mi se moramo pitati [b]ZASTO[/b] je to tako kako nam profesor kaze. moramo se naucit razmisljat o samom problemu, ne o algoritmu za rjesavanje. kad razumijemo problem, algoritam ce nam sam po sebi doci.[/quote]

Zato ce se kolega zapitati sto je to jezgra linearnog operatora, kako glasi i kako se dokazuje tm o rangu i defektu... Pa ce kolega uzeti knjigu i pogledati. Nije potrebno studirati matematiku da bi je razumio, nazalost moguce je studirati matematiku a da je ne razumijes, ali to je vec druga prica:
http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=3123
HijenA (napisa):
kolega, iz ovoga sto si ti napisao, nece shvatiti zasto je to tako. on ce nauciti sablonu za rjesavanje zadataka, nece se pitati zasto Ker A (gdje je A neki linearni operator) preslikava matrice, polinome, vektore u 0. za to mu treba teorijsko znanje. a to je bit ovog fakulteta. nije bit u rjesavanju tisuca zadataka. to je srednjoskolska matematika. mi se moramo pitati ZASTO je to tako kako nam profesor kaze. moramo se naucit razmisljat o samom problemu, ne o algoritmu za rjesavanje. kad razumijemo problem, algoritam ce nam sam po sebi doci.

Zato ce se kolega zapitati sto je to jezgra linearnog operatora, kako glasi i kako se dokazuje tm o rangu i defektu... Pa ce kolega uzeti knjigu i pogledati. Nije potrebno studirati matematiku da bi je razumio, nazalost moguce je studirati matematiku a da je ne razumijes, ali to je vec druga prica:
http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=3123

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 14:40 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]
Ker A je prostor, nigdje ne preslikava matrice, polinome, vektore...[/quote]

dobro...krivo se izrazih. no sad me nesto drugo interesira.
imamo operator A:M2(R) -> M2(R)

Ker A={za svaki X e M2(R) A(X)=0}

nije li to definicija jezgre operatora A? ako jest, onda je, uz to sto je prostor, Ker A i funkcija kojoj je domena pocetni prostor, a kodomena skup ciji je element {0}.

ispravi me ako grijesim.
Tonci (napisa):

dobro...krivo se izrazih. no sad me nesto drugo interesira.
imamo operator A:M2(R) → M2(R)

nije li to definicija jezgre operatora A? ako jest, onda je, uz to sto je prostor, Ker A i funkcija kojoj je domena pocetni prostor, a kodomena skup ciji je element {0}.

ispravi me ako grijesim.

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 14:48 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"][quote="Tonci"]

[/quote]

Ker A = {X e M2(R) takvih da A(X)=0}, valjda si dobro mislio, ali ono "za svaki " je krivo napisano.

Grijesis u ovome: Ker A je skup svih elemenata iz polaznog prostoja [i]koje A preslikava u nulu[/i], ne preslika a ih Ker A, sam taj operator A ih preslikava u nulu. Ono sto ti zelis reci je:

A(Ker A) = {0}, tj. operator A cijelu jezgru preslikava u nulu, tj. slika (po operatoru A) jezgre je jednoclani skup u kojem se nalazi samo nula.
[quote="HijenA"]
Tonci (napisa):

Ker A = {X e M2(R) takvih da A(X)=0}, valjda si dobro mislio, ali ono "za svaki " je krivo napisano.

Grijesis u ovome: Ker A je skup svih elemenata iz polaznog prostoja koje A preslikava u nulu, ne preslika a ih Ker A, sam taj operator A ih preslikava u nulu. Ono sto ti zelis reci je:

A(Ker A) = {0}, tj. operator A cijelu jezgru preslikava u nulu, tj. slika (po operatoru A) jezgre je jednoclani skup u kojem se nalazi samo nula.

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 15:38 sri, 12. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]

Grijesis u ovome: Ker A je skup svih elemenata iz polaznog prostoja [i]koje A preslikava u nulu[/i], ne preslika a ih Ker A, sam taj operator A ih preslikava u nulu. Ono sto ti zelis reci je:

A(Ker A) = {0}, tj. operator A cijelu jezgru preslikava u nulu, tj. slika (po operatoru A) jezgre je jednoclani skup u kojem se nalazi samo nula.[/quote]

aha...thanx na objasnjenju. sad kuzim gdje sam bio u krivu.
Tonci (napisa):

Grijesis u ovome: Ker A je skup svih elemenata iz polaznog prostoja koje A preslikava u nulu, ne preslika a ih Ker A, sam taj operator A ih preslikava u nulu. Ono sto ti zelis reci je:

aha...thanx na objasnjenju. sad kuzim gdje sam bio u krivu.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 9:18 čet, 13. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]mi se moramo pitati ZASTO je to tako kako nam profesor kaze. moramo se naucit razmisljat o samom problemu, ne o algoritmu za rjesavanje. kad razumijemo problem, algoritam ce nam sam po sebi doci.[/quote]
s ovim se slazem
[quote]Zato ce se kolega zapitati sto je to jezgra linearnog operatora, kako glasi i kako se dokazuje tm o rangu i defektu... Pa ce kolega uzeti knjigu i pogledati.[/quote]
uzeo sam knjigu ima dobar izbor u NSB-u, a vasa knjiznica na faksu mi je daljeko (jer mi je math daleko)...

hvala na odgovorima,
buduci kolega
Citat:
mi se moramo pitati ZASTO je to tako kako nam profesor kaze. moramo se naucit razmisljat o samom problemu, ne o algoritmu za rjesavanje. kad razumijemo problem, algoritam ce nam sam po sebi doci.

s ovim se slazem
Citat:
Zato ce se kolega zapitati sto je to jezgra linearnog operatora, kako glasi i kako se dokazuje tm o rangu i defektu... Pa ce kolega uzeti knjigu i pogledati.

uzeo sam knjigu ima dobar izbor u NSB-u, a vasa knjiznica na faksu mi je daljeko (jer mi je math daleko)...

hvala na odgovorima,
buduci kolega

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum