Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Nul-polinom,funkcija-konstanta ili ?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 13:42 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Nul-polinom,funkcija-konstanta ili ? Citirajte i odgovorite

Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta :?:

S jedne strane mi je to ''legalno'' reći s obzirom da je svojstvo svake funkcije-konstante da preslikava [b]sve[/b] elemente domene [b]u samo jedan element[/b] kodomene,dok,s druge strane,svojstvo svake funkcije-konstante jest da joj je stupanj jednak nuli,a stupanj nul-polinoma je(dogovorno) -1 odnosno -oo.

Dakle,ostaje li samo za reći da je nul-polinom specijalna vrsta konstante odnosno konstanta-hibrid. :?: :)

Ako je definicija funkcije konstante(''prvogodišnja'' definicija though :) ) da je to polinom oblika f(x)=a ,za a@IR onda bi nul-polinom bio funkcija-konstanta.Koja je uopće definicija funkcije-konstante :?:
Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta Question

S jedne strane mi je to ''legalno'' reći s obzirom da je svojstvo svake funkcije-konstante da preslikava sve elemente domene u samo jedan element kodomene,dok,s druge strane,svojstvo svake funkcije-konstante jest da joj je stupanj jednak nuli,a stupanj nul-polinoma je(dogovorno) -1 odnosno -oo.

Dakle,ostaje li samo za reći da je nul-polinom specijalna vrsta konstante odnosno konstanta-hibrid. Question Smile

Ako je definicija funkcije konstante(''prvogodišnja'' definicija though Smile ) da je to polinom oblika f(x)=a ,za a@IR onda bi nul-polinom bio funkcija-konstanta.Koja je uopće definicija funkcije-konstante Question

Zadnja promjena: Vincent Van Ear; 14:26 uto, 25. 1. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 14:17 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Re: Nul-polinom,funkcija-konstanta ili ? Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta :?: [/quote]

Ukoliko općenito smiješ reći da su polinomi funkcije (sjećaš se rasprave na tu temu, što su polinomi "zapravo"?), da.

Ukratko, sve što si rekao je u globalu točno, osim da je stupanj konstantnog polinoma uvijek 0 . Jednostavno, to nije istina. Stupanj konstantnog polinoma _koji nije nulpolinom_, je 0 . Stupanj nulpolinoma se postavlja na -1 , -oo , @|Z^- , ili se ostavlja nedefiniranim, već ovisno o tome što nam treba.

HTH,
Vincent Van Ear (napisa):
Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta Question

Ukoliko općenito smiješ reći da su polinomi funkcije (sjećaš se rasprave na tu temu, što su polinomi "zapravo"?), da.

Ukratko, sve što si rekao je u globalu točno, osim da je stupanj konstantnog polinoma uvijek 0 . Jednostavno, to nije istina. Stupanj konstantnog polinoma _koji nije nulpolinom_, je 0 . Stupanj nulpolinoma se postavlja na -1 , -oo , @|Z^- , ili se ostavlja nedefiniranim, već ovisno o tome što nam treba.

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 14:27 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala. :)

I da,nekako je nepotrebno reći u tvrdnji teorema o nul-polinomu sljedeće:

[i]f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je [b]r(x) nul-polinom[/b] ili st(r)<st(g) [/i]

Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu,a tvrditi da r može biti nul-polinom je trivijalno(2:1=2 i ost 0) pa se [b]r je nulpolinom[/b] može izuzeti iz teorema.

:OT: :

Informacija o promijeni posta što sjedi ispod siga se javlja vjerojatno samo nakon što istekne određeno vrijeme.
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno.:)
Btw,gore sam uredio post stavivši [b]-[/b] oo kao mogući stupanj nul-polinoma. :wink:
Hvala. Smile

f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je r(x) nul-polinom ili st(r)<st(g)

Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu,a tvrditi da r može biti nul-polinom je trivijalno(2:1=2 i ost 0) pa se r je nulpolinom može izuzeti iz teorema.

Off-topic :

Informacija o promijeni posta što sjedi ispod siga se javlja vjerojatno samo nakon što istekne određeno vrijeme.
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno.Smile
Btw,gore sam uredio post stavivši - oo kao mogući stupanj nul-polinoma. Wink

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:01 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Hvala. :)

I da,nekako je nepotrebno reći u tvrdnji teorema o nul-polinomu sljedeće:[/quote]

Ovisi.

[quote][i]f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je [b]r(x) nul-polinom[/b] ili st(r)<st(g) [/i]

Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu,[/quote]

Naime, često se, da bi se izbjegli gornji ambiguityji, jednostavno uzima da je stupanj nulpolinoma nedefiniran. A onda je klauzula o nulpolinomu potrebna, jer naravno, nešto nedefinirano nije manje od st(g) .

[quote]Informacija o promijeni posta što sjedi ispod siga se javlja vjerojatno samo nakon što istekne određeno vrijeme.
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno.:)[/quote]

Ne, nego zato što na njega (još) u tom trenutku nije bilo odgovoreno.
Tek ako ga je netko citirao ispod, i naknadno ga promijeniš, bilježi se da je promijenjen kako se čovjek koji ti je odgovorio ne bi čudio kamo je nestalo ono na što ti je odgovorio, na primjer. ;-)
Hvala. Smile

Ovisi.

Citat:
f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je r(x) nul-polinom ili st(r)<st(g)

Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu,

Naime, često se, da bi se izbjegli gornji ambiguityji, jednostavno uzima da je stupanj nulpolinoma nedefiniran. A onda je klauzula o nulpolinomu potrebna, jer naravno, nešto nedefinirano nije manje od st(g) .

Citat:
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno.Smile

Ne, nego zato što na njega (još) u tom trenutku nije bilo odgovoreno.
Tek ako ga je netko citirao ispod, i naknadno ga promijeniš, bilježi se da je promijenjen kako se čovjek koji ti je odgovorio ne bi čudio kamo je nestalo ono na što ti je odgovorio, na primjer. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 15:29 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Naime, često se, da bi se izbjegli gornji ambiguityji, jednostavno uzima da je stupanj nulpolinoma nedefiniran. A onda je klauzula o nulpolinomu potrebna, jer naravno, nešto nedefinirano nije manje od st(g) .[/quote]

O,hvala :) .Vish kakvim se ja bedastoćama bavim,ccc...

:OT:

Što je meaning :) riječi [i]ambiguity[/i] ?
[i]Nesporazum[/i] or something ?
Citat:

O,hvala Smile .Vish kakvim se ja bedastoćama bavim,ccc...

Off-topic

Što je meaning Smile riječi ambiguity ?
Nesporazum or something ?

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 16:32 uto, 25. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Što je meaning :) riječi [i]ambiguity[/i] ?
[i]Nesporazum[/i] or something ?[/quote]

Dvoznačnost. Ili, općenitije, višeznačnost. Naravno, uglavnom u značenju "uzrok nesporazuma", da.
Što je meaning Smile riječi ambiguity ?
Nesporazum or something ?

Dvoznačnost. Ili, općenitije, višeznačnost. Naravno, uglavnom u značenju "uzrok nesporazuma", da.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum