Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Vincent Van Ear Forumaš(ica)

|
Postano: 13:42 uto, 25. 1. 2005 Naslov: Nul-polinom,funkcija-konstanta ili ? |
|
|
Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta :?:
S jedne strane mi je to ''legalno'' reći s obzirom da je svojstvo svake funkcije-konstante da preslikava [b]sve[/b] elemente domene [b]u samo jedan element[/b] kodomene,dok,s druge strane,svojstvo svake funkcije-konstante jest da joj je stupanj jednak nuli,a stupanj nul-polinoma je(dogovorno) -1 odnosno -oo.
Dakle,ostaje li samo za reći da je nul-polinom specijalna vrsta konstante odnosno konstanta-hibrid. :?: :)
Ako je definicija funkcije konstante(''prvogodišnja'' definicija though :) ) da je to polinom oblika f(x)=a ,za a@IR onda bi nul-polinom bio funkcija-konstanta.Koja je uopće definicija funkcije-konstante :?:
Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta
S jedne strane mi je to ''legalno'' reći s obzirom da je svojstvo svake funkcije-konstante da preslikava sve elemente domene u samo jedan element kodomene,dok,s druge strane,svojstvo svake funkcije-konstante jest da joj je stupanj jednak nuli,a stupanj nul-polinoma je(dogovorno) -1 odnosno -oo.
Dakle,ostaje li samo za reći da je nul-polinom specijalna vrsta konstante odnosno konstanta-hibrid.
Ako je definicija funkcije konstante(''prvogodišnja'' definicija though ) da je to polinom oblika f(x)=a ,za a@IR onda bi nul-polinom bio funkcija-konstanta.Koja je uopće definicija funkcije-konstante
_________________ Samo sam jedan čovjek,
samo jedan pakao.
Zadnja promjena: Vincent Van Ear; 14:26 uto, 25. 1. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 14:17 uto, 25. 1. 2005 Naslov: Re: Nul-polinom,funkcija-konstanta ili ? |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"]Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta :?: [/quote]
Ukoliko općenito smiješ reći da su polinomi funkcije (sjećaš se rasprave na tu temu, što su polinomi "zapravo"?), da.
Ukratko, sve što si rekao je u globalu točno, osim da je stupanj konstantnog polinoma uvijek 0 . Jednostavno, to nije istina. Stupanj konstantnog polinoma _koji nije nulpolinom_, je 0 . Stupanj nulpolinoma se postavlja na -1 , -oo , @|Z^- , ili se ostavlja nedefiniranim, već ovisno o tome što nam treba.
HTH,
Vincent Van Ear (napisa): | Smijem li reći,da je nul-polinom funkcija-konstanta |
Ukoliko općenito smiješ reći da su polinomi funkcije (sjećaš se rasprave na tu temu, što su polinomi "zapravo"?), da.
Ukratko, sve što si rekao je u globalu točno, osim da je stupanj konstantnog polinoma uvijek 0 . Jednostavno, to nije istina. Stupanj konstantnog polinoma _koji nije nulpolinom_, je 0 . Stupanj nulpolinoma se postavlja na -1 , -oo , @|Z^- , ili se ostavlja nedefiniranim, već ovisno o tome što nam treba.
HTH,
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 14:27 uto, 25. 1. 2005 Naslov: |
|
|
Hvala. :)
I da,nekako je nepotrebno reći u tvrdnji teorema o nul-polinomu sljedeće:
[i]f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je [b]r(x) nul-polinom[/b] ili st(r)<st(g) [/i]
Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu,a tvrditi da r može biti nul-polinom je trivijalno(2:1=2 i ost 0) pa se [b]r je nulpolinom[/b] može izuzeti iz teorema.
:OT: :
Informacija o promijeni posta što sjedi ispod siga se javlja vjerojatno samo nakon što istekne određeno vrijeme.
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno.:)
Btw,gore sam uredio post stavivši [b]-[/b] oo kao mogući stupanj nul-polinoma. :wink:
Hvala.
I da,nekako je nepotrebno reći u tvrdnji teorema o nul-polinomu sljedeće:
f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je r(x) nul-polinom ili st(r)<st(g)
Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu,a tvrditi da r može biti nul-polinom je trivijalno(2:1=2 i ost 0) pa se r je nulpolinom može izuzeti iz teorema.
:
Informacija o promijeni posta što sjedi ispod siga se javlja vjerojatno samo nakon što istekne određeno vrijeme.
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno.
Btw,gore sam uredio post stavivši - oo kao mogući stupanj nul-polinoma.
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 15:01 uto, 25. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"]Hvala. :)
I da,nekako je nepotrebno reći u tvrdnji teorema o nul-polinomu sljedeće:[/quote]
Ovisi.
[quote][i]f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je [b]r(x) nul-polinom[/b] ili st(r)<st(g) [/i]
Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu,[/quote]
Naime, često se, da bi se izbjegli gornji ambiguityji, jednostavno uzima da je stupanj nulpolinoma nedefiniran. A onda je klauzula o nulpolinomu potrebna, jer naravno, nešto nedefinirano nije manje od st(g) .
[quote]Informacija o promijeni posta što sjedi ispod siga se javlja vjerojatno samo nakon što istekne određeno vrijeme.
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno.:)[/quote]
Ne, nego zato što na njega (još) u tom trenutku nije bilo odgovoreno.
Tek ako ga je netko citirao ispod, i naknadno ga promijeniš, bilježi se da je promijenjen kako se čovjek koji ti je odgovorio ne bi čudio kamo je nestalo ono na što ti je odgovorio, na primjer. ;-)
Vincent Van Ear (napisa): | Hvala.
I da,nekako je nepotrebno reći u tvrdnji teorema o nul-polinomu sljedeće: |
Ovisi.
Citat: | f(x)=q(x)g(x)+r(x) pri čemu je r(x) nul-polinom ili st(r)<st(g)
Sasvim je dovoljno informativno reći da je st(r)<st(g) jer kao što gore pišeš nul-polinom za stupnjeve uzima negativne cijele brojeve pa i ako se desi da je r nulpolinom nismo ništa krivo tvrdili u teoremu, |
Naime, često se, da bi se izbjegli gornji ambiguityji, jednostavno uzima da je stupanj nulpolinoma nedefiniran. A onda je klauzula o nulpolinomu potrebna, jer naravno, nešto nedefinirano nije manje od st(g) .
Citat: | Informacija o promijeni posta što sjedi ispod siga se javlja vjerojatno samo nakon što istekne određeno vrijeme.
Recimo i ovdje sam uređivao svoj post,a informacije o tome nema u sigu vjerojatno stoga što sam uređivao (cca)trenutno. |
Ne, nego zato što na njega (još) u tom trenutku nije bilo odgovoreno.
Tek ako ga je netko citirao ispod, i naknadno ga promijeniš, bilježi se da je promijenjen kako se čovjek koji ti je odgovorio ne bi čudio kamo je nestalo ono na što ti je odgovorio, na primjer.
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 15:29 uto, 25. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote]Naime, često se, da bi se izbjegli gornji ambiguityji, jednostavno uzima da je stupanj nulpolinoma nedefiniran. A onda je klauzula o nulpolinomu potrebna, jer naravno, nešto nedefinirano nije manje od st(g) .[/quote]
O,hvala :) .Vish kakvim se ja bedastoćama bavim,ccc...
:OT:
Što je meaning :) riječi [i]ambiguity[/i] ?
[i]Nesporazum[/i] or something ?
Citat: | Naime, često se, da bi se izbjegli gornji ambiguityji, jednostavno uzima da je stupanj nulpolinoma nedefiniran. A onda je klauzula o nulpolinomu potrebna, jer naravno, nešto nedefinirano nije manje od st(g) . |
O,hvala .Vish kakvim se ja bedastoćama bavim,ccc...
Što je meaning riječi ambiguity ?
Nesporazum or something ?
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |