Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Funkcije izvodnice
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pefri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 20:41 pon, 14. 2. 2005    Naslov: Funkcije izvodnice Citirajte i odgovorite

Ovo je zadatak iz zbirke (Cvitković):
[b]Napišite običnu funkciju izvodnicu na broj načina da se postigne suma n pri bacanju 10 različitih kocaka. Izvedite iz te f.i. funkc.izvodnicu za broj načina da se postigne parna suma, te izracunajte broj različitih dobivanja parne sume.[/b]

Rj.
f(x)=(x+x^2+x^3+...+x^6)^10 - sto je kristalno jasno da se radi o f.i.za neku sumu n
Sad kaze da u f.i.za parne sume trebaju uz parne potencije varijable x biti koeficjenti jednaki odgovarajućim koeficjentima u f(x), dok koef. uz neparne potencije od x trebaju biti 0. (Zašto?) Pa je f.i. za parne sume:
p(x)=1/2(f(x)+f(-x))
Ovaj dio mi nije jasan!!!

[b]Primjenom funcije izvodnice izračunajte na koliko se načina mogu poredati 4 slova u iz riječi MAMICA.[/b]
RJ.
f(x)=(1+x+x^2)(1+x+x^2)(1+x)(1+x)
Gledamo koef. uz x^4 i rjesenje mi dodje 66 jer gledamo permutacije za svaki od slučajeva. Dal je to dobro?

Zadatak iz kolokvija:
[b]U hladnjaku se nalazi 20 bočica soka od marelice, 15 od grožđa, 7 od naranče. U kafić je doslo n matematičara. Njihova narudžba glasi: "Donesi nam svakom po 1 bočicu soka tako da dobijemo najmanje 4 soka od marelice, najviše 3 soka od grožđa i da broj soka od naranče bude paran ili djeljiv s 5". Nađite f.i. za broj načina na koje konobar može zadovoljiti narudžbu. Izračunajte za n=12.[/b]
Rj. f(x)=(x^4+x^5+...+x^20)(1+x+...+x^3)(1+x^2+x^4+x^5+x^6)
Za n=12 prebrojavanjem dobijem 23. Jel ovo OK?

Zadatak iz ispita:
[b]U vlaku se nalazi n>=2 putnika. Na koliko načina oni mogu izaći na 4 stanice tako da na prvoj stanici izađe najviše 1 putnik, na drugoj paran broj putnika, na trećoj barem 1 putnik, na četvrtoj svi koji su ostali u vlaku? Putnici su međusobno različiti (nije svejedno izlazi li Ana ili Branko) i stanice se međusobno razlikuju. Koristite eksponencijalnu funkciju.[/b]
(ovako kad se traži preko eksponencijalne funkcije već padam u probleme kako to postaviti! Upomoć!!!)
Ovo je zadatak iz zbirke (Cvitković):
Napišite običnu funkciju izvodnicu na broj načina da se postigne suma n pri bacanju 10 različitih kocaka. Izvedite iz te f.i. funkc.izvodnicu za broj načina da se postigne parna suma, te izracunajte broj različitih dobivanja parne sume.

Rj.
f(x)=(x+x^2+x^3+...+x^6)^10 - sto je kristalno jasno da se radi o f.i.za neku sumu n
Sad kaze da u f.i.za parne sume trebaju uz parne potencije varijable x biti koeficjenti jednaki odgovarajućim koeficjentima u f(x), dok koef. uz neparne potencije od x trebaju biti 0. (Zašto?) Pa je f.i. za parne sume:
p(x)=1/2(f(x)+f(-x))

Primjenom funcije izvodnice izračunajte na koliko se načina mogu poredati 4 slova u iz riječi MAMICA.
RJ.
Gledamo koef. uz x^4 i rjesenje mi dodje 66 jer gledamo permutacije za svaki od slučajeva. Dal je to dobro?

Zadatak iz kolokvija:
U hladnjaku se nalazi 20 bočica soka od marelice, 15 od grožđa, 7 od naranče. U kafić je doslo n matematičara. Njihova narudžba glasi: "Donesi nam svakom po 1 bočicu soka tako da dobijemo najmanje 4 soka od marelice, najviše 3 soka od grožđa i da broj soka od naranče bude paran ili djeljiv s 5". Nađite f.i. za broj načina na koje konobar može zadovoljiti narudžbu. Izračunajte za n=12.

Zadatak iz ispita:
U vlaku se nalazi n>=2 putnika. Na koliko načina oni mogu izaći na 4 stanice tako da na prvoj stanici izađe najviše 1 putnik, na drugoj paran broj putnika, na trećoj barem 1 putnik, na četvrtoj svi koji su ostali u vlaku? Putnici su međusobno različiti (nije svejedno izlazi li Ana ili Branko) i stanice se međusobno razlikuju. Koristite eksponencijalnu funkciju.
(ovako kad se traži preko eksponencijalne funkcije već padam u probleme kako to postaviti! Upomoć!!!)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mladen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:59 pon, 14. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

asistent je stavio rjesenja na oglasnu plocu,a vidio sam ih i u skriptarnici!!!
mislim naravno na zadnji rok!!!

[Vrh]
pefri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:30 pon, 14. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mladen"]asistent je stavio rjesenja na oglasnu plocu,a vidio sam ih i u skriptarnici!!!
mislim naravno na zadnji rok!!![/quote]

JA nazalost nisam u Zagrebu :( a htjela bih rijesiti ove zadatke!
mladen (napisa):

JA nazalost nisam u Zagrebu Sad a htjela bih rijesiti ove zadatke!

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:01 pon, 14. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pefri"]Sad kaze da u f.i.za parne sume trebaju uz parne potencije varijable x biti koeficjenti jednaki odgovarajućim koeficjentima u f(x), dok koef. uz neparne potencije od x trebaju biti 0. (Zašto?)[/quote]

To se valjda misli pod "FI za broj nacina da se postigne parna suma" (slazem se da je malo labavo formulirano).

[quote="pefri"]Pa je f.i. za parne sume:
p(x)=1/2(f(x)+f(-x))
Ovaj dio mi nije jasan!!![/quote]

U funkciji f(-x) koeficijenti uz neparne potencije ce promijeniti predznak, a uz parne ce ostati isti. Kad zbrojis sa f(x) pokratit ce se neparne potencije a uz parne ce se poduplati koeficijenti, zato na kraju jos dijelis s dva.

[quote="pefri"][b]Primjenom funcije izvodnice izračunajte na koliko se načina mogu poredati 4 slova u iz riječi MAMICA.[/b]
RJ.
Gledamo koef. uz x^4 i rjesenje mi dodje 66 jer gledamo permutacije za svaki od slučajeva. Dal je to dobro?[/quote]

Permutacije multiskupa prebrojavaju se pomocu EFI. U tvojoj funkciji stavi koeficijent 1/2 uz x^2, izmnozi, iscupaj koef. uz x^4 i pomnozi ga s 4!. Dobit ces 102.

[quote="pefri"][b]U hladnjaku se nalazi 20 bočica soka od marelice, 15 od grožđa, 7 od naranče. U kafić je doslo n matematičara. Njihova narudžba glasi: "Donesi nam svakom po 1 bočicu soka tako da dobijemo najmanje 4 soka od marelice, najviše 3 soka od grožđa i da broj soka od naranče bude paran ili djeljiv s 5". Nađite f.i. za broj načina na koje konobar može zadovoljiti narudžbu. Izračunajte za n=12.[/b]
Za n=12 prebrojavanjem dobijem 23. Jel ovo OK?[/quote]

FI je OK, ali koeficijent uz x^12 je 19. Valjda si fulala u racunu.

[quote="pefri"][b]U vlaku se nalazi n>=2 putnika. Na koliko načina oni mogu izaći na 4 stanice tako da na prvoj stanici izađe najviše 1 putnik, na drugoj paran broj putnika, na trećoj barem 1 putnik, na četvrtoj svi koji su ostali u vlaku? Putnici su međusobno različiti (nije svejedno izlazi li Ana ili Branko) i stanice se međusobno razlikuju. Koristite eksponencijalnu funkciju.[/b]
(ovako kad se traži preko eksponencijalne funkcije već padam u probleme kako to postaviti! Upomoć!!!)[/quote]

Konacno rjesenje imas [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=3400]ovdje[/url]. Izlasci iz vlaka su u bijekciji s n-permutacijama multiskupa s cetiri razlicita elementa koje zadovoljavaju sve navedene uvjete. Slozi EFI kao u drugom zadatku... trebat ce ti trik s ubijanjem neparnih potencija iz prvog zadatka.

BTW, tko daje pismene iz kombinatorike na [url=http://www.pefri.hr]pefri[/url]-ju?
pefri (napisa):
Sad kaze da u f.i.za parne sume trebaju uz parne potencije varijable x biti koeficjenti jednaki odgovarajućim koeficjentima u f(x), dok koef. uz neparne potencije od x trebaju biti 0. (Zašto?)

To se valjda misli pod "FI za broj nacina da se postigne parna suma" (slazem se da je malo labavo formulirano).

pefri (napisa):
Pa je f.i. za parne sume:
p(x)=1/2(f(x)+f(-x))

U funkciji f(-x) koeficijenti uz neparne potencije ce promijeniti predznak, a uz parne ce ostati isti. Kad zbrojis sa f(x) pokratit ce se neparne potencije a uz parne ce se poduplati koeficijenti, zato na kraju jos dijelis s dva.

pefri (napisa):
Primjenom funcije izvodnice izračunajte na koliko se načina mogu poredati 4 slova u iz riječi MAMICA.
RJ.

Permutacije multiskupa prebrojavaju se pomocu EFI. U tvojoj funkciji stavi koeficijent 1/2 uz x^2, izmnozi, iscupaj koef. uz x^4 i pomnozi ga s 4!. Dobit ces 102.

pefri (napisa):
U hladnjaku se nalazi 20 bočica soka od marelice, 15 od grožđa, 7 od naranče. U kafić je doslo n matematičara. Njihova narudžba glasi: "Donesi nam svakom po 1 bočicu soka tako da dobijemo najmanje 4 soka od marelice, najviše 3 soka od grožđa i da broj soka od naranče bude paran ili djeljiv s 5". Nađite f.i. za broj načina na koje konobar može zadovoljiti narudžbu. Izračunajte za n=12.

pefri (napisa):
U vlaku se nalazi n>=2 putnika. Na koliko načina oni mogu izaći na 4 stanice tako da na prvoj stanici izađe najviše 1 putnik, na drugoj paran broj putnika, na trećoj barem 1 putnik, na četvrtoj svi koji su ostali u vlaku? Putnici su međusobno različiti (nije svejedno izlazi li Ana ili Branko) i stanice se međusobno razlikuju. Koristite eksponencijalnu funkciju.

Konacno rjesenje imas ovdje. Izlasci iz vlaka su u bijekciji s n-permutacijama multiskupa s cetiri razlicita elementa koje zadovoljavaju sve navedene uvjete. Slozi EFI kao u drugom zadatku... trebat ce ti trik s ubijanjem neparnih potencija iz prvog zadatka.

BTW, tko daje pismene iz kombinatorike na pefri-ju?

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
338 = 339 - 1

PostPostano: 23:36 pon, 14. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]
BTW, tko daje pismene iz kombinatorike na [url=http://www.pefri.hr]pefri[/url]-ju?[/quote]

Vidi [url=http://www.pefri.hr/forum/viewtopic.php?t=93]ovdje[/url] .
krcko (napisa):

Vidi ovdje .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
pefri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:14 uto, 15. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]U funkciji f(-x) koeficijenti uz neparne potencije ce promijeniti predznak, a uz parne ce ostati isti. Kad zbrojis sa f(x) pokratit ce se neparne potencije a uz parne ce se poduplati koeficijenti, zato na kraju jos dijelis s dva.[/quote]

Hvala na pomoći - sve mi je jasno sad!!!

[quote]Permutacije multiskupa prebrojavaju se pomocu EFI. [/quote]
Zahvaljujem se na ovoj korisnoj informaciji!!!

[quote]FI je OK, ali koeficijent uz x^12 je 19. Valjda si fulala u racunu.[/quote]

Da, kao i obično... :wink:

[quote][b]U vlaku se nalazi n>=2 putnika. Na koliko načina oni mogu izaći na 4 stanice tako da na prvoj stanici izađe najviše 1 putnik, na drugoj paran broj putnika, na trećoj barem 1 putnik, na četvrtoj svi koji su ostali u vlaku? Putnici su međusobno različiti (nije svejedno izlazi li Ana ili Branko) i stanice se međusobno razlikuju. Koristite eksponencijalnu funkciju.[/b][/quote]

Samo jedna stvar mi ovdje nije jasna. Kako elegantno izvući koef. uz x^n :?: I dobiti ono rješenje pomnoženo s n! :?:
[quote]BTW, tko daje pismene iz kombinatorike na [url=http://www.pefri.hr]pefri[/url]-ju?[/quote]
asistentica V.Mikulić
Citat:

Hvala na pomoći - sve mi je jasno sad!!!

Citat:
Permutacije multiskupa prebrojavaju se pomocu EFI.

Zahvaljujem se na ovoj korisnoj informaciji!!!

Citat:

Da, kao i obično... Wink

Citat:

Samo jedna stvar mi ovdje nije jasna. Kako elegantno izvući koef. uz x^n Question I dobiti ono rješenje pomnoženo s n! Question
Citat:

asistentica V.Mikulić

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 22:41 uto, 15. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pefri"]Samo jedna stvar mi ovdje nije jasna. Kako elegantno izvući koef. uz x^n :?: I dobiti ono rješenje pomnoženo s n! :?: [/quote]

Prvo izmnozi sva cetiri faktora do izraza oblika x^(nesto)*e^(nesto x). Razvij e-ove u redove i promijeni indekse sumacije tako da lakse prepoznas sto je uz x^n. Male potencije zanemari, zato imas uvjet n>=2 (inace se ne moze zapisati jednom formulom... hmm veky bi mozda mogao :) )
pefri (napisa):
Samo jedna stvar mi ovdje nije jasna. Kako elegantno izvući koef. uz x^n Question I dobiti ono rješenje pomnoženo s n! Question

Prvo izmnozi sva cetiri faktora do izraza oblika x^(nesto)*e^(nesto x). Razvij e-ove u redove i promijeni indekse sumacije tako da lakse prepoznas sto je uz x^n. Male potencije zanemari, zato imas uvjet n>=2 (inace se ne moze zapisati jednom formulom... hmm veky bi mozda mogao Smile )

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
pefri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 23:09 uto, 15. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="pefri"]Samo jedna stvar mi ovdje nije jasna. Kako elegantno izvući koef. uz x^n :?: I dobiti ono rješenje pomnoženo s n! :?: [/quote]

Prvo izmnozi sva cetiri faktora do izraza oblika x^(nesto)*e^(nesto x). Razvij e-ove u redove i promijeni indekse sumacije tako da lakse prepoznas sto je uz x^n. Male potencije zanemari, zato imas uvjet n>=2 (inace se ne moze zapisati jednom formulom... hmm veky bi mozda mogao :) )[/quote]

Zakon! Vjecno sam ti zahvalna!!! :D
Krcko, ako znas - ustvari pretpost. da znas bolje receno ako imas vremena za mi das kratke upute za zadatke u FUI :?: U cetvrtak imam ispit! unaprijed hvala!
krcko (napisa):
pefri (napisa):

Prvo izmnozi sva cetiri faktora do izraza oblika x^(nesto)*e^(nesto x). Razvij e-ove u redove i promijeni indekse sumacije tako da lakse prepoznas sto je uz x^n. Male potencije zanemari, zato imas uvjet n>=2 (inace se ne moze zapisati jednom formulom... hmm veky bi mozda mogao Smile )

Zakon! Vjecno sam ti zahvalna!!! Very Happy
Krcko, ako znas - ustvari pretpost. da znas bolje receno ako imas vremena za mi das kratke upute za zadatke u FUI Question U cetvrtak imam ispit! unaprijed hvala!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum