Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

dopuna do ortogonalne baze
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
24 = 29 - 5

PostPostano: 16:02 čet, 17. 2. 2005    Naslov: dopuna do ortogonalne baze Citirajte i odgovorite

Dopunite do ortogonalne (obzirom na standardni skalarni produkt) bazu za R4 skup {(1,-2,2,-3), (2,-3,2,4)}
ja sam to ovako rjesio :
1 -2 2 3
2 -3 2 4
prvom sam redak pomnozio sa -2 i dodao drugom, nakon cega sam 2. redak pomnozio sa 2 i dodao prvom i dobio
1 0 -2 7
0 1 -2 10
i onda sam
x=( -2s-7t, -2s+10t, s, t)
(-2,-2,1,0), (-7,10,0,1)
je li sam dobro ovo rijesio?
da li se ovaj zadatak moze rjesiti jos pomocu Gram-Schmidt-ovog postupka ortogonalizacije?
Dopunite do ortogonalne (obzirom na standardni skalarni produkt) bazu za R4 skup {(1,-2,2,-3), (2,-3,2,4)}
ja sam to ovako rjesio :
1 -2 2 3
2 -3 2 4
prvom sam redak pomnozio sa -2 i dodao drugom, nakon cega sam 2. redak pomnozio sa 2 i dodao prvom i dobio
1 0 -2 7
0 1 -2 10
i onda sam
x=( -2s-7t, -2s+10t, s, t)
(-2,-2,1,0), (-7,10,0,1)
je li sam dobro ovo rijesio?
da li se ovaj zadatak moze rjesiti jos pomocu Gram-Schmidt-ovog postupka ortogonalizacije?

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 16:57 čet, 17. 2. 2005    Naslov: Re: dopuna do ortogonalne baze Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]
snip
da li se ovaj zadatak moze rjesiti jos pomocu Gram-Schmidt-ovog postupka ortogonalizacije?[/quote]

samo da ti napisem. razlog zato sam pao (again :( ) linearnu 2 na proslom roku jest, izmedju ostaloga, i taj sto sam upotrijebio Gram-Schmidtov postupak za rjesavanje istog zadatka.
Gram-schmidtov postupak provodi se kod ortonormiranja baze linearnog prostora, a ne kod ortogonalizacije.
Ortogonalizacija baze znaci sljedece:

predpostavimo da imamo prostor [latex]R^4[/latex] i [latex]L=[x_1, x_2]\leq R^4[/latex]. da bi dobili [latex]L^\perp[/latex] moramo preko skalarnog produkta (standardnog, aki isti nije definiran u zadatku) naci dva vektora, primjerice [latex]x_3, x_4 \in L^\perp[/latex] koji ce biti okomiti na vektore [latex]x_1, x_2 \in L[/latex].

tada [latex]L \bigoplus L^\perp=R^4[/latex], odnosno, vektori iz [latex]L[/latex] i [latex]L^\perp[/latex] cine bazu pocetnog prostora (u ovom slucaju [latex]R^4[/latex]).

eto...nadam se da sam ti pomogao (barem dijelom). ispricavam se ako ima kakvih tipfelera (mislim da kuzis sta sam htio reci ;-) ).
filipnet (napisa):

snip

samo da ti napisem. razlog zato sam pao (again Sad ) linearnu 2 na proslom roku jest, izmedju ostaloga, i taj sto sam upotrijebio Gram-Schmidtov postupak za rjesavanje istog zadatka.
Gram-schmidtov postupak provodi se kod ortonormiranja baze linearnog prostora, a ne kod ortogonalizacije.
Ortogonalizacija baze znaci sljedece:

predpostavimo da imamo prostor i . da bi dobili moramo preko skalarnog produkta (standardnog, aki isti nije definiran u zadatku) naci dva vektora, primjerice koji ce biti okomiti na vektore .

tada , odnosno, vektori iz i cine bazu pocetnog prostora (u ovom slucaju ).

eto...nadam se da sam ti pomogao (barem dijelom). ispricavam se ako ima kakvih tipfelera (mislim da kuzis sta sam htio reci Wink ).

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 21:20 čet, 17. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Filipnet, imas pogreske u racunu, to si provjeri, no - da vidimo ono bitno. Zadani vektori su ortogonalni. Dva vektora koji su ortogonalni na njih (a i medjusobno) doista mozemo traziti iz relacija ortogonalnosti (skalarni produkt je 0) sto nam daje dvije homogene jednadzbe s 4 nepoznanice, dakle 2-dim. rjesenje. Onda u tom rjesenju mozemo uzeti bilo koji vektor za treci, a za cetvrti u istom potprostoru L' (to jest ortogonalnom komplementu za potprostor L razapet zadanim vektorima) treba jos postaviti uvjet ortogonalnosti (dobiva se naravno 1-dim. rjesenje). Istina je da radi lakseg racunanja mozemo zadana dva vektora zamijeniti bilo kojom bazom istog potprostora, no operacije koje pritom izvodimo zapravo su iste one koje radimo kod rjesavanja spomenutog sustava jer koordinate vektora su koeficijenti u jednadzbama.
Inace, i Gram-Schmidt se moze primijeniti u tom postupku i sigurno nije to kaznjeno u ispravljanju ispita, nego je valjda bio upotrijebljen na krivi nacin (prva dva vektora se ne diraju u krajnjem rezultatu, normiranje se i ne trazi, ali za treci i cetvrti moze se primijeniti G-S no s tim da se prva dva vektora zamijene ortonormiranom bazom za L).
Filipnet, imas pogreske u racunu, to si provjeri, no - da vidimo ono bitno. Zadani vektori su ortogonalni. Dva vektora koji su ortogonalni na njih (a i medjusobno) doista mozemo traziti iz relacija ortogonalnosti (skalarni produkt je 0) sto nam daje dvije homogene jednadzbe s 4 nepoznanice, dakle 2-dim. rjesenje. Onda u tom rjesenju mozemo uzeti bilo koji vektor za treci, a za cetvrti u istom potprostoru L' (to jest ortogonalnom komplementu za potprostor L razapet zadanim vektorima) treba jos postaviti uvjet ortogonalnosti (dobiva se naravno 1-dim. rjesenje). Istina je da radi lakseg racunanja mozemo zadana dva vektora zamijeniti bilo kojom bazom istog potprostora, no operacije koje pritom izvodimo zapravo su iste one koje radimo kod rjesavanja spomenutog sustava jer koordinate vektora su koeficijenti u jednadzbama.
Inace, i Gram-Schmidt se moze primijeniti u tom postupku i sigurno nije to kaznjeno u ispravljanju ispita, nego je valjda bio upotrijebljen na krivi nacin (prva dva vektora se ne diraju u krajnjem rezultatu, normiranje se i ne trazi, ali za treci i cetvrti moze se primijeniti G-S no s tim da se prva dva vektora zamijene ortonormiranom bazom za L).

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 23:24 čet, 17. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala! evo ispravka!
(-2,-2,1,0), (17,10,0,1)
hvala! evo ispravka!
(-2,-2,1,0), (17,10,0,1)

Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 2:39 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Re: dopuna do ortogonalne baze Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]samo da ti napisem. razlog zato sam pao (again :( ) linearnu 2 na proslom roku jest, izmedju ostaloga, i taj sto sam upotrijebio Gram-Schmidtov postupak za rjesavanje istog zadatka.
Gram-schmidtov postupak provodi se kod ortonormiranja baze linearnog prostora, a ne kod ortogonalizacije.[/quote]

Za Gram-Schmidtov postupak nije dovoljno da prostor bude linearan, nego i mora imati skalarni produkt. A za takav se prostor veli da je unitaran.
Inače, koliko je meni poznato, ortonormiranje baze je isto kaj i ortogonalizacija, samo kaj se svaki vektor množi sa recipročnom vrijednosti svoje norme, da bi se dobil kolinearni istog smijera duljine 1.
HijenA (napisa):
samo da ti napisem. razlog zato sam pao (again Sad ) linearnu 2 na proslom roku jest, izmedju ostaloga, i taj sto sam upotrijebio Gram-Schmidtov postupak za rjesavanje istog zadatka.

Za Gram-Schmidtov postupak nije dovoljno da prostor bude linearan, nego i mora imati skalarni produkt. A za takav se prostor veli da je unitaran.
Inače, koliko je meni poznato, ortonormiranje baze je isto kaj i ortogonalizacija, samo kaj se svaki vektor množi sa recipročnom vrijednosti svoje norme, da bi se dobil kolinearni istog smijera duljine 1.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 15:00 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Re: dopuna do ortogonalne baze Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"]
Inače, koliko je meni poznato, ortonormiranje baze je isto kaj i ortogonalizacija, samo kaj se svaki vektor množi sa recipročnom vrijednosti svoje norme, da bi se dobil kolinearni istog smijera duljine 1.[/quote]

sad mi objasni zasto sam ja dobio na tom zadatku 0 bodova? proveo sam cijeli Gram-Schmidt, pomnozio vektore reciprocno sa njihovom normom, i dobio 2 vektora koja su se trazila.
Crni (napisa):

sad mi objasni zasto sam ja dobio na tom zadatku 0 bodova? proveo sam cijeli Gram-Schmidt, pomnozio vektore reciprocno sa njihovom normom, i dobio 2 vektora koja su se trazila.

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 15:03 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

jesi si ih dopunio prije Grama???
Ja sam dobio 6 bodova!
pogledaj u biljekse od vjezba odrzane 25.05.2004., tamo imas takav tip zadatka! 8)
Ja sam dobio 6 bodova!
pogledaj u biljekse od vjezba odrzane 25.05.2004., tamo imas takav tip zadatka! Cool

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 15:09 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]jesi si ih dopunio prije Grama???
Ja sam dobio 6 bodova![/quote]

kako dopunio? pregledao sam da li su nezavisni. ne treba nista nadopunjivati, samo ta 2 vektora moraju biti linearno nezavisna. ja sam ustanovio da jesu, i isao racunat Gram-Schmidt.
filipnet (napisa):
Ja sam dobio 6 bodova!

kako dopunio? pregledao sam da li su nezavisni. ne treba nista nadopunjivati, samo ta 2 vektora moraju biti linearno nezavisna. ja sam ustanovio da jesu, i isao racunat Gram-Schmidt.

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 15:20 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

nadopunis bazu od M do baze za R4. znaci dodas jos dva vektora npr. (1,0,0,0) i (0,1,0,0) i onda to ortogonaliziras!!
nadopunis bazu od M do baze za R4. znaci dodas jos dva vektora npr. (1,0,0,0) i (0,1,0,0) i onda to ortogonaliziras!!

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 15:23 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]nadopunis bazu od M do baze za R4. znaci dodas jos dva vektora npr. (1,0,0,0) i (0,1,0,0) i onda to ortogonaliziras!![/quote]

mislis ortonormiran? sad sam confused :-k
zasto nadopunjivat sa 2 vektora, odnosno sa n-k vektora (ako imamo k vektora, a dimenzija prostora je n)?
pa zar ovo sto smo dobili GM postupkom nije dovoljno da bi bilo baza? sta to nije linearno nezavisan skup vektora koji zajedno sa pocetnim skupom cini bazu vektorskog prostora?
filipnet (napisa):

mislis ortonormiran? sad sam confused Think
zasto nadopunjivat sa 2 vektora, odnosno sa n-k vektora (ako imamo k vektora, a dimenzija prostora je n)?
pa zar ovo sto smo dobili GM postupkom nije dovoljno da bi bilo baza? sta to nije linearno nezavisan skup vektora koji zajedno sa pocetnim skupom cini bazu vektorskog prostora?

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 15:26 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

iskreno cu ti reci da neznam zasto je to bas tako! sorry!! tak sam vidio u biljeskama!
iskreno cu ti reci da neznam zasto je to bas tako! sorry!! tak sam vidio u biljeskama!

Gost

PostPostano: 18:40 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad, stvarno ne znam zašto su izgubljeni bodovi na pismenom, ali stvar bi u principu trebala biti jasna. Zadani su ortogonalni, ali ne i jedinični vektori a1 i a2. Označimo s e1 i e2 vektore dobivene njihovim normiranjem i dopunimo pomoću dva prikladna vektora a3 i a4 do baze prostora. G-Sch primijenjen na {e1,e2,a3,a4} daje ortonormiranu bazu {e1,e2,e3,e4} pa je {a1,a2,e3,e4} jedno rješenje zadatka. Ovdje je primjena G-Sch čak malo olakšana time što nam je e2 već gotovo "serviran" umjesto da ga izračunavamo "po formuli", pomoću projiciranja na smjer e1. Jasno, {e3,e4} ujedno je i baza ortogonalnog komplementa za potprostor [a1,a2] = [e1,e2].
Pritom, zadatak se lako rješava i bez G-Sch, rješavanjem homogenog sustava 2 jednadžbe s 4 nepoznanice pri čemu se dobiva baza ortogonalnog komplementa, koja se zatim lako zamijeni ortogonalnom bazom, tj. jedan vektor iz rješenja uzmemo po volji, a drugi odredimo tako da je ortogonalan na njega.
Sad, stvarno ne znam zašto su izgubljeni bodovi na pismenom, ali stvar bi u principu trebala biti jasna. Zadani su ortogonalni, ali ne i jedinični vektori a1 i a2. Označimo s e1 i e2 vektore dobivene njihovim normiranjem i dopunimo pomoću dva prikladna vektora a3 i a4 do baze prostora. G-Sch primijenjen na {e1,e2,a3,a4} daje ortonormiranu bazu {e1,e2,e3,e4} pa je {a1,a2,e3,e4} jedno rješenje zadatka. Ovdje je primjena G-Sch čak malo olakšana time što nam je e2 već gotovo "serviran" umjesto da ga izračunavamo "po formuli", pomoću projiciranja na smjer e1. Jasno, {e3,e4} ujedno je i baza ortogonalnog komplementa za potprostor [a1,a2] = [e1,e2].
Pritom, zadatak se lako rješava i bez G-Sch, rješavanjem homogenog sustava 2 jednadžbe s 4 nepoznanice pri čemu se dobiva baza ortogonalnog komplementa, koja se zatim lako zamijeni ortogonalnom bazom, tj. jedan vektor iz rješenja uzmemo po volji, a drugi odredimo tako da je ortogonalan na njega.

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 18:50 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]
Pritom, zadatak se lako rješava i bez G-Sch, rješavanjem homogenog sustava 2 jednadžbe s 4 nepoznanice pri čemu se dobiva baza ortogonalnog komplementa, koja se zatim lako zamijeni ortogonalnom bazom, tj. jedan vektor iz rješenja uzmemo po volji, a drugi odredimo tako da je ortogonalan na njega.[/quote]
pa zar nisam ja tako rjesio zadatak na pocetku posta?
Anonymous (napisa):

pa zar nisam ja tako rjesio zadatak na pocetku posta?

Gost

PostPostano: 18:59 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo je bio više komentar na (ne)prikladnost primjene Gram-Schmidta i moguće terminološke zabune...
Ovo je bio više komentar na (ne)prikladnost primjene Gram-Schmidta i moguće terminološke zabune...

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 21:24 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ovo je bio više komentar na (ne)prikladnost primjene Gram-Schmidta i moguće terminološke zabune...[/quote]
aha! ok! sorry! malo si me zbunio!
Anonymous (napisa):

aha! ok! sorry! malo si me zbunio!

Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 1:18 pon, 21. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjerojatno ste dobili malo bodova zato kaj ste normirali početna dva vektora.
Vjerojatno ste dobili malo bodova zato kaj ste normirali početna dva vektora.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum